"Doctor iscusit al bolnavilor, izbavitor al celor chinuiti de duhuri necurate, intaritorul batranilor, invatator al celor tineri, mangaietor al celor intristati (...) ocrotitorul Tarii Romanesti si sprijinitorul intregii crestinatati". Imn inchinat Sfantului Dimitrie Basarabov
Intreaga viata, a trait prin secolul XIII, si-a petrecut-o in satul Basarabi, o localitate din Bulgaria de astazi, pe malul raului Lom. Inca din copilarie Sfantul Dimitrie Basarabov a ales sa duca o viata de ascet, in rugaciune pentru semenii sai. Va deveni calugar, retragandu-se intr-o pestera din apropierea satului natal. Aici a petrecut multi ani in post, rugaciune si meditatie, fiind invrednicit de Cel Atotputernic, inca din timpul vietii, cu darul facerii de minuni: a reusit sa vindece o fata grav bolnava ce suferea de lepra sau de paralizie.Despre sfarsitul drumului sau pamantesc istoria a pastrat doua povesti. Se spune ca, dupa ce a trait multi ani retras in pestera, a simtit cum aripile mortii sunt gata sa-l cuprinda in imbratisarea cea de pe urma. Sfantul s-a retras atunci pe malul r.ului Lom, s-a asezat intre doua lespezi de piatra, ca intr-un sicriu, incredintandu-si sufletul curat Tatalui Ceresc.
Varianta profana a mortii Sfantului Dimitrie Basarabov spune ca el a fost ucis in chip naprasnic, fiind atacat de talhari in pestera unde-si ostenea viata. Dupa ce a fost ucis, trupul sau a fost aruncat in apa raului, spre a se pierde. Trupul sau nu a cazut prada viermilor, ramanand nestricacios.
Minunile
Despre descoperirea moastelor exista mai multe credinte populare. Se spune ca noaptea, trupul Sfantului Dimitrie Basarabov imprastia lumina. Oamenii locului au vazut lumina si i-au chemat pe preoti. Moastele au fost ridicate din apa raului si ingropate la inceput langa biserica satului. O alta legenda spune ca Sfintul Dimitrie i s-a aratat in vis unei copile bolnave si i-a spus ca se va vindeca daca trupul sau va fi scos din albia r.ului, ca ea sa-l poata atinge. Bolnava a marturisit visul preotilor si astfel trupul Sfintului Dimitrie Basarabov a fost descoperit si depus la Biserica din Basarabi, unde, spune legenda, copila s-ar fi vindecat, alaturi de multi alti bolnavi. Chiar un episcop, Ioanichie al Preslavului, a fost salvat de la moarte de moastele sfantului. Se spune ca atat de mare era puterea moastelor, incat un mort a fost inviat doar prin simpla atingere a acestora.
A scapat de hoti si de comunisti
Cand s-a incercat prima oara aducerea moastelor Sfantului Dimitrie la Bucuresti de la Tarnovo, din Bulgaria, la un moment dat, carul in care erau moastele s-a oprit. Boii care trageau atelajul s-au oprit si ei, n-au mai vrut sa faca nici un pas inainte. Preotii au inteles, l-au dus inapoi si abia dupa o perioada mai indelungata au putut sa-l aduca in tara. Atunci cand a vrut sfantul. In timpul Primului razboi mondial, armatele straine au incercat sa rapeasca racla din Catedrala pentru a o transporta in sudul Dunarii, dar raufacatorii au fost prinsi, iar Sfintul Dimitrie cel Nou a ramas acolo, pe Dealul Patriarhiei, ca ocrotitor al mult incercatului Bucuresti. "In perioada comunista au fost cateva lucruri interesante. La un moment dat era ideea aceasta de demolare a manastirilor, a bisericilor; s-a pus problema daramarii Catedralei. Patriarhul de atunci a spus ca nu se poate face lucrul acesta pana nu luam moastele Sfantului Dimitrie Basarabov din Catedrala si le scoatem afara. Cand au vrut sa ia moastele, acestea nu s-au lasat duse. Cei care au incercat sa le ia nu au putut sa le miste! Nu voia sfantul!" - ne spune Mihai Iordache, inspector eparhial la Mitropolie.
In vreme de seceta sfantul este rugat sa ajute. Cu moastele sale se fac procesiuni pentru ploaie, iar cand vin oameni pentru a fi exorcizati, tot Sfantul Dimitrie ii ajuta; el si Sfantul Maslu. An de an, zeci de mii de credinciosi din Capitala si din toata tara sunt prezenti la slujba pomenirii sale, care se face in ziua de 27 octombrie.
Daruirea moastelor
Aducerea moastelor Sfantului Dimitrie Basarabov in Romania este legata de razboiul ruso-turc, dintre anii 1769-1774. Moastele Sfintului Dimitrie cel Nou au fost luate de generalul rus Peter Salnikov, din satul Basarabi, pentru a fi scapate de profanarea musulmanilor. De acolo, din sat, moastele au fost mutate prima data in Tarnovo. De aici generalul a dorit sa duca moastele in Rusia, drumul ales trecand prin Tara Romaneasca. La trecerea cortegiului cu sfintele moaste prin tara noastra, spre Rusia, Mitropolitului Grigorie al Ungrovlahiei si un negustor bogat, Hagi Dimitrie, i-au cerut generalul rus Peter Salnikov sa cedeze moastele credinciosilor ortodocsi romani, drept mangaiere pentru pagubele pricinuite de razboi. Generalul rus a acceptat, luand cu el doar mana dreapta, care a fost dusa in Lavra Pecerska (renumita manastire a Bisericii ortodoxe ruse), in Kiev. O data cu asezarea la sfarsitul secolului XVIII in Catedrala patriarhala, Sfantul Dimitrie cel Nou a fost ales Patron al Orasului Bucuresti.
Comorile de la Patriarhie
Nascut intr-o familie de aromani, a trait toata viata in Basarabi, un sat din nordul Bulgariei, la 4 kilometri de Ruse, langa Giurgiu, pe marginea raului Lom. I se spune Dimitrie Cel Nou Basarabov pentru a nu fi confundat cu Sfantul Dimitrie din Tesalonic. Biserica Ortodoxa Romana i-a generalizat cultul in toata tara in anul 1955. Patriarhia mai detine moaste ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena, donate de Manastirea Kikos din Cipru, un deget al lui Ioan Gura de Aur, bucati din Sfantul Haralambie, Sfantul Gheorghe, Procopie, precum si o frantura din lemnul Sfintei Cruci. Trupul sfantului este sub un geam de sticla, intr-o racla din argint masiv cantarind in jur de 60 - 70 kg. Pentru credinciosii care vor sa atinga moastele a fost lasata afara doar o portiune mica din mana sa. De ce? "Sa dea si posibilitatea oamenilor sa-l vada si sa-l sarute, dar in acelasi timp sa-i si opreasca. Veneau unii si rupeau din sfant! Au incercat sa fure bucati din moaste!", spune Mihai Iordache.
COSTIN ANGHEL, CATALIN PRUTEANU