x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete 160 milioane euro de la stat pentru mituitorul Elenei Udrea

160 milioane euro de la stat pentru mituitorul Elenei Udrea

de Ion Alexandru    |    04 Sep 2015   •   10:34
160 milioane euro de la stat pentru mituitorul Elenei Udrea

Compania afaceristului Adrian Gărdean, implicat în dosarul „Gala Bute”, acuzat de mituirea mai multor funcţionari din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, inclusiv a Elenei Udrea, a încasat contracte de la stat în valoare de peste 160 de milioane de euro. Asta, în perioada în care PDL sa aflat la guvernare.

Interesant este că Termogaz Company SA Haţeg, firma lui Gărdean, a derulat în mod direct cu Compania Naţională de Investiţii contracte de doar 8,11 milioane de euro, majoritatea acestora fiind încheiate pe vremea când ministerul a fost condus de Laszlo Borbely şi de Vasile Blaga.

Ulterior, odată cu demararea programului „Schi în România”, compania a încheiat contracte cu Primăriile Cavnic, Lupeni şi Borsec, pentru construcţia şi amenajarea de pârtii de schi, pentru plata cărora unităţile administrativteritoriale în cauză au cerut deblocarea fondurilor de la ministerul Elenei Udrea.

Aici apare acuzaţia procurorilor DNA, legată de existenţa comisionului de 10% din valoarea facturată. Deşi dosarul a ajuns în instanţă, până în prezent nu există indicii potrivit cărora procurorii au demarat cercetări cu privire la toate contractele încheiate de Termogaz Company cu statul, pentru a stabili dacă nu cumva metoda comisionului a funcţionat în toate cazurile.

Trei acuzaţii extrem de grave se desprind din rechizitoriul prin care dosarul „Gala Bute” a fost trimis în instanţă şi care au legătură cu firma Termogaz Compay SA. Prima este legată de contractele referitoare la domeniile schiabile de la Cavnic, Borsec şi Lupeni.

A doua, referitoare la finanţarea mascată a campaniei interne a Elenei Udrea pentru şefia PDL Bucureşti, iar a treia acuzaţie se referă la sponsorizarea ilegală a firmei lui Rudel Obreja pentru achitarea creditului oferit, în condiţii la fel de dubioase, de către BRD pentru finanţarea Galei Bute.

Adrian Gărdean, patronul Termogaz, a denunţat întregul mecanism al şpăgii în faţa procurorilor. Însă contractele, care se ridică la peste 160 de milioane de euro încheiate cu statul de către această firmă, nu au suscitat interesul aceloraşi anchetatori întru a verifica dacă mecanismul a fost utilizat şi în aceste cazuri.

Compania Naţională de Investiţii a contractat Termogaz pe vremea lui Borbely şi Blaga

Compania Naţională de Investiţii, instituţie aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, a demarat seria de contracte cu SC Termogaz Company SA încă de pe vremea când instituţia era condusă de UDMR-istul Laszlo Borbely şi a continuat puternic în mandatul lui Vasile Blaga.

În perioada februarie 2008 – noiembrie 2009, firma lui Adrian Gărdean a încheiat cu CNI şapte contracte privind construcţia unor săli de sport, cu terenuri de handbal aferente, prevăzute cu 150 de locuri pe scaune pentru spectatori.

Lucrările au vizat comuna Dobra, judeţul Hunedoara, comuna Uivăr, judeţul Timiş, Liceul Teoretic Ocna Sibiului, judeţul Sibiu, Colegiul Naţional „Radu Negru” din Făgăraş, Unversitatea Lucian Blaga din Sibiu sau Grupul Şcolar Industrial Oţelu Roşu, judeţul Caraş- Severin.

De asemenea, un contract a vizat construcţia unui bazin de înot didactic la Universitatea de Vest din Timişoara. Abia la sfârşitul lunii iulie 2010, când ministerul fusese preluat de Elena Udrea, iar CNI era condusă de prietena acesteia, Ana Maria Topo-liceanu, Termogaz Company a primit şi ultimul contract din partea acestei instituţii. Este vorba despre construcţia unei săli de sport la Colegiul I.I.M. Clain, din Blaj, judeţul Alba.

Comisioanele au curs pe pârtiile de schi

Cele mai grase contracte privind lucrările finanţate de la bugetul MDRT rămân cele ce privesc domeniile schiabile. În 7 septembrie 2009, Consiliul Local al oraşului Borsec atribuie, prin liciaţie, firmei lui Adrian Gărdean, un contract în valoare de 1.236.119,1 euro cu TVA, pentru execuţia de lucrări la pârtia de schi si teleschi Speranţa.

La 25 februarie 2010, Consiliul Judeţean Maramureş atribuie firmei Termogaz Company un contract în valoare de 11.110.527,2 euro cu TVA pentru efectuarea de lucrări de amenajare a domeniului schiabil Izvoarele-Borişte.

La data de 1 august 2010, Primăria oraşului Cavnic contractează aceeaşi firmă, pentru lucrări simi-lare la domeniul schiabil Gutâiul, pentru suma de 11.447.514,4 euro cu TVA.

Abia în 28 februarie, Primăria Municipiului Lupeni, judeţul Hunedoara, atribuie consorţiului format din Termogaz Company SA, Acomin SA Cluj şi Kranz Euroconstruct SA Piteşti un contract în valoare de 47.401.855,1 euro cu TVA pentru lucrări aferente dezvoltării staţiunii turistice Straja – Lupeni.

