x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Acuzaţiile aduse premierului Ponta, lansate printr-o filieră în care apar TVR şi oameni din PDL, apropiaţi preşedintelui Băsescu

Acuzaţiile aduse premierului Ponta, lansate printr-o filieră în care apar TVR şi oameni din PDL, apropiaţi preşedintelui Băsescu

19 Iun 2012   •   19:23
Acuzaţiile aduse premierului Ponta, lansate printr-o filieră în care apar TVR şi oameni din PDL, apropiaţi preşedintelui Băsescu

Acuzatiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta par sa fie rodul unui un adevarat complot, dupa cum reiese din dezvaluirile facute de cotidianul.ro si inpolitics.ro
"Premierul Victor Ponta a fost acuzat ca a copiat largi sectiuni ale tezei de doctorat in drept din 2003, fara a cita sursele bibliografice corespunzatoare. Daca acuzatiile se vor dovedi intemeiate, ar putea aparea presiuni publice pentru demisia lui Ponta, conform unor surse politice. In plus, acuzatiile ridica noi dubii in legatura cu capacitatea Guvernului de combatere a coruptiei in invatamantul superior", scrie revista Nature, care nu publica insa dovezi in legatura cu acuzatia de plagiat.

Nature a accesat documente prezentate de o persoana anonima care arata ca mai mult de jumatate din lucrarea de doctorat de 432 de pagini scrisa de Ponta, privind functionarea Curtii Penale Internationale, ar contine texte copiate. In plus, teza a fost republicata drept carte, cu foarte mici modificari, in 2004, si constituie baza unei alte carti, din 2010, privind responsabilitatea in dreptul international umanitar. "Parti substantiale ale textelor din cele trei lucrari par sa fie identice sau aproape identice cu materiale scrise in limba romana de specialistii in drept Dumitru Diaconu si Vasile Cretu. De asemenea, textul se aseamana cu traduceri in romana ale unei lucrari in engleza publicata de specialistul Ion Diaconu", constata revista Nature. Conform publicatiei, Victor Ponta nu a raspuns solicitarii revistei de a comenta acuzatiile. Articolul despre Ponta face parte din categoria care pot fi citite 'la liber' in revista Nature, si nu contracost. Aceeasi revista a relatat si despre acuzatiile de plagiat la adresa fostului ministru al Educatiei in Cabinetul Ponta, Ioan Mang, si a publicat in ianuarie 2011 un interviu cu fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu.

'Maica Tereza' da involuntar totul in vileag
Conform www.cotidianul.ro, presa romana pro-Cotroceni cu TVR INFO varf de lance si o publicatie straina apropiata fostei Puteri sunt armele utilizate in noul scandal Ponta. O eroare neprevazuta dovedeste ca este vorba de un complot. Publicatia americana 'Nature' este cea care a scris prima despre faptul ca Victor Ponta a plagiat. Articolul nu publica insa si probele aferente, ci doar trei declaratii ale unor 'specialisti' din tara: Vlad Perju, Marius Andruh si Dragos Paul Aligica, ultimul fiind cunoscut ca fiind mana dreapta a lui Valeriu Stoica. Repetam, publicatia nu ofera nicio proba in sustinerile ei. Pentru a veni in 'ajutorul' celor de la 'Nature', unul dintre cititorii care comenteaza in subsolul articolul, cel inregistrat cu nick-ul Maica Tereza, scrie ca are 'dovada' (plagiatului) si da urmatoarea adresa: http://media.tvrinfo.ro/other/201206/oglinda-vp-2003-teza_94614100.pdf.

