x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 35 de dosare penale în opt ore

35 de dosare penale în opt ore

de Aniela Nine    |    Dana Lepadat    |    08 Iun 2009   •   00:00
35 de dosare penale în opt ore
Sursa foto: Dragoş Stoica/JURNALUL NAŢIONAL

Alegerile europarlamentare de ieri nu au făcut excepţie de la regula oricăror alegeri postdecembriste în privinţa votului multiplu sau a mitei electorale, în ciuda mesajelor autorităţilor din ultimele zile privind consecinţele penale ale acestor gesturi.



Până ieri la ora 15:00, autorităţile întocmiseră deja 35 de dosare penale celor prinşi când încercau sau votaseră deja a doua oară, după cum a anunţat ministrul de Interne, Dan Nica. El a anunţat că există încercări de fraudare a alegerilor şi le-a atras atenţia celor care au apelat la mituirea alegătorilor cu bani şi alimente "să-şi bage minţile în cap", căci vor fi luate măsuri dure împotriva lor. Un caz privind votul multiplu s-a înregistrat la Craiova, unde chiar unul dintre membrii secţiei de votare, reprezentant al PRM, a fost prins când a votat atât pe lista permanentă, cât şi pe cea suplimentară. Pedeapsa pentru votul multiplu este închisoare de la şase luni la cinci ani. O statistică făcută de Centrul de Comandă al MAI arăta că până la ora 14:00 se înregistraseră 1.300 de sesizări de fraudă, în 53 dintre cazuri care se concretizaseră luându-se măsurile legale. Suspiciuni privind votul multiplu au fost primite şi anunţate şi de Asociaţia ProDemocraţia. Astfel, APD a sesizat că, în cursul dimineţii de ieri, în judeţul Teleorman, în comuna Nanov au fost aduse cu maşinile circa 300 de persoane din Alexandria care au votat pe liste suplimentare, după ce li se promiseseră diverse sume de bani. Potrivit APD, în satul Tânganu, comuna Cernica, din judeţul Ilfov, un microbuz a transportat la secţia de votare alegători din altă localitate. Pe lângă plimbarea cu autobuzul electoral, alegătorilor respectivi li se promiseseră câte 300 de lei şi o masă la restaurant. Şi la Giurgiu s-a practicat mita electorală, constând în telefoane mobile şi turismul electoral. Tot în Giurgiu, un alegător s-a întors la comisia de votare şi a cerut să i se anuleze votul, nemulţumit că nu şi-a primit banii promişi (30 RON) dacă va vota cu un anumit partid. Sesizări privind "turismul electoral" fuseseră primite ieri şi la BEC şi urmau a fi discutate însă, competenţa de sancţionare revine Poliţiei.  

"MÂNĂRII" CU FAXURI LA FORŢA CIVICĂ

La Vrancea, BEJ a înlocuit sâmbătă opt reprezentanţi ai partidului Forţa Civică în secţiile de votare din Focşani şi comuna Câmpineanca, în baza unor faxuri false. Faxurile aveau antetul partidului, dar nu şi semnătură sau ştampilă cum ar fi fost normal. Cu toate astea, BEJ Vrancea a operat schimbările cerute în fax. Ulterior, biroul electoral a primit sesizări din partea conducerii partidului Forţa Civică, cum că nu recunoaşte schimbările efectuate şi că faxurile venite la BEJ nu le aparţin. Reprezentanţii BEJ au reînlocuit în dimineaţa de ieri, înainte de vot, membrii secţiilor de votare vizaţi cu cei propuşi iniţial şi au sesizat Poliţia pentru a afla de unde provin aşa-zisele faxuri. Cu toate astea, neregulile în ce priveşte partidul Forţa Civică au continuat la BEJ. Chiar şi la mijlocul zilei de ieri, la BEJ încă se bâjbâiau listele cu reprezentanţii partidului în secţiile de votare.

vot în ţară l vot în ţară l vot în ţară l vot în ţară

VRANCEA - MÂNCAREA MEMBRILOR SECŢIILOR DE VOTARE, FURATĂ DE HOŢI
Cantina Primăriei Focşani, în care municipalitatea depozitase mâncarea pentru membrii secţiilor de votare din tot oraşul, a fost spartă ieri de hoţi chiar în dimineaţa votării.

