x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchetă fără sfîrşit

Anchetă fără sfîrşit

de Paula Anastasia Tudor    |    Andreea Sminchise    |    01 Iul 2008   •   00:00
Anchetă fără sfîrşit

CAZUL DALMA ● Aşteptînd spovedania criminalului
O fată retrasă, educată, premiantă. O adolescentă cu planuri de viitor, dar şi plină de curiozităţi specifice vîrstei. Dalma Lukacs a murit la doar 15 ani, pentru că dispariţia ei n-a fost considerată suspectă.

CAZUL DALMA ● Aşteptînd spovedania criminalului
O fată retrasă, educată, premiantă. O adolescentă cu planuri de viitor, dar şi plină de curiozităţi specifice vîrstei. Dalma Lukacs a murit la doar 15 ani, pentru că dispariţia ei n-a fost considerată suspectă.

La 10 aprilie 2002, Dalma s-a dus la discotecă. Era prima dată cînd se ducea neînsoţită. A plecat din casa bunicii ei din Gheorgheni cu unchiul ei, Miklos Gergely, care a dus-o doar pînă la blocul unde locuia un prieten de-al lui. Au stabilit să se întîlnească tot acolo, la ora 23:00. Bărbatul le-a spus poliţiştilor că a aşteptat-o pe nepoata lui în zadar. Cînd a văzut că nu mai vine, s-a îndreptat spre casă, crezînd că fata i-a luat-o înainte.
N-a găsit-o acasă, aşa că s-a întors să o caute. Dar Dalma dispăruse.

TÎRZIU ŞI DEGEABA. Mama Dalmei s-a îngrijorat abia a doua zi, sîmbătă, pe la prînz, pentru că fata nu ajunsese acasă. A dat telefon la Gheorgheni, la bunica fetei, şi a aflat cumplita veste. "Am plecat imediat la Gheorgheni. Am căutat-o pe la prieteni, pe la colegi, pe cîmp...", îşi aminteşte mama. Rudele au tot sperat că Dalma va reveni singură acasă şi au aşteptat-o pînă duminică dimineaţă. Cînd fata n-a apărut, au mers la poliţie.

Anchetatorii au mers iniţial pe aceleaşi piste ca şi părinţii – verificarea rudelor şi a prietenilor. Deşi au aflat că Dalma era un copil silitor şi nu lipsise niciodată de la şcoală, mai mult au cîntărit în judecata lor spusele unor colege ale fetei – "Dalma era curioasă despre ce înseamnă începerea vieţii sexuale". Faptul că avea 15 ani, iar la această vîrstă astfel de curiozităţi sînt normale nu i-a făcut pe poliţişti să abandoneze ideea că adolescenta a plecat de bunăvoie cu cineva, să experimenteze.

Timp de trei săptămîni şi jumătate "s-au făcut verificări pe la rude şi sus, pe munte, pe la cabane, stîne, prin restaurante, pe unde unele dintre colegele ei erau dame de anturaj", declară comisarul-şef Morar. La 5 mai 2002, trupul Dalmei a fost găsit într-un canal de vizitare a conductei de ape pluviale. Pe marginea şoselei, la aproximativ 700 m de casa bunicii ei.

JOACA DE-A ADN-UL.
Dalma fusese violată şi aruncată vie, dar probabil inconştientă, în canal. Asta a fost concluzia la care au ajuns medicii legişti din Harghita. "Victima prezintă deflorare recentă – cu cel mult 7-10 zile înaintea decesului, iar în secreţia vaginală se disting capete de spermatozoizi", se precizează în raportul medico-legal. Cea mai bună probă pentru descoperirea criminalului, am putea crede. Anchetatorii n-au fost însă de aceeaşi părere. "Vă daţi seama, stînd în apă, cu cîte mizerii a intrat în contact. Nu se putea face ADN", ne-a declarat convins comisarul-şef Morar. Procurorul Ioan Mărţoiu, cel care s-a ocupat iniţial de cazul Dalma, îl contrazice pe poliţist şi susţine că analiza ADN a fost făcută, dar nu s-a potrivit cu nici unul dintre profilurile suspecţilor. Jocul de-a "uite ADN-ul, nu e ADN-ul" s-a oprit la procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Tîrgu-Mureş, Dan Petru, cel care a preluat supravegherea anchetei. "Vă spun sincer că eu nu ştiu să se fi făcut vreo analiză ADN. Kituri ADN sigur nu s-au luat de la suspecţi. Eu nu am văzut aşa ceva...", recunoaşte procurorul.

