Abia revenit din teritoriu, dintr-o vizită de lucru în judeţul Mehedinţi, Nicolae Ceauşescu a luat calea aerului spre RSS Cehoslovacă, pentru întâlniri la nivel înalt cu mai-marii de la Praga. În prima delegaţie oficială în străinătate de la începutul anului, preşedintele a plecat neînsoţit de soţie. Poate şi pentru că se preconiza o vizită-fulger.
Luna mai fusese de altfel bogată în evenimente culturale legate de "poporul prieten" cehoslovac. A 44-a aniversare a eliberării acestei ţări de sub "robia fascismului" prilejuise la Bucureşti, Piatra Neamţ, Galaţi desfăşurarea "Zilelor filmului cehoslovac" (4 mai), iar la Constanţa organizarea unei conferinţe pe temă, de consulul general Karel Dostal.
Trei zile mai târziu, memoria soldaţilor români, căzuţi pe frontul de vest, a fost cinstită la cimitirul din Zvolen. La 8 mai, Jan Papp, ambasadorul cehoslovac la Bucureşti, a oferit o recepţie, cu ocazia Zilei Naţionale a ţării sale. Manifestări "cultural-ştiinţifice" s-au desfăşurat şi la Casa Culturii RS Cehoslovace din Capitala României, unde dr Libusa Vajdova, de la Academia Slovacă de Ştiinţe din Bratislava, a susţinut prelegerea "Receptarea operei lui Mihai Eminescu în literatura cehă şi slovacă".
Întâlnirea la nivel înalt dintre cei doi preşedinţi părea să "încununeze" luna prieteniei dintre cele două popoare. La 17 mai 1989, Nicolae Ceauşescu, însoţit de Ion Dincă, Constantin Oancea (adjunctul ministrului afacerilor externe) şi de George Homoştean (ambasadorul român la Praga), a fost primit de omologul său pe linie de partid, Milos Jakes, secretarul general al CC al Partidului Comunist Cehoslovac (PCC).
La sfârşitul discuţiilor, Jakes a oferit oaspeţilor români un dejun oficial, deschis de toasturi în cinstea "prieteniei celor două popoare". Primul a "urat" Nicolae Ceauşescu: "Vizita pe care o facem în Cehoslovacia, deşi foarte scurtă, constituie o expresie a cursului ascendent pe care îl înregistrează raporturile de prietenie şi colaborare dintre partidele, ţările şi popoarele noastre, o nouă contribuţie la dezvoltarea lor în continuare".
Câteva declaraţii ale gazdei, binevoitoare la adresa regimului din URSS şi a prefacerilor de sistem iniţiate de Mihail Gorbaciov, trebuie să îl fi deranjat pe Nicolae Ceauşescu.
Iată ce a răspuns, printre altele, Milos Jakes: "În Cehoslovacia, ţinând seama de nevoile noastre, am pornit, din iniţiativa PCC, pe calea restructurării economice şi sociale, în interesul accelerării dezvoltării social-economice a societăţii, ridicării ei pe o treaptă calitativ superioară. Pentru acestea sunt necesare adâncirea democraţiei socialiste, extinderea participării poporului la conducerea tuturor domeniilor vieţii societăţii, perfecţionarea muncii de partid. Cursul de restructurare revoluţionară a societăţii sovietice adoptat de Partidul Comunist al Uniunii Sovietice este pentru noi o sursă de experienţă şi inspiraţie. Urmărim, de asemenea, cu atenţie şi folosim experienţe şi abordări din alte ţări socialiste frăţeşti."
După dejunul oficial oferit de Jakes, Nicolae Ceauşescu s-a întâlnit şi cu Gustav Husak, preşedintele cehoslovac, la castelul Hrad. Secretarul general al PCR a trecut în revistă garda de onoare, apoi a convorbit cu Husak despre rolul Comisiei mixte guvernamentale din cele două ţări. Pentru "dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare româno-cehoslovace", Nicolae Ceauşescu a acordat omologului său Ordinul "Victoria Socialismului".
În paralel, Ion Dincă a avut întâlniri oficiale cu Karel Julis (vicepreşedintele Guvernului federal al RS Cehoslovacia), cei doi semnând în final Programul pentru adâncirea cooperării şi specializării în producţie. Oficialul român efectuase o vizită şi la începutul lunii mai, când se întâlnise cu Ladislav Adamec (preşedintele guvernului Cehoslovaciei). Şi Ion Stoian (membru supleant al CPEx şi secretar al CC) a dezbătut cu Jozef Lenart (membru al Prezidiului, secretar al CC al PCC) colaborarea dintre cele două partide "frăţeşti".
La sfârşitul vizitei preşedintelui român, s-a adoptat, conform uzanţelor, şi un comunicat comun, din care reieşea că între Bucureşti şi Praga toate erau "bune şi frumoase". Ceea ce, în limbaj diplomatic, se traducea astfel: "Tovarăşul Nicolae Ceauşescu şi tovarăşul Milos Jakes au efectuat un schimb de păreri cu privire la unele probleme actuale ale situaţiei internaţionale. Au fost de acord că problema fundamentală a zilelor noastre o constituie menţinerea păcii şi a securităţii în lume, oprirea cursei înarmărilor, şi în primul rând a celor nucleare, adoptarea de noi măsuri de dezarmare, înlăturarea pericolului unei catastrofe nucleare. (...) Convorbirile s-au desfăşurat într-o atmosferă cordială, tovărăşească şi au avut un pronunţat caracter de lucru".
Citește pe Antena3.ro