x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Adevarul doare! - Loredana a castigat finala Eurovision

Adevarul doare! - Loredana a castigat finala Eurovision

06 Mar 2005   •   00:00

EVENIMENT
TVR a pus la cale cea mai mare conspiratie din istoria Eurovision. Dupa ce au calculat si rascalculat, organizatorii i-au scos invingatori pe Luminita Anghel & Sistem. Castigatoare de drept, conform matematicii, este insa Loredana .

Loredana a castigat finala Eurovision

Romanii vor apuca sa vada Luminita de la capatul Kievului? Noroc cu Sistemul! Piese "Let me try" a fost trimisa la Eurovision, desi solista canta din palma. Dupa socotelile noastre insa, Loredana este castigatoare! TVR-ul a calculat gresit notele acordate de juriu si punctajul obtinut prin televoting.
DANA ANDRONIE, CATALINA IANCU

PE BUNE. Poate ca maine pe vremea asta, Loredana isi va face bagajele pentru Kiev
Sambata seara, profesionistii publici ai Televiziunii Romane au aranjat un spectacol asa cum numai ei pot. Castigatorul (Loredana) ramane acasa, iar invinsii (Sistem & Luminita Anghel) pleaca la Eurovision, in Ucraina. In acest an, votul juriului de specialitate a contat doua treimi, iar cel al publicului, prin televoting, doar o treime. Juriul de specialitate, format din Horia Moculescu, Titus Munteanu, Daniel Alexandrescu, Crina Mardare, Oltea Serban Parau, Berti Barbera, Vlad Cretu, Adi Despot, Eugen Mihaescu, Dan Manoliu, Andrei Kerestely, Catalin Tuta Popescu, a va-zut-o pe Loredana pe primul loc, acordandu-i 135 de puncte. Iar Luminita Anghel si Sistem s-au clasat la o foarte mica diferenta, cu 134 de puncte, pe locul doi. Doar la televoting, Sistem & Luminita Anghel au fost in frunte, cu 10.832 de apeluri, fata de 3.871, obtinute de Loredana. Se pare ca TVR-ul a uitat de propriul regulament si a adunat notele atat de corect, incat a scos-o invingatoare pe Luminita Anghel. Organizatorii si juriul au uitat ca votul juriului conteaza doua treimi, unde Loredana a iesit pe primul loc, iar televoting-ul cantareste doar o treime, unde Luminita & Sistem au primit medalia de aur. Asadar, TVR a incurcat flagrant borcanele! Cu sau fara voie, organizatorii au facut calculele gresit, tinand cont doar de televoting, pentru a o trimite pe Anghel la Kiev! Isi vor repara oare greseala?

Faza nationala Eurovision s-a consumat in studioul 1 al TVR-ului, iar prezentatori au fost insipidul Leonard Miron si anonima Mihaela Mihalus. In urma celor trei ore de travaliu, s-a nascut un cuplu teverist de mare succes: Leo si Mihaela. Il declaram pe "marele blond" campion. La cartonase galbene, pe care le-a meritat, caci n-a ratat nici o ocazie de a-si "faulta" partenera. Dar asa-i in... televiziune! De ce a lipsit carismaticul prezentator Catalin Maruta? Ar fi salvat onoarea TVR-ului! Nu doar gazdele s-au contrat, ci si finalistii. Dar asa-i in... show-biz!

DUETUL BARFITOR. Pe terenul din spatele scenei, cei 12 concurenti si-au marcat vizibil teritoriul. Luminita Anghel & Sistem au fost de stanga (prin locurile pe care le-au rezervat, bineinteles), iar Loredana & compozitorul Mihai Ogasanu & Groza family (fratele, tatal si fetita artistei si fetele POPS), de dreapta. Nico & Traistariu au ales mijlocul terenului, pentru a barfi si-n stanga, si-n dreapta. Mentionam ca prestatia a fost la inaltime: au criticat pe toata lumea la fel de bine cum au cantat. Daca au voci de aur!

Toata lumea fugea de Loredana ca dracu’ de tamaie! Baietii din Sistem n-au venit sa-i spuna nici macar "Buna seara!", desi au scos un cover impreuna. Cu toate ca se putea citi pe fata Luminitei ce-i dorea Loredanei, a pupat-o ca-ntre adversare. Singurul subiect comun al concurentilor a fost tragica disparitie a tobosarului Juke Bx, Nicolae Dinescu, chiar in dimineata concursului.

