Michael Jackson înghiţea sau îşi injecta medicamente cu nemiluita şi era ajutat, în disperarea lui de a-şi face rost de astfel de remedii, de un număr impresionant de oameni. Poliţia are în prezent două piste - fie medicii l-au ucis, fie a murit din cauza unei supradoze. Un semn demn de luat în seamă este faptul că medicii, invocând confidenţialitatea profesională, au refuzat până acum să vorbească, fiind necesară emiterea, pe numele lor, a unor citaţii.
Dependenţa nu era de ieri, de azi, ci de ani de zile, unul dintre rapoartele medicale citate de presa britanică arătând că, în urmă cu şase ani, Michael a avut nevoie de un tratament rapid de dezintoxicare din cauza unei supradoze de morfină.Surse citate de site-ul Tmz.com, prima publicaţie care a anunţat moartea megastarului la 25 iunie, spun că dependenţa de medicamente a apărut încă din perioada în care Michael se afla la Neverland.
În 2003, când a cercetat ferma cântăreţului, poliţia din Santa Barbara a descoperit: Versed (un sedativ puternic), mai mulţi săculeţi cu "un fluid lăptos găsiţi într-o cutie de carton deasupra căzii", Propofol (descoperit ulterior şi la reşedinţa cântăreţului din Los Angeles) şi alte anestezice de culoare albă, o sticluţă cu Promethazine (cu efecte sedative foarte puternice), o sticlă de Alprazolam (denumirea generică a Xanaxului, împotriva stărilor de anxietate), o sticlă de Percocet (analgezic), o siringă sigilată, o sticluţă cu Demerol, o sticlă de Prednison (steroid, împotriva Lupus-ului), Ery-tab (antibiotic), reţete completate pentru Xanax, o reţetă pentru Alprazolam, tuburi de oxigen, precum şi suporturi pentru perfuzii.
ASASINI PLĂTIŢI REGEŞTE
În 2004, una dintre fostele gărzi ale de corp ale cântăreţului, Chris Carter, a fost interogat de detectivii din Santa Barbara în dosarul investigaţiei de molestare. Carter a declarat atunci că îl ducea pe Michael Jackson pe la mai multe cabinete din New York, Florida şi California. Fosta gardă de copr şi-a amintit de numele unor medici: Arnold Klein, Allan Metzger, Barney din Solvang, Saunders şi Farshchian. Într-o situaţie, doctorul Farshchian i-a spus lui Carter că Michael era dependent de Demerol şi i-a sugerat să-i dea artistului un remediu inofensiv (placebo).
Însă într-o scrisoare pe care Farshchian i-a trimis-o artistului în 2002, medicul îi sugerează pacientului un medicament mai puternic decât Demerolul - Buprinex (narcotic injectabil care provoacă dependenţă). În timpul discuţiilor avute cu detectivii, Carter a povestit de o situaţie în care Michael s-a intoxicat într-o cameră de hotel şi a căzut pe podea, cu faţa în jos. Garda de corp a încercat să vorbească cu el despre riscurile legate de dependenţa de medicamente, dar Michael a negat că are această problemă.
Rapoarte ale poliţiei citate de CNN arată totodată că, în urmă cu cinci ani, artistul lua câte 10 Xanaxuri pe noapte. Probabil pentru că dezvoltase o toleranţă la acest medicamente. "Această doză este incredibil de mare pentru o fiinţă umană", susţine Sanjay Gupta, corespondent pe proble medicale al CNN. Dar, aşa cum arată o altă fostă gardă de corp, au existat cazuri în care Michael Jackson lua, pe noapte, 30 sau chiar 40 de Xanaxuri ca să poată dormi. Cel puţin patru angajaţi ai lui Michael din 2004 se ocupau să procure medicamentul de la cabinete specializate.
În 2006, într-o vizită la Las Vegas, Michael Jackson s-a prezentat la o întâlnire aparent drogat, incoerent şi atât de slăbit încât a fost nevoie de un scaun cu rotile pentru a se deplasa. Familia a încercat atunci să intervină şi să-i faciliteze artistului un remediu asistat. Drept răspuns, Michael Jackson a ordonat gărzilor sale de corp să nu permită nici unei rude să intre pe proprietatea sa.
OMUCIDERE SAU SUPRADOZĂ ACCIDENTALĂ?
