x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special A fi sau a nu fi

A fi sau a nu fi

de Dana Piciu    |    17 Iun 2006   •   00:00
A fi sau a nu fi

Ajuns la cunostinta opiniei publice printr-o scurgere de informatii, ver-dictul CNSAS in cazul Dan Voicules-cu, potrivit caruia liderul PC a facut politie politica, ridica mai multe in-trebari. A fi sau a nu fi colaborator al Securitatii ca politie politica? A fi sau a nu fi lucrat? A fi sau a nu fi indreptatit sa-ti aperi demnitatea? A fi sau a nu fi vice-premier? A fi sau a nu fi la guvernare? A fi sau a nu fi adeptul stabilitatii politice? Sunt intrebari generate de decizia CNSAS cu efecte incalculabile pe termen lung. Sunt intrebari la care incearca sa raspunda deopotriva acuzatii si acuzatorii, dar si analistii scenei politice.

  • Scrisoare deschisa a liderului PC catre membrii partidului
  • Prin valtoarea scurgerilor de informatii
  • Opinii ale analistilor politici
  • Marko Bela (UDMR): ""E nevoie de stabilitate politica""
  • Mircea Dinescu, suparat pentru 8.000 de dolari

    ""Voi apela la forurile internationale""

    Liderul PC, Dan Voiculescu, a anuntat ieri ca imediat ce o va primi, va contesta hotararea CNSAS in cazul in care aceasta precizeaza despre el ca a facut politie politica. El va astepta apoi termenul legal, iar daca si de data aceasta va primi o hotarare impotriva sa, va face contestatie la Curtea de Apel. O eventuala iesire de la guvernare va fi decisa de Consiliul National al partidului.

    "Daca si acolo se va intampla ca politicul sa-si bage coada, pentru ca in Romania este posibil orice, voi apela la forurile europene. Daca va exista cea mai mica dovada ca Dan Voiculescu a facut politie politica voi demisiona din toate functiile politice, din Senat, din partid si o sa ma intorc la afaceri, pentru ca mi-au placut toata viata. Am atata determinare si atata hotarare pentru ca stiu ce am facut in viata. O spun pentru ultima oara, nu am fost ofiter, nu am facut politie politica, ma voi lupta cu toata lumea pentru a-mi apara demnitatea si va asigur ca in aceasta batalie va triumfa adevarul", a spus Dan Voiculescu, intr-o conferinta desfasurata la hotelul Rex din Mamaia.

    "Fiind un om pozitiv, vreau sa cred ca avem de-a face cu o interpretare gresita a unor documente si nu cu o manipulare politica", a mai spus el, mentionand ca va da in judecata CNSAS si pentru scurgere de informatii catre presa.

    De altfel, purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, a declarat ieri ca informatiile referitoare la liderul PC aparute in presa nu sunt primul caz de antepronuntare a CNSAS, institutia confruntandu-se cu o adevarata problema, ce trebuie rezolvata prin sanctiuni foarte dure in lege. El a mai precizat ca CNSAS se confrunta, de cateva saptamani, cu o serie de scurgeri de informatii catre mass-media, pe fondul carora Dan Voiculescu ar putea actiona in judecata institutia. "Eu le-am spus colegilor mei ca va veni o zi cand se va umple paharul. Uite ca a venit", a remarcat Ionescu.

    CONSILIU NATIONAL. Dan Voiculescu a mai spus ca el nu poate hotari de unul singur daca PC iese sau nu de la guvernare. Biroul Politic va avea luni o sedinta in care se va discuta acest subiect, iar presedintele conservator va propune, in cadrul aceleiasi sedinte, convocarea unui Consiliu National. "Biroul Politic nu are menirea si calitatea de a-si putea asuma raspunderea iesirii sau ramanerii la guvernare. E o chestiune de mare responsabilitate, pe care o vom gandi profund", a spus Voiculescu, aratand ca pana nu se rezolva aceasta problema nu va fi cazul sa fie nominalizata alta persoana pentru functia de vicepremier.

    ECHIPA. Scrisoarea deschisa adresata de Dan Voiculescu membrilor PC a fost prezentata de Bogdan Ciuca

    "LUCRATURA". Dan Voiculescu a reamintit ca a fost lucrat politic si ca in cazul in care se va demonstra ca sunt colegi de Coalitie care au facut acest lucru nu vrea sa ramana cu ei in continuare. El a refuzat sa acuze pe cineva anume ca l-a "lucrat". "Am constat doar ca un dosar vechi de 16 ani a venit prin curier la CNSAS in ziua in care s-a facut nominalizarea de catre Biroul Politic pentru functia de vicepremier. Acesta este lucrul care ma obliga sa ma gandesc la o lucratura politica, pe care va promit ca pana la urma o vom demonstra", a mai aratat Voiculescu, excluzand ideea ca ar fi vorba de cineva din Opozitie. "Eu nu cred ca la ora actuala Opozitia are posibilitatea sa dea ordine domnului Timofte.

    Prin deductie logica, ramane Puterea." Liderul PC banuieste ca a fost lucrat pentru ca "fiind un om pragmatic, un om care a demonstrat in viata ca poate face lucrurile bine", este "incomod".

