SPECIAL
Bilantul represiunii din "cea mai lunga noapte" a
fost tragic: 48 de morti, 604 raniti si 684 de arestati. Solutia pentru inlaturarea urmelor macelului a fost cea de la Timisoara: crematoriul.
Nimeni nu e vinovat pentru moartea lor
Un ordin venit de sus si agreat de Procuratura Generala interzicea autopsierea victimelor. In plus, se hotarase ca solutia pentru inlaturarea urmelor macelului sa fie cea pusa in practica si la Timisoara. Cadavrele urmau sa fie incinerate.
INJUSTITIE. "Omul, cel mai pretios capital", un principiu socialist aplicat dupa imprejurari
|
Primii morti "recunoscuti" oficial au aparut in Capitala, in dupa-amiaza de 21 decembrie. In jurul orelor 17:30-18:00, un autocamion militar, condus de soldatul Nicolae Cismaru, a intrat frontal intr-un grup de manifestanti, ocazie cu care sapte oameni au fost ucisi, iar alti cinci au fost raniti. Revoltata de acest grav incident, multimea a inaintat brusc catre cordoanele de ordine, care nu au ezitat sa deschida focul. In doar cateva minute, opt persoane au fost ucise, iar alte 13 ranite. In anii care au urmat, anchetatorii nu au reusit sa identifice nici unul dintre cei care au deschis focul in acele imprejurari si nimeni nu a raspuns pentru ranirea grava sau moartea celor 21 de victime.
Aflat in apropierea "campului de operatii" din zona Intercontinental, Spitalul "Coltea" a fost, in acelasi timp, atat locul in care au fost aduse multe dintre victime, cat si un veritabil punct de observatie de unde reprimarea demonstrantilor a putut fi urmarita "in direct". Medicul Carmen Georgescu a declarat ca, in jurul orei 17:00, a vazut de la una dintre ferestre ca in Piata Universitatii se trageau salve de avertisment cu gloante trasoare.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna Initial se tragea la un interval de 30 de minute. Dupa ora 22:00, cadenta s-a intetit (din 15 in 15 minute). La aceasta ora, la sectia Chirurgie au fost adusi primii impuscati. Ea afirma ca inainte de a intra in sala de operatii a vazut ca de la anumite ferestre de la Inter, aflate cam la jumatatea hotelului, in anumite camere intunecate se vedeau lumini intermitente, despre care crede ca erau focuri de arma, trase de tragatori izolati. Emilia Vascan, medic la sectia de Obstetrica-Ginecologie declara ca, in jurul orei 13:30, acolo a fost adus un tanar impuscat in umar. Doctorita a observat, si ea nu este singura, ca, incepand cu ora 19:00, la circa 10-15 minute dupa ce in piata se trageau salve de avertisment, in plan vertical, cu gloante trasoare, la spital erau aduse de catre manifestanti persoane ranite prin impuscare. "Cred ca acei oameni erau impuscati de catre altcineva, care tragea in timpul salvelor de avertisment care constituiau doar un simplu fundal sonor ce masca zgomotul armelor cu care se tragea in mod real". Opinie confirmata si de asistenta Nicoleta Savatin, de la Policlinica Coltea, care sustine ca multi dintre raniti erau impuscati in spate, deci in timp ce incercau sa fuga. Altfel spus, la acele ore inaintate demonstrantii au fost pur si simplu haituiti si "vanati" cu sange rece, pe cand incercau sa scape de tirul ucigas. Si ea confirma existenta ciudatelor lumini intermitente care se vedeau de la anumite ferestre ale Hotelului Intercontinental.
