Interesanta poveste contractuală de la Primăria condusă de celebra Clotilde Armand începe în data de 19 mai 2022, când Administrația Domeniul Public al Sectorului 1 (ADO) publică pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare, prin intermediul căruia face cunoscut faptul că intenționează să contracteze „lucrări de semnalizare rutieră verticală și orizontală”.
Conform aceluiași anunț, sunt patru obiective pe care autoritatea contractantă dorea să le atingă, prin această afacere pe bani publici. Unul mai interesant decât altul. Astfel, primul obiectiv este „satisfacerea cerințelor cantitative și calitative ale beneficiarului”. Al doilea obiectiv constă în „protecția sănătății și siguranței populației, în conformitate cu reglementările în vigoare și creșterea calității vieții”. Al treilea obiectiv este „menținerea condițiilor sanitare, în conformitate cu normele de igienă și de sănătate publică”. Iar ultimul obiectiv constă în „protejarea domeniului public și punerea în valoare a acestuia”.
O singură ofertă primită, dar admisibilă
Sub aceste înalte patru deziderate, ADP Sectorul 1 a decis să pună la bătaie pentru aceste lucrări suma de 10.386.805,8 lei fără TVA, însă nu a organizat, în vederea atribuirii contractului, o licitație deschisă, în ciuda sumei deloc mici pe care a decis să o cheltuiască, ci a folosit un alt instrument – selecția de oferte prin procedură simplificată. Iar, conform cerințelor, lucrările contractate trebuiau să fie executate, în termen de 120 de zile de la data emiterii ordinului de începere a lor, pe străzile aflate în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1.
La procedură simplificată organizată în condițiile descrise mai sus, ADP Sector 1 a primit o singură ofertă, pe care a catalogat-o drept admisibilă, formată din asocierea a două companii: Sc Acvatot SRL și SC Anduna Servimob SRL. Oferta acestor companii a fost de 10.240.937,01 lei fără TVA, respectiv de 12.186.715,04 lei cu TVA inclusă (2.487.084,7 euro), preț la care, în data de 12 iulie, a și fost încheiat între cele două părți, contractul având numărul 98/2022.
Obiectiv aproape finalizat - „artera” primăriței
Deși au trecut mai bine de două luni de la data semnării acestui contract, o mare parte a străzilor secundare ale Sectorului 1, care ar trebui să facă obiectul acestei achiziții, se află în aceeași stare de degradare. Există, însă, și zone unde, într-adevăr, lucrările nu doar că au demarat, dar sunt și pe cale de a fi finalizate.
Un astfel de exemplu a fost surprins de reporterii „Jurnalul” în zona Străzii Roma, din Sectorul 1 (VEZI FOTO), unde locuiește edilul Clotilde Armand. Aici semnalizarea rutieră orizontală există, stâlpișorii din plastic de direcționare există, sunt montate indicatoare rutiere orizontale noi. Autospecialele Anduna sunt la fața locului. În schimb, în zone precum sediul Primăriei Sectorului 1, nici vorbă de așa ceva. Stâlpii care susțin indicatoarele rutiere sunt mâncați de rugină, panourile adiționale sunt mâzgălite, iar trotuarele, refăcute după unele lucrări de îngropare a cablurilor de internet, arată ca după război.
Cinci oglinzi rutiere pentru un sector
Revenind la contractul încheiat de ADP Sectorul 1, am studiat caietul de sarcini care a stat la baza acestei achiziții și am găsit, în anexă, „centralizatorul de lucrări de semnalizare verticală și orizontală”. Potrivit acestui centralizator, vor fi executate lucrări de marcaj rutier termoplastic pe o suprafață totală de 2.040 de metri pătrați. Alte lucrări de marcaj rutier preformat vor acoperi 3.707 metri pătrați. O suprafață de 13.640 de metri pătrați vor fi supuși lucrărilor de marcaj rutier antiderapant. Se vor executa lucrări de marcaj rutier cu vopsea clasică pe o suprafață de 8.000 de metri pătrați. Lucrările de ștergere a marcajelor rutiere se întind pe o suprafață de 2.500 de metri pătrați.
Trebuie furnizate și montate 147 de indicatoare rutiere circulare, 345 de indicatoare rutiere triunghiulare, 210 indicatoare rutiere pătrate, la care se adaugă 342 de stâlpi flexibili pentru delimitare și direcționare, 429 de stâlpi pentru susținerea indicatoarelor și 5 oglinzi rutiere cu diametrul de 800 de milimetri.