Gestul 'samaritean' al 'Maicii Tereza' reprezinta insa veriga slaba din intreaga afacere. 'Maica Tereza' publica respectivul link pe 18 iunie, ora 05.12 AM (ante-meridian). Daca este vorba de ora SUA, atunci postarea a fost facuta in ziua de 18 iunie la ora 12.12 (ora Romaniei); daca este vorba de ora Londrei, atunci ora Romaniei este 07.12. Retineti aceste ore. Si acum vine partea interesanta a 'facaturii', pentru ca despre asa ceva este vorba. Pe site-ul TVRinfo.ro (cel facut cu 15.000 de euro de Alexandru Lazescu si comandat unei firme din exteriorul SRTv - n.a.) apare informatia 'Victor Ponta, acuzat ca si-a plagiat jumatate din teza de doctorat', pe 18 iunie la ora 20.38. (Simona Popa, unul dintre editorii site-ului TVR Info, ne-a confirmat marti ca ora trecuta pe site este cea a aparitiei – n.a.). Articolul are la baza informatiile publicate de 'Nature'. Articolul de pe TVR Info este insotit si de documente care contin comparatii intre textul lucrarilor lui Ponta si lucrarile autorilor de unde se sustine ca s-ar fi inspirat, documente ce apar pe link-ul mai sus prezentat. Aici avem fisura: cum de a putut 'Maica Tereza' (o 'simpla' cititoare inteligenta) sa publice un link cu 8 ore (sau 13 ore) inainte sa apara oficial pe site-ul TVR Info. TVR info pregateste documentele cu 24 de ore inaintea aparitiei informatiei! Teoretic, documentele privind 'dovezile' plagiatului nu puteau aparea pe site-ul TVR Info inainte ca sa existe informatia ca Ponta este acuzat de plagiat. In toata aceasta poveste care pute de la distanta a lucratura a serviciilor secrete mai exista un semn de intrebare: cum a putut aparea odata cu articolul un set de documente de 155 de pagini. Pentru ca atatea pagini sunt pe link-ul mai sus prezentat. Este ca si cum un editorialist scrie un comentariu de 10 pagini in 3 minute dupa consumarea unui eveniment. Dar dovada cea mai clara ca totul a fost o lucratura nu o reprezinta nici publicarea cu multe ore inainte de aparitia oficiala a link-ului de catre 'Maica Tereza', ci altceva: am verificat link-ul cu documente si acesta a fost finalizat pe 17 iunie la orele 19.48. Deci, cu 25 de ore inainte sa publice (sa preia informatiile din Nature) documentele cu 'probele plagiatului' erau gata facute la TVR Info si se astepta doar semnalul publicarii lor pe site. Semnal care a venit peste 25 de ore, mai scrie cotidianul.ro.

Nume din anturajul Basescu-PDL
O dezvaluire interesanta face sI site-ul inpolitics.ro: pe parcursul scandalului apar niste nume care graviteaza in jurul presedintelui Basescu si al PDL. Dar inainte de toate remarca o ciudatenie: dezvaluirile despre asa-zisul plagiat apar intr-o publicatie despre stiintele naturii, revista americana 'Nature', chestiunile juridice fiind complet in afara sferei de interes a acesteia. Pe de alta parte, revista nu pare prea ocupata, in general vorbind, de chestiuni romanesti. Cu exceptia, anul trecut, a unui articol elogios, sub forma de interviu, cu Daniel Funeriu, pe atunci ministru al Educatiei, cam in aceeasi perioada in care acesta era obiectul unui scandal mediatic intern dupa ce se aflase ca virase bani guvernamentali grei catre o universitate unde preda tatal sau. Victor Ponta a declarat azi public ca detine informatii potrivit carora Funeriu s-a deplasat personal la Munchen pentru a discuta cu cineva din redactia 'Nature' in legatura cu publicarea articolului despre plagiat. Deocamdata, el nu a furnizat probe in sprijinul afirmatiei sale. Nici noi nu detinem probe in legatura cu un aspect care ar putea deveni extrem de spectaculos al acestui scandal, dar ne permitem, totusi, macar sa prezentam faptele, mai scrie inpolitics.ro Mai exact, intre seniorii editori ai revistei 'Nature' se numara un anume Joshua Finkelstein, locuind in Boston, Massachusetts, conform datelor de pe siteul publicatiei. Tot in Massachusetts, la o azvirlitura de bat de Boston, intr-o vila eleganta din oraselul Ipswich, isi are, insa, domiciliul legendarul consilier politic Arthur J.Finkelstein, care, impreuna cu asociatul Tall Zillberstein, a lucrat pentru premierii Nastase si Tariceanu, iar, de vreo trei ani incoace, colaboreaza cu Traian Basescu. Un alt aspect interesant e faptul ca in ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung, a doua publicatie de prestigiu care preia acuzatia de plagiat, articolul e semnat de corespondentul Karl-Peter Schwarz, cunoscut in mediile politice ca un apropiat al Monicai Macovei si autor al unor veritabile osanale jurnalistice inaltate regimului Basescu, sustine inpolitics.ro.

Ponta il acuza de santaj pe Basescu
Premierul Victor Ponta a declarat ieri ca va renunta la titlul de doctor daca se va stabili, de catre comisia de specialitate de la Ministerul Educatiei, ca a gresit trecand la sfarsitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, si nu in subsolul paginii. Intrebat daca scandalul de plagiat este regizat de Cotroceni, Ponta a raspuns: "Cred ca si ultimul copil isi da seama cine ma tot facea si cine a adus sursa anonima. Funeriu e sursa anonima'. "Apreciez ca nimeni din presa romana nu a acceptat direct sa se bage in aceasta mizerie si a fost nevoie de acest aranjament al lui Funeriu, care a mers la Munchen, s-a intalnit cu reprezentantul revistei la Muchen, le-a spus ca el e sursa anonima. E ca ", a mai spus Ponta. El a precizat ca informatiile sale despre deplasarea lui Funeriu ar proveni de la serviciile de informatii. "Am si eu, din umila functie pe care o ocup, am acest - nu asa mult - acces la aceste inofrmatii', a spus Ponta. El a mai spus ca Traian Basescu detine informatii despre persoana sa de la un serviciu care se ocupa de acest lucru si care este platit din bani publici.Intrebat daca presedintele incearca sa-l santajeze cu dosare cum ar fi cel legat de plagiat, Ponta a precizat: "Da, pentru chestia cu 28-29 iunie, cu Consiliul European". Ulterior, Ponta a spus in sedinta conducerii centrale a PSD ca isi doreste ca seful statului sa plece de la putere cat mai rapid ca sa 'mai terminam cu dosarele, mizeriile si cu acuzatiile si cu sistemul securist al lui Basescu".

