x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Alan Turing, un geniu îngenuncheat de prejudecăţi

Alan Turing, un geniu îngenuncheat de prejudecăţi

de Alina Ionescu    |    14 Apr 2012   •   21:00
Alan Turing, un geniu îngenuncheat de prejudecăţi

Anul acesta se implinesc 100 de ani de la nasterea parintelui informaticii moderne, cel ce a adus o formalizare a conceptelor de algoritm si calcul prin intermediul asa-zisei masini Turing si, nu in ultimul rand, prin dezvoltarea unei tehnici de spargere a cifrurilor germane militare, produse de masina Enigma.

Viata lui Turing a fost marcata si de o serie de evenimente pe plan personal. Acesta se indragosteste in 1951 de Arnold Murry, o persoana diferita de cea a lui Turing, somer, mizerabil si subalimentat. Relatia dintre cei doi, tinuta la secret o perioada, a devenit cunoscuta prin intermediul declaratiei date de un infractor acuzat de furt prin efractie din casa lui Turing. In perioada in care homosexualitatea era considerata o boala mintala, politia a luat la cunostinta informatiile furnizate de delincvent.

Recunoasterea relatiei pe care o avea cu Murry a determinat acuzarea lui Turing de indecenta, datorita probelor si nu in ultimul rand propriei lui declaratii de la politie, desi initial Turing a dorit sa nege acest lucru, convins de fratele sau avocat, John. A apelat si la consilierea unui alt avocat, G. Lind-Smith, care a pledat pentru indulgenta judecatorului fata de geniul lui Alan Turing, binecunoscuta fiind pedeapsa, si anume tratamentul dur aplicat, implicand folosirea substantelor chimice, electrosocurilor si analizelor psihologice, care, fapt cunoscut si atunci, nu schimba orientarea sexuala. Hotararea data de judecator fiind cea de eliberare conditionata de un tratament hormonal constand in injectii cu estrogen pentru a pierde interesul fata de sexul cu barbati.

Condamnarea a avut efecte negative asupra activitatilor sale stiintifice, a devenit obiectul santajului de catre dusmani.
Teoriile psihologice din acea vreme privind cauza homosexualitatii erau contradictorii. Sigismund Freud considera ca acestea se datoreaza pozitiei dominante a mamei, in timp ce majoritatea scolilor de psihologie, ca este o forma a unui comportament deviant si patologic. Dupa 20 de ani, Asociatia psihiatrilor din America a subliniat ca orientarea homosexuala nu este o boala mintala.

La doi ani dupa acuzatia adusa la adresa sa, in iunie 1953, Turing a fost gasit mort in propria casa, de catre femeia de serviciu, iar pe noptiera un mar intoxicat cu cianura. In raportul politiei judiciare s-a scris ca Turing a vrut sa se sinucida. Este posibil ca Steve Jobs sa se fi inspirat din sinuciderea lui Turing, inventatorul calculatorului, atunci cand a ales ca nou logo marul muscat, versiune negata de creatorul logoului, Rob Janoff, si companie.


(Bibliografie: Herry Henderson, Alan Turing, computing genius and wartime code breaker, Chelsea House Publisher, New York,2011)

×
Subiecte în articol: special