Când s-au dus bucătăresele dimineaţă la ora 5:30 să înceapă pregătirile pentru prânz au văzut că uşa cantinei era spartă şi lipseau zeci de kilograme de alimente. Prejudiciul creat este de câteva zeci de milioane de lei din bugetul Primăriei. Poliţia a început cercetările, însă primii suspecţi sunt beneficiarii de ajutor social care mănâncă de regulă la cantină. "Sigur este cineva dintre cei care mănâncă de regulă aici la cantină. Mai rău a stricat mâncarea. De fapt nu a luat toată carnea sau ce era aici, dar a trebuit să o înlocuim, pentru că ne-am temut să nu fi pus ceva în ea. La prânz le-am dat şi noi oamenilor sandvişuri şi câinii au mâncat carne", ne-a spus primarul municipiului Focşani, Decebal Bacinschi. Membrii secţiilor de votare se văitau în schimb că sandvişurile de la Primărie nu le-au ajuns. (Dana Lepădat)

SĂPUNARU, RECLAMAT LA BEJ
Deputatul PNL, Nini Săpunaru - şeful liberalilor în Vrancea în acelaşi timp - a fost reclamat la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) că în ziua votării s-a plimbat prin secţiile de votare din comuna Dumitreşti alături de fostul prefect de Vrancea provenit din rândul liberalilor, Mircea Dragoş Valentin şi a îndemnat cetăţenii să voteze cu partidul său. Sesizarea a fost depusă la Biroul Electoral de Alianţa Electorală PSD + PC care a cerut ca cei doi liberali să fie sancţionaţi contravenţional. (Dana Lepădat)

ŞEFUL ARR, CERCETAT PENTRU AMENINŢĂRI
Şeful Autorităţii Rutiere Române (ARR) Vrancea, Nicu Tănase (PD-L), este cercetat de poliţie pentru abuz în serviciu după ce Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Vrancea a primit o sesizare potrivit căreia acesta ar fi profitat de funcţia pe care o deţine la ARR în ziua alegerilor oprind operatorii de transport în comun în judeţ şi ameninţându-i că le va ridica licenţele de transport dacă nu îndepărtează afişele electorale cu PSD de pe microbuze. (Dana Lepădat)


TĂRGU-JIU - POLIŢIST ÎNCUIAT ÎN SECŢIA DE VOTARE
Reprezentanţii unei secţii de votare au apelat la jandarmi şi poliţişti să spargă uşa ca să poată intra în sediu. Situaţia inedită a fost cauzată de faptul că paznicul Casei de Cultură din Târgu-Jiu, unde era amenajată secţia de votare cu pricina, a plecat sâmbătă seară acasă cu cheile de la toate uşile. Mai mult, în secţia respectivă, cea cu numărul 35, se afla încuiat şi poliţistul comunitar însărcinat cu paza. Acesta nici nu a ştiu că pe parcursul nopţii a fost blocat în secţie fără să poată ieşi. Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Judeţean Gorj, judecător Gheorghe Miruţă, un jandarm şi doi poliţişti comunitari au fost nevoiţi să forţeze uşa de acces de la secţia de votare. Paznicul clădirii nu a venit cu cheia până la ora 6:45 şi, în consecinţă, uşa a fost deschisă prin forţare, lucru consemnat şi în procesul-verbal redactat de membrii secţiei de votare. (Gabriela Mladin)


VASLUI - BEJ, FĂRĂ CURENT DOUĂ ORE
Ieri-dimineaţă, timp de mai bine de două ore, Biroul Electoral Judeţean Vaslui a fost în beznă. O avarie produsă la un transformator a paralizat activitatea Biroului imediat după deschiderea secţiilor de votare.  Legătura dintre BEJ Vaslui şi Biroul Electoral Central a fost întreruptă între orele 7:10 şi 9:30. Fără curent electric, comunicarea cu secţiile de votare din judeţ, dar şi cu BEC s-a făcut doar prin intermediul telefonului. Nu s-au putut trimite informări şi nici nu s-au primit comunicate de ultimă oră prin fax sau internet. Sesizat imediat, prefectul judeţului a cerut firmei EON să remedieze problema cât mai repede. Acesta s-a arătat nemulţumit de cele întâmplate, mai ales că  nu este prima dată când, în timpul procesului de votare, apar astfel de neajunsuri. Pana de curent a afectat şi 10.000 de apartamente din Vaslui, însă în acest caz defecţiunea s-a remediat în mai puţin de o oră. (A.I.)

