Dauli Hristu are 102 ani, iar viata lui pare copiata dintr-o carte de istorie. S-a nascut in Macedonia, si-a pierdut averea din Cadrilater, a participat la cele doua razboaie mondiale, a fost vandut de bulgari unor bogatasi, a fost arestat de Ceausescu ca avea prea multe oi, s-a luptat cu securitatea pentru a-si pastra averea.
Locuieste aproape de centrul Capitalei, intr-o casa spatioasa. Prezenta noastra in fata casei a fost simtita imediat de femeia de serviciu pe care familia a angajat-o sa aiba grija de batran. Dauli Hristu dormea, dar s-a trezit imediat la auzul zgomotelor. âBine ati venit! Ce vreti sa stiti, ca eu am multe de povestit. Trebuie sa stati cu mine cinci zile".Imbracat in pajama Dauli Hristu incepe sa-si aminteasca de anii copilariei. N-are prea multe emotii pentru ca a trecut prin multe.
âM-am nascut in 1902, in comuna Fetelius din Macedonia. Sunt aroman. Familia mea crestea oi. Aveam peste 2.000 si traiam bine, dar a venit primul razboi mondial. In 1916 m-au luat prizonier si m-au dus in lagar la bulgari. Atunci era lupta pentru Salonic. Am fost dus in munti si am facut sosele. Am scapat cu ajutorul unui roman smecher, care mi-a spus sa ne prefacem sa suntem bolnavi. Asa am scapat de sapa si am fost izolati."
N-a stat foarte mult timp cu mainile in san. Bulgarii l-au luat din lagar si l-au dus in targ pentru a-l vinde. âEram impartiti pe meserii. Veneau boierii si cumparau forta de munca. Am fost cumparat de o familie cu bani, care aveau nevoie de un cioban. Inainte de a ma cumpara, m-au controlat sa vada daca sunt sanatos."
A fost alungat din Cadrilater
In 1918, cand s-a terminat razboiul, Dauli a fost eliberat si s-a intors acasa. N-a mai gasit nimic din ce lasase. Bunicul, o sora si doi veri pierisera in razboi.
In acea perioada, o comisie a macedonilor aromani a incheiat un tratat de colaborare cu Ministerul Agriculturii din Romania pentru colonizarea Cadrilaterului, care se afla in administrarea tarii noastre inca din 1877.
Dauli a fost improprietarit in Cadrilater si a incercat sa-si faca o mica avere tot din oierit. Viata i-a jucat feste si de data asta, pentru ca in 1940 Cadrilaterul revine Bulgariei, iar romanii sunt alungati.
âAm plecat cu o caruta in care am pus doar cateva haine. Pamantul, casa, grajdurile, toata averea a ramas acolo. Am fost adusi cu forta in comuna Albesti din Ialomita. Am fost bagati in casele altora. A fost un moment greu"
Prizonier la Prut
In iunie 1941, Romania intra in razboi alaturi de Germania impotriva Rusiei, sperand sa recastige Basarabia si nordul Bucovinei. Dauli este din nou in miezul evenimentelor.
âAm fost luat la razboi si dus la Prut, ca sa opunem rezistenta rusilor. Era greu sa luptam cu rusii. N-aveam arme, am luat mitraliere de la nemti. In 1944, cand am intors armele si ne-am dat de partea rusilor, am fost luat prizonier. Am predat armele la Prut, eram peste 40.000 de prizonieri. Un puhoi de oameni. Nici n-aveam atata garda sa ne pazeasca." Cu putin noroc, Dauli Hristu a reusit sa fuga noaptea, ghidandu-se dupa stele.
In 1968 si-a cumparat o Volga
Dupa o ora de discutii, ai impresia ca viata lui Dauli Hristu este decupata dintr-o carte de istorie. A trait la maximum fiecare eveniment care a marcat si istoria poporului roman. Cand il intreb despre viata personala zambeste si trece mai departe.
âDin 1950 am venit cu familia in Bucuresti. M-am ocupat tot cu ce stiam eu mai mine, de oierit. Aveam oile la Popesti-Leordeni, cam 2.000 la numar. Dar am avut de patimit si din cauza asta. In 1964 am fost pentru prima data arestat ca detineam mai multe oi. Am stat o luna si cu chiu cu vai am scapat. Apoi, in 1968 m-am trezit cu securitatea la poarta. Erau curiosi sa afle de unde am avut bani sa-mi cumpar o Volga. Ceausescu mai avea trei masini de acest tip. Mi-au perchezitionat casa, cautau valuta. Sotia a avut cel mai mult de suferit."
Pentru ca era vizitat de securisti cel putin o data pe saptamana si amenintat ca daca nu renunta la oi va fi arestat, Dauli a ajuns chiar si la Ceausescu.
âEu l-am cunoscut pe Ceausescu in perioada in care a fost inchis la Doftana cu Gheorghiu-Dej. In acea vreme faceam de garda la inchisoare. Am mers la el, sa stiti ca el nu era un om rau. Golani erau securistii, cei din jurul lui. Veneau la mine in casa, mancau, beau, plecau acasa cu miei, lapte, branza si tot nu erau multumiti. Ceausescu nu mi-a facut nimic, securitatea a bagat-o in pamant pe nevasta-mea. Veneau numai noaptea si cautau bani prin casa, rascoleau toate lucrurile doar sa ne faca rau. Odata mi-au luat un milion de lei din casa. Ma tot intrebau de unde fac bani. Eu le raspundeam ca vand lana, carne, lapte, branza, miei."
Cel mai greu moment trait de Dauli a fost pe 1 mai 1989, cand a fost arestat pentru a doua oara. âMi-au luat oile, si pe mine m-au dus la Saftica. M-au judecat. Pana la urma mi-au dat drumul, pentru ca am apelat si eu la relatiile pe care mi le facusem."
De la Revolutie incearca sa-si recupereze averea pierduta in Cadrilater. Este ultima dorinta pe care o mai are. Batranul spune ca are de recuperat in jur de un miliard de lei. (MONICA ANDREI )
Si-a pierdut sotia din cauza securitatii
Atunci cand a venit vorba despre viata lui particulara, Dauli Hristu s-a oprit din povestit. âN-am ce sa va spun. Pe sotia mea am cunoscut-o in 1933. Era din acelasi sat cu mine. A fost o femeie care a indurat multe mizerii facute de securisti. Murea de frica atunci cand veneau la poarta si incepeau sa-mi cotrobaie prin casa. Nu si-a mai revenit. Nici Revolutia n-a putut s-o salveze. A murit in 1992. Ce a fost a fost, nu stim insa ce va fi de acum inainte."
CV
Dauli Hristu
Data nasterii: 24 decembrie 1902
Locul nasterii: Melenia, Macedonia 102ani Are patru copii. Primul baiat i-a murit in 1951. Acum mai are doi baieti, unul este plecat din 1980 in Germania, iar cel mic are grija de oile familiei pentru ca Dauli nu s-a lasat batut si a continuat sa practice meseria de baza. Mai are o fata, medic. Dauli este mandru de faptul ca are cinci nepoti si doi stranepoti.