x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 2.000 DE GLUGI DE COCENI PENTRU SIGURANŢA PUBLICĂ/Nica face apelul bocancilor la Poliţie

2.000 DE GLUGI DE COCENI PENTRU SIGURANŢA PUBLICĂ/Nica face apelul bocancilor la Poliţie

de Valentin Zaschievici    |    18 Feb 2009   •   00:00
2.000 DE GLUGI DE COCENI PENTRU SIGURANŢA PUBLICĂ/Nica face apelul bocancilor la Poliţie

Ministrul Nica şi-a început mandatul la Interne cu un heirup. Ne-am trezit că avem puţini poliţişti şi ne apucăm să-i facem la apelul bocancilor. 2.000 de poliţişti recrutaţi "din surse externe" vor patrula în scurt timp pe străzi. Ei vor da concurs pentru a ocupa posturi în domeniile: Ordine Publică, Circulaţie sau Poliţie Transporturi. Ministrul Nica susţine că are resurse bugetare pentru a susţine acest efort. Dar ce fel de poliţişti vor veghea la ordinea publică şi la siguranţa cetăţeanului? Ce material uman va îngroşa rândurile oamenilor legii? Ce se pricep să facă nişte oameni care n-au avut în viaţa lor de-a face cu această meserie? L-am întrebat pe un general de Poliţie pensionar, vechi prieten, ce părere are de această "infuzie de prospături" în Poliţie. Răspuns descurajant: "Da, 2.000 de glugi de coceni sunt exact ce aveam nevoie".



Citim pe site-ul Poliţiei Române condiţiile de recrutare în vederea încadrării din sursă externă a poliţiştilor. Observăm cu stupefacţie că printre condiţiile de participare la concurs nu figurează nici măcar Bacalaureatul, ca studii minimale. Nu este prevăzută nici limită de vârstă. De pregătirea militară nici nu se pomeneşte, dar Poliţia e, ce-i drept, o instituţie civilă, stagiul militar nu mai e obligatoriu în România. Aşadar, n-ar fi musai să ştie să mânuiască armele, însă candidaţii care vor fi admişi vor lucra direct în stradă şi vor fi înarmaţi. Ar trebui aşadar să ştie când şi cum să mânuiască măcar pistolul Carpaţi şi mai ales când şi cum să n-o facă. Vor fi ei oare instruiţi în mod intensiv la poligon? Cu şase cartuşe trase pe trimestru? Sau vor trage cu pistolul o lună încheiată, dimineaţa, la prânz şi seara, la şcoala de la Slatina?

MESERIA DE POLIŢIST SE ÎNVAŢĂ ÎN TIMP

Dar celelalte abilităţi profesionale ale acestei meserii, nu subtilităţile, ci pur şi simplu regulile, regulamentele şi procedurile, de la completarea procesului-verbal până la modalităţile de intervenţie şi acţiune specifice situaţiilor concrete din teren, cum şi de la cine le vor învăţa proaspeţii poliţişti, făcuţi la "apelul bocancilor"? De la colegii lor, văzând şi făcând. Subofiţerii au la dispoziţie şase luni, iar ofiţerii un an pentru a "confirma". E mult, e puţin? E indecent de puţin, spun poliţiştii pe care i-am consultat ieri. Abia după cel puţin doi ani învaţă meserie un subofiţer. Pentru a forma un specialist e nevoie de mult mai mult, de la cinci ani în sus. Şi cum îl formezi? Dacă îl trimiţi singur pe teren, îţi face tot felul de neghiobii. Dacă îl trimiţi să facă echipă cu un găgăuţă, singurul rezultat este că obţii doi găgăuţi. Ai şanse să scoţi poliţist din el dacă îl pui sub aripa unui profesionist şi dacă are calităţile ce-l recomandă să devină meseriaş.

Din păcate, Poliţia Română a pierdut la începutul anilor 2000 o mulţime de specialişti, care au fost invitaţi să se pensioneze anticipat. Aceştia au prosperat sau nu în zona privată. Nu mor de foame oricum, însă mai aveau 5 sau 10 ani în care puteau sluji interesul public. Acum îşi slujesc propriul buzunar. E discutabil dacă locul lăsat liber de aceştia a fost umplut cu meseriaşi de valoare comparabilă.

SE ANUNŢĂ UN PROCENT SERIOS DE REBUTURI

Este cantitatea de natură să suplinească în vreun fel calitatea? Experienţele trecute dovedesc că nu. La începutul anilor ’90 a fost musai să fie împrospătat corpul "miliţienesc" cu faimă îndoielnică. Au fost angajaţi mii de poliţişti aduşi direct din civilie. Câţi dintre aceştia au rezistat, s-au profesionalizat şi au avansat? Mult prea puţini. Majoritatea au dat de greu şi s-au retras. Destul de mulţi au făcut greşeli şi au fost daţi afară sau, mai rău, au încăput pe mâna Parchetului. "La un număr atât de mare de angajaţi direct, este de aşteptat un procent îngrijorător de rebuturi", susţin specialiştii consultaţi de noi. În plus, se creează un cadru propice pentru înflorirea nepotismului, un fenomen la el acasă în Poliţie. Intenţia populistă a ministrului Nica seamănă izbitor cu demonstraţiile de forţă ale Poliţiei care s-a apucat să controleze portbagaje la două săptămâni după ce s-au furat armele de la Ciorogârla. E opinia publică îngrijorată de actele criminale, hai să reglăm agenda Internelor după televiziunile de ştiri şi după talk-show-uri şi să dăm poporului poliţişti cu ghiotura! Se demarează programul naţional: "Un pulan pentru amărăştean", mai împuţinăm din şomeri aşa, de ochii lumii, şi-i facem bugetari.

