x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Top cinci amenințări pentru omenire. Războaiele, cel mai mare risc în 2025

Top cinci amenințări pentru omenire. Războaiele, cel mai mare risc în 2025

de Monica Cosac    |    17 Ian 2025   •   07:20
Top cinci amenințări pentru omenire. Războaiele, cel mai mare risc în 2025

Dacă la ediția anterioară fenomenele meteo extreme se situau în fruntea listei pericolelor, acum conflictul armat - incluzând războaiele și terorismul – este considerat cea mai gravă ameninare. Anul trecut era abia pe locul 9.

Conflictele între state, fenomenele meteorologice extreme şi dezinformarea au fost identificate drept principalele amenințări globale pentru acest an, potrivit unui nou raport, publicat de Forumul Economic Mondial (WEF), cu câteva zile înaintea reuniunii anuale a liderilor de guverne și ai mediului de afaceri de la Davos. Instabilitatea fără precedent adusă de războaie a propulsat conflictul armat direct în fruntea listei globale de riscuri în 2025, de pe poziția a noua ocupată anul trecut, aproape un sfert dintre cei 900 de experți intervievați menționând această problemă ca fiind preocuparea lor principală pe termen scurt.

Cea de-a 20-a ediție a Raportului anual al Forumului Economic Mondial privind riscurile globale - „Global Risks Report 2025” - lansată miercuri, dezvăluie un peisaj global din ce în ce mai fracturat, în care provocările geopolitice, de mediu, sociale și tehnologice în creștere amenință stabilitatea și progresul. 

Raportul, care se bazează pe opiniile a peste 900 de experți mondiali în riscuri, factori de decizie politică și lideri din mediul de afaceri, chestionați în septembrie și octombrie 2024, analizează riscurile atât pe termen foarte scurt (pentru 2025), cât și pe termen mediu (până în 2027) şi lung (până în 2035) și oferă o perspectivă sumbră asupra deceniului următor. Practic, aproape două treimi dintre experții intervievați anticipează că vom avea un deceniu turbulent, fără a aștepta vremuri mai calme.

Vremea extremă, principala preocupare în 2024, a coborât pe locul doi

În privința riscurilor imediate, dacă la ediția anterioară fenomenele meteo extreme se situau în fruntea listei pericolelor la nivel global, datele publicate acum arată că aproximativ unul din patru (23%) experți chestionați au considerat conflictul armat - incluzând războaiele și terorismul - drept cea mai gravă ameninţare a anului 2025. 

„Războaiele din Ucraina, Orientul Mijlociu și Sudan au adus o instabilitate fără precedent, propulsând conflictul armat în fruntea listei globale de riscuri. Această problemă, clasată pe locul nouă anul trecut, deține acum locul unu, aproape un sfert dintre experții intervievați menționând-o ca fiind preocuparea lor principală”, se arată pe site-ul Forumului Economic Mondial.

Evenimentele meteo extreme s-au clasat pe poziția a doua în topul riscurilor globale imediate, 14% dintre experți menționând-o ca fiind preocuparea principală. „Utilizarea din ce în ce mai mare a combustibililor fosili intensifică frecvența și severitatea inundațiilor, incendiilor și furtunilor”, conform WEF, experții atribuind o treime din totalul daunelor legate de vreme în 2023 (circa 451 de miliarde de dolari) direct schimbărilor climatice.

Progresele tehnologice accelerează răspândirea informațiilor false

Confruntările geoeconomice (8%), dezinformarea și manipularea (7%) și polarizarea socială (6%) completează lista celor mai importante riscuri identificate de experți pentru acest an.

Conform raportului, există o incertitudine tot mai mare în economia globală, iar tensiunile economice în creștere pot perturba cooperarea internațională. 

În același timp, „progresele tehnologice accelerează răspândirea informațiilor false, stimulează tulburările civile și amenință libera circulație a informațiilor”, iar „consecințele ar putea include diviziuni societale sporite și restricții ale comunicării”, explică specialiștii WEF.

