x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete 20 de limuzine ultradotate, cumpărate de Senat, la o săptămână după ce Florin Cîțu s-a întors din SUA

20 de limuzine ultradotate, cumpărate de Senat, la o săptămână după ce Florin Cîțu s-a întors din SUA

de Ion Alexandru    |    12 Apr 2022   •   07:35
20 de limuzine ultradotate, cumpărate de Senat, la o săptămână după ce Florin Cîțu s-a întors din SUA

Delegația condusă de liderul Senatului, Florin Cîțu, care a efectuat o vizită „de lucru”, la finalul lunii martie, în Statele Unite ale Americii, a decontat pentru această deplasare, conform presei centrale, suma de 45.000 de euro. Însă instituția prezidată de ex-liderul PNL a cheltuit, la o săptămână după revenirea acestuia în țară, de douăzeci de ori mai mult pentru a se dota cu limuzine noi-nouțe, dotate după ultimele standarde în domeniu. 20 de autoturisme „fresh” vor intra în dotarea Camerei Superioare a Parlamentului, în baza unui contract parafat pe 7 aprilie 2022.

Și nu este vorba despre mașini electrice sau hibrid, ci despre mașini pe benzină, cu motoare puternice. Carburantul, așa cum reiese din achizițiile publice făcute de Senat, este achiziționat de la rușii de la LukOil.

Senatul României își făcea cunoscută, în 24 februarie anul curent, intenția de a achiziționa 20 de autoturisme noi, pentru a-și completa parcul auto central, publicând în portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare în acest sens. 

Între timp, șeful Senatului, Florin Cîțu, împreună cu mai mulți colegi senatori, a efectuat celebra vizită în Statele Unite ale Americii, vizită care a costat, de asemenea, bugetul instituției suma de 45.000 de euro, conform unui răspuns pe care Senatul l-a transmis site-ului „Main News”. Deplasarea a început în 24 martie 2022 și s-a încheiat în data de 30 martie 2022, cu două zile înainte de ziua de naștere a lui Florin Cîțu.

Odată cu revenirea în țară a șefului, Senatul pare să fi accelerat procedura de achiziție antamată în februarie și, la data de 7 aprilie 2022, a și finalizat procedura de achiziție.

46.000 de euro bucata

Astfel, pentru cumpărarea celor 20 de limuzine, autoritatea contractantă a organizat o licitație deschisă, unde criteriul de atribuire ales a fost acela al prețului cel mai scăzut.

Această licitație s-a finalizat, așa cum spuneam mai sus, în 7 aprilie, când Senatul României a încheiat contractul de furnizare nr. 14/2022, în valoare de 3.737.109,25 de lei fără TVA, respectiv de 4.490.000 de lei cu TVA inclusă, cu compania SC Avia Motors SRL.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Avia Motors SRL este deținută de trei asociați persoane fizice. Este vorba despre Daniel Balaban, despre Alexandru Man și despre Cătălin George Balaban. Iar, conform site-ului de prezentare al acestei companii, este vorba despre un dealer autorizat de autoturisme marca Skoda.

Împărțind suma finală, cu TVA, de 4.490.000 de lei la 20 de limuzine achiziționate de Senat, rezultă că, nominal, pentru fiecare dintre aceste autoturisme, instituția condusă de Florin Cîțu va plăti, din buget, suma de 224.500 de lei (45.816,3 euro).

Motoare puternice, pe benzină

Studiind specificațiile minime obligatorii pe care autoritatea contractantă le-a menționat în cuprinsul Caietului de Sarcini care a stat la baza acestei achiziții, constatăm că Senatul nu se aliniază trendului „verde”, întrucât cele 20 de limuzine nu intră în categoria autoturismelor hibrid sau electrice. Dimpotrivă chiar.

Mașinile cumpărate sunt fabricate în 2022, au caroseria sedan, au norma de poluare Euro 6, sunt prevăzute cu cinci locuri și au culoarea negru metalizat. Fiecare limuzină are 4.950 milimetri lungime, iar lățimea cu tot cu oglinzile laterale este de 2.100 milimetri. Înălțimea de la sol este 1.500 milimetri, ampatamentul de 2.950 milimetri, ecartamentul față de 1.600 milimetri, cel pe spate la fel, are o greutate proprie de 1.950 kilograme, iar masa maximă admisă este de 2.350 kilograme. 

Capacitatea portbagajului este de 450 de litri, capacitatea rezervorului este de 50 de litri, motorul merge pe benzină, are o capacitate cilindrică de 2.000 de centimetri cubi și o putere de 250 de cai putere. Consumul de carburant, în regim mixt, este de zece litri la suta de kilometri.

Mașinile trebuie intre în posesia Senatului până cel târziu pe 15 decembrie

Dotările sunt unele peste medie. Mai exact, limuzinele contractate au tracțiune integrală, cutie de viteze automată cu șase trepte, vin dotate cu anvelope de iarnă și de vară. Au jante din aliaj, sunt prevăzute cu roată de rezervă de dimensiuni reduse sau cu chit de reparație.

La exterior, mașina este prevăzută cu oglinzi electrice încălzite, geamurile laterale și luneta sunt cu tentă de culoare și atermice. Geamurile laterale sunt prevăzute cu rame cromate, stopurile de pe spate sunt cu LED, farurile sunt, de asemenea, cu LED, cu funcție cornering și instalație de spălare a farurilor. 

Sistemul de frânare este prevăzut, pe față, cu discuri ventilate, iar pe spate cu discuri normale. Mașina are frână de parcare electrică și este prevăzută cu funcția de avertizare asupra uzurii plăcuțelor de frână.

Dotări: Totul electric, cu piele și ecran tactil

În interior, pe lângă dotările standard, aceste limuzine sunt prevăzute cu cotieră cu compartiment de depozitare și răcire, cu covorașe pe față și pe spate din cauciuc sau mochetă, geamurile de pe față și spate sunt acționate electric, scaunele și bancheta sunt tapițate cