x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Afacere imobiliară cu patrimoniul Ana Aslan

Afacere imobiliară cu patrimoniul Ana Aslan

de Iulia Barbu    |    17 Apr 2008   •   00:00
Afacere imobiliară cu patrimoniul Ana Aslan

PROBLEME ● Transformarea Policlinicii din Căldăruşani în spital de lux, contestată şi de bolnavi
Conflictul dintre medicii Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie Ana Aslan şi managerul Viorel Ochiană nu a rămas fără ecou. Mai mulţi pensionari au protestat faţă de intenţia de desfiinţare a ambulatoriului Ana Aslan, aflat în centrul Capitalei. De altfel, mai multe memorii au fost trimise Ministerului Sănătăţii, în dorinţa de a explica efectele negative ale transformării ambulatoriului în spital de lux.



PROBLEME ● Transformarea Policlinicii din Căldăruşani în spital de lux, contestată şi de bolnavi
Conflictul dintre medicii Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie Ana Aslan şi managerul Viorel Ochiană nu a rămas fără ecou. Mai mulţi pensionari au protestat faţă de intenţia de desfiinţare a ambulatoriului Ana Aslan, aflat în centrul Capitalei. De altfel, mai multe memorii au fost trimise Ministerului Sănătăţii, în dorinţa de a explica efectele negative ale transformării ambulatoriului în spital de lux.


Peste 40.000 de oameni au fost monitorizaţi în cursul anului trecut de medicii Policlinicii Ana Aslan. Transformarea acestuia în spital de lux ar afecta în mod direct zeci de bolnavi care trec anual pragul ambulatoriului. Cîţiva dintre medicii policlinicii au îndrăznit să se opună intenţiilor noului manager al Institutului Ana Aslan. Femeile susţin chiar că au suportat consecinţele acţiunii lor şi că nu reuşesc să comunice cu doctorul Viorel Ochiană. "Încă de la instalarea sa în funcţia de manager al INGG Ana Aslan, Ochiană Viorel a demis ilegal patru şefe de secţie care ocupau posturile prin concurs (dr Monica Bîrsan, dr Tudora Şuloc, dr Maria Georgescu, dr Popescu Georgeta). Ulterior, a repus în funcţia de medic-şef de secţie, în mod discriminator, pe dr Popescu Georgeta. Dr Maria Georgescu a cîştigat prin hotărîre judecătorească repunerea în funcţia de şefă de secţie şi după 3 săptămîni i-a fost desfăcut contractul de muncă, atît ca şefă de secţie, cît şi ca medic. A destituit din funcţie atît directorii economici, cît şi pe cel administrativ. Astfel, institutul a fost condus în majoritatea manageriatului Ochiană fără director economic sau administrativ. Toate concursurile pe care le-a organizat pentru funcţiile de conducere au fost anunţate doar prin afişe lipite la poarta instituţiei", se precizează în memoriul trimis Ministerului Sănătăţii.


EXPLICAŢII. Se pare că demersul medicilor nu a rămas fără răspuns. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a trimis Corpul de Control care va evalua activitatea de la Institutul de Geriatrie Ana Aslan. "Am trimis două echipe, una de control şi alta de audit, care să facă evaluarea situaţiei de la Institutul Ana Aslan. Din păcate, abia acum am început preluarea institutului de la RA-APPS, în consecinţă evaluarea va dura aproape două luni", a precizat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii. Discuţiile apărute în urma deciziei de a transfoma ambulatoriul de pe Strada Căldăruşani în spital de lux au trezit numeroase controverse. Medicii susţin că spaţiul nu este recomandat unei asemenea schimbări, asta pentru că imobilul ar fi complet inadecvat pentru secţie cu paturi, transformarea sa fiind aproape imposibilă şi extrem de costisitoare. În privinţa ambulatoriului de specialitate din Strada Spătarului, opiniile sînt asemănătoare. Astfel, acesta nu întruneşte condiţiile esenţiale pentru a fi transformat în ambulatoriu integrat. "Se găseşte la o distanţă de 7 kilometrii de spital, funcţionează cu medici care au dat concurs pe ambulator, şi nu lucrează în spital, prestînd servicii medicale pentru pacienţii din Bucureşti şi din ţară care nu sunt internaţi în spitalele INGG. În acest sens, afirmaţiile privind OMSP 39/2008 arată că transformarea ambulatoriului se poate face prin concesionarea cabinetelor", precizează dr Florentina Matei, medic specialist geriatrie gerontologie.

Camera Federativă a Medicilor (CFM) şi Sanitas se opun la rîndul lor transformării ambulatoriului Ana Aslan într-o clinică "de lux" cu 25 de paturi. "Considerăm că aceasta este o luptă de interese care are drept scop «distrugerea mascată» a bazei de cercetare din domeniul geriatriei, iar pensionarii care beneficiau de serviciile ambulatoriului nu vor mai avea acces la acestea", preciza Sanitas într-un comunicat.


ACUZE. De altfel, atmosfera tensionată din instituţiile Ana Aslan, precum şi nemulţumirea faţă de noua viziune managerială afectează în mod direct activitatea medicilor. Astfel, în unul dintre memoriile trimise Ministerului Sănătăţii se precizează următoarele: "...La data de 01.04.2008 ne expiră contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, fiind în situaţia de a nu mai putea să ne desfăşurăm activitatea medicală. Pentru a putea funcţiona, avem nevoie de autorizaţia sanitară a clădirii şi de un nou contract cu CASMB, pe care, mangerul institutului, dr Viorel Ochiană, nu doreşte să ni le înnoiască". Medicii precizează de altfel că nici la nivelul investiţiilor noul manager nu se poate lăuda cu prea multe realizări: "Într-un an de manageriat, domnul Ochiană a făcut investiţii minore în clădiri sau aparatură. În ceea ce priveşte ambulatoriul, menţionăm că toate investiţiile în zugrăvitul clădirii şi mobilier au fost făcute de către medicii din ambulator. A cheltuit banii instituţiei, plătind despăgubiri la diferite procese, conform hotărîrilor judecătoreşti, sau plătind firmele de avocatură".


ÎN STRADĂ. Pînă la momentul rezolvării conflictului dintre medicii ambulatoriului şi conducerea institutului, bolnavii au înţeles că trebuie să îşi apere clinica din centrul Capitalei. Peste 50 de pensionari au protestat în faţa instituţiei de pe Strada Clădăruşani faţă de intenţia de a transforma policlinica în spital de lux. Oamenii şi-au argumentat acţiunea, motivînd că măsura va afecta peste 40.000 de persoane care beneficiază în prezent de tratament gratuit în această unitate sanitară.

Pensionarii au cerut demisia managerului Institutului "Ana Aslan" acuzîndu-l că nu se implică în rezolvarea problemei şi apreciind că în acest caz ar exista interese imobiliare. De altfel, potrivit articolului 5 al OUG nr. 17 din 27 februarie 2008, "imobilele îşi păstrează destinaţia actuală şi vor fi folosite pentru furnizarea de servicii medicale de specialitate, păstrîndu-şi acelaşi profil".


Personalitate

În institutul de gerontologie şi geriatrie care astăzi îi poartă numele, Ana Aslan a studiat vreme de cîteva decenii fenomenul de îmbătrînire şi a creat tratamente inovatoare, datorită cărora România s-a bucurat de recunoaştere internaţională. Gerovital şi Aslavital, două produse omologate de Ana Aslan, au ajuns celebre în întreaga lume, iar românca a primit pentru ele nemunărate distincţii. Sub conducerea Anei Aslan, Institutul românesc de Geriatrie s-a dezvoltat atît de mult, încît Organizaţia Mondială a Sănătăţii l-a propus drept model de organizare în 1970. Printre pacienţii Anei Aslan s-au numărat personalităţi precum Somerset Maugham, Salvador Dali, Charlie Chaplin, Pablo Neruda. A fost solicitată chiar şi de Aristotel Onassis, Jacqueline Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, Charles de Gaulle, Lilian Gish, Tito. Însă celebra româncă a îngrijit şi bătrîni abandonaţi de familie, fără să le perceapă taxe de cămin, aşa încît Organizaţia Mondială a Sănătaţii i-a oferit Premiul "Leon Bernard" pentru medicină socială.
Oana Antonescu

×
Subiecte în articol: special spital aslan ana medicii ambulatoriului