O capcană frecventă pentru ziarist apare din cauza atribuirii. Vitele rumegă îndelung pline de mulţumire, dar cititorilor nu trebuie să li se ceară să digere aceeaşi informaţie de mai multe ori în câteva paragrafe. O astfel de repetiţie este adesea greşeala unei structuri stângace, mai ales în întărirea sau dezvoltarea introducerii. Unii ziarişti au necazuri cu introducerea unui fapt nou, pe care-l înşfacă în parafraze folosite şi mai înainte. Astfel, rezultă introduceri cu două punţi, al doilea sau al treilea paragraf spunând acelai lucru ca şi primul.
"Asociaţia Medicală Americană va fi ea însăşi audiată prin investigaţie a Comisiei Federale de Comerţ.
Aceasta a anunţat marţi că va investiga Asociaţia Medicală Americană pentru a determina dacă s-au aplicat măsuri restrictive injuste asupra ei...".
În multe cazuri este nevoie doar de o minimă ajustare pentru a evita astfel de necazuri. Încercaţi aşa:
"Asociaţia Medicală Americană va fi ea însăşi audiată de căte Comisia Federală de Comerţ. Aceasta a anunţat marţi că va studia dacă A.M.A...".
Iată aici o punte dublă împinsă la extrem:
"Când Howard Hughes a fost pus la bordul unei ambulanţe aeriene pentru ultimul zbor al vieţii sale, consacrată aviaţiei, el arăta «epuizat» şi «ca un bătrân obosit, istovit» au declarat piloţii, luni.
«Arăta ca o persoană în vârstă, istovită şi obosită» a spus Jeff Abrams, copilotul avionului Lear în care Hughes, un pilot al aviaţiei, a murit luni în timp ce era transportat de urgenţă la Acapulco, Mexico, la Houston.
Roger Sutton, pilot al Serviciului American de Ambulanţă. Avionul Cenuşiu din Fort Launderdale, l-a descris pe Hughes ca fiind emaciat, cu o barcă rară şi un păr lung, încărunţit.
«Arăta foarte epuizat» a spus Button."
După ce i-a citat pe piloţi în primul paragraf, ziaristul nu mai poate rezolva problema atribuirii fără să repete totul. Soluţia, totuşi, este simplă:
"Când Howard Hughes a fost luat la bordul unei ambulanţe pentru ultimul zbor al vieţii sale consacrată aviaţiei, el «arăta ca un bătrân obosit, istovit», a declarat co-pilotul Jeff Abrams. Pilotul Roger Sutton a spus că Hughes avea o barbă subţire şi păr lung, încărunţit şi părea «foarte epuizat».
Hughes a murit luni la bordul avionului Lear în drum de la Acapulco, Mexico, spre Houston".
O altă serie de repetiţii ca o punte dublă:
"Jumătate din galeriile permanente ale Muzeului de Artă din Philadelphia au fost închise duminică din cauza numărului insuficient de gardieni.
Persoanele oficiale de la Muzeu au spus că a trebuit să închidă o parte din Muzeu pentru că primăria nu a asigurat banii pentru aproximativ 100 de gardieni în plus".
De la atribuire până la menţionarea celor 100 de gardieni, jumătate din introducere este repetată. O simplă redistribuire a cuvintelor împinge articolul înainte:
"Jumătate din galeriile permanente ale Muzeului de Artă din Philadelphia au fost închise duminică pentru că primăria nu a reuşit să asigure banii pentru încă 100 de gardieni, a declarat directorul Edward Turnen".
NECAZURI ÎN A DOUA FAZĂ
Supraîncărcarea, repetarea şi alte boli fatale sunt adesea întâlnite când ziaristul luptă cu acea veche Nemesis, introducerea într-o fază ulterioară. Orice reporter este odată şi odată confruntat cu această problemă; pentru reporterii de la Associated Press, ea este o parte a rutinei zilnice. Pentru că astfel de cuvinte ca "alaltăieri" nu există în vocabularul introducerilor, problema apare în momentul încercării de a face ca ştiri vechi să apară drept noi. Nici o evoluţie ulterioară nu-i vine în ajutor, deci ziaristul trebuie să apeleze la propriile sale resurse.
Reporterul, anunţând ştirea deja învechită că Mc Govern şi-a concediat asistentul executiv, a făcut faţă onorabil provocării:
"Washington - Senatorul George Mc Govern îşi aminteşte cum este să lupţi împotriva curentului în alegerile preliminare pentru preşedinţia partidului democrat şi să descopere apoi că mai sunt încă lideri care se zbat să-i nege numirea.
Lui Mc Govern i-a displăcut cănd i s-a întâmplat aşa în 1972. Şi el spune că nu vrea ca astfel de eforturi să-i stea împotriva lui Jimmy Carter în 1976 - deşi Carter a fost unul dintre politicienii care s-a străduit să-l împiedice pe Mc Govern acum patru ani să aibă succes.
Astfel, luni, Mc Govern şi-a concediat asistentul executiv."
Un alt ziarist lasă însă de dorit în privinţa resurselor:
"Las Vegas - Anchetatorii au scormonit prin dărâmăturile provocate de un incediu spectaculos care a distrus cea mai mare parte a unui centru comercial ceva mai încolo de inima strălucitorului Las Vegas.
Vâlvătăile care au izbucnit sâmbătă noaptea au distrus..."
Introduceri care arată anchetatori (sau salvatori cu chip aspru sau proprietari de case osteniţi) "scormonind printre dărâmături" sau "căutând printre sfărâmături" sunt scrise de ziariştii care folosesc mereu banalităţi şi în cele din urmă aruncă prosopul în ring, declarându-se învinşi. O introducere mare ar fi mai interesantă decât acei salvatori obosiţi din articolul despre dezastre: "Majoritatea familiilor din Smithtown serveau masa când au sunat sirenele. În următoarele minute..."
Nici aici nu s-a întâmplat nimic nou, dar acest ziarist ingenios s-a folosit de informaţiile la îndemână. "San Rafael - Statul California a risipit în 16 luni două milioane de dolari pentru a condamna trei oameni care trebuiau închişi, doi dintre ei pe viaţă.
Trei din cei şase din San Quentin au fost găsiţi vinovaţi joi..."
Această introducere a fost scrisă la sfârşitul unui proces. Reporterii care se ocupă de primele etape ale procesului înfruntă lucruri mai grele. Procesele au momente de mare tensiune, dar alegerea juriului nu face parte din ele. Folosiţi deci unghiul mai interesant. Spre exemplu:
"Mineola - Juraţii posibili în procesul unui doctor acuzat de a fi «ucis din milă» un muribund de cancer au fost condamnaţi în privinţa convingerilor religioase şi atitudinii lor faţă de profesiunea de medic".
Introducerea se apropie de viaţă, deşi pomeneşte moartea. Numărul de juraţi apare mai târziu în articol.
Fragment din "Tehnica scrisului", Caiet Documentar editat de Catedra de teoria şi practica presei a Academiei de Studii Social-Politice, p. 108-110
Citește pe Antena3.ro