x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Afacerile lui Minea - Canalizarea nu face fata apei de ploaie

Afacerile lui Minea - Canalizarea nu face fata apei de ploaie

de Iulia Barbu    |    Monica C. Andrei    |    08 Dec 2005   •   00:00
Afacerile lui Minea - Canalizarea nu face fata apei de ploaie

Primarul Minea din Chiajna cere cate 500 de euro de familie pentru racordarea comunei la canalizare, profitand de faptul ca putini stiu de finantarea SAPARD.

Racordarea comunei Chiajna la sistemul de canalizare este o alta afacere controversata a primarului Mircea Minea. Teoretic, proiectul este finantat de SAPARD. Practic, Minea le cere oamenilor cate 500 de euro de familie, profitand de faptul ca putini au stiut de existenta fondurilor externe. Desi primarul a dispus de fonduri generoase, sistemul de canalizare nu face fata nici macar apei de ploaie.

De trei ani, proiectul este discutat in sedintele de consiliu, insa abia in vara acestui an au inceput lucrarile. Proiectul urma sa fie finantat de SAPARD. Intre timp primarul Minea s-a gandit ca este momentul sa stoarca niste bani si de la populatie. Zis si facut. A cerut cate 500 de euro de familie, oamenii fiind chemati pur si simplu la Primarie pentru a depune suma de bani. Nu intr-un cont, cum ar fi fost normal, ci cash.

"La o sedinta de Consiliu Local, primarul ne-a propus sa dam cate 20 de milioane de lei de fiecare familie pentru canalizarea comunei. Pentru ca era o suma destul de mare, oamenii au refuzat, mai ales ca auzisera ca vor veni bani din fonduri externe", ne-a spus Floarea Ruse, fost consilier local. Increzatori in proiectul lui Minea, unii au dat pana la urma cei 500 de euro pentru canalizare. Astfel, cu bani SAPARD si fondurile celor din Chiajna, Minea a trecut la fapte. A fost organizata o licitatie, castigata de firma Grossman Engineerin Group, iar proiectul a fost demarat in vara.

"SCUZELE PRIMARIEI". Proiectul privind canalizarea a fost "mediatizat" in Chiajna inca din august 2003. Primarul comunei, inventiv din fire, le-a comunicat oamenilor prin intermediul unor afise lipite pe stalpi proiectele pe care le visa. "Primaria Chiajna isi cere scuze pentru ca n-au inceput lucrarile de canalizare, dar acestea vor fi demarate la 1 august 2003", asa suna unul dintre afisele postate de Minea. Evident ca lucrarile n-au inceput la termen. Au mai urmat si alte mesaje cu alte proiecte si cu alte scuze. "Ne-au promis drumuri mai bune inca din martie 2004, la fel si canalizare. Insa au fost doar promisiuni. Lucrarile la canalizare au inceput in august 2005, dar calitatea lor este indoielnica", ne-a spus Dragos Dinca, locuitor al comunei Chiajna.

CANALIZARE. Bani multi, lucrare de calitate indoielnica

SECRETE. In scurt timp strazile din Chiajna au fost transformate in santier. O simpla traversare a zonei a devenit un adevarat calvar. Gropi la tot pasul, noroaie pana-n gat, masini blocate, oameni nervosi, toate din cauza lucrarilor la canalizare. Minea, secretos din fire, n-a vrut sa dea mai multe detalii despre modul in care se va face racordarea la sistemul de canalizare, fapt ce a ridicat multe semne de intrebare cu privire la siguranta lucrarii.

"Traseul pe care urmeaza sa se faca racordarea, lung de circa 6 km, este impartit in sectiuni, care sunt distribuite cate unei firme. S-a ingropat o teava amarata din plastic de vreo 30 cm diametru, la aproximativ 1,5 m adancime. Daca are panta de scurgere sau nu, asta nu mai conteaza. Ba in unele locuri panta are sensul invers, dar iar nu conteaza. Grav este ca daca la opt wc-uri se trage apa simultan, sectiunea tevii nu face fata debitului", ne-a spus Gheorghe Mazilu, unul dintre viitorii beneficiari ai sistemului de canalizare. Pentru un asemenea proiect de canalizare specialistii spun ca trebuie folosita o teava din pvc, cu un diametru de 80-100 cm. Montarea unei tevi cu un diametru de 30 cm este o bataie de joc.