Batalia s-a dat intre Sistem si Loredana, iar castigatoare a fost scoasa Luminita Anghel. Aceasta performanta i-o datoreaza si TVR-ului (unde Luminita are si emisiune), dar mai ales televoting-ului (unde admiratorii Loredanei n-au putut vota, deoarece linia era permanent blocata). Membrii juriului au oferit un punctaj foarte strans celor doua concurente, doar Berti Barbera a dat Sistemului & Luminitei Anghel mai mult decat o sa poata duce la Kiev, pe 19 mai! Surprinzator, Berti (care are si el emisiune la TVR) a intrat in juriu cu doar o ora inainte de inceperea concursului si i-a dat nota perfecta Loredanei, atat cat sa piarda trenul spre Ucraina. "Le, le" a luat 9, in timp ce "Let me try" a primit 12 puncte. Astfel, vocea din butoaie a prins aripi si va ajunge, in locul Loredanei, la Eurovision. Desi a cantat cu fituica! In culise, am descoperit ca Luminita Anghel se prezentase, de fapt, la concurs ca o eleva nepregatita la examen. Luata de val, solista a inceput sa dea din maini, pana i s-au vazut versurile piesei scrise in palma. In aceasta situatie, Sistem poate sa plece la Kiev, cu tot cu butoaie, mai putin cu Luminita Anghel, care ar trebui sa ramana acasa. Sa invete textul melodiei, care ii incapea in palma. Atat de lung era!

FAVORITA, INVINSA. Castigatoarea de fapt si de drept, Loredana Groza, a ramas acasa, asa cum si-a dorit fiica ei, Elena. Sau nu. Daca TVR-ul isi repara greseala. Cum de s-a intamplat ca favorita tuturor (chiar si a membrilor juriului) sa fie trimisa direct... pe locul doi? Raspunsul ni l-a oferit chiar Loredana: "Din momentul in care TVR-ul mi-a cerut sa cedez drepturile de autor asupra piesei "Le, le", am stiut ca n-o sa castig. A fost o conspiratie a Televiziunii Romane, de care n-am reusit niciodata sa trec. Nici in 1994, cand am concurat pentru Eurovision, cu Directia 5. Eu nu lucrez la TVR, spre deosebire de Luminita, si familia, prietenii, nu au reusit sa ma voteze. Am primit telefoane de la fanii, care plangeau ca nu pot sa sune. Nu o sa mai particip niciodata la Eurovision. Voi merge, in schimb, la Premiile Grammy".

AGONIE

Conspiratie sa fie, dar s-o stim si noi! Prea s-au brodit toate! Liniile Loredanei erau ocupate (doar 3.871 de apeluri), iar cele ale Luminitei (foto) erau cat de cat disponibile (10.832). Intrarea in juriu, pe ultima suta de metri, a lui Berti Barbera si rolul pe care acesta l-a jucat in depunctarea Loredanei. Dorinta pe care TVR-ul si-a exprimat-o doar Loredanei (si doar cu o ora inainte de concurs) de a-si cesiona drepturile de autor ale piesei "Le, le", in cazul in care ar fi castigat. Cu sau fara Eurovision, Loredana ramane Loredana. Dar Luminita, fara Sistem, este doar Luminita Anghel, solista care recita din palma. Cu toata "lucratura", Televiziunea Romana n-a reusit sa calculeze perfect plecarea Luminitei in Ucraina. Dupa aflarea rezultatelor furnizate de TVR, Anghel a declarat ca se va imbata de fericire. Dupa aflarea rezultatelor corecte furnizate de noi, probabil ca-si va ineca amarul in apa plata cu lamaie.

DE RAS

Cei mai "colorati" au fost Silvia Launeanu (foto) si Daniel Robu, care si-au asortat hainele la un grup de calusari. Ea s-a imbracat intr-o rochie bleu, "acordata" la culoare cu vioara, iar el in negru si cu adidasi si cravata rosie. Cei doi au incurcat Eurovisionul cu Floarea din gradina! Bine ca nu l-am vazut pe Robu in itari, iar pe Launeanu cu ie si fota.

×