Cadavrele ajunse in acea noapte la morga Spitalului Coltea nu au fost autopsiate, gloantele extrase nu au fost colectate de procurori pentru ancheta
Ulterior, cadre medicale au declarat ca autopsiile nu s-au efectuat in urma unei indicatii primite de la Procuratura Municipiului Bucuresti
Atacul furibund asupra baricadei, inceput la orele 22:30 si incheiat dupa miezul noptii, s-a soldat cu cele mai multe victime
Cel mai dramatic episod al represiunii din 21/22 decembrie a debutat insa intre orele 22:30-23:00 si s-a incheiat dupa miezul noptii, o data cu atacarea si "spargerea" baricadei de la Inter. Cu toate ca in declaratiile depuse in fata anchetatorilor toate "capeteniile" militare au afirmat ca s-a executat doar foc de avertisment, in plan vertical sau la 45 de grade, atunci s-au inregistrat cei mai multi morti prin impuscare.
Aflat in zona baricadei, studentul Adrian Radu Don a fost impuscat in cap. Un prieten al sau, scapat cu viata, relateaza ca in acele momente s-a tras de pe cladirile Spitalului Coltea si de pe cea a Muzeului de Istorie Bucuresti. Alexandra Diana Donea, eleva in clasa a XII-a, a fost impuscata in cap. Pe corp avea numeroase zgarieturi, deci a fost probabil tarata pe asfalt. Nu i s-a facut autopsie. Se pare ca a fost impuscata de la mare distanta. In evidentele IML apare ca adusa, la 25 decembrie, de la Spitalul de Urgenta. Ultima data a fost vazuta in viata la 21 decembrie, in jurul orei 23:00, in zona Intercontinental. Tot la Inter a murit si tanarul Lucretiu Mihai Gatlan, de 19 ani, impuscat probabil de la o distanta cuprinsa intre 20 si 100 de metri. Cristian Florea a fost impuscat in cap la 21 decembrie, in jurul orei 24:00, in zona restaurantului Dunarea. A fost lovit din spate, probabil de la o distanta de 10-30 de metri, cu un glont perforant, cu varful rotunjit.
Cadrele medicale de la Spitalul Coltea au putut urmari in direct represiunea din Universitate si in acelasi timp au acordat primul ajutor ranitilor
Citește pe Antena3.ro
Volumele XI-XIII ale dosarului imens intocmit de procurorii militari (97/P/1990) se refera la cele 48 de persoane care si-au pierdut viata in Bucuresti in perioada 21-22 decembrie 1989.
Primul lucru care frapeaza este faptul ca in nici unul din acele cazuri nu s-a efectuat autopsia cadavrelor. La dosar exista doar cateva expertize medico-legale, intocmite mult mai tarziu, bazate probabil pe fisele de observatie intocmite de medicii de la Spitalul de Urgenta, Spitalul Coltea si sectia de neurochirurgie a Spitalului "Gh. Marinescu", in aceste cazuri nu s-au verificat tipurile de munitie care au provocat decesul sau ranirea acelor victime. Fie ca este vorba despre morti sau raniti, in dosarul nr. 97/P/1990 existau numeroase marturii referitoare la faptul ca medicii au scos din corpurile pacientilor lor foarte multe gloante si alte fragmente de munitie, pe care le-au si pastrat. Cu toate acestea, la vremea respectiva, anchetatorii nu le-au "recoltat".
