x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 93 de tone de aur fin, date pe mana rusilor

93 de tone de aur fin, date pe mana rusilor

21 Iun 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Primul transport al Tezaurului romanesc este si cel mai consistent sub raport material. Prin transferarea sa la Moscova, intreaga situatie financiara a Romaniei din timpul si de dupa primul razboi mondial a fost pusa la cheremul guvernului rus. Cele peste 93 de tone de aur fin dadeau forta de valuta leului romanesc, moneda care s-a devalorizat apoi continuu.
CLAUDIU TARZIU

Dezastrul militar al Romaniei, care ameninta sa culmineze cu ocuparea intregii tari de catre inamic, a silit guvernul sa se refugieze si apoi sa caute o solutie pentru salvarea tezaurului. Stocul metalic al BNR a fost dus intai la Iasi. Nu a trecut mult insa, si Consiliul de Ministri a decis ca trebuie scos peste granita si nu altundeva decat in Rusia. Odata fiind luata hotararea de a evacua Tezaurul romanesc la Moscova, a inceput pregatirea operatiunii. Guvernul roman si Banca Nationala s-au asigurat ca imperiul rus garanteaza securitatea transportului si a depozitarii valorilor. Totul a avut loc in secret si cu o desfasurare de forte impresionanta. In presa vremii, aflata sub cenzura impusa de starea de razboi, nu a razbatut, cum era si firesc, nici un cuvant despre punerea la adapost a tezaurului. Ziarele epocii sunt in schimb pline de stiri de pe front.

La 14 decembrie 1916, la Iasi, unde se aflau refugiati familia regala, Guvernul si Banca Nationala, a fost semnat un protocol intre ministrul de Externe roman, Emil Costinescu, si delegatii BNR - Th. Capitanovici, A. Saligny si M.Z. Demetrescu, pe de o parte, si ministrul plenipotentiar al Rusiei in Romania, A.A. Massolov, de cealalta parte. Protocolul era insotit de documente explicative privind conditiile in care BNR cerea sa fie efectuat transportul, depozitarea si siguranta la Kremlin a tezaurului.

Incarcarea averilor a durat trei nopti

Tezaurul a fost incarcat in lazi legate in fier si transportat de la sediul BNR din Iasi la gara in noptile de 12, 13 si 14 decembrie, sub o severa paza militara. Nu mai putin de 1.740 de lazi, intre care si doua continand bijuteriile Reginei Maria, au fost incarcate in 17 vagoane de marfa. Cu acest prilej a fost incheiat un proces-verbal in trei exemplare, semnate de oficialii Guvernului roman si ai celui rus. Valoarea totala a celor 1.740 de lazi a fost estimata la 321.580.456,84 de lei aur, din care la 7 milioane de lei-aur erau apreciate doar bunurile din lazile reginei. In acele lazi se gasea echivalentul a 93,36206 tone de aur fin, egale cu 3.001.657,70 de uncii. Valoarea tezaurului din acest transport, actualizata la nivelul anului 2000, ar fi in jurul unui miliard de dolari. Totusi, valoarea sa reala este mult mai mare, fiindca Tezaurul BNR continea in proportie de peste 90% medalii si monede de aur - napoleoni, lire otomane, coroane austriece, lire sterline - , care pretuiesc mult mai mult decat o arata gramajul lor in aur (pretul lor este judecat dupa o serie de criterii, cum ar fi vechimea, pe care nu le detaliem aici). De pilda, o lira sterlina echivala in anul 1990 cu 100 de dolari, ceea ce insemna ca doar cele 88.000 de monede de aur lire sterline existente in Tezaurul BNR valorau 8.800.000 dolari.

In plus, se cade sa luam in calcul faptul ca pretul majoritatii covarsitoare a bijuteriilor si odoarelor bisericesti este foarte greu de fixat, caci valoarea le este sporita de lucraturi de mare arta si ornamentatii cu pietre pretioase. De altfel, nimeni nu a stabilit pana astazi care este suma exacta la care se cifreaza toate bogatiile incapute pe mana rusilor.

Revenind la executarea primului transport, dupa incarcarea vagoanelor, usile acestora au fost incuiate cu lacate, iar pe ele au fost aplicate sigiliul Guvernului roman si cel al Guvernului rus.

Garnitura de tren a fost completata cu patru vagoane pentru cei 200 de jandarmi de paza si cu alte patru vagoane pentru personalul insotitor al BNR.

