x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 2005 - File de Jurnal: Brat la brat spre Europa

2005 - File de Jurnal: Brat la brat spre Europa

de Cristian Stefanescu    |    28 Dec 2005   •   00:00
2005 - File de Jurnal: Brat la brat spre Europa

Cine decide daca Romania este sau nu pregatita pentru integrarea europeana? Bruxellesul? Bucurestiul? Romania reala, cea din spatele discursurilor festiviste, stie doar ca exista viata dupa admiterea in UE. Atat. In rest: Alo! Europa, tin’te bine! Venim!

Acquis comunitar. Clauza de salvgardare. Fonduri structurale. Subventii.

Jurnalele de stiri scot la iveala figuri sobre, mai mereu aceleasi, comentand pe propriul inteles gesturi si afirmatii ce fac naveta intre palatele Cotroceni si Victoria din Bucuresti si birourile de la Bruxelles sau Strasbourg ale institutiilor europene. In fata diagonalei de 51 de centimetri, telespectatorul cauta disperat telecomanda. Asta daca nu rataceste cu gandul la coarnele plugului, la capra vecinului, la promisiunile neonorate ale alesilor. A doua zi, intr-o poiana a lui Iocan mare cat Romania, sta la taifas despre orice, inclusiv despre integrarea europeana. Si accepta si infloreste fel de fel de bizarerii, pentru ca ideile la conserva, primite la televizor, nu au substanta.

EUROMITURI. Porcul in a carui cocina musai sa cante Vivaldi, dar pe care nu mai ai voie sa-l tai, de Ignat. De exemplu. Dar si raspunsuri de genul "lasa, o sa vedem noi cum o fi, numai sa intram". Echipa Jurnalului National a pornit prin tara, acolo unde marile relicve comuniste isi trag sufletul de pe o zi pe alta, dar si acolo unde viata nu-si iese din tiparele unui patriarhat ancestral, acolo unde curajul frizeaza inconstienta, pentru ca fara aceste ingrediente riscante succesul nu se naste, dar si acolo unde s-a gresit fara sa le punem esecurilor etichete. Nu de putine ori am plecat chiar convinsi ca nu exista probleme, ci doar solutii!

SUT. Si galeriile lor scurteaza drumul spre Europa

FARA PREJUDECATI. Valcea. Gorj. Dambovita. Cluj. Iasi. Primele cinci judete in care am incercat sa descoperim o Romanie cruda, mai mult sau mai putin pregatita sa dea piept, peste un an sau doi, cu privilegiile si obligatiile unui stat european. Am vorbit romanilor despre Romania lor. Le-am spus moldovenilor despre olteni, ardelenilor despre regateni. Si, cum 1 ianuarie 2007 se apropie, vom persevera, in lunile ce urmeaza. Am colindat si colindam cu reportofoane, pixuri, aparate de fotografiat, dar fara prejudecati. Am descoperit si vom descoperi Romania o data cu cititorii nostri. Am incercat si vom incerca sa gasim pentru ei raspunsurile la intrebari pe care alesii le ocolesc. Ne-am straduit sa-i imprietenim pe romani intre ei. Sau, cel putin, sa-i facem sa isi vorbeasca. Pe aceeasi limba. Inca mai credem ca suntem in stare sa o facem.

Poate si pentru ca (fara prejudecati, cum spuneam) Romania are, la intalnirea cu Europa, handicapuri si oferte generoase.
×
Subiecte în articol: special