În ceea ce privește polarizarea socială, aceștia spun: „Diviziunile politice și inegalitatea tot mai mare erodează încrederea în instituții și fragmentează valorile comune. Această polarizare din ce în ce mai adâncă slăbește fundamentul coeziunii societale la nivel mondial”.

 

Un deceniu dominat de riscuri de mediu

 

Dezinformarea și manipularea rămân principalele riscuri pentru următorii doi ani, la fel ca și la ediția de anul trecut, „subliniind amenințarea lor persistentă la adresa coeziunii și guvernării societății prin erodarea încrederii și exacerbarea diviziunilor în interiorul și între națiuni”. 

Alte riscuri importante până-n 2027 includ: evenimentele meteorologice extreme, războiul, polarizarea societății, spionajul cibernetic și poluarea.

Pe termen mai lung (10 ani), studiul WEF arată că riscurile de mediu domină podiumul. Practic, clasamentul amenințărilor globale pentru următorul deceniu este condus de „evenimente meteorologice extreme, pierderea biodiversității și colapsul ecosistemelor, schimbări critice ale sistemelor Pământului și deficit de resurse naturale”, potrivit unui comunicat al Forumului Economic Mondial, transmis redacției Jurnalul. 

Cel de-al cincilea risc de mediu din top 10 este poluarea, care este percepută ca un risc principal, așa cum aminteam mai sus, și pe termen mai scurt. Poziția a șasea ocupată în clasamentul riscurilor pentru următorii doi ani „reflectă o recunoaștere din ce în ce mai mare a impactului grav asupra sănătății și asupra ecosistemului unei game largi de poluanți din aer, apă și sol”, spun specialiștii WEF. 

Peisajul pe termen lung este, de asemenea, tulburat de riscurile tehnologice legate de dezinformare și rezultate adverse ale tehnologiilor AI.

„Tensiunile geopolitice în creștere și o fractură a încrederii conduc peisajul riscului global”, a declarat Mirek Dušek, director general, Forumul Economic Mondial, adăugând că „în acest context complex și dinamic, liderii au de ales: să găsească modalități de a promova colaborarea și reziliența sau să se confrunte cu vulnerabilități agravate”.

 

În general, fenomenele meteorologice extreme au fost identificate în mod special ca riscuri imediate, pe termen scurt și pe termen lung.

 

Vulnerabilități ce ar putea destabiliza economia globală 

 

„Peste jumătate dintre respondenți se așteaptă la o oarecare instabilitate în termen de doi ani, reflectând fracturarea pe scară largă a cooperării internaționale. Proiecțiile pe termen lung semnalează provocări și mai mari, deoarece mecanismele de colaborare este de așteptat să se confrunte cu o presiune crescândă. Riscurile sociale, cum ar fi inegalitatea și polarizarea socială, ocupă un loc proeminent atât în clasamentele riscurilor pe termen scurt, cât și pe termen lung. Îngrijorările tot mai mari cu privire la activitatea economică ilicită, povara crescândă a datoriilor și concentrarea resurselor strategice evidențiază vulnerabilități care ar putea destabiliza economia globală în următorii ani. Toate aceste probleme riscă să exacerbeze instabilitatea internă și să erodeze încrederea în guvernare, complicând și mai mult eforturile de a aborda provocările globale”, au transmis reprezentanții WEF.

„De la conflicte la schimbările climatice, ne confruntăm cu crize interconectate care necesită acțiuni coordonate și colective”, spune Mark Elsner, șeful Global Risks Initiative, citat în comunicatul World Economic Forum. Potrivit acestuia, „este urgent nevoie de eforturi reînnoite pentru a reconstrui încrederea și a încuraja cooperarea”, deoarece consecințele inacțiunii vor fi simțite de generațiile viitoare.






 

×
Subiecte în articol: amenintari omenire razboaie risc