x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete 100 de pagini pentru moşia şi conturile lui Constanda

100 de pagini pentru moşia şi conturile lui Constanda

de Iulia Barbu    |    26 Iul 2011   •   21:00
100 de pagini pentru moşia şi conturile lui Constanda

Omul de afaceri Costica Constanda a fost cadorisit prin decizia Tribunalului Bucuresti din 6 iulie, atat cu o suma colosala de 165 de milioane de euro, cat si cu terenul din Satul Francez. Mai mult decat atat, de curand a fost redactata si hotararea in acest caz, hotarare care depaseste orice imaginatie – are 100 de pagini! Cazul Bordei va ramane cu siguranta in istoria proceselor si poate sa fie cu usurinta un model pentru "asa nu". Aberatiile in decizia pronuntata in cazul Bordei nu continua sa socheze, hotararea de 100 de pagini, fiind doar una dintre putinele lucruri stranii din acest dosar.

Hotararea redactata in cazul procesului omului de afaceri Costica Constanda este demna de Cartea Recordurilor, ar spune specialistii. Daca o hotarare normala se re­dac­teaza intr-o perioada cuprinsa intre trei si sase luni, cele 100 de pagini au fost redactate in mai bine de o saptamana. Interesant este faptul ca, in urma procesului, partile, respectiv Primaria si Costica Constanda, ar fi urmat sa fie puse in situatia initiala: omul de afaceri sa primeasca banii, iar Primaria sa ramana cu terenul. Rezultatul contravine insa intregului proces. Or, in acest caz procesul si-a pierdut obiectul din moment ce Constanda castiga tot, iar Primaria ramane cu datorii de sute de milioane de euro. Nici vorba despre repunere in situatia initiala. Constanda a castigat dublu: teren si bani, iar Primaria a ramas cu datoriile. Mai mult, suma pe care Municipalitatea trebuie sa o plateasca reprezinta 15% din bugetul Capitalei. Cu acesti bani s-ar finaliza cu siguranta multe alte investitii. De altfel, judecatoarea pare sa fi uitat ca in proces era in discutie cauza bucurestenilor. Primaria apara practic interesele celor peste 2 mi­lioane de locuitori ai Capitalei. Daniel Stefanica, avocatul Primariei Capitalei, i-a scris judecatoarei o scrisoare, imediat dupa aflarea sentintei in care explica multe dintre aberatiile acestui proces: "N-am inteles, draga Evelina, dexteritatea si ingeniozitatea procedurala, dublate poate doar de ghinionul nostru de parati, cu care ai respins toate exceptiile invocate in dosar din partea municipiului Bucuresti. Precum nici sangele tau rece, cu care aproape ca ne obisnui­seram. Evelina, vrei sau nu vrei, iti convine sau nu, e siropos sau nu, atata timp cat locuiesti in Bucuresti, eram si avocatii tai in sala de judecata, in acest dosar", se arata in scri­soa­rea avocatului.

De altfel, reprezentantii primariei au cerut apel, dar termenul nu a fost inca fixat. In acest moment vorbim practic despre un caz unic in istoria Pri­mariei Capitalei care, cel putin pana la urmatorul termen, a pierdut atat banii, cat si terenul. De altfel, po­trivit avocatului Primariei Capitalei, termenele de judecata in acest proces s-au succedat cu o viteza incredibila, si toate probele municipalitatii au ra­mas invizibile. "Odata, n-am inteles de ce m-ai zorit atata la fiecare termen, de ce aceasta graba in a ne judeca, graba pe care n-o mai im­par­ta­seau, in mod manifest si imperativ, decat avocatii reclamantilor, sotii Constanda. La fel de nedumerit sunt, Evelina, cu privire la motivul pentru care nu ai fost de acord cu nici una dintre probele propuse de noi in apararea municipiului Bucuresti. Cu exceptia inscrisurilor, eventual existente in dosar, deja! Probabil ca nu ti s-au parut tie pertinente ori concludente ori utile, asta trebuie sa fi fost, dar chiar nici una?!", scria avocatul judecatoarei, la scurt timp dupa pronuntarea deciziei in cazul Bordei.

Omul de afaceri a dat in judecata Primaria Bucurestiului la inceputul anului 2010. Constanda nu mai voia cei 28.000 de metri patrati din Satul Francez si a cerut in schimb o suma colosala: 200 de milioane de euro. Banii reprezinta valoarea fostului teren din Parcul Bordei, evaluat atunci la un pret de 4.000 de euro metrul patrat. Desi in acest moment un metru patrat de teren in zona abia mai trece de 1.500 de euro, Costica Constanda vrea preturile din 2008. Este pentru prima oara in istoria Bucurestiului cand Primariei i se cere sa despagubeasca un teren evaluat la o asemenea suma. Mai mult decat atat, in procesul dintre Primaria Ca­pitalei si Costica Constanda s-a mai inregistrat un record: s-a platit cea mai mare taxa de timbru din istoria Tribunalului Bucuresti. Valoarea acesteia a fost stabilita la 1,5 milioane de euro. Dupa un an de procese, decizia a venit in mod surprinzator: bani si teren pentru omul de afaceri.

Constanda a devenit proprietar in parc datorita lui Traian Basescu, edil al Capitalei in acea perioada. In septembrie 2003, Basescu a semnat doua dispozitii in calitatea sa de primar general, fara a le mai supune votului Consiliului General, prin care dadea Parcul Bordei unor familii in schimbul Satului Francez. In biroul sau de la Primaria Capitalei nu au intrat insa niciodata Eugen Lincaru si Dumitru Tudor, cei care revendicau terenurile, ci Costica Constanda in calitatea lui de atunci de reprezentant al celor doua familii. El a fost asigurat ca va obtine inclusiv aprobarile necesare construirii cartierului rezidential in Parcul Bordei. Primul pas era schimbarea PUZ-ului de consilierii generali. Numai ca personajele-cheie s-au schimbat, primarul general a ajuns seful statului, alesii locali n-au mai votat nici un PUZ pentru ca era vorba de un spatiu verde.

In consecinta, in 2008 Constanda a renuntat la zona verde din parcul Bordei si a primit la schimb 28.000 de metri patrati in Satul Francez. Intelegerea a fost facuta pe vremea cand la sefia Capitalei se afla Adriean Videanu. Tot in 2008, contractul de schimb prevedea o clauza prin care PMB era obligata sa aprobe, la pachet cu transferul de teren, si PUZ-ul pe care Constanda il obtinuse in Parcul Bordei. In iulie 2008, Constanda a vandut societatii Raptis Kavouras 1,6 hectare in Satul Francez, pentru 66 de milioane de euro, promitand obtinerea PUZ-ului negociat cu edilii Capitalei.

Numai ca alesii locali au respins PUZ-ul de trei ori fiind invocate diferite motive, cum ar fi faptul ca afaceristul a depus un proiect ce nu respecta intelegerea avuta anterior. PUZ-ul n-a fost aprobat, contractul cu grecii a picat, criza imobiliara a venit, iar Constanda s-a adresat instantei. Asa a inceput procesul din ianuarie 2010. Chiar daca intre timp a fost aprobat si PUZ-ul din Satul Francez, afaceristul a cerut in instanta 200 de milioane de euro primarului general. Visul i-a fost implinit, mai mult, i-a depasit orice asteptare: in urma unui proces aberant Constanda a primit 165 de milioane de euro si a ramas si cu terenul.

×