x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special A murit Jean Constantin

A murit Jean Constantin

26 Mai 2010   •   00:00
A murit Jean Constantin
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

"Avea inima cam obosită, dar nu m-am aşteptat să se întâmple atât de repede şi atât de brusc"



Maestrul comediei româneşti, actorul Jean Constantin a decedat, la vârsta de 81 de ani, în locuinţa sa de la Constanţa, a declarat Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă din Bucureşti.

Alexandru Arşinel a spus că actorul Jean Constantin a fost găsit mort în locuinţa sa din Constanţa de rudele sale. În ultimul an, Jean Constantin a fost internat în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa şi la Spitalul Fundeni din Capitală, cu afecţiuni cardiace. De fiecare dată, actorul a cerut medicilor discreţie în privinţa afecţiunilor de care suferă şi a cerut în mod expres ca acestea să nu fie făcute publice.

Jean Constantin s-a născut la 21 august 1928 la Techirghiol, în judeţul Constanţa. A început să muncească la Constanţa, ca muncitor normator, unde a cunoscut oameni talentaţi alături de care a înfiinţat o brigadă artistică. Apoi a început să joace la Casa de Cultură, iar din 15 decembrie 1957 a debutat la secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa, unde actorul a rămas până la ieşirea la pensie. A fost căsătorit de trei ori, petrecându-şi ultimii ani din viaţă cu Elena Jean.

Actorul a jucat în aproape 70 de filme, cum ar fi "Răzbunarea haiducilor" (1968), "Prea mic pentru un război atât de mare" (1969), devenind celebru în anii '70, cu seria de filme de comedie "B(rigada) D(iverse)", unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie. Totodată, Jean Constantin este cunoscut pentru rolul lui Ismail din "Toate pânzele sus", de Mircea Mureşan. Printre cele mai recente filme în care a jucat celebrul actor se numără "Poker" şi "Supravieţuitorul", de Sergiu Nicolaescu.

Cunoscutul actor a jucat şi pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, fiind distribuit în spectacolul "O scrisoare pierdută", de Radu Beligan. De asemenea, Jean Constantin a jucat în mai multe seriale şi filme de televiziune, printre care "Vine Poliţia!" de la Pro TV şi în "Regina", difuzat de Acasă TV.

Jean Constantin a fost în ultima vreme o prezenţă constantă în topul Zece pentru România al celor mai iubiţi actori, alături de Florin Piersic, Gheorghe Dinică, Sergiu Nicolaescu, Stela Popescu sau Draga Olteanu Matei. A primit Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo din 2008, dar şi Premiul special pentru teatru de revistă, acordat de UNITER, în 2003.

Cel care a fost considerat "maestrul comediei" a fost învestit, în 2007, drept Cavaler de Malta al Ordinului "Sf. Ioan" de Ierusalim, într-o ceremonie desfăşurată la Suceava. Totodată, Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România i-a acordat, în 2003, o clachetă de aur şi o medalie jubiliară "Magna cum Laudae". În semn de recunoaştere a talentului actorului Jean Constantin, Jean Badea, fost secretar literar al Teatrului de Revistă Fantasio, i-a dedicat biografia artistică "Omul care aduce hazul", publicată în 1998.

Stela Popescu l-a întâlnit acum două săptămâni pe Jean Constantin, la mare: "M-am întâlnit cu el şi cu Draga Olteanu-Matei, la mare, chiar la Hotelul Vega, unde s-a filmat «Nea Mărin Miliardar»... Arăta foarte bine, chiar era foarte bine, am stat la masă până mai târziu, am povestit... Dar, vezi, uite-aşa se întâmplă! El avea inima cam obosită, ce-i drept, dar nu m-am aşteptat să se întâmple atât de repede şi atât de brusc. Nu părea să fie supărat de ceva, el era un om care nu avea probleme, fără copii, dar cu o soţie minunată, Nina. Toată lumea îl iubea... Probabil că a fost un accident al bolii lui de inimă... Jean era un om modest, drăguţ, care iubea femeile, era un delicat, un actor serios şi de o curăţenie extraordinară. Avea un mare respect pentru public. Dumnezeu să-l odihnească!".

Alexandru Arşinel ne-a spus, printre hohote de plâns: "A murit Jean, doamnă! M-a anunţat mai devreme cineva, nu mi-a venit a crede! L-am sunat pe mobil, nu a răspuns, am vorbit apoi cu prietenul lui, care mi-a zis că l-a găsit în casă, mort, acum o oră şi jumătate. S-a dus acolo pentru că Jean nu-i răspundea la telefon... Dacă avea probleme? Doamnă, de la o vreme toţi avem probleme. Dar Jean era unul dintre puţinii care nu arăta că le are. Vă rog să mă iertaţi, dar nu mai pot continua...".

Tamara Buciuceanu abia şi-a găsit cuvintele: "Aceste veşti îmi produc foarte multă durere sufletească. Cuvintele sunt inutile. Păcat că a dispărut încă un mare talent". La fel, Maria Dragomiroiu. Artista de muzică populară a fost extrem de afectată:"E un şoc pentru mine această veste tristă. Aproape jumătate din viaţă am petrecut-o alături de el. A fost un actor mare, care aducea atâta bucurie publicului... a fost un om special. Este o mare pierdere. E un şoc pentru noi toţi. Nu se pune problema din punct de vedere financiar, avea bătrâneţile asigurate. Însă, din păcate, asta este. Din ce în ce mai mulţi artişti mari ne părăsesc. A fost un om extraordinar".

