O prezenţă modestă la urne, dar un procent net in favoarea rămănerii lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni, acesta este bilanţul primului referendum din istoria Romăniei care a vizat demiterea unui şef de stat. Rezultatul se bazează pe estimările făcute la ieşirea de la urne de institutele de sondare a opiniei publice CURS - CCSB şi INSOMAR - MMT.
Conform exit-poll-ului realizat de CURS şi CCSB pentru Antena 1 şi TVR 1, 78% dintre romăni s-au opus demiterii preşedintelui Traian Băsescu, iar 22% au fost de acord. Prezenţa la vot a fost sub 50%.
Sondajul la urne realizat de CURS şi CCSB arată că 77,4% dintre votanţii impotriva demiterii lui Băsescu sunt bărbaţi, iar 80,6% femei. Dintre cei care au spus DA demiterii, 22,6% sunt bărbaţi şi 19,4% femei. La categoria grupe de vărstă, 84,4% dintre cei cu vărste intre 18 şi 30 de ani au votat NU, iar 15,6% DA. Dintre cei cu vărste cuprinse intre 31 şi 60 de ani, 79,3% s-au opus demiterii, iar 20,7% au fost de acord. Şi la categoria 61 de ani şi peste, majoritatea - 71,9% - a spus NU demiterii, iar 28,1%, DA. Din punct de vedere al pregătirii, 77,9% dintre cei cu studii primare au votat impotriva demiterii, iar 22,1% pentru. 80,8% dintre votanţii cu studii medii s-au opus demiterii, iar 19,2% au fost de acord. Dintre cei cu studii superioare, 77,6% au spus NU, iar 22,4% DA. Structura votului pe naţionalitate arată că dintre votanţii impotriva demiterii 78,9% sunt romăni, 70% maghiari, 75,1% rromi, iar 80% altă naţionalitate. Exit-poll-ul mai arată că 79,9% dintre cei care s-au opus demiterii provin din mediul urban, iar 77% din cel urban. Pe provincii istorice votul a fost distribuit astfel: Moldova: 75,6% - NU, 24,4% - DA, Muntenia: 78,5% - NU, 21,5% - DA, Transilvania 80,4% - NU, 19,6% - DA şi Bucureşti, 82,3% - DA, iar 17,7% - NU. Din punct de vedere al votului pe partide, au spus NU 59,7% dintre votanţii PNL, 98,3% - PD, 39,4% - PRM, 18% - PSD, 42,6% - PC, 66,2% - UDMR, 75,3% - PNG, 94,7% - PLD, 79,3% - PNŢCD, 60, 9% - PIN. Eşantionul a fost de 11.000 de persoane, iar marja de eroare este de ±1%.
Potrivit exit-poll-ului realizat de INSOMAR şi MMT pentru Realitatea TV, 75% au votat impotriva demiterii lui Traian Băsescu, iar 25% pentru. Sondajul INSOMAR-MMT arată o rată de participare de 46% la ora 20. Prezenţa la vot in mediul urban a fost de 37%, iar in cel rural de 30% din totalul persoanelor cu drept de vot. Grupa de vărstă care a avut cea mai mare prezenţă la vot a fost cea cuprinsă intre 18-34 de ani (32%). Aceasta a fost urmată de grupele de vărstă 50-64 de ani (28%), 35-49 de ani (24%) şi 65 de ani şi peste (16%). Potrivit Newsin, structura votului pe categorii de studii arată că persoanele cu studii medii au votat 79% in favoarea lui Băsescu şi 21% pentru demitere, persoanele cu studii superioare au votat pentru menţinerea in funcţie a lui Băsescu 77% şi 23% impotrivă, iar cele cu cel mult zece clase au votat 76% pentru Băsescu şi 24% impotrivă. Pe regiuni, Băsescu a adunat cele mai multe voturi din zona Banatului - 83%, Dobrogea - 79%, Crişana-Maramureş - 78%, Transilvania - 74%, Muntenia - 73%, Oltenia - 73%, Moldova - 72%. Sondajul are o marjă de eroare de 1% şi a fost efectuat pe un eşantion de 26.048 de subiecţi.