Bogdan Martian, medic legist, a relatat procurorilor militari ca in acea noapte sangeroasa la IML au venit, intre orele 19:00-05:00, 18 cadavre. La ora 21:00, potrivit declaratiei sale, a luat legatura cu conducerea IML din acea perioada, directorul Vladimir Belis si dr. Tamas, care i-ar fi spus sa bage "cadavrele in frigidere pana a doua zi dimineata fara sa le identifice". Povestea doctorului Martian continua cu relatarea episodului in care, spre dimineata, au venit doi civili pentru ridicarea buletinelor celor decedati si aflati in incinta Institutului. "In jurul orei 04:00 au venit doi civili care au zis ca sunt de la Cercetari penale de la Militia Capitalei (unul se numea Ionita) si ca au ordin sa ridice actele cadavrelor si sa ceara la IML ca aceste cadavre sa nu fie trecute in evidente. Eu le-am spus ca in lipsa procurorului Popov nu le dau actele de identitate. Acesta a venit la orele 05:00-06:00 si mi-a spus sa fac identificarea si un examen macroscopic extern, ceea ce am si facut. (â¦) Apoi subofiterul MI care-l insotea pe Ionita a strans actele de identitate (n.r. - de la cele 18 cadavre) si amandoi au plecat. Pe 25-26 decembrie, capitanul Ionescu Florian de la Militia Sectorului 4 mi-a adus actele." Atat din declaratia doctorului Martian, cat si din cele ale altor medici legisti de la IML reiese ca cele 18 cadavre nu au fost niciodata autopsiate. "Cred ca sefii sunt cei care stiu de ce nu au fost autopsiate", a adaugat doctorul Martian. Membrii familiilor au putut lua decedatii de la IML pentru inmormantarea crestineasca abia in perioada 26 decembrie 1989 - 14 ianuarie 1990.
Doctorul Martian relateaza ca in zilele urmatoare celei de 22 decembrie au mai fost aduse la Institut alte persoane decedate care purtau un leucoplast pe care scria "mort 21 sau 22 decembrie 1989", care au avut aceeasi soarta ca si cele 18 din noaptea sangeroasa, adica nu au fost autopsiate. Acelasi medic precizeaza in completare ca autopsiile nu erau in competenta sa, precizand ca nu-si mai aminteste daca procurorul Popov i-a solicitat in noaptea respectiva sa faca sau nu autopsiile celor decedati.
De-abia in anul 1993, doctorul Vladimir Belis, directorul de atunci al IML, da o declaratie procurorilor militari, declaratie atasata in volumul 70 al dosarului nr. 97/P/1990. "(â¦) In ziua de 21 decembrie si urmatoarea, dat fiind numarul din ce in ce mai mare de cadavre care soseau si intrucat autopsia nu se poate efectua decat dupa emiterea ordinului de catre organele in drept, am telefonat la Procuratura Municipiului Bucuresti, unde mi s-a comunicat sa nu se efectueze autopsii.
Lucia Ceraceanu, asistenta ATI la Spitalul Clinic Coltea, a declarat procurorilor militari ca "in 21 decembrie 1989, medicul-sef dr. Constantin Ionescu a primit un plic sigilat, l-a citit si ne-a spus ca i se cere ca mortii sa fie pusi in saci de plastic si dusi la morga, pentru a fi arsi.
Ca si la Timisoara, corpurile urmau sa fie puse in saci de plastic, transportate la morga pentru a fi incinerate
O alta declaratie din dosar este cea a Ruxandrei Marcu, asistenta ATI. "In seara de 21 decembrie 1989, in jurul orei 17:00, am auzit cand s-a dat telefon la Biroul nostru din Sectia ATI si o persoana, care s-a recomandat ca fiind reprezentantul Directiei Sanitare a Municipiului Bucuresti, a ordonat ca toti mortii care vor veni sa fie bagati in saci de plastic si dusi intr-un loc de unde urmau sa fie luati de cineva (nu stiu de cine)", sustine Marcu. Pentru faptele de atunci a fost gasit un singur vinovat, un militian - Gheorghe Rodeanu.
Trebuie sa aflam cine i-a ucis
Cornel Baldovin (38 de ani) - impuscat in cap in zona Inter. Martorii afirma ca acesta a fost impuscat la 21 decembrie, in jurul orei 23:00. Gasit de parinti la morga dupa opt zile.Alexandra Diana Donea (18 ani) - impuscata in cap. Ultima data a fost vazuta in viata in seara de 21 decembrie in zona Inter.
Andrei Eugen Radu (20 de ani) - impuscat in zona abdominala la Sala Dalles. Intr-un raport al IML se mentioneaza ca victima avea patru plagi prin impuscare, apreciind ca a fost vorba de un singur tragator, care a tras cu foc automat dintr-o arma de calibrul intre 7 si 9 mm.
