x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Amintirea Mihaelei

Amintirea Mihaelei

23 Feb 2004   •   00:00

Copiii au avut si ei propriii eroi inainte de decembrie 1989 in desenele animate.

"Patratel", "Balanel si Miaunel", "Mihaela", "Aventurile lui Pin-Pin" sunt filmele de desene animate care au incantat inimile copiilor inainte de 1989.
GABRIELA ANTONIU

Poate ca multi dintre noi avem ca punct de reper al copilariei desenele animate "Mihaela", create de caricaturistul Nell Cobar. Personaj inventat, Mihaela e o fetita cu codite, care alaturi pe prietenul ei, catelusul Azorel, trece prin fel de fel de situatii. Serialul a fost difuzat intre anii 1970 si 1980 si au avut un succes extraordinar. Pentru "Multumesc Mihaela", Nell Cobar a obtinut un premiu in 1971 la Festivalul de film pentru copii de la Venetia. Un secret al succesului "Mihaelei" este strategia de difuzare. Spre deosebire de alte desene animate, aventurile eroinei lui Cobar erau difuzate intr-o rubrica fixa, "1001 de seri", zilnic, cu 10 minute inainte de ora 19:00, cand era principalul jurnal de stiri. Rubrica a fost initiata chiar de Nell Cobar. De asemenea, "Mihaela" nu avea voce ca alti eroi de desene animate, deoarece trebuia vandut, iar cu voce, dublajul complica lucrurile. Un lucru poate putin stiut e ca muzica a fost compusa de Margareta Paslaru.
A fost primul contract prin care celebra cantareata se face cunoscuta ca si compozitoare de muzica de film.

SFARSIT. Dupa 10 ani de glorie, epopeea "Mihaelei" pe micile ecrane ia sfarsit. Inceputul anilor ‘80 a adus scurtarea programului de la televizor, care a sters si cele "1001 de seri" pentru a face cat mai mult loc propagandei comuniste. Imediat dupa Revolutie, Mihaela "a reinviat" intr-o revista lunara, cu acelasi nume, dedicata copiilor si condusa de Nell Cobar. Printre cei care au colaborat la aceasta revista se numara si actorul Iurie Darie. Revista a durat pana la moartea lui Cobar in 1993.

PARINTELE. Evreu de origine, Nell (Corneliu) Cobar s-a nascut la 31 decembrie 1915 la Bucuresti. Nu a avut studii superioare si a debutat ca desenator la cinematograf in 1939. Primul desen animat l-a facut in 1940 si era o reclama pentru ciorapi. A realizat peste 40 de filme de animatie.

PRECEDENT
La televizor, inaintea "Mihaelei" a fost difuzat "Patratel", creat de Olimp Varasteanu si Florin Angelescu. A urmat "Balanel si Miaunel" (foto) creati de Horia Stefanescu, Zaharia Buzea si Artin Badea. Era povestea amuzanta a unui catelus si a unui pisoi care colindau lumea, faceau fel de fel de nazbatii, dar din care trageau invataminte.

"Un om extrem de educat, citit, rafinat"
Dana Duma critic, despre Nell Cobar

"Lucrul cu el in echipa era o placere. Cand aveai o realizare exclama: "Bravo, mai, ai lovit-o!""
Luminita Cazacu
regizor

"Aventurile lui Pin-Pin"

"Aventurile lui Pin-Pin", un alt serial difuzat la tv, s-au nascut la Navodari, dupa cum isi aminteste creatorul lor, regizorul Luminita Cazacu. Aflata acolo cu prilejul unui festival al pionierilor, Luminita Cazacu a ajuns si la Delfinariul din Constanta. "Erau doi pinguini si ma frapat cat de sociabili erau", povesteste regizorul care a filmat un pinguin, pe care apoi l-a transformat in desen animat. Serialul a fost conceput ca un musical. S-a inregistrat muzica mai intai, care a fost compusa de Ion Cristinoiu, s-au scris versurile si apoi s-a facut animatia. "Mersul pinguinului sugera muzica si dansul", explica Luminita Cazacu. Vocea lui Pin-Pin era Valeria Ogasanu, dar puteau fi auzite si cele ale lui Horatiu Malaiele sau Zaita Saizescu in alte roluri. Pin-Pin a devenit eroul unor intamplari in diverse regiuni ale globului unde intalnea animale-copii si pe care ii transforma in prieteni. "Aventurile lui Pin-Pin" au fost difuzate intre anii 1986 si 1989 in Romania, iar in 1990 in Franta, unde au avut parte de o primire foarte buna din partea criticii. Dupa 1989, serialul de desene animate a devenit lungmetraj, intitulat "Calatorile lui Pin-Pin", care a primit aprobare de difuzare de la CC chiar la 21 decembrie 1989, cand s-a auzit "prima petarda a eliberarii", isi aminteste criticul Dana Duma.

CV
Regizor, scenarist si scenograf, Luminita Cazacu s-a nascuta la 14 martie 1940 in Bucuresti. A absolvit Facultatea de Arte Plastice si Institutul de Arte Frumoase, Sectia Muzeologie. In 1971 a obtinut premiul "Leul de argint" la Festivalul de film de la Venetia pentru filmul "Buna dimineata, Poveste", iar in 1984, la Tomar (Portugalia), premiul special al juriului la Festivalul international de film pentru copii. A obtinut si numeroase premii nationale, printre care Premiul UCR pentru film de lungmetraj de animatie pentru "Calatorile lui Pin-Pin". Luminita Cazacu a facut parte din diverse jurii si a fost redactor la reviste pentru copii, "Mihaela" lui Cobar fiind una dintre ele. Ultima sa creatie, "Daruri", despre tinerii de la Revolutie, nu a fost niciodata difuzat. In prezent, Luminita Cazacu face carti de colorat, picteaza si e membra in diverse jurii.

INEDIT
"Desenele animate nu erau ocolite de cenzura", povesteste Luminita Cazacu. Ea isi aminteste ca la un moment dat era in "Aventurile lui Pin-Pin" o scena in care un vultur tipa: "O gaina! O gaina!". Din cauza acestei replici i-au fost taiate toate dialogurile. Astazi, Luminita Cazacu se gandeste ca un motiv al cenzurii era ca exclamatiile vulturului semanau cu mirarea romanilor, care in epoca de aur vedeau din ce in ce mai rar o gaina in galantarele de la Alimentara

CONTINUARE: "Liceenii" au facut furori

×