Marele mister: prezenţa la vot
Preşedintele BEC, Dumitru Gheorghe, a explicat la Antena 3 de ce nu există o estimare a prezenţei la vot pentru ora 20. El a explicat că BEC a dat o hotărăre care prevede doar 4 ore de difuzare a rezultatelor prezenţei la vot, stabilind totodată ca la ora 20 preşedinţii celor 2.700 de secţii de votare incluse in eşantion să meargă să centralizeze datele votării. Ca atare, nu a mai avut cine să ofere date, iar BEC nu are informaţii privind prezenţa la vot pentru ora 20, o cifră finală putănd fi stabilită doar după numărarea tuturor voturilor. Rezultatele finale ar putea fi anunţate luni. "Nu ştiu de unde a aflat Traian Băsescu că are un milion de voturi in plus",a mai spus preşedintele BEC. Ultimele date oferite de BEC indicauo prezenţă de 28,95% la ora 17:00. La răndul său, sociologul Dorel Abraham de la CURS a explicat că nu are o cifră privind prezenţa estimativă la vot deoarece exit-poll-ul a urmărit opţiunile cetăţenilor prezenţi la urne. (Gabriela Antoniu)
In 2003 şi 2004: Peste 55% la urne
In turul al doilea al prezidenţialelor din 12 decembrie 2004, cănd s-au confruntat Traian Băsescu şi Adrian Năstase, prezenţa la vot la inchiderea urnelor a fost de 55,2%, faţă de 58,5% in primul tur de la 28 noiembrie. Din cei 18.316.104 de alegători inscrişi in listele electorale au venit la vot 10.112.262, fiind declarate valabile 10.008.314 de buletine de vot. In 2003, la referendumul privind modificarea Constituţiei, desfăşurat pe parcursul a două zile (18-19 octombrie), rata de participare la vot a fost de 55,7%. 9.938.441 de romăni au mers atunci la urne, din totalul de 17.842.103 de alegători cu drept de vot. (L.D.)
Ce urmează?
In Legea referendumului 3/2000 se precizează care sunt paşii care trebuie urmaţi după ce Biroul Electoral Central centralizează toate rezultatele, adică numărul voturilor valabil exprimate pentru fiecare răspuns de pe buletinul de vot şi numărul voturilor nule. Conform articolului 44 din Legea 3/2000, aceste rezultate finale se trimit sub pază militară la Curtea Constituţională in termen de 24 de ore de la incheierea centralizării. Curtea Constituţională este cea care apoi prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional şi confirmă rezultatele acestuia. Numai la publicarea in Monitorul Oficial a hotărării Curţii Constituţionale de confirmare a rezultatului referendumului şi constatarea indeplinirii condiţiilor pentru incetarea interimatului, intră in vigoare măsura decisă prin vot, respectiv revenirea in funcţie. (Aniela Nine)
SCENA POLITICĂ - Reacţii la cald
Imediat după anunţarea rezultatului exit-poll-urilor, preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat că suntem in faţa unei realităţi care nu mai poate fi analizată de politicieni la televizor. El a mai spus că, după votul de 75% in favoarea sa, trageo singură concluzie - că romănii vor modernizarea clasei politice, adică introducerea votului uninominal şi revizuirea Constituţiei. Băsescu a mai apreciat că votul probează că romănii doresc legea lustraţiei şi că işi doresc descentralizarea. El a mai spus că a obţinut la referendum cu aproximativ un milion mai multe voturi decăt la alegerile prezidenţiale din 2004. El a mulţumit PD şi PLD, precum şi electoratului PNG şi UPSC, partidele lui Gigi Becali şi Ioan Talpeş. Liderul PD, Emil Boc, a declarat că romănii şi-au recăştigat preşedintele, iar votul este cel mai bun medicament pentru politicienii care au generat un abuz politic. Premierul Tăriceanu a spus că rezultatele "ii dau lui Traian Băsescu oa doua şansă. Eu respect această decizie şi voi acţiona in spirit de colaborare intre Guvern şi Preşedinţie, in beneficiul Romăniei". Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat că victoria lui Traian Băsescu este "o victorie fără glorie" din cauza prezenţei reduse la vot, apreciind că, juridic, acesta se intoarce la Cotroceni, dar cu "o legitimitate afectată". Geoană a arătat că PSD va colabora cu preşedintele, dar "numai pe bazele stabilite de Constituţie". Liderul PC, Dan Voiculescu, l-a felicitat pe Traian Băsescu şi l-a rugat "să fie responsabil", să nu mai vorbească in numele poporului romăn, pentru că, din calculele conservatorilor, la referendum in favoarea lui Băsescu au votat doar 30% din romăni. Rezultatul referendumului obligă la o colaborare intre Parlament, Guvern şi instituţia prezidenţială, iar preşedintele trebuie să accepte colaborarea intre instituţii, a apreciat preşedintele UDMR, Marko Bela. "Sper să tragem invăţăminte atăt partidele politice, căt şi preşedintele ţării", a spus Marko. Liderul PRM, C.V. Tudor, consideră că estimările rezultatului referendumului reprezintă "o mare fraudă electorală" şi că institutele de sondare a opiniei publice "au primit sume colosale de bani". (O.S., M.I., L.D., C.V., D.P.)