Ruslan Manea (26 de ani) - decedat la 22 decembrie, adus la spital din zona Salii Dalles, impuscat in cap.
Torino Nicolae Mateescu (52 de ani) - impuscat in zona toracelui. Decedat in noaptea de 21-22 decembrie.
Viorel Oprea (22 de ani) - decedat la 21 decembrie in zona Pietei Universitatii ca urmare a unui traumatism cranio-cerebral si toracic prin impuscare.
Petre Poptean (24 de ani) - impuscat la 21 decembrie in zona abdominala.
Radu Mihai Voiculescu (20 de ani) - impuscat in zona toracelui la spargerea baricadei la Inter. A decedat la 22 decembrie. Tatal acestuia spune ca fiul sau a fost impuscat din unul din cele 2 ABI-uri care au venit la interventie.
Razvan Zamfirescu (20 de ani) - impuscat in zona inimii in noaptea de 21-22 decembrie dupa spargerea baricadei. A decedat in aceeasi noapte.
Lucretiu Mihai Gatlan (19 ani) - impuscat in seara de 21 decembrie in zona toracelui la Intercontinental.
Stefan Achim (43 de ani) - decedat la 25 decembrie: impuscat in zona abdominala, in fata Hotelului Intercontinental. Internat in ziua de 22 decembrie, ora 1:45.
Calin Alexandru (37 de ani) - impuscat in cap in zona Salii Palatului, in 21 decembrie, ora 23:30.
Robert Bacalu (26 de ani) - impuscat in zona bazinului in 22 decembrie, ora 1:30, internat la Spitalul Clinic de Urgenta, decedat pe 24 decembrie.
Emilian Bendorfean (34 de ani) - impuscat in abdomen, in seara de 21 decembrie, in zona Salii Dalles. A murit la 24 decembrie.
Gheorghe Constantin (16 ani) - impuscat in cap in seara de 21 decembrie in zona Intercontinental.
Adrian Radu Don (25 de ani) - impuscat in torace in ziua de 21 decembrie, ora 22:30, in zona Inter.
Emil Duhnea (39 de ani) - impuscat in abdomen in seara de 21 decembrie, in zona Pietei Palatului. A murit cateva zile mai tarziu.
Cristian Florea (23 de ani) - impuscat in zona cervicala la 21 decembrie, ora 0:00, in fata restaurantului Dunarea.
Liviu Iulian Marin (17 ani) - internat la 22 decembrie ora 0:45, adus la spital din zona Unirii. Impuscat in cap.
Nicolae Mateescu (26 de ani) - impuscat in zona Inter - Sala Dalles. Cadavrul a fost gasit de familie la 27 decembrie la IML. Sotia acestuia a constatat doua urme de impuscatura in zona capului.
Dumitrel Mandru (29 de ani) - impuscat in zona inghinala. A fost internat la Spitalul Coltea la 21 decembrie, la ora 23:30. A murit pe masa de operatie.
Nelu Mitu (33 de ani) - impuscat in zona abdominala, in seara de 21 decembrie. A fost luat din zona Inter.
Valentin Moraru (37 de ani) - a decedat in noaptea de 21-22 decembrie ca urmare a compresiunii toracale (posibil calcare). A fost adus la spital din zona Salii Dalles. Un martor spune ca dupa strapungerea baricadei un TAB a trecut peste unul dintre demonstranti.
Maria Munteanu (24 de ani) - impuscata in cap in zona Inter. Decedata la 21 decembrie.
Nicolae Nicolae (18 ani) - decedat in noaptea de 21-22 decembrie ca urmare a hemoragiei interne prin impuscare. Adus la spital din zona Salii Dalles.