Tezaurul BNR, inventariat amanuntit

Trenul a luat drumul Moscovei la 15 decembrie 1916, la ora 3:00 dimineata, din gara Iasi. Calatoria pana la Odessa, unde trenul a facut o scurta oprire la 17 decembrie, a decurs fara incidente. In aceeasi zi, drumul a fost continuat spre Moscova, unde trenul a ajuns la 20 decembrie, la 4:00 dupa-amiaza. In gara Nicolaevska, transportul a fost intampinat de reprezentantii Bancii de Stat a Rusiei, V. I. Kovalnitki, general A.C. Tscesko, N.V. Veniaminov si de catre consulul general al Romaniei la Moscova, P. Guerin. Transportul a fost receptionat provizoriu, fapt consemnat intr-un proces-verbal. La ora 10:00 seara a inceput incarcarea lazilor in 30 de camioane rusesti. Operatiunea s-a incheiat la 4:00 dupa-amiaza in ziua urmatoare. Camioanele, pazite de 200 de soldati rusi, au dus tezaurul la Kremlin. Lazile cu aurul Romaniei au fost depozitate in Sala Armurilor. Abia la 9 ianuarie 1917, dupa sarbatorile crestinesti, a inceput actiunea de inventariere a bunurilor duse la Kremlin. O comisie mixta romano-rusa a lucrat 19 zile pentru inventarierea amanuntita a lazilor. Apoi au sigilat din nou cu sigilul BNR cuferele, care au fost asezate in compartimentul de rezerva al sucursalei Bancii de Stat din Moscova in Kremlin. Depozitul se afla intr-o sala imensa, pavata cu piatra, la parterul Palatului Orejnaia, avand patru ferestre protejate cu obloane de fier. La finalul operatiunii, la 16 februarie 1917, a fost incheiat un nou proces-verbal, in patru exemplare, cate doua pentru fiecare parte, care sintetizeaza procesele-verbale zilnice si concentreaza in doua tabele rezultatele cifrice. Documentul este semnat de reprezentantii BNR si de cei ai Ministerului de Finante al Rusiei si ai Bancii de Stat a Rusiei. La punctul 1 al inscrisului de la 16 februarie exista o prevedere foarte importanta: "Vazand verificarea minutioasa si conditiile potrivit carora vor fi pastrate valorile, o verificare noua, amanuntita nu va fi nevoie sa se faca la restituirea catre BNR a tezaurului ei si se va limita la deschiderea acelor lazi ale caror sigilii vor fi realmente deteriorate". Portile blindate ale compartimentului pentru tezaur au fost incuiate si sigilate, cea interioara cu sigiliul BNR, cea exterioara cu sigiliul Bancii de Stat a Rusiei. Cheile de la grila de fier interioara au fost luate de Th. Capitanovici, iar cele de la poarta exterioara de Vasili Iakovlevici Kovalnitky, consilier de stat si directorul sucursalei din Moscova a Bancii de Stat a Rusiei. De asemenea, la acest depozit a fost instituita o paza speciala permanenta.

HOTARAREA

"Consiliul Ministrilor, in sedinta sa de la 12 decembrie 1916, deliberand asupra raportului cu nr. 1916 al dlui ministru de Finante, avand in vedere cele cuprinse in acel referat, decide: gaseste ca este nevoie sa se puna in siguranta, in Rusia, tezaurul Bancii Nationale si aproba transferarea lui" Jurnalul Consiliului de Ministri nr. 20901 bis de la 12 decembrie 1916, Iasi

DOVADA

"In grija de a pune la adapost (…) aceasta avutie in aur a Bancii (…), Consiliul nostru General a dispus, cu invoirea guvernului, stramutarea ei la Iasi, iar in timpul din urma, profitand de marea bunavointa a guvernului MS Imparatul Rusiei, care ne-a pus la dispozitie in Palatul din Kremlin un compartiment special, am stramutat acolo (…) cele 314.580.456,84 lei …" Raportul CA al BNR, 19 februarie 1917