Actorul Sebastian Papaiani a mărturisit îndurerat că vechea generaţie de actori se împuţinează şi nu are cine să îi înlocuiască pe marii artişti: "Ne ducem şi nu ne ia locul nimeni, mai ales lui Jean, Jean cel de neînlocuit. Nu poţi să nu lăcrimezi pentru un om care ţi-a fost apropiat, lângă care ai respirat, lângă care ai jucat". Papaiani a jucat alături de Jean Constantin în filme precum seria "B(rigada) D(iverse)", "Toate pânzele sus" şi "Nea Mărin Miliardar".

"Prin moartea artistului Jean Constantin a mai dispărut un mare caracter şi un actor iubit al ţării", a declarat directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti, George Mihăiţă. "Parcă mi s-a rupt ceva din suflet. Când mergi cu un om în spectacole în toată ţara, ajunge să fie ca şi un frate al tău. Adineauri, când am auzit de Jean, parcă s-a rupt ceva în mine. A mai dispărut un mare caracter şi un actor iubit al ţării. Voi căuta în agendă să văd ce pot schimba ca să pot ajunge şi eu acolo (n.r.: Constanţa)", a spus, pentru Agerpres, George Mihăiţă.

Extrem de îndurerat, Vladimir Găitan a declarat pentru Antena 3: "Pentru a stabili corect lucrurile, personajul lui Jean din «Poker» nu a fost unul solicitant din punct de vedere fizic, aşa cum erau de exemplu rolurile din filmele de război. Dar în timp se adună multe alte lucruri. Şi eu am avut probleme cu inima şi chiar râdeam cu Jean, fiindcă, în stilul său characteristic, mi-a spus: «Ai intrat în clubul celor cu inimioara, cu corasonul». Ştia bine ce-l aşteaptă. S-au adunat multe în decursul anilor. Când mă gândesc la ce se întâmpla pe vremuri, la frigul pe care îl înduram, chiar şi o cană cu ceai era o problemă naţională. Veneai la actul doi şi găseai apa îngheţată în pahar. Se desfiinţase postul de garderobieră fiindcă oamenii nu-şi mai lăsau hainele, rămâneau cu paltoanele pe ei şi aplaudau cu mănuşile pe mâini. Asta ne-a fost viaţa. A fost un erou, drăguţul de el. Necazurile l-au ajuns. Era solicitat în spectacole, dar, fiind bolnav, nu prea mai putea să facă faţă. Ca un făcut, la bătrâneţe spitalul devine prietenul tău cel mai apropiat. Sunt actori care se deplasează foarte greu. Au mari, mari probleme. Sper doar că acolo unde se va duce îl va face şi pe Doamne-Doamne să râdă".

Trecerea în nefiinţă a actorului Jean Constantin este, într-adevăr, o mare pierdere pentru arta noastră teatrală şi pentru cultura naţională, a declarat, pentru Agerpres, fostul preşedinte, Ion Iliescu. "A fost unul dintre actorii foarte îndrăgiţi de publicul românesc, dintotdeauna. Din tinereţe, el s-a remarcat printr-un talent deosebit de comic, a fost om al scenei, om al ecranului folosit frecvent în filmele noastre şi a reuşit să câştige simpatia publicului românesc. Este, într-adevăr, o mare pierdere pentru arta noastră teatrală şi pentru cultura naţională. Nu pot decât să exprim condoleanţe profunde pentru un om de o mare calitate umană şi artistică", a subliniat Iliescu.


FILMOGRAFIE
Actorul a jucat în aproape 70 de filme, cum ar fi "Baronul ecluzei" (1960), în care a jucat prinţul Sadokkan. A urmat Fourak, în Candide ou l'optimisme au Xxe siecle (1960). În anii '60, Jean Constantin a jucat în filme precum "Procesul Alb", "Maiorul şi moartea", "Zile de vară", "Canarul şi viscolul" sau "Baltagul". Cu siguranţă vi-l mai amintiţi în rolul ţiganului Parpanghel din "Haiducii", "Răzbunarea haiducilor", "Răpirea fecioarelor", "Săptămâna nebunilor", "Haiducii lui Şaptecai" sau "Zestrea domniţei Ralu". De asemenea, în anii '70 cota i-a fost ridicată şi de seria B.D. (Brigada Diverse), în care l-a interpretat pe Patraulea. Sergiu Nicolaescu l-a distribuit în rolul lui Floacă din "Ultimul cartuş", Limbă din "Un comisar acuză", "Revanşa" şi "Duelul". La fel de celebru este şi rolul Ismail din seria "Toate pânzele sus". După 1989 au urmat "Miss Litoral", "Unde se duc muştele iarna", "Atac în Bibliotecă", "A doua cădere a Constantinopolului", "Punctul zero", "Sexy Harem Ada-Kaleh", "Păcală se întoarce" sau serialul "Meseriaşii".
Printre cele mai recente filme în care Jean Constantin a jucat se numără "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii", "Roming", "Vine Poliţia", "Trupa de Show" şi "Supravieţuitorul".
Ultimul rol este cel din "Poker", semnat de Sergiu Nicolaescu.














×
Subiecte în articol: eveniment jean constantin