Valentina Pandele (21 de ani) - decedata la 21 decembrie la Spitalul Coltea, ora 20:30. Impuscata in cap. In raportul constatator se specifica faptul ca nu s-a facut necropsie. "S-a practicat imbalsamarea. (â¦) Sus-numita nu a fost internata la Spitalul Coltea, ci era in trecere prin spital, timp in care a survenit decesul", au spus la acea vreme doctorii de la spitalul mentionat.
Eugen Petre (25 de ani) - impuscat in cap.
George Cristian Richard (25 de ani) - impuscat la 21 decembrie in zona toracica.
Ion Radulescu (43 de ani) - impuscat la 21 decembrie in zona sternului. A fost dus la Spitalul "Sf. Ioan" din zona Pietei Palatului. A decedat la 24 decembrie, ora 6:30. Gheorghita Rusu (25 de ani) - impuscat in cap si decedat la 21 decembrie. A murit la Spitalul "Gh. Marinescu".
Roberto Sandu (22 de ani) - impuscat la 21 decembrie. A decedat la 22 decembrie, ora 10:00.
Calin Sandu (40 de ani) - impuscat in cap la 21 decembrie in jurul orei 18:00. Desi in unele acte apare ca a fost internat la Spitalul Coltea, in evidentele acestuia nu figureaza. A murit la 22 decembrie, ora 10:00.
Gheorghe Savescu (18 ani) - impuscat in cap la 21 decembrie.
Silviu Stan (19 ani) - la 22 decembrie a fost internat la Spitalul Penitenciar Jilava, fiind impuscat in abdomen. A declarat medicilor ca a fost impuscat de o persoana dintr-un grup de scutieri. Intre 22 decembrie ora 16:20 si 8 februarie a fost internat la Spitalul Sectorului 4. La 14 februarie 1990 se efectueaza autopsie. Concluziile IML au fost: "A decedat ca urmare a unei plagi impuscate abdominal cu multiple perforatii intestinale cu sindrom toxico-septic final prin fistula intestinala, peritonita acuta si ocluzie intestinala".
Sorin Stermin (18 ani) - impuscat in zona toracelui. A decedat la 22 decembrie, ora 13:00.
Ilie Vlad (20 de ani) - decedat la 21 decembrie in zona Salii Dalles ca urmare a hemoragiei interne prin impuscare.
Necunoscut (18 ani) - impuscat la baricada. A decedat la 22 decembrie, ora 2:40.
Necunoscut - impuscat in cap probabil la baricada. Internat la 22 decembrie ora 0:45, decedat ora 4:00.
Necunoscut - impuscat in abdomen probabil la baricada. A decedat la 23 decembrie.
Luiza Mioara Mirea (22 de ani) - internata in seara de 21 decembrie la Spitalul de Urgenta cu traumatism cranio-cerebral prin impuscare. A fost adusa din zona Salii Dalles. A decedat la 25 decembrie.
Ion Mosneagu (26 de ani) - internat cu traumatism cranio-cerebral prin lovire. La 22 decembrie a fost internat la Spitalul "Gh. Marinescu" si a decedat la 26 decembrie.
SINGURUL VINOVAT
|
Locotenent-colonel (r) Gheorghe Rodeanu, fost loctiitor al Comandantului Militiei Sector 4, este singurul acuzat, judecat si condamnat pentru ca a tras in revolutionari in 21 decembrie in Bucuresti. La inceput s-a vorbit ca acesta a ranit doua persoane, insa despre una dintre ele s-a aflat la vremea respectiva ca s-a internat in spital sub un nume fals de frica Securitatii. Astfel, militianul a ajuns in fata instantei in anul 1995, acuzat de ranirea unei singure persoane, Ilie Roma.
|
Nu ratati!
|
Si a venit dimineata de 22 decembrie. Coloane compacte de manifestanti, format pe marile platforme industriale, iau cu asalt Comitetul Central strigand "Jos Ceausescu!". Se anunta sinuciderea ministrului Apararii, Vasile Milea. Pentru dictator, sfarsitul venise.
Despre acest episod, in ziarul nostru de maine.
|