x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Alegeri sub semnul suspiciunilor

Alegeri sub semnul suspiciunilor

de Gabi Golea    |    08 Feb 2008   •   00:00
Alegeri sub semnul suspiciunilor

TENSIUNE. UMF ● "Carol Davila" Bucureşti, spre o nouă conducere
Azi au loc alegeri pentru funcţiile de decan, prodecani, secretar ştiinţific şi în Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila". Dată fiind miza, multe cadre didactice sunt preocupate de transparenţa alegerilor.
Gabi Golea


TENSIUNE. UMF ● "Carol Davila" Bucureşti, spre o nouă conducere
Azi au loc alegeri pentru funcţiile de decan, prodecani, secretar ştiinţific şi în Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila". Dată fiind miza, multe cadre didactice sunt preocupate de transparenţa alegerilor.
Gabi Golea

Conform ordinului Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi regulamentului de desfăşurare a alegerilor, numele candidaţilor trebuie afişate pe site-ul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila". Dar aceasta s-a făcut doar pentru cadrele didactice, nu şi pentru studenţi. Mai mult, numele studenţilor membri în Consiliul Facultăţii de Medicină (deci cu drept de vot) au fost ţinute secrete. Până acum, nici măcar secretarul-şef al facultăţii nu ştie aceste nume şi nu este în posesia proceselor-verbale de alegeri ale studenţilor.

La poziţiile de decan candidează profesorii doctori Alexandru Ispas şi Victor Stoica, la cele de prodecani – profesorii doctori Dan Barbu, Traian Pătraşcu, Călin Giurcăneanu, Ruxandra Ionescu, Doina Pleşca, Marius Vintilă şi conferenţiarii doctori Mircea Penescu şi Florin Filipoiu, iar la cea de secretar ştiinţific – profesorii doctor Maria Dorobanţu şi Dan Gheorghe Andrei. Pentru cele 37 de locuri din Senat candidează toţi cei 76 de membri ai Consiliului Facultăţii de Medicină.

Ca în cazul oricăror alegeri, transparenţa este foarte importantă. Dar, din păcate, s-a refuzat cu încăpăţânare prezenţa observatorilor. Au fost acceptaţi reprezentanţi din partea sindicatelor, care însă nu reprezintă pe nici unul dintre candidaţi. În ultima şedinţă de Senat au fost întrebaţi doar candidaţii la postul de decan dacă vor să-şi desemneze observatori, nu şi candidaţii la Senatul UMF. În aceste condiţii se profilează situaţia în care comisia de numărare nu va fi verificată de nici un observator.

Or, în aceste condiţii, orice acuză ulterioară la adresa comisiei este posibilă. Tocmai pentru a-i proteja pe membrii comisiei de acuze ulterioare, este nevoie ca să fie cineva care să îi reprezinte pe candidaţi şi să asiste la deschiderea buletinelor, inclusiv la numărarea voturilor.

Numeroase cadre didactice atrag atenţia asupra acestor nereguli, deoarece de alegerile de mâine depinde soarta UMF "Carol Davila" pe următorii patru ani. De aceea este bine ca ele să fie transparente şi corecte. Fiind vorba doar despre 101 votanţi, condiţiile de transparenţă sunt uşor de realizat. De aceea nu înţelegem de ce ele nu sunt dorite, ci mai degrabă se lasă să se acumuleze suspiciuni asupra întregului proces de votare.


Transparenţă

Opinia prof. dr Irinel Popescu, un port fanion al performanţei universitare, sintetizează semnele sub care se desfăşoară procesul electoral de la UMF "Carol Davila". "Este evident că aceste alegeri au o miză foarte importantă, deoarece de rezultatul lor depinde evoluţia UMF în următorii patru ani. De aceea este absolut necesar ca ele să fie perfect transparente, pentru a nu lăsa loc nici unei contestaţii. În opinia mea, a doua zi după alegeri, atât cei care au câştigat, cât şi cei care au pierdut trebuie să conlucreze pentru progresul şi binele UMF. De aceea, repet, este nevoie de maximă transparenţă în procesul alegerilor".

×
Subiecte în articol: eveniment alegeri carol davila