Sistemul de canalizare conceput de firma care a castigat licitatia nu s-a ridicat nici macar la un nivel acceptabil, ce sa mai vorbim de unul performant! La aceasta concluzie au ajuns, ce-i drept mai tarziu, si muncitorii angajati sa faca lucrarea. "Dupa ce au bagat o parte din tevile necesare canalizarii, au fost nevoiti sa le scoata. Au vazut si ei ca nu faceau fata. Erau prea subtiri si din material nerezistent", a mai spus Ruse. Cu toate acestea, proiectul a mers mai departe in aceleasi conditii.

"MINUNEA TEHNICA". Pusi in fata faptului implinit, unii locuitori au mai avut puterea sa faca si haz de necaz.

"Daca se mai taseaza putin pamantul, teava e strivita de acesta, fiindca nu este protejata in vreun fel. Minunea tehnica a secolului al XXI-lea este jalonata din loc in loc de niste guri de canal ce ies deasupra carosabilului, facand circulatia imposibila. Si tot traseul iese in evidenta ca un fluviu noroios in care oamenii isi pierd incaltarile. Desigur, va fi nevoie de alte fonduri pentru reparat drumul si, ati ghicit, de niste firme care sa faca acest lucru. Noroiul ca noroiul (sau o nenorocire nu vine niciodata singura, ci adusa de primar), te mai feresti ziua de el. Dar ziua e scurta. Si pe la orele 16:00-17:00, cand se intuneca, nu se mai vede nimic, fiindca penele de curent sunt mai frecvente de vreo trei ori decat pe timpul impuscatului", a constatat cu umor, dar si cu amaraciune Gheorghe Mazilu.

Finalizarea proiectului are si un termen: opt luni. Daca tevile vor fi inlocuite de mai multe ori pe parcursul lucrarii pentru neperformanta, canalizare n-are cum sa fie terminata la timp. Santierul stradal va ramane in acest stadiu pana la primavara, vremea nefavorabila obligandu-i pe muncitori sa conserve lucrarea. Astfel, oamenii vor ramane cu strazile ciuruite si cu noroaiele pana-n case cel putin pana la anul. Despre canalizare deocamdata nici nu poate fi vorba.

"N-o sa am probleme"


De cand Jurnalul National a inceput serialul dezvaluirilor cu privire la activitatea dubioasa a primarului din comuna Chiajna, Mircea Minea (foto), acesta din urma a fost de negasit. Probabil fortat de imprejurari, Minea si-a luat un concediu. Nu de cateva zile, ci de o luna. N-avea un motiv anume, dupa cum recunoaste, dar s-a simtit mai la adapost in concediu.

Jurnalul National: Ce faceti, domnule primar?
Mircea Minea: Sunt in concediu.

Dar aveti probleme?
Nu, n-am probleme si nici n-o sa am. Mi-am luat concediu ca toata lumea.

Cand v-ati luat concediu?
Dupa data de 15.

Cat stati in concediu, pentru ca v-am trimis 20 de intrebari la care v-am rugat sa ne raspundeti?
O luna.

V-ati mai luat concediu pana acum?
Niciodata pana acum de cand sunt eu primar. E un concediu asa, doua zile stau, trei ma duc.

Daca tot v-am prins la telefon, spuneti-ne cu ce bani ati demarat lucrarea de canalizare a comunei Chiajna?
Cu fonduri SAPARD.

Ati organizat o licitatie?
Da, licitatia s-a organizat conform programului SAPARD.

Oamenii sunt foarte nemultumiti de modul in care se face lucrarea de canalizare.
Nu-i adevarat, lumea-i rautacioasa, lumea vrea sa-si bage cocenii pe canalizare, eu le dau dreptate intr-un fel ca ne-au prins ploile, dar au fost niste reguli de licitatie, de contestatie. Rautatile sunt rautati.

Daca lucrarea de canalizare a fost facuta din fonduri SAPARD, de ce ati mai cerut oamenilor bani?
Fara aportul cetatenilor nu se face nimic. Canalizare nu se baga numai pe o portiune de 5 km, pentru cat am primit eu fonduri de la SAPARD, comuna are 100 km.

Primaria nu dispune de bani?
Da, dar Primaria trebuie sa faca si drumuri, si scoli.

Cu cati bani trebuie sa contribuie fiecare familie?
Cat a hotarat Consiliul local.

Cat?
Putin, nu mult, pentru traiul lor decent este foarte bine, nu le ia nimeni banii. Banii sunt intr-un cont, la fel cum s-a procedat cand am bagat gaze.

Sunteti o persoana controversata.
Ne auzim cand vin din concediu.
×