    RAPOARTE DE SERVICIU. Intrebat de ce nu a spus nimic pana acum de acele noi documente sosite la CNSAS, Dan Voiculescu a aratat ca, din punctul sau de vedere noile dosare nu reprezinta nimic important pentru opinia publica din Romania. "Sunt simple rapoarte de serviciu si ma mir ca CNSAS se refera doar la ele, pentru ca faceam rapoarte profesionale in fiecare saptamana despre activitatile pe care le desfasuram. Asa cum un comandant de vas, si nu fac neaparat referire la domnul Basescu, de cate ori venea dintr-un voiaj trebuia sa faca o nota, sa spuna ce s-a intamplat in acel voiaj, fiecare lucrator de comert exterior trebuia sa faca cate o nota, sa spuna ce s-a intamplat in deplasare", a mentionat Dan Voiculescu. El a reafirmat ca in acele documente nu era nimic legat de ingradirea drepturilor si libertatilor oamenilor, asa cum prevede legea in legatura cu politia politica, pentru ca ele nu se refereau la persoane, ci la problematica legata de import.

    ANCHETAT SUB AREST. Dan Voiculescu a invocat anii 1977-1980, cand a avut de suferit de pe urma Securitatii, avand interdictie de a parasi Romania. "In 1984 am fost anchetat sub arest, de Securitate, timp de trei zile, pentru ca eram banuit ca as fi facut niste afaceri in strainatate si aveam valuta in conturi straine. Nu stiu daca aceste lucruri se regasesc la CNSAS, dar dovezi exista: colonelul care m-a arestat ca si cel care m-a scapat, mai traiesc si pot vorbi", a mai spus Dan Voiculescu.

    SERVICIU IMENS
    "Vrand, probabil, sa-mi faca un rau, membrii acestuia mi-au facut un imens serviciu: au distrus pentru totdeauna mitul lui Voiculescu - ofiter, general de Securitate, mitul lui Voiculescu - securistul care a pus mana pe conturile lui Ceausescu. Pentru ca nu cred ca-si inchipuie cineva ca un simplu informator putea fi depozitarul conturilor lui Nicolae Ceausescu"

    NICI O INSTIINTARE
    "Pana vineri, 16 iunie, la pranz, cetateanul Dan Voiculescu nu a primit nici un raspuns oficial din partea CNSAS. Subliniez acest lucru pentru a intelege orice cetatean al acestei tari ca si el poate fi terfelit, la fel ca si Voiculescu, de catre o institutie creata parca pentru intoxicarea presei, si nu pentru adevar"

    INCOMOD
    "Adevarul este urmatorul: Dan Voiculescu a devenit incomod. Au deranjat enorm declaratiile mele prin care mi-am aratat hotararea sa ma implic decisiv in politica si sa accept functia de vicepremier pentru a rezolva marile probleme ale omului de rand" - Din scrisoarea deschisa a lui Dan Voiculescu catre membrii PC

    REACTII DIN FILIALELE PC
    Dosarul de la CNSAS al lui Voiculescu este "o facatura", in spatele acestuia aflandu-se fie presedintele Basescu, fie serviciile secrete. Aceasta a fost opinia exprimata ieri de majoritatea reprezentantilor conservatorilor. "In locurile subterane ale politicii de la Cotroceni s-a hotarat sa i se fabrice dosare lui Dan Voiculescu si sa se forteze iesirea PC de la guvernare. Surse apropiate de PD au confirmat ca la aceasta intalnire de care am amintit s-a hotarat inlaturarea lui Voiculescu din orice functii politice si iesirea PC de la guvernare", a declarat liderul PC Hunedoara, Petru Marginean. O opinie similara a avut si presedintele filialei Alba, Nicolae Popa. In ceea ce priveste iesirea de la guvernare, in favoarea acestei idei au optat liderii unor filiale precum Mures sau Cluj.

    CONTRA. Liderii filialelor Suceava si Arad s-au declarat impotriva iesirii de la guvernare, motivand ca s-ar crea instabilitate politica ce poate compromite aderarea la UE la 1 ianuarie 2007. De altfel, o decizie in acest sens nu poate fi luata decat de toata conducerea formatiunii si aprobata de Consiliul National, a amintit Andrian Mihei, liderul filialei Costanta. (Aniela Nine)

    MEMBRU CNSAS CU NUME DE COD DOMINIC
    "Cel putin unul din membrii CNSAS e si el Iuda", a lansat ieri "bomba" deputatul conservator Sergiu Andon. "Acesta a avut numele de cod Dominic si a indeplinit ani in sir atributii directe si clare de politie politica, cu sarcini aproape in exclusivitate de politie politica vizand direct drepturile omului", ne-a declarat ieri Sergiu Andon. Potrivit acestuia, Dominic s-a implicat dupa Revolutie, "ca si alti fosti si actuali mari securisti", in afaceri murdare, "dand cel putin un tun pagubos avutiei nationale". Deputatul sustine ca a fost vorba despre un import de produse paguboase, "ceva de genul afacerii fregatelor".

    INTERMEDIERE. Si asta nu ar fi tot. "Pentru aceasta afacere, Dominic a intermediat printr-o firma in care era direct interesat, folosindu-se direct de informatiile precedentei sale activitati de securist asupra unui ministru plin", a aratat Andon, subliniind ca respectivul ministru facuse parte din sfera persoanelor avute "in vederea" lui Dominic. "Astept ca acesta sa se autodenunte sau sa faca miscarea gresita de a incerca sa-si distruga propriul dosar", a spus Andon, refuzand sa dea mai multe detalii. (Carmen Vintila)
  • ×