În noiembrie acelaşi an, aceeaşi autoritate contractantă mai încheie cu Termogaz un contract de 2,6 milioane de euro cu TVA, pentru efectuarea de lucrări la reţeaua de alimentare cu energie electrică a domeniului respectiv.

Un dosar cu multe zerouri și parandărăt Potrivit procurorilor, în 2010, Elena Udrea a primit în mod indirect de la patronii Termogaz Company, Adrian şi Miron Dorel Gărdean, mită pentru deblocarea sumelor de bani aferente plăţii lucrărilor efectuate la Cavnic şi Borsec.

În rechizitoriul prin care Elena Udrea, Gheorghe Nastasia, Ştefan Lungu şi Adrian Gărdean au fost trimişi în judecată, procurorii descriu modalitatea, sumele şi schema de mascare a şpăgilor care au ajuns la Elena Udrea, în mod indirect.

Aceeaşi situaţie este descrisă şi în cazul finanţării lucrărilor efectuate pe domeniul de la Straja. Parte din sumele primite au fost disimulate în contracte de prestări servicii încheiate de Adrian Gărdean cu mai multe firme care au amenajat sala în care a avut loc congresul PDL Bucureşti, în urma căruia Elena Udrea a fost aleasă în funcţia de preşedinte.

Alte 3 milioane de lei au ajuns la Rudel Obreja, ca urmare a unui contract fictiv de sponsorizare încheiat de compania acestuia cu firma lui Gărdean, afacere despre care „Jurnalul Naţional” a scris în urmă cu două luni.

Alte 30 de milioane de euro, primite de Gărdean pentru lucrări la Deva

Unele dintre contractele derulate de Termogaz Company SA cu statul, altele decât cele care au legătură cu activitatea infracţională a grupului coordonat de Elena Udrea, şi neverificate încă de DNA sunt cele încheiate cu autorităţile sau regiile locale din Municipiul Deva, judeţul Hunedoara.

Astfel, la data de 27 iulie 2007, Primăria Municipiului Deva a atribui firmei patronate de Adrian Gărdean un contract în valoare de 1.382.565,4 euro cu TVA, pentru extindera blocului operator şi staţionar, cu 15 paturi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Hunedoara.

Doi ani mai târziu, la 15 mai 2009, a avut loc o extensie a acestui contract, cu 604.820,3 euro cu TVA. La sfârşitul lui 2011, pe data de 29 noiembrie, Termogaz Company primeşte de la SC Electrocentrale Deva SA un contract în valoare de 20.519,047,6 euro cu TVA, pentru servicii de colectare şi transport al zgurii, cenuşii şi produselor de desulfurare.

În martie 2013, firma lui Adrian Gărdean mai încheie o afacere la Deva. Este vorba despre un contract în valoare de 8.168.732,6 euro cu TVA, scos la bătaie de compania Apa Prod SA Deva, pentru lucrări de constuire şi reabilitare a captărilor de apă, staţie de degajare, staţii de pompare a apei în Municipiul Deva.

Termogaz, afaceri pe bandă rulantă cu bani publici „Jurnalul Naţional” a luat la numărat toate contractele încheiate de SC Termogaz Company Haţeg, în perioada 2008-2012.

Cu tot cu cele legate de MDRT, CNI şi domeniile schiabile ce fac obiectul dosarului „Gala Bute”, 18 instituţii publice au derulat afaceri cu firma lui Adrian Gărdean. Este vor ba despre 33 de contracte, în va loare de 636.938.751,9 lei cu TVA in clus, adică 160.542.178,2 euro.

Prezentăm lista completă:

◗ Compania Naţională de Investiţii – opt contracte în valoare de 29.399.975,5 lei cu TVA
◗ Compania Naţională a Uraniului SA Bucureşti – două contracte în valoare de 54.859.000 lei cu TVA
◗ Societatea Naţională Nuclearelectrica SA – trei contracte în valoare de 41.870.525, 3 lei cu TVA
◗ SC Apa Prod SA Deva – un contract în valoare de 36.759.296,6 lei cu TVA
◗ Electrocentrale Deva SA – un contract în valoare de 86.180.000 lei cu TVA
◗ Municipiul Deva – două contracte în valoare de 1.987.285,7 lei cu TVA
◗ Comuna Revica, judeţul Ialomiţa – un contract în valoare de 8.945.295,5 lei cu TVA
◗ Apa Serv Valea Jiului SA Petroşani – două contracte în valoare de 22.067.687,8 lei cu TVA
◗ Electrocentrale Bucureşti SA – un contract în valoare de 21.955.271,5 lei cu TVA
◗ CN Căi Ferate „CFR” SA – un contract în valoare de 2.170.775,4 lei cu TVA
◗ Comuna Giroc, judeţul Timiş – două contracte în valoare de 3.710.322,4 lei cu TVA
◗ Comuna Dobra, judeţul Hunedoara – un contract în valoare de 3.031.645,2 lei cu TVA
◗ Oraşul Borsec, judeţul Harghita – un contract în valoare de 4.944.476,2 lei cu TVA
◗ Comuna Cristian, judeţul Sibiu – un contract în valoare de 19.723.497,9 lei cu TVA
◗ Municipiul Lupeni, judeţul Hunedoara – două contracte în valoare de 200.503.779,7 lei cu TVA
◗ Comuna Armeniş, judeţul Caraş- Severin – un contract în valoare de 3.326.766,4 lei cu TVA
◗ Consiliul Judeţean Maramureş – un contract în valoare de 44.442.108,9 lei cu TVA
◗ Primăria Cavnic, judeţul Maramureş – 45.790.057,6 lei cu TVA.
 

×
Subiecte în articol: Adrian Gărdean Elena Udrea