Sămbătă grea, la PSD
La sediul din Kiseleff, aseară, nu s-au străns prea mulţI lideri ai partidului la anunţarea exit-pollurilor. Grupul de la Cluj a lipsit, la fel şI Viorel Hrebenciuc, iar din cei 14 vicepreşedinţI, au fost prezenţI doar cinci. In fruntea lor, greii Mircea Geoană, Ion Iliescu şi Titus Corlăţean. Asta, după o zi, in care a fost linişte la PSD, atmosfera de "nu se intămplă mai nimic" fiind atenuată de căteva briefinguri ale lui Cristian Diaconescu, de prezenţa jurnaliştilor, izolaţi in perimetrul sălii de conferinţe, şI de supărarea lui Corlăţean ("convocat" toată ziua la partid) pe un ziarist din cauza insemnărilor acestuia pe blogul personal. Geoană a ajuns pe la 18.30, Iliescu, la scurt timp după el, iar in urma lor vreo 40 de tineri de la filiala Ilfov. Liderii au urmărit rezultatele sondajelor dintr-un birou departe de ochii presei şI au ieşit la declaraţii după discursul lui Băsescu. "Victoria lui Traian Băsescu este o victorie fără glorie", a comentat datele Geoană, invocănd prezenţa redusă la vot. "Speram ca scorul să fie mult mai străns", a continuat acesta, iar "PSD este gata să intre in relaţie cu instituţia prezidenţială pe baza şi numai pe baza Constituţiei". Aproape 15 minute de declaraţie, aplaudată de tinerii ilfoveni, cu care Geoană a mai discutat un pic in curte. Aici a incheiat, s-a urcat in maşină şI a plecat, lăsăndu-l pe Iliescu să mai povestească ceva: "E de prost augur că Băsescu se prezintă ca un om satisfăcut, infatuat. (â¦) Numărul votanţilor pentru el este cu aproape un milion mai mic decăt cel din 2004." (Lavinia Dimancea)
PNL sau resemnarea
Sediul central al PNL s-a umplut de ziarişti incă de pe la ora patru. Erau singurii care animau clădirea, pentru că liderii partidului n-au pus piciorul in sediu decăt seara. ŞI atunci au fost puţini la număr, s-au strecurat mai mult pe lăngă ziduri şi au evitat conversaţiile cu jurnaliştii. Premierul Tăriceanu a apărut pe la ora şapte seara, relaxat, dar nu dornic să comenteze ipotezele privind rezultatul referendumului, care incepuseră deja să se vehiculeze. Singura pată de culoare a fost soţia premierului, care a venit pentru căteva minute la biroul lui acestuia, impreună cu băieţelul lor. Liderii liberali au preferat să afle rezultatele exit-poll-urilor, difuzate de televiziuni, inchişI in biroul premierului şI nu in faţa ziariştilor strănşI in sediu. La multe minute după primele rezultate, premierul Călin Popescu Tăriceanu a coborăt pentru o declaraţie de presă in care a şI anunţat schimbarea de macaz in abordarea relaţiei cu Traian Băsescu. "Eu respect această decizie şi voi acţiona in spirit de colaborare intre Guvern şi Preşedinţie, in beneficiul Romăniei. Este necesar, evident, ca şi Traian Băsescu să inţeleagă că romănii i-au dat o şansă pentru a acţiona in mod responsabil", a declarat Tăriceanu, adăugănd că prezenţa scăzută la vot a arătat că "romănii au alte priorităţI decăt cele ale lui Traian Băsescu". Singura in vervă părea senatoarea Norica Nicolai, care indemna, prin telefon, liberalii din ţară să fie atenţI la numărătoarea paralelă a voturilor. De altfel, liberalii erau hotărăţI să mizeze in perioada următoare pe mesajul că procentele căştigătoare ale lui Traian Băsescu inseamnă mult mai puţin in voturi reale din cauza prezenţei slabe la vot. (Monica Iordache Apostol)
Linişte la PRM, Tribunul absent
Linişte la sediul PRM cu o jumătate de oră inainte de inchiderea urnelor. Niciun semn că s-ar aştepta ceva. Intr-un birou doar cei doi deputaţI care l-au şi insoţit pe preşedintelre partidului Corneliu Vadim Tudor şI la vot: Lucian Bolca şI Gelil Eserghep. Căţiva membri ai staffului tehnic, răspăndiţI prin celelalte incăperi işI fac şI ei de treabă. Tribunul, aşa cum a anunţat, nu a venit la sediu. Trăgănd o pipă, mina dreaptă a acestuia aşteapă rezultatul votului, deşI neoficial il ştie. Se face ora 20.00. Exit-pollurile anunţă victoria lui Băsescu. "E o porcărie inspăimăntătoare . Nicio cifrş anunţatş pinş acum nu coincide cu ce s-a anunţat", a fost prima reacţiea lui Bolcaş. Coboarş apoi sş dea o declaraţie oficialş. PRM consideră că este " rezultatul unei manipulări". Partidul nu va avea niciun fel de relaţii cu preşedintele Băsescu. "Ar fi sub demnitatea noastră", spune Bolcaş. Apoi şi-a exprimat teama că se va intra "intr-un blocaj total", pentru că instituţiile nu vor colabora cu Băsescu.(Carmen Vintilă)