x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Vacanţa de iarnă a sportivilor şi a oamenilor muncii, la Sinaia

Vacanţa de iarnă a sportivilor şi a oamenilor muncii, la Sinaia

de Daniel Stan    |    24 Dec 2008   •   00:00

Şi acum 20 de ani, Valea Prahovei constituia unul dintre punctele de atracţie turistice ale ţării. Petrecerea timpului liber, a vacanţelor în localităţile montane, era reflectată în special la rubricile sportive, cu trimitere directă la sporturile de iarnă.



"Lume multă la Sinaia. Elevi aflaţi în vacanţa de iarnă, oameni ai muncii veniţi la odihnă. Dimineaţa, o pădure de schiuri ia drumul pârtiilor de dincolo de Cota 1400. Primii care pleacă spre sunt băieţii de la telescaune, tehnicieni destoinici, precum şi, după felul cum urcă cu schiurile în "foarfecă", sportivi neîntrecuţi. Neîntrecuţi cu ani în urmă, când urcau podiumurile de premiere la slalom – "Cornel Tăbăraş, Dan Focşeneanu – ori la bob – Dumitru Pascu, Mircea Secui", este pasajul de început al articolului "Sinaia, la cota vacanţei de iarnă", apărut la 4 ianua­rie 1989, la rubrica "Reportajul nostru" din ziarul Sportul. Articol în care se vorbea de "tineri şi mai vârstnici din diferite întreprinderi şi instituţii ieşiţi la mişcare, la sport", pe Valea Dorului.  "S-a prins de veste că peste noapte a îngheţat «contra-panta» de la pârtia de sanie. Gata! Toată lumea este acolo! Însă prioritate au tot cei de la CSŞ Sinaia.

Normal, elevii profesoarei Ştefania Pătraşcu sunt printre cei mai buni sănieri din ţară, exemple fiind Liviu Turcea şi Toma Bobea. Duminica este ziua dedicată excursiilor. Taberele din Sinaia se duc la Predeal şi la Buşteni şi invers. Cei care nu se duc nicăieri urcă în Valea Dorului sau coboară în piscine de la hotelul «Montana». Tot vacanţă de iarnă se cheamă", era practic mesajul ce conducea la idea că, oamenii vremii îmbinau distracţia cu munca, sau, cum s-ar zice azi, utilul cu plăcutul! În ciuda accentului pus la acea vreme pe sporturile de iarnă (schi, slalom,bob, sanie), România nu a reuşit niciodată să ofere vreun vârf de generaţie, cu excepţia echipajului de bob 2, format din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe, care au câştigat medalia de bronz la JO de iarnă de la Grenoble, 1968.

"Serbările Zăpezii", la Clăbucet-Predeal
"Pârtia de la Clăbucet-Predeal a fost pregătită în mod special pentru acest sezon şi mai ales pentru o nouă ediţie a «Serbărilor Zăpezii». Remarcabil, un gard împrejmuitor în partea de jos a pârtiei, care o fereşte astfel de accesul pietonilor ce încurcau schiorii. Staţia de teleferic funcţionează perfect, la capacitatea maximă, au apărut şi centre de închirieri de materiale sportive, o şcoală de schi, etc. Nu-i de mirare că, la ora actuală, Clăbucetul este unul din principalele centre ale sportului hibernal". O menţiune apărută cu ilustraţie, în ziarul "Sportul". (Florin Gongu)

×
Subiecte în articol: special iarna