x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Alerta maxima la Militie - O ciudata spargere de casa de bani

Alerta maxima la Militie - O ciudata spargere de casa de bani

de Traian Tandin    |    19 Feb 2006   •   00:00
Alerta maxima la Militie - O ciudata spargere de casa de bani

In dimineata zilei de 13 iunie 1973, Militia municipiului Hunedoara a fost sesizata telefonic de catre un functionar al CAR-ului din cadrul Combinatului Siderurgic ca, in noaptea precedenta, autori necunoscuti au spart casa de bani, de unde au furat peste 250.000 de lei.

La fata locului s-a deplasat de urgenta o echipa operativa de cercetare, compusa din lucratori ai serviciului judiciar si biroului criminalistic, sub comanda colonelului Enache Zaharia.

ANCHETA. Cercetarile efectuate au stabilit ca autorul a patruns in imobilul casieriei prin scoaterea unor ochiuri de geam de la fereastra metalica a holului de la intrare, iar in casieria propriu-zisa, prin fortarea a doua usi din lemn. Casa de bani de 110 kg fusese scoasa in afara imobilului prin rostogolire, pe o distanta de 38 m. Aceasta fusese gasita cu usa deschisa, blindajul spart si dipozitivul de inchidere distrus cu o ranga si un tarnacop. In interiorul casei de bani se aflau resturile carbonizate ale inscrisurilor justificative pentru suma de bani sustrasa, acte ce fusesera arse de infractor.

Folosindu-se cainele de urmarire, acesta a indicat traseul parcurs de autorul spargerii pana la raul Cerna, rau ce isi urma cursul la 200 m de sediul casieriei. De la fata locului au fost ridicate mai multe urme digitale gasite pe ochiurile de geam scoase de infractor.

IPOTEZE DE LUCRU. Furtul fusese inlesnit din cauza faptului ca in zona nu exista nici un fel de paza, iar in incinta combinatului siderurgic se patrudea fie prin raul Cerna, fie prin mai multe locuri neasigurate. In urma analizei efectuate, ofiterii au ajuns la concluzia ca autorul cunoscuse perfect topografia locului faptei. Apoi, un necunoscut nu si-ar fi permis riscul sa transporte casa de bani - 110 kg - in curte, si sa o sparga in loc deschis, producand zgomote. El stiuse ca nu este nimeni in apropiere. Era un infractor foarte abil care, asa cum incercase sa deruteze cainele de urmarire, a incercat si cu anchetatorii, arzand inscrisurile din casa de bani, pentru a le indrepta cercetarile pe o pista gresita, si anume spre functionarii care raspundeau de CAR. Daca autorul ar fi facut parte din randul acestora din urma, el n-ar fi uitat sa dea foc si la actele contabile care s-au gasit intacte in casierie. Ca atare, au fost conturate urmatoarele ipoteze de lucru: 1 - furtul a fost comis de o persoana care cunostea ca in casa de bani a ramas suma de peste 250.000 lei.; 2 - autorii au provenit din randul membrilor CAR; 3 - fapta a fost comisa de elemente din randul salariatilor Combinatului Siderurgic Hunedoara care lucrau in sectiile invecinate cu sediul CAR; 4 - infractiunea a fost comisa de salariati ai ICS Hunedoara, care au lucrat in schimbul de noapte, au fost liberi ori au lipsit nemotivat in zilele de 12, 13 iulie; 5 - fapta a fost comisa de elemente care au luat la cunostinta de casa de bani a CAR-ului sau de existenta banilor.

ACTIVITATI CRIMINALISTICE. In vederea solutionarii acestui caz dificil care a fost codificat "CERNA", au fost angajati toti lucratorii Militiei municipiului Hunedoara. In acelasi timp, maiorul Coriolan Pastoriu si subalternul sau, locotenentul-major Gavril Pavel de la biroul criminalistic, au trecut la compararea urmelor digitale gasite la fata locului. Asa s-a facut ca la cinci zile de la comiterea spargerii, cei doi ofiteri criminalisti sa reuseasca, dupa amprente, identificarea autorului in persoana unui anume Vasile Betiu, domiciliat in Hunedoara, muncitor in combinat, la sectia I Furnale. Acesta era un cunoscut infractor.

SALTEAUA DE LA MAGLAVIT. S-a hotarat sa nu se treaca imediat la arestarea si cercetarea sa, ci sa fie bine verificat pentru a-i cunoaste legaturile pe care le are si unde a ascuns suma de bani furata. Astfel, s-a stabilit ca in noaptea spargerii fusese liber. Era casatorit si avea doi copii. Sotia si copiii ii trimisesera la tara, in comuna Maglavit, judetul Dolj, cu trei zile inaintea spargerii. In ultimul timp, isi cumparase doua costume de haine, achitase chiria restanta pe un an si juca in mod exagerat la loz in plic.

Doi ofiteri sunt trimisi in comuna Maglavit. Se afla ca in ziua de 13 iulie Vasile a venit in comuna cu un taxi. A inchiriat o camera la o femeie in varsta, platindu-i chiria pe sase luni inainte. Avea cu el o geanta neagra de voiaj, cheltuind mult banet. Camera o incuiase cu un lacat si plecase tot cu taxiul. Se perchizitioneaza camera inchiriata. In interior s-au gasit: un aparat de radio "Mamaia", un costum de haine, un sul de stofa, un ventilator - toate noi - , sticle cu bauturi alcoolice si ... o geanta neagra de voiaj. Se indreptara cuverturile de pe pat. Nimic! Dar salteaua?... In paie, 230.000 de lei! Spargatorul este arestat in Hunedoara, sub podeaua locuintei sale gasindu-se alti 20.000 de lei, inveliti intr-un ziar. Ceilalti 17.000 lei ii cheltuise ca un nabab. A fost condamnat la 15 ani de inchisoare!

×
Subiecte în articol: casa crime pasionale bani