"Acel putin acid legat de doctor, pentru ca domnul prim-ministru Victor Ponta este un doctor facut de domnnul Adrian Nastase, caruia nu-i putem contesta cunostintele in materie de drept international... Deci, chiar putinul acid este o foarte mica, un foarte mic drept la replica pentru toate atacurile pe care prim-ministrul le-a facut de la momentul in care i-am pus mandatul in mana si pana astazi (…) Cand esti doctor in drept, esti tare. Dottore!"
Traian Basescu


Plagiatul lui Ponta, testat cu calculatorul
Agentia RADOR a publicat astazi un interviu cu jurnalista Alison Abbot, de la "Nature" revista care a prezentat in premiera acuzatiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta
Alison Abbot: Interesul nostru fata de subiect (lucrarea de doctorat in drept, din 2003, a prim-ministrului roman – n.n.) a venit din faptul ca suntem o revista care publica subiecte legate de stiinta, dar si de problematica mai larga a lucrarilor academice, a integritatii academice. Articolul intra fix in categoria celor pe care le publicam in mod normal, am urmarit si cazul fostului ministru al apararii german Zu Guttenberg, pentru ca avea legatura cu felul in care functioneaza universitatile, modul in care sunt respectate standardele academice.

Reporter (Ani Sandu): Premierul Romaniei atrage atentia ca "Nature" este revista in care a aparut anul trecut si un interviu cu fostul ministru al educatiei Daniel Funeriu. Este vreo legatura intre acel interviu si acest articol?
Alison Abbot: Nu este nicio legatura cu acel interviu de anul trecut. De altfel, i-am cerut si primului-ministru sa ne acorde un interviu in care sa ne vorbeasca direct despre acest caz, dar nu a raspuns solicitarii noastre.

Reporter: Sunt politicieni romani care va acuza ca ati fi acceptat bani pentru acest articol.
Alison Abbot: E ceva ridicol, suntem jurnalisti si respectam standardele jurnalistice. Nu-mi pot imagina cine ar vrea sa ne plateasca pentru a scrie asa ceva. "Nature", la fel cu alte reviste de calitate, care in general documenteaza cu atentie subiectele, nu acceptam nicio forma de plata din partea surselor articolelor noastre. Exclus sa se intample asa ceva.

Reporter: Cum ati documentat acest articol?
Alison Abbot: Am primit o informatie anonima cum ca sunt motive de suspiciune la adresa primului-ministru, pentru ca s-a facut vinovat de plagiat. Am primit de la aceasta sursa anonima toate cartile in cauza in format PDF si cu o comparatie fata de textele care ar fi fost plagiate. Fusese deja aplicat un program de calculator care-ti permite sa compari daca s-a copiat cuvant cu cuvant. In aceste PDF-uri, se putea vedea foarte bine ca o cantitate imensa a fost luata fara atribuirea informatiei.

Reporter: Cat de mult ar fi fost plagiat?
Alison Abbot: Potrivit acuzatiilor si programului folosit, aproximativ jumatate din lucrare.

Reporter: Ce ati facut mai departe?
Alison Abbot: Colegul meu Kirill Sherman a cautat apoi oameni care sa lucreze in mediul academic in afara Romaniei, sa se uite la text, sa faca niste comentarii si de aici au iesit citatele din articol.

Reporter: De ce ati folosit romani din mediul academic american?
Alison Abbot: S-a intamplat sa fie din America, a fost coincidenta, am vrut sa alegem surse care sa aiba prestanta la nivel mondial in mediul academic si s-a intamplat ca acesta sa locuiasca in SUA, ceea ce poate nu e asa o surpriza, avand in vedere ca America este unul dintre centrele de putere in ceea ce priveste activitatea academica. Noi cautam oameni care sa aiba competenta in domeniu si sa vina si din aceeasi tara cu premierul. Cred ca este important acum ca acest caz sa fie investigat in concordanta cu procedurile legale din Romania, sa se ajunga la o concluzie oficiala si sa se ia masurile necesare. Cred ca asa trebuie sa se intample intr-o tara democratica.

×