Oare cunosc capii Internelor motivaţia de bază a candidaţilor la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza"? I-o spunem noi: "Un serviciu stabil, o leafă decentă". Pe foamea asta generală, îşi închipuie cineva că se vor înghesui în Poliţie şomerii animaţi de alte aspiraţii? Vai şi-amar...

MAI MULTĂ TEHNICĂ, MAI PUŢINĂ PARADĂ

Problemele de siguranţă publică din mediul urban, care au determinat această suplimentare de efective, pot fi rezolvate pe alte căi, mai sigure, urmând exemplul metropolelor occidentale. Instalarea camerelor video de către municipalitate în Londra a dat rezultate spectaculoase. Scotland Yard-ul poate direcţiona cu operativitate echipaje acolo unde sunt observate evenimente, prezenţa camerelor a avut şi un important rol preventiv, iar la ora actuală nici nu se ştie cu precizie care sunt camerele funcţionale din Londra şi care sunt... carcase goale. Sistemul şi-a dovedit din plin eficienţa. Dizlocarea echipajelor poliţieneşti din Piaţa Victoriei şi Piaţa Unirii şi direcţionarea lor către cartierele rău famate va spori siguranţa publică.

Stimulente pentru angajaţii MAI

Angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) ar putea fi recompensaţi dintr-un fond de stimulente constituit prin reţinerea a 15% din amenzile aplicate, din bunurile şi sumele în lei şi valută confiscate, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă.

Conform proiectului de Ordonanţă de urgenţă, Ministerul Administraţiei şi Internelor va constitui lunar fondul pentru acordarea de stimulente personalului din aparatul central al MAI şi din instituţiile şi structurile aflate în subordinea sau coordonarea acestuia, prin reţinerea unei cote de 15% din veniturile atrase la bugetul de stat ca urmare a acţiunilor personalului propriu.

Fondul pentru acordarea de stimulente se constituie pentru sume rezultate din titluri de creanţă executorii, încasate la bugetul general consolidat. Modul de constituire şi utilizare a fondului de stimulente se stabileşte prin norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. (Mara Răducanu)

Condiţiile de recrutare a agenţilor

Viitorii poliţişti îşi vor desfăşura activitatea cu prioritate în domeniul Poliţiei de Ordine Publică, dar şi în domenii precum Poliţia Rutieră sau Poliţie Transporturi.

Recrutarea şi selecţionarea candidaţilor se va desfăşura la nivelul fiecărui inspectorat judeţean de Poliţie, respectiv la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, cu sprijinul specialiştilor din cadrul direcţiilor din Inspectoratul General al Poliţiei Române. În perioada următoare, accesând site-ul Poliţiei Române, www.politiaromana.ro, secţiunea Informaţii utile/Carieră, persoanele interesate, care doresc să participe la acest concurs, vor putea afla toate informaţiile utile legate de acest concurs, respectiv repartizarea posturilor, condiţii de participare, criterii specifice de recrutare, tematică, bibliografie, precum şi calendarul de desfăşurare a concursului.

Candidaţii care solicită încadrarea directă în structurile Poliţiei Române trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

• să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România;

• să îndeplinească cerinţele postului scos la concurs;

• să cunoască limba română scris şi vorbit şi cel puţin la nivel mediu o limbă străină de circulaţie internaţională;

• să aibă abilităţi de utilizare a computerului;

• să aibă capacitate deplină de exerciţiu;

• să fie declaraţi apt medical, fizic şi psihic;

• să aibă un comportament corespunzător cerinţelor admise şi practicate în societate;

• să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni.

Având în vedere sarcinile ce revin instituţiei noastre, în perspectiva integrării în Uniunea Europeană, persoanele care solicită încadrarea directă ca ofiţer sau agent în structurile operative ale Poliţiei Române vor trebui să îndeplinească, pe lângă condiţiile sus-menţionate, şi următoarele condiţii speciale:

• să aibă înălţimea de minimum 1,75 m bărbaţii şi minimum 1,70 m femeile;

• să posede permis de conducere cel puţin pentru categoria "B" de autovehicule ori să facă dovada că urmează cursurile unei şcoli în acest sens;

• să aibă o vechime de minimum 1 an în specialitatea studiilor absolvite ori în posturi din domenii conexe prevăzute cu studii superioare (numai pentru încadrarea ca ofiţer);

• să îndeplinească baremele fizice stabilite conform reglementărilor specifice în domeniu.

Persoanele care au grade militare în rezervă pot fi recrutate în vederea încadrării directe numai în situaţiile în care, prin încadrare potrivit nivelului studiilor, nu dobândesc grade militare sau profesionale mai mici decât cele avute în rezervă.

Încadrarea poliţiştilor se face cu o perioadă de stagiu/probă de 6 luni pentru agenţi şi 12 luni pentru ofiţeri.

La expirarea acesteia susţin examen de definitivare în profesie.

În caz de nepromovare sunt destituiţi din Poliţie.

×