La două săptămâni după moartea megastarului, poliţia din Los Angeles a confirmat variantele care s-au tot vehiculat în presă în acest răstimp - Michael Jackson a murit din cauza unei supradoze sau a mâinilor criminale ale doctorilor care l-au încurajat să se trateze cu medicamente, l-au făcut dependent şi l-au alimentat încontinuu. Ieri, şeful departamentului de poliţie din LA, William Bratton, a declarat că, în prezent, se cercetează care dintre cele două variante a produs moartea - omucidere sau supradoză accidentală?
Potrivit unei surse citate de CNN, medicii implicaţi în acest caz au refuzat până acum să colaboreze cu anchetatorii, motiv pentru care pe numele lor au fost emise citaţii. Şi, dacă este nevoie, medicii vor fi aduşi cu forţa să dea declaraţii, a precizat aceeaşi sursă. Pentru analizarea completă a cazului, este nevoie şi de rezultatele toxicologice, care vor veni în aproximativ o lună, a spus Bratton, citat de CNN.
Familia, care ştia, potrivit unor surse citate joi de presă, de problemele de dependenţă ale lui Michael, a fost informată cu privire la o eventuală acuzaţie de crimă, a declarat, sub acoperirea anonimatului, o persoan din anturajul "clanului" Jackson.
După două săptămâni de la moartea lui Michael
● Tatăl lui Michael Jackson, Joe, a declarat la canalul de televiziune ABC că i-ar fi plăcut să joace un rol în educaţia celor trei nepoţi ai săi. Potrivit testamentului din 2002 al artistului, Joe nu a fost dorit să se ocupe de îngrijirea şi educaţia copiilor.
n Institutul medico-legal din Los Angeles a cerut oficial de la mai mulţi medici ai lui Michael Jackson dosarele medicale ale cântăreţului, inclusiv dosarele radiologice şi psihiatrice.
● Organizatorii celui mai mare târg din Iowa, Statele Unite, vor să-l omagieze pe Michael Jackson printr-o impresionantă statuie realizată din... unt. Potrivit site-ului Ananova, organizatorii Iowa State Fair (care se organizează între 13 şi 23 august) intenţionează să supună această idee votului online, la adresa iowastatefair.org. Rezultatele sondajului vor fi anunţate la 17 iulie.
● Câţiva oameni de afaceri chinezi intenţionează să reconstituie un mini-Neverland, pe o insulă în apropiere de Shanghai (estul ţării). Unul dintre businessmeni a declarat presei chineze că investitorii vor să îi aducă un omagiu Regelui muzicii pop. Potrivit publicaţiei Shanghai Daily, citată de cotidianul francez 20Minutes, costurile acestei replici se vor ridica la aproximativ 100 de milioane de yuani (10,5 milioane de euro). Mini-Neverland-ul din China urmează să devină atracţia principală a unui parc turistic agricol, unde vizitatorii ar putea gusta mâncăruri tradiţionale şi asista la spectacole de muzică folclorică.
● Locuitorii satului Gary din statul Indiana (SUA), localitatea în care Michael Jackson a văzut lumina zilei, au organizat vineri o ceremonie memorială. Tatăl lui Michael, Joe, a fost prezent la ceremonie, alături de apropiaţi ai familiei - reverenzii şi apărători ai drepturilor civice Al Sharpton şi Jesse Jackson.
● Întrebate de un corespondent CNN dacă ar fi de acord să elibere autorizaţia de înmormântare a lui Michael Jackson pe proprietatea sa privată din Santa Barbara, autorităţile oraşului au răspuns afirmativ. CNN a amintit că, pentru a înmormânta pe cineva pe o proprietatea privată, legea californiană cere familiei să completeze un formular de două pagini şi să achite suma de 400 de dolari şi să solicite autorizaţia Consiliului local, în cazul acesta Consiliul local din Santa Barbara.
● Una dintre surorile lui Michael, La Toya, a anunţat că fratele său va fi înmormântat cu celebra sa mănuşă albă. Potrivit publicaţiilor de la Hollywood, La Toya a fost persoana care le-a cerut fraţilor săi ca la ceremonia memorială desfăşurată marţi la Staples Centre să poarte câte o mănuşă strălucitoare, cu paiete, în amintirea celui care a făcut istorie şi prin accesoriile purtate.