"Eurosarmale" cu varză de Bruxelles
Ministrul Muncii Solidarităţii Sociale şi Familiei, Marian Sârbu, a votat în comuna Roşieşti în colegiul în care a candidat la alegerile parlamentare. "România are nevoie de sprijin din partea Europei mai ales în zonele sale rurale, a spus Marian Sârbu, care a participat şi la sărbătoarea comunei, organizată în fiecare an în Duminica Rusaliilor. Cu această ocazie, gospodinele din comună au pregătit mâncăruri tradiţionale şi l-au invitat pe ministru să guste "eurosarmale". "Cred că sunt făcute cu varză de Bruxelles", a declarat Sârbu.


PRAHOVA - A VOTAT ŞI A MURIT
Un bărbat în vârstă de 73 de ani a murit imediat după ce a ieşit din cabina de la vot de la o secţie de votare din localitatea Zănoaga. Potrivit poliţiştilor, Vasile Stanciu a votat la Secţia de votare nr. 396 din localitatea Zănoaga în jurul orei 9:00. După ce a ieşit din cabina de vot, bărbatului, care era cunoscut cu afecţiuni cardiace, i s-a făcut rău. Până la sosirea ambulanţei, bărbatul a murit. (Laura Calciu)


SUCEAVA - AU VRUT SĂ-ŞI VOTEZE CANDIDAŢII ÎN ROMĂNIA

Reprezentanţi ai primăriilor din Moldoviţa şi Vadu Moldovei din judeţul Suceava au cerut telefonic conducerii BEJ precizări privind modul în care pot vota la aceste alegeri cetăţeni comunitari. Astfel, în Moldoviţa, un cetăţean francez a solicitat să voteze, dar pentru candidaţii din Franţa, iar la Vadu Moldovei, doi cetăţeni belgieni au cerut, la rândul lor, precizări privind posibilitatea de a vota la aceste alegeri. Reprezentanţii BEJ Suceava au arătat că pot vota cetăţeni comunitari doar pentru candidaţii români pentru Parlamentul European dacă sunt înregistraţi în lista cu cetăţenii comunitari care au depus o cerere pentru a vota în România. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Suceava, nici un cetăţean comunitar cu domiciliul în judeţ nu s-a înregistrat pentru a vota la aceste alegeri. În schimb, deputatul PD-L William Brânză a sesizat BEC în legătură cu faptul că a fost introdus, fără să fi fost consultat, pe lista românilor care votează la alegerile europarlamentare din alte state UE şi, astfel, nu poate vota la cele din România.


BRAŞOV - ACUZE DE FRAUDĂ
Alegerile europarlamentare din Braşov au fost marcate de absenteism, doar 9,5% din cetăţenii cu drept de vot făcându-şi datoria până la ora 13:00, 8,23% în mediul urban şi 12,02% în mediul rural. Acuzele de fraudă din partea PSD şi PNL au vizat dispariţia unor ştampile din secţiile de votare cu o seară înainte, dar şi la strădania PD-L-ului local de a-i cointeresa financiar pe ţigani să voteze aleşii portocalii, mai ales în comunele extrem de sărace din judeţ. Dacă turismul electoral a fost înăbuşit în faşă de IJP Braşov, sub comanda comisarului-şef Florea Oprea, pedeliştilor nu le-a mai rămas decât mituirea electoratului, în special cel din comunităţile ţigăneşti.

Astfel, la Săcele, Teliu, Budila, Hărman, Prejmer etc., opoziţia acuză că lideri ai ţiganilor au ridicat sume uriaşe de la PD-L, furnizate în principal de prinţul portocaliu al asfaltului, Marcel Butuza, care au fost distribuite ţiganilor, câte 100-200 de mii de lei vechi pe cap de votant chiar în ziua scrutinului. Punerea la cale a încălcării legii electorale s-a făcut sâmbătă, la ora 12:00, la sediul PD-L, la indicaţiile primarului Braşovului, George Scripcaru. La Budila, comună cu 60% populaţie ţigănească, Marşavela şi Irimia au îndeplinit asemenea ordine ale PD-L, iar la Săcele, Sandu Viorel şi Pompiliu, lideri ai ţiganilor, au făcut acelaşi lucru, aspect ce va face obiectul unei sesizări a PNL Braşov. (Libiu Mateescu)

×