Leul aur

Inainte de primul razboi mondial leul era acoperit in aur, astfel incat el putea fi schimbat oriunde in lume, fiind una dintre cele mai puternice monede din Europa. Leul aur era reprezentat de 0,3226 grame de aur. Pentru a realiza forta leului aur sa retinem ca leul oficial de dupa stabilizarea din 1929 era reprezentat de numai 0,010 grame aur, kilogramul de aur monetar fiind fixat la 111.111,11 lei. Aceasta reprezenta o reducere a valorii etalonului leului de 32,26 ori in comparatie cu valoarea din anul 1913. Prin diminuarea oficiala a valorii sale, cursul oficial al monedei romanesti fata de alte valute fixat la stabilizarea din anul 1929 era: 1 lira sterlina = 813,6 lei; 1 dolar SUA = 167,2 lei; 1 franc elvetian = 32,26 lei; 1 marca germana = 39,8 lei. Dupa criza economica mondiala din anii 1929-1933, leul stabilizat a intrat intr-o noua perioada de inflatie, confirmata in anul 1936 prin deprecierea oficiala de catre BNR cu 38%.

TREN CU MONEDE

In primul transport al tezaurului se aflau: 3 lazi cu lingouri de aur (0,33 milioane lei aur), 111 lazi cu lire engleze (in valoare de 22,35 milioane lei aur), 550 lazi cu coroane austriece (92,18 milioane lei aur), 726 lazi cu marci germane (143,32 milioane lei aur), 48 lazi cu lire otomane (8,6 milioane lei aur), 7 lazi cu carolini - lei romanesti (1,06 milioane lei aur), 288 lazi cu napoleoni (46,11 milioane lei aur), 3 lazi cu monede rusesti noi si vechi (0,47 milioane lei aur), o lada cu monede diferite (0,1 milioane lei aur), o lada cu diferite valori (0,013 milioane lei aur), 2 lazi cu bijuteriile reginei (7 milioane lei aur).

Regim strict pentru accesul la tezaur

Cu ocazia semnarii protocolului final de depozitare a primului transport al tezaurului, guvernul imperial rus a confirmat, prin reprezentantii sai autorizati, angajamentele pe care si le luase anterior. Totodata erau precizate cateva reguli privind inspectiile la depozit la care aveau dreptul partea romana. Reprezentantii acreditati ai Bancii Nationale puteau intra la orice ora in compartimentul valorilor pentru a le verifica. Inspectia sau orice operatiuni asupra tezaurului se putea face numai in prezenta functionarilor autorizati ai Bancii de Stat ruse, avizati din timp asupra acestui lucru. Fiecare inspectie trebuia sa se finalizeze cu incheierea unui proces-verbal sumar. Restituirea valorilor avea sa se faca delegatilor Bancii Nationale a Romaniei investiti special in acest scop.

Banii romanesti, ramasi descoperiti

BNR nu a recuperat nimic din stocul metalic pe care l-a transferat in Rusia pentru protejare in fata invadatorului german. Faptul a grevat asupra evolutiei economice a Romaniei multa vreme. Stocul metalic a fost refacut greu. Astfel, la 31 decembrie 1928, dupa ce Institutul de Emisiune reusise sa consolideze depozitul de metale pretioase, prin eforturi considerabile, averea BNR era: monede de aur in tezaur - in valoare de 144.470.461 lei ; lingouri de aur - 12.663.897 lei ; aur depozitat in strainatate - 98.433.385 lei; rente aur - 3.925.000 lei; bonuri de tezaur - 6.623.713.333 lei, la care se adauga tezaurul de la Moscova - 315.179.980 lei. Pentru ca aurul detinut era abia in proportie de 7,93% din totalul stocului metalic, banii erau acoperiti slab, ceea ce ducea la inflatie.

PROTOCOL

"Tezaurul Bancii Nationale a Romaniei, precum si celelalte doua lazi se regasesc, incepand din ziua cand au fost incredintate delegatului guvernului imperial si incarcate in vagoane, sub garantia guvernului imperial al Rusiei in ceea ce priveste securitatea transportului, securitatea depozitarii, precum si a inapoierii in Romania" Extras din protocolul romano-rus incheiat la Iasi pe 14 decembrie 1916

SUMAR - EDITIE DE COLECTIE

Tezaurul Romaniei la Moscova

93 de tone de aur fin, date pe mana rusilor

Cel de-al doilea transport: Arta si istoria Romaniei

Tezaurul, "exilat" din cauza razboiului

85 de ani de cand ne cerem aurul inapoi

Tezaurul, recuperat partial

Munte de aur ramas la rusi

Aurul nostru: ultima incercare
×