Se strange cercul in jurul grupului de interese al lui Gheorghe Falca, primarul Aradului si al lui Nicolae Iotcu, presedintele CJ Arad. Nici omul de afaceri Georgica Cornu nu a scapat de procurorii DIICOT, care au sa ii puna foarte multe intrebari. Anchetele conjugate au un numitor comun: aradeanul Codrut Marta, fostul sef de cabinet al lui Sorin Blejnar.
Cititi si: Sotia si fratele fostului sef de cabinet al lui Blejnar, audiati de procurori
Astfel, fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, dar si omul de afaceri Elan Scwartzenberg au fost audiati luni de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu disparitia lui Codrut Marta, fostul sef de cabinet al sefului Blejnar. Sotia lui Codrut Marta a anuntat disparitia barbatului sau vineri, 25 mai, insa a declarat politistilor ca sotul sau a disparut in 21 mai. Astfel, cauza a fost preluata de procurori care i-au audiat, alaturi de alte persoane, pe cei apropiati lui Marta, respectiv pe fostul seful al acestuia, Sorin Blejnar, si pe Elan Schwartzenberg. Organele de cercetare ancheteaza inclusiv posibila asasinare a lui Codrut Marta. Sorin Blejnar si Elan Schwartzenberger au fost audiati la Parchet, intr-un dosar legat de fraude financiare de valori uriase. Potrivit mai multor surse judiciare, zeci de milioane de euro, sume provenite din rambursari de TVA au fost scoase din tara prin intermediul mai multor persoane, printre care sI Schwartzenberg, cu complicitatea fostului sef ANAF.
Interesant este ca sotia lui Codrut Marta a anuntat disparitia sotului ei pe data de 25 mai, desi tot ea spune ca a disparut pe data de 21 mai. Surse de pe ltnga Parchetul General sustin ca este posibil ca acesta sa fi parasit Romania. Codrut Marta are impreuna cu sotia o casa in Varadia de Mures, judetul Arad. Jurnalul National a relatat in exclusivitate o parte dintre legaturile pe care Codrut Marta le are cu un alt pedelist anchetat, Gheroghe Falca, primarul Aradului.
Senatorul Valer Marian a trimis o scrisoare deschisa Ministerului Administratiei si Internelor, privind modul in care Consiliul Judetean Arad distribuie bani catre cotidianul local "Glasul Aradului', oficios de partid in serviciul presedintelui CJ Arad Nicolae Iotcu si a primarului Gheorghe Falca, ambii din PDL. Senatorul acuza ca cei de la cotidianul local incheie abonamente cu primariile din judet, iar subventionarea abonamentelor se face din bugetul CJ Arad. In scop electoral, primariile care au abonament la acest ziar beneficiaza de promovare, iar cele care nu au incheiat abonamente fac obiectul unor articole si campanii de presa negative.
"Glasul Aradului' este editat de catre firma SC "La Reclama' SRL, controlata de catre Codrut Marta, nimeni altul decat fostul director de cabinet al presedintelui ANAF, Sorin Blejnar. Procurorii DNA au deschis un nou dosar pe numele lui Blejnar si al lui Marta, pentru instigare la evaziune fiscala, ca protectori ai celei mai mari retele de contrabanda cu benzina si motorina. Cei doi au mai fost anchetati si in 2008 de catre DNA, tot pe o speta privind comertul cu carburanti. Scrisoarea deschisa a senatorului Valer Marian a fost plimbata de la M.A.I la IPJ Arad, care a incercat obtinerea unui numar unic de dosar la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad. Atunci s-a aflat oficial ca dosarul exista deja si a fost trimis catre DNA Timisoara. De alftel, fostul sef de cabinet al lui Blejnar, Codrut Marta nu se sfieste sa declare la diverse intalniri ca se va ocupa personal de reporterii Jurnalului National care scriu despre aceste ilegalitati.
Procurorii se ocupa de o speta prezentata in premiera de catre Jurnalul National, in care omul de afaceri Georgica Cornu este cercetat pentru ca societatea "Confort", patronata de acesta, a prezentat la Primaria Arad, pentru doua achizitii publice de lucrari, un proces-verbal de receptie la terminarea lucrarilor de modernizare a doua bulevarde din Timisoara, o recomandare in care apare calificativul de "foarte bun' pentru lucrarea din Timisoara executata de Confort si inca o scrisoare de recomandare pentru un angajat al aceleiasi societati, pe care apar semnatura primarului Gheorghe Ciuhandu si stampila Primariei Timisoara.
In realitate, primarul Timisoarei sustine ca actele nu sunt valabile pentru ca ele au fost falsificate. De altfel, Jurnalul National a relatat inca din luna noiembrie 2011 despre legaturile de afaceri dintre Georgica Cornu, Gheorghe Falca si Nicolae Iotcu, presedintele CJ Arad. Cei doi edili au beneficiat, direct sau prin intermediari, de avantaje materiale pentru ca au acordat firmelor lui Cornu licitatii cu valoare contractuala de mai multe zeci de milioane de euro. Numele societatii Confort SA, prin diverse firme precum Conar, Magellan, Izometal, sau chiar compania mama, toate apartinand cuplului de afaceristi Georgica Cornu si Lucian Caraiman, este o constanta in privinta castigatorilor lucrarilor realizate de Primaria Municipiului Arad si Consiliul Judetean Arad. Colaborarea Confort SA cu cele doua institutii publice aradene are legaturi stranse cu primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, prin intermediul caruia Cornu a si ajuns in relatii de amicitie cu Nicolae Iotcu.
Intermediarul acestor relatii este omul de afaceri Florin Pasca, vecin de duplex cu primarul Gheorghe Falca, in casa de pe strada C.D. Loga din Arad. Florin Pasca este, incepand cu data de 1 iunie 2011, manager al SC Confort SA, incheind un contract de management pe judetul Arad prin firma sa, SC Univro SRL Arad.
Lucian Caraiman, asociatul lui Georgica Cornu la firma Confort, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare in dosarul "Electrica II'. Decizia luata de magistratii Tribunalului Timis nu este definitiva. Caraiman a facut recurs la Curtea de Apel Timisoara. Pe langa cercetarile pentru falsificarea semnaturii primarului Timisoarei de catre angajatii lui Cornu, ca sa poata castiga mia mnulte licitatii in judetul Arad, "regele asfaltului' Georgica Cornu a intrat acum in vizorul procurorilor DIICOT, in cadrul unei actiuni coordonate de catre procurorii din judetul Dolj.
Astfel Georgica Cornu si mai multi angajati ai firmelor sale sunt anchetati penal de catre DIICOT. Ei sunt acuzati de savarsirea mai multor infractiuni economico-financiare. Cornu a fost denuntat de catre un partener de afaceri, iar in urma denuntului procurorii DIICOT au efectuat perchezitii si au ridicat documente. Impotriva lui Cornu a fost inceputa urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani. Sunt vizate tranzactiile efectuate de firmele lui Cornu cu doua societati comerciale din Strehaia din perioada 2007 – 2009, anchetatorii acuzand faptul ca tranzactiile au fost unele false, existand doar pe hartie, dar prejudiciind cu sume importante bugetul de stat. Astfel, din documente a reiesit ca intr-o singura zi un camion de 20 de tone a facut si patru transporturi de fier intre Strehaia si Timisoara, adica 2.000 de kilometri. In baza constatarilor celor de la Finante, urmeaza sa se stabilieasca prejudiciul adus statului in baza acestor tranzactii ilegale.