x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special A apărut un nou martor ocular

A apărut un nou martor ocular

de Libiu Mateescu    |    05 Feb 2009   •   00:00

Tragedia atacului armat de joi seară de la casa de schimb valutar Candy, de pe Bdul 15 noiembrie, pare să fi fost urmărită de mai mulţi cetăţeni braşoveni decât se credea iniţial.

Un alt martor ocular, un bătrân aflat întâmplător la colţul Străzii Matei Basarab, exact în momentul în care atacatorul înarmat fugea în sus pe străduţă, urmărit de Gheorghe Lala, eroul braşovean ucis de suspect cu un glonţ în inimă, declară unui prieten, profesor universitar la Universitatea Transilvania, că suspectul nu semăna deloc cu portretul-robot realizat de criminalişti.

Prin această mărturie el confirmă depoziţia celuilalt martor ocular, a cărui mărturie a fost dezvăluită în exclusivitate de Jurnalul Naţional:

“Tocmai dădeam colţul către Matei Basarab şi am zărit un individ, îmbrăcat într-o uniformă de bodyguard sau de gardian, cu o şapcă cu cozoroc pe cap, cu mustaţă şi cu o geantă gri pe umăr, care fugea în sus pe Matei Basarab, urmărit de un alt om. L-a împuşcat pe acela, dar apoi o Dacie Logan albă s-a luat după el şi l-a înghesuit între zidul străzii şi un stâlp, aflat pe dreapta străzii. Individul a ochit parbrizul Daciei, moment în care şoferul s-a ascuns sub bordul maşinii. După aceea doi tineri şi un bătrân s-au luat după el în sus pe străduţă, dar acesta a abandonat geanta şi a fugit. Urmăritorii s-au oprit, iar bătrânul a zis: «L-am pierdut. Ce păcat că am 70 de ani, că-l prindeam»“. Ceea ce descrie martorul profesorului universitar, Ioan Todor, care la rândul său ne-a relatat mărturia bătrânului, este confirmat de martorul ocular care a văzut Audiul negru A6 demarând în trombă de la locul atacului. Suspectul ar fi fugit în sus pe Matei Basarab, de la locul intersecţiei cu Strada Neagoe Basarab, pe care se află sala de sport unde se antrena Serghei Gorbunov la momentul crimei, după cum susţin colegii săi sportivi. “N-am încredere să declar ce am văzut, că acum trei ani a mai mărturisit unul şi a murit la scurt timp”, ar fi spus bătrânul martor. Pe de altă parte, martorul ocular al Jurnalului Naţional, care a fost la locul atacului, a confirmat ieri mărturia dată reporterului nostru şi criminaliştilor sub protecţia depoziţiei sub acoperire.

  • Libiu Mateescu

“N-am atacat eu casa de schimb!”

 

Surse din interiorul echipei de procurori care se ocupă de cazul atacului armat de la casa de schimb valutar Candy, au confirmat că n-a existat nici o operaţie în cazul infractorului Gorbunov(foto): “Deţinutul spune că nu s-a operat de nici un glaucom, că este sănătos, dar că nu a participat la atacul armat de joi seara, de la casa de schimb de la 15 noiembrie, colţ cu Agrişelor. Nu recunoaşte nimic, dar nici nu a spus imediat, în momentul reţinerii, că s-ar fi antrenat la sala de sport de pe Neagoe Basarab şi că ar fi avut martori. Investigăm acum toţi martorii care au declarat că s-ar fi antrenat cu ei la momentul atacului. Modul de operare identic cu un alt atac armat, asupra braşoveanului Paul Sabău în scara propriului bloc, de acum patru ani, tot patron de casă de schimb valutar, l-a făcut principal suspect”, spun anchetatorii. Procurorii Parchetului Curţii de Apel Braşov aşteaptă zilele acestea rezultatele expertizei balistice şi ale autopsiei victimelor atacului de la casa de schimb valutar, urmând ca după aceea să fie audiat şi Serghei Gorbunov. Rezultatele expertizei gloanţelor extrase din corpurile celor două victime ale atacului, Gheorghe Lala şi Ciprian Ioan, precum şi a autopsiei victimelor sunt aşteptate să sosească de la Bucureşti în cursul zilei de astăzi, potrivit procurorului Ramona Diaconu, purtător de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Braşov. “Încă nu au sosit rezultatele expertizei balistice şi ale autopsiei, dar mâine (astăzi – n.r.) sigur o să vă putem comunica ceva. Deocamdată, nu am ce să vă mai spun”, a declarat Ramona Diaconu pentru Mediafax.

 

Controversatul Candidatu

Vestit bişniţar pe vremea lui Ceauşescu, dar şi după Revoluţie, Candidatu a cutreierat RDG, Ungaria, Polonia, Bulgaria şi Rusia, aducând tot felul de produse, blugi, săpunuri, sprayuri şi aur, pe care le comercializa la Braşov. După ’89, patronul reţelei caselor de schimb Candy a făcut naveta între Dubai, Turcia şi România, tranzacţionând “la negru”, în ţară, aparatură electronică, în special camere video, după cum ne declară un fost procuror braşovean. Deşi a promis recompense celor care duc la prinderea criminalului, milionar în euro, Candidatu nu a dat nici un ban, nici măcar familiei eroului care a încercat să-l prindă pe criminal.

 


×
Subiecte în articol: special