Gruparea de pe Someş a avut evoluţii oscilante, trecând de la statutul de revelaţie, în prima parte a sezonului, la o scădere de formă ce a făcut ca să evite retrogradarea pe ultimii metri.
"O să ne lase inima, am avut prea multe şocuri. Dar totul e bine când se termină cu bine, cum se zice. A fost o automulţumire la un moment dat care era să ne coste", declarau şefii clujenilor la vremea respectivă. De altfel, "U" a mai evitat Divizia B şi în ultimele sezoane şi tot pe finalul campionatului. Startul sezonului 1988-1989 l-a găsit pe banca tehnică pe Remus Vlad. A început bine, cu cinci puncte după trei etape, însă a urmat o perioadă de cădere, cu trei eşecuri consecutive. Din nou soare, apoi o cădere inexplicabilă, iar "matineul" era aproape.
Pozitive ar fi victoria din Giuleşti şi meciul senzaţional jucat în faţa Stelei, pe teren propriu, care a condus-o cu 2-0, însă nu a rezistat şi a terminat 2-2. Din cauza acestor fluctuaţii de formă, Remus Vlad a fost înlocuit cu Dan Anca, iar din retur, antrenor principal a venit Cornel Dinu. Din echipă făceau parte jucători cu experienţă, cum ar fi portarul Gherman, Mihai Stoica sau Cristi Sava, precum şi tineri talentaţi, precum Florin Prunea, Toni Doboş, Neamţu, Sabo, Falub, Cadar sau Marius Popescu.
În partea a doua a campionatului, Dinu a tras din greu pentru a readuce competitivitatea în sânul "Şepcilor roşii", reuşind în cele din urmă, deşi cu destule emoţii. Analiza făcută la final a arătat greşeli de nepermis în defensivă, ratări mari, perioade de joc "moarte" în timpul mai multor partide, lipsa unui coordonator adevărat la mijlocul terenului. Un exemplu al inconstanţei a fost portarul Florin Prunea, împrumutat de la Dinamo, care a alternat reuşitele de excepţie, printre care şi pararea a 3 lovituri de la 11 metri, cu goluri primite copilăreşte.
În concluzie, un an competiţional greu pentru "U" Cluj, împovărată de propriile slăbiciuni, dar optimistă în privinţa viitorului. Erau premise ca despre tânăra echipă clujeană să se vorbească la superlativ. "A fost un retur greu. Îmi amintesc că am mizat mult pe tineri, mulţi dintre ei ajunşi fotbalişti consacraţi sau de echipă naţională, gen Prunea sau Doboş", şi-a amintit Cornel Dinu. Din echipa de atunci, Prunea a făcut parte din "Generaţia de Aur" a echipei naţionale, fiind, până în urmă cu câteva luni, oficial al FRF, în timp ce Toni Doboş a cucerit mai multe titluri de campion naţional şi Cupe ale României în tricourile lui Dinamo şi Steaua, a evoluat în grupele Ligii Campionilor cu gruparea din Ghencea.
Linia de clasament
14. "U" Cluj-Napoca 34 11 8 15 43-55 30
● Puncte realizate pe teren propriu: 21 (a pierdut câte 2 puncte la Sp. Studenţesc, Dinamo, FC Olt, Victoria şi Univ. Craiova, câte 1 p la Flacăra Moreni, FC Bihor şi Steaua)
● Puncte obţinute în deplasare: 9 (câte 2 p la Rapid şi Flacăra, câte 1 p la Inter Sibiu, ASA Tg. Mureş, Oţelul, FCM Braşov şi Sp. Studenţesc)
● Golgeterii echipei: Cadar - 13 goluri; Biro I 6, I. Moldovan, R Sabo - câte 5; Doboş 6; Teodorescu, M. Stoica (1 din 11 m) - câte 3; Cr. Sava, Bănică, Neamţu - câte 2; Pojar, M. Muntean - câte 1.
● Jucători folosiţi: Neamţu 34; Gherman 33; Prunea, Biro I - câte 31; Doboş, Cr. Sava, Cadar - câte 30; M. Stoica, Teodorescu - câte 29; Popicu 28; I. Moldovan 22; Bănică 21; M. Muntean 15; R. Sabo 11; L. Moldovan 7; Raţiu 5; Falub 4; Caval, Boeru - câte 3; Popescu 2; Blaga, Mia, Biriş - câte 1.
● Media notelor echipei: 6, 12
● Media notelor jucătorilor (pe baza a minimum 22 de jocuri): 1. Prunea I 6,74; 2. Biro I 6,41; 3. Doboş 6,35.
● Cartonaşe galbene: 32 (11 suspendări) - 13 jucători (cele mai multe Doboş, Biro I - câte 4)
● Cartonaşe roşii: I. Moldovan (în etapa a XVII-a)
● A beneficiat de 4 lovituri de la 11 metri: una transformată (M. Stoica), 3 ratate (Cr. Sava, M. Stoica, M. Muntean); a fost sancţionată cu 12 penalty-uri (7 transformate, 5 ratate).