RECUNOŞTI CĂ EŞTI URS?
Pînă în noiembrie 2002, poliţiştii şi procurorii anchetaseră peste 130 de persoane. Majoritatea sînt vecini ai Dalmei din Chileni, rude şi prieteni. Toţi îşi amintesc cu groază de modul în care oamenii legii făceau cercetări – "poliţia nu a căutat făptaşul. Mai mult, a căutat degeaba. Feciorul meu a şi mîncat bătaie. Toţi băieţii de prin sat au fost chemaţi acolo (la audieri – n.r.) pe rînd. Vreo 50. Băiatul a fost bătut măr. Şi am înţeles că nu numai el. Au venit vreo trei bătăuşi de poliţişti din Miercurea Ciuc…", povesteşte unul dintre vecinii familiei Lukacs. "A fost ca o cacealma, că dacă prinde pe cineva, îl bate pînă spune. Şi pe băiatul ăla l-au bătut măr. Pe prietenul lui Dalma (n.r. – Karoly Lukacs, cel care a văzut-o ultima dată pe fată în viaţă). L-au adus acasă din Ungaria, că plecase acolo la muncă, şi, săracul, i-a fost ruşine să mai plece apoi", mai spune bărbatul.

Nici relaţia dintre anchetatori şi familia Dalmei n-a fost mai strălucită. Szabo Zito, mama fetei, povesteşte că a vorbit cu ei doar de cîteva ori – cînd a depus sesizarea dispariţiei, cînd a fost găsit trupul neînsufleţit al fiicei ei şi a fost chemată să o identifice, şi de încă două ori, cînd a venit în Chileni echipa de filmare a lui Stelian Tănase. Apoi, linişte. Părinţilor nu li s-a comunicat nici măcar faptul că ancheta a condus la concluzia că Dalma a fost sechestrată undeva înainte de a fi ucisă. "Noi credeam că a fost omorîtă şi abandonată acolo (n.r. – în canal) în noaptea cînd a dispărut", spune mama.
Unchiul Dalmei, cel care trebuia să o aştepte pe adolescentă cînd s-a întors de la discotecă, a trecut şi el prin anchetări interminabile. Acum refuză să mai stea de vorbă cu oricine aduce vorba despre nepoata lui. E suspicios şi morocănos. Soţia lui spune că din cauza poliţiştilor s-au înglodat în datorii şi că nu mai vrea nici măcar să audă numele Dalmei.

FUNDĂTURĂ. În acest moment, cercetările în cazul Dalma par a se fi împotmolit. Procurorul general Dan Petre spune că mai există cîteva informaţii care trebuie verificate şi se arată optimist. Nu vrea însă să divulge nimic presei. Cercul celor 12 suspecţi pe care i-au avut iniţial s-a redus, spun anchetatorii, la unul. Unul cu care poliţiştii şi procurorii par că joacă şah, aşteptînd să facă o mutare greşită.

Cei care pot oferi informaţii despre acest caz sînt rugaţi să sune la Parchetul Curţii de Apel Tîrgu-Mureş, procuror general Dan Petru – 0256-260.742. Anchetatorii oferă o recompensă de 100.000.000 de lei vechi pentru orice detalii care vor duce la prinderea criminalului.

Andreea Simon – dispărută de doi ani

Andreea Simona Simon (foto) (9 ani) a dispărut la 15 decembrie 2005 din Miercurea Ciuc. Fetiţa fusese trimisă de mama ei la magazinul de peste drum de blocul în care locuiau. Ultimele imagini cu Andreea au fost surprinse de camera de supraveghere a supermarketului. Fetiţa a făcut cumpărăturile cerute de mama ei, a luat restul de la vînzătoare şi a ieşit.
S-a întîlnit cu doi prieteni, s-au jucat pentru cîteva minute cu zăpadă, iar apoi s-au despărţit. Cei doi copii spun că Andreea a luat-o pe alt drum decît cel obişnuit. Nu a mai ajuns acasă. Fuga, un accident de maşină şi răpirea au fost pistele pe care au mers anchetatorii harghiteni. Fără nici un rezultat.





Citiţi şi:

"Autostopul"

"Cazul Cristina"


Cazul farmacistelor


Cazul Alina Lucaci

Cazul Francisc Trombitas
Cazul Dalma

×
Subiecte în articol: special cazul dalma