Doi Bârgău, două instituții diferite, contracte cu aceeași firmă
Așa cum arătam mai sus, două firme au participat, în asociere, pentru a pune mâna pe acest contract al ADP Sectorul 1. Prima dintre ele este SC Acvatot SRL, companie care are doi acționari persoane juridice. Este vorba despre SC Veolia România Servicii Integrate SA și despre Veolia EAU – Compagnie Generale des Eaux S.C.A, cu sediul în Franța, la Paris. Grupul Veolia se află și în spatele Apa Nova.
Mai interesant este, însă, al doilea operator economic care participă la acest contract. SC Anduna Servimob SRL este deținută, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) de doi asociați persoane fizice – Florin Marius Drăguț și Radu Bonciu. Această companie a mai fost contractată, de data aceasta direct, de către Administrația Străzilor București – instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei, condusă de Nicușor Dan – pentru a executa, la urgență, lucrări de realizare a semnalizării rutiere orizontale.
Astfel, în data de 20 aprilie 2022, Anduna Servimob SRL, în asociere cu compania SC Valentine Systems SRL, a primit de la Administrația Străzilor un contract în valoare de 3.722.889,78 de lei fără TVA. Iar, în data de 21 aprile 2022, Anduna Servimob SRL a mai încheiat cu aceeași instituție, un contract similar în valoare de 3.575.061,1 lei fără TVA.
Tot Anduna Servimob SRL a lucrat, în urmă cu nouă ani, pentru fosta Companie Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), în asociere cu o altă companie, pe nume SC Teo Trans Consulting SRL, entitate controlată de un anume Adrian Mugurel Teodorescu. Acesta din urmă este fratele fostului director de Achiziții din cadrul CNADNR.
Ancheta
Legături interesante
Astfel, avem două entități ale administrației publice locale din capitală - ADP Sector 1 și Administrația Străzilor București – care au contractat, anul acesta, pentru același tip de servicii, compania SC Anduna Servimob SRL.
Aceasta nu este singura coincidență. La ADP Sector 1, director general adjunct este un anume Adrian Ovidiu Bârgău. La Administrația Străzilor București este director un anume Marian Aurelian Bârgău. Studiind ultimele declarații de avere și de interese completate de către cei doi directori și depuse pe paginile de internet ale instituțiilor pe care le conduc, aflăm că Marian Aurelian Bârgău (de la Străzi) deține și calitatea aleasă de consilier local la Sectorul 1 și este secretarul general al Partidului Mișcarea Populară. De asemenea, este acționarul unic al unei companii care se ocupă cu activități de consultanță pentru afaceri și management pe nume SC Good Luck SRL.
La rândul său, Adrian Ovidiu Bârgău, directorul adjunct de la ADP Sectorul 1, a fost remunerat, conform propriei sale declarații de avere, de o companie care, culmea, se numește tot SC Good Luck SRL, cu suma de 4.612 lei, în calitate de consilier juridic. Asta, pe lângă slujbele de director adjunct al ADP Sectorul 1 și de inspector la Direcția de Utilități Publice, Salubrizare și Protecția mediului Sector 1.
Strada Liliacului, tot de pământ, ca și în campania electorală
Reporterii „Jurnalul” au luat, la finalul săptămânii trecute, la pas mai multe străzi din sectorul 1, în special din zona Băneasa, Casa Presei și Bucureștii Noi, pentru a vedea cum a fost implementat acest contract încheiat de ADP Sectorul 1 în vara anului curent. Surpriză, străzi ca Liliacului, Bujorului, Nuferilor sau Oblică arată ca întotdeauna. Cu pământ, în loc de asfalt, ceea ce ridică semne majore de întrebare cu privire la modul în care Anduna Servimob și colega sa de contract vor putea realiza lucrările de semnalizare rutieră orizontală în aceste locuri.
În campania electorală din anul 2020, candidatul USR de la vremea respectivă pentru funcția de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, a mers personal pe strada Liliacului, pentru a-i convinge pe locuitorii acelei zone să nu mai voteze cu fostul primar. Motivul, fostul edil le-a promis că le va asfalta strada, le va face canalizare și va aduce iluminatul stradal în zonă. Și, evident, l-a acuzat că nu s-a ținut de cuvânt.
Clotilde Armand s-a angajat că ea va face acolo ce nu s-a făcut de 20 de ani, angajament făcut public, prin intermediul unui clip video, urcat pe o rețea de socializare. Niciun ban din cele 2,5 milioane de euro plătiți vara aceasta de ADP Sector 1 pentru semnalizarea rutieră în sector nu a ajuns și pe aceste străzi de care edilii își aduc aminte numai la vreme de alegeri.