x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Afaceri - Mafioti vs ziaristi

Afaceri - Mafioti vs ziaristi

de Cara Fiori    |    23 Iun 2006   •   00:00
Afaceri - Mafioti vs ziaristi

Continuarea dezvaluirilor privitoare la afacerile clanului Ciancimino a scos la iveala faptul ca reteaua ma-fiota a acestuia se intindea inclusiv pe teritoriul Romaniei.

In Italia continua dezvaluirile legate de afacerile clanului Ciancimino. Conform anchetatorilor, Massimo Ciancimino a preluat afacerile tatalui sau, Vito Ciancimino, primul politician italian condamnat pentru actiuni mafiote. Reteaua se intindea inclusiv in Romania.

In editia din Palermo a cotidianului italian La Repubblica a fost publicata saptamana trecuta o informatie potrivit careia Massimo Ciancimino nu mai suporta ca jurnalistii romani sa scrie cu insistenta despre afacerile sale din Bucuresti.

Tocmai din acest motiv, el ceruse lui Stefano Camilleri sa caute un "contact" la Ambasada Italiei din Romania. Totul s-ar fi intamplat in noiembrie 2005, la doar patru luni dupa sechestrarea societatilor familiei Ciancimino in Romania.

INTERCEPTARI. Magistratii italieni au aratat ca "in unele conversatii, interceptate in luna noiembrie 2005, dintre Massimo Ciancimino si Stefano Camilleri, iese in evidenta faptul ca Ciancimino, prin intermediul lui Camilleri, incearca sa gaseasca un contact la Ambasada din Bucuresti cu scopul de a face sa inceteze campania defavorabila de presa facuta de catre jurnalistii romani in legatura cu activitatea societatii Agenda 21". De asemenea, magistratii italieni au mai precizat: "De altfel, nu rezulta ca Massimo Camilleri ar fi contactat cu adevarat pe cineva din randul personalului Ambasadei Italiei, dar telefoanele sale demonstreaza interesul direct pentru ceea ce se intampla in Romania". Gaia La Cognata, purtatorul de cuvant al Ambasadei Italiei la Bucuresti, a declarat ca nu stie de existenta unui asemenea demers, pe care il considera cel putin ciudat.

ROMANII. Oamenii de incredere din Romania, ai lui Massimo Ciancimino, sunt fratii Pileri. Unul dintre ei, Sergio Pileri, este asociat la Beretta & Poligon SRL cu Andrei Mihail. Acesta a iesit la pensie ca politist din Corpul de Control al IGP. Surse albastre la ochi au confirmat faptul ca Mihail Andrei, Radu Teisanu, fost director al Bancii Transilvania din Brasov, si Ion Patru, un alt om al Fratilor Pileri, au parasit DIE dupa dezertarea lui Pacepa in Occident.

Toti trei fiind liantul intre familia Ciancimino, subalternii Pileri si colonelul Corneliu Paltanea, fostul sef al SRI Prahova, care a protejat afacerilor fratilor Pileri.

PRIETENI
Legaturile clanului Ciancimino au ajuns pana la varful politicii italiene. O interceptare telefonica din 5 martie 2004 cu nr. 333/7078373, mandat de interceptare 2135/03 NRI, dintre Massimo si sora sa, Luciana, arata legaturile familiei cu fostul premier Silvio Berlusconi. Din aceasta inregistrare reiese ca un anume Gianfranco o invitase pe Luciana la o intalnire de varf a partidului Forza Italia al lui Berlusconi. Cu aceasta ocazie, Massimo i-a spus Lucianei ca daca se duce acolo, sa ii spuna lui Berlusconi ca in covorul vechi al lui Don Vito mai exista inca un cec de 35 de milioane de lire vechi pe care Berlusconi i-l daduse fostului sef mafiot si poate sa i-l dea inapoi daca vrea.

Filiera internationala

ARESTAT. Massimo Ciancimino a fost arestat la 8 iunie 2006, impreuna cu Giorgio Ghiron
AVOCAT. Gianni Lapis este paravanul lui Ciancimino in afacerile cu gazul rusesc.
Sechestru. 10 milioane care reprezentau 25% din Agenda 21 au fost puse sub sechestru in Romania pentru ca proveneau din vanzarea catre spanioli a societatilor grupului italian GAS, controlat de Ciancimino, prin avocatul Gianni Lapis. Magistratii italieni detin multe inregistrari telefonice, una dintre convorbiri, dintre Ciancimino si avocatul Ghiron, in prezent arestat, a fost inregistrata la 2 noiembrie 2005. Cei doi vorbesc despre societatea romaneasca Agenda 21 pe care Ciancimino o controla, din aceasta inregistrare reiesind ca Ciancimino a luat in considerare posibilitatea de a ceda partea sa din firma unui cumparator gasit de catre un intermediar sarb. Avocatul Ghiron il avertizeaza insa, in mod clar, sa lamureasca situatia: "Eu nu zic ce sa faci, practic e treaba ta, Massimo". Ciancimino a declarat in mod repetat anchetatorilor si presei italiene ca nu a fost niciodata in Romania.

INTERMEDIAR. Stefano Camilleri, omul care trebuia sa contacteze pe cineva din Ambasada Italiei, a fost primar al orasului Palermo, dar si presedintele Kaitech, un consortiu care a luat fiinta in 2004 din fuziunea dintre CardNet Spa si B2B Solutions Spa. Compania se ocupa cu producerea diferitelor tipuri de carduri, de la cele bancare, la cele telefonice, dar si cu achizitii si fuziuni de firme, motto-ul fiind "Solutii pentru o lume in schimbare". Dintre firmele care apartin Kaitech amintim: Matica, Card Suisse, IPM, Digicard, Gruppo Pro, 3D, Abex Italia, sau Soaplus. La 16 iunie 2006, la opt zile de la arestarea lui Ciancimino, Camilleri a demisionat de la Kaitech din motive de sanatate, noul presedinte fiind Sandro Camilleri, fratele fostului primar.

CIUDAT
"Ceea ce imi spuneti este cel putin ciudat. Nu stiu ca vreun membru al Ambasadei Italiei sa fi fost contactat de cineva pentru a stopa investigatiile ziaristilor romani legate de persoane din Italia. Este greu de crezut ca cineva poate initia un asemenea demers folosindu-se de personalul ambasadei. Nu a existat o asemenea initiativa." - Gaia La Cognata, purtator de cuvant al Ambasadei Italiei in Romania
×