x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Etichetă specială pe produsele 100% românești

Etichetă specială pe produsele 100% românești

de Monica Cosac    |    15 Mai 2023   •   08:00
Etichetă specială pe produsele 100% românești

România are un patrimoniu gastronomic naţional care nu este valorificat la adevăratul potențial, spun câțiva parlamentari PNL, care propun, într-un proiect de lege, ca producătorii şi procesatorii români să-și poată eticheta produsele alimentare cu logo-ul „De Origine România - DOR”.

Noua etichetă va fi ușor de recunoscut de consumatori și va garanta faptul că alimentul respectiv este realizat pe teritoriul României şi fabricat din materii prime de origine românească.

Propunerea legislativă pusă recent în dezbatere la Senat - iniţiată de patru parlamentari liberali și susținută de alți 80 de senatori și deputați din aceeași formațiune politică - vizează instituirea Schemei de Certificare Voluntară „De Origine România - DOR” pentru „susţinerea activităţilor de promovare a produselor agroalimentare româneşti”. 

Potrivit inițiatorilor proiectului, este îngrijorător faptul că, odată cu închiderea unor facilităţi de producţie naţionale de către proprietarii externi, pe lângă sectorul de carne de porc, autonomia alimentară naţională s-a pierdut şi în alte sectoare strategice, cum sunt panificaţia şi produsele lactate, iar fermierii au fost lăsați fără posibilitatea de a-şi valorifica produsele. Mai mult, modelul european de acordare a subvenţiilor către fermieri prin compensarea pierderilor de venit generate de diverse constrângeri europene „este «sabotat»,  în sensul că suportul financiar destinat obţinerii de produse finite la preţuri competitive a fost «exportat» prin comerţul extern cu materii prime”, iar astfel se creează în continuare premisa închiderii facilităţilor de producţie naţionale, susțin inițiatorii proiectului. 

Pe de altă parte, consumatorii români care vor să consume alimente făcute din materii prime autohtone sunt puşi în dificultate la raft, deoarece, în lipsa unor reglementări clare, producătorii români nu pot include în etichetele produselor lor informaţiile privind originea românească a materiilor prime folosite în procesul de fabricaţie. 

Prin urmare, susțin autorii legii, introducerea schemei de certificare voluntară „De Origine România - DOR” ar veni în sprijinul consumatorilor şi al producătorilor români, deopotrivă, și ar garanta faptul că produsul alimentar achiziţionat este realizat pe teritoriul țării noastre şi fabricat din materii prime românești. Această schemă va fi voluntară şi se va aplica pe tot teritoriul României pentru etichetarea produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească şi care respectă cerinţele prevăzute în lege.

 

Lapte de la vaci și capre mulse pe teritoriul țării

 

Pentru a beneficia de eticheta cu acest logo, produsul agroalimentar trebuie să îndeplinească câteva criterii specifice.

„În cazul produselor neprelucrate, producţia, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea şi mulsul în cazul vacilor, ovinelor şi caprelor să aibă loc pe teritoriul României. 

- în cazul cărnii, aceasta trebuie şi să fie obţinută de la animale născute, crescute şi sacrificate pe teritoriul României;

- în cazul produselor de origine animală, altele decât carnea, acestea trebuie şi să fie obţinute de la animale crescute pe teritoriul României”, stipulează proiectul legislative.

De asemenea, în cazul produselor prelucrate, fabricarea acestora trebuie să aibă loc din produse neprelucrate obţinute tot pe teritoriul național și pot conține cel mult 25% din greutate ingrediente care nu sunt locale, dar care nu pot fi înlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul României. 

Toţi producătorii și procesatorii români care obţin certificatul DOR vor fi trecuți în Registrul Naţional al Schemei de Certificare Voluntară „De Origine România - DOR” (RNSCV-DOR), document în format digital care urmează să fie înfiinţat şi administrat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. 

Conform inițiativei legislative, beneficiarii schemei vor avea dreptul să utilizeze logo-ul din imagine (vezi foto) pentru a eticheta un produs alimentar pe o perioadă nedeterminată, cu condiţia să nu modifice elementele care au stat la baza emiterii certificatului şi înscrierii produsului în registrul menționat mai sus.

Începând cu anul 2024, Ministerul Agriculturii va asigura din bugetul propriu resurse financiare pentru promovarea în ţară şi în străinătate a schemei de certificare voluntară „De Origine România - DOR”, prevede proiectul de lege.

„România are un patrimoniu gastronomic naţional care, din cauza lipsei unei strategii clare de brand de ţară, dar şi a unei strategii coerente în domeniul agroalimentar, nu este valorificat la adevăratul potenţial şi nu susţine corespunzător valoarea adăugată autentică, creată de producătorii români”, spun autorii proiectului legislativ.

Peste 400 de scheme de certificare voluntară, în UE

Un studiu publicat de Comisia Europeană în octombrie 2020 arată că aşteptările consumatorului european merg în direcţia cunoaşterii originii produsului, informaţii de care ţine seama şi consumatorul român în decizia sa de achiziţie a alimentelor, mai spun inițiatorii legii, iar logo-urile europene sunt binecunoscute şi apreciate de consumatori, deoarece „indică o înaltă calitate, tradiţie şi gusturi speciale, precum şi un înalt grad de trasabilitate”.

Totodată, cercetând modelul folosit de alte state pentru protejarea afacerilor locale şi a intereselor economice ale producătorilor autohtoni, autorii proiectului au observat că multe state dezvoltate din UE folosesc pe scară largă schemele de certificare voluntară.

„Un studiu efectuat pentru Comisia Europeană indică faptul că în Europa funcţionează 441 de scheme şi subscheme de certificare voluntară a produselor agricole şi alimentare, 424 fiind valabile în statele membre UE şi 17 în state non-membre UE. Conform cercetării, Germania prezintă cel mai ridicat număr de scheme cu 107, urmată de Italia cu 52 de scheme şi Spania cu 49 de scheme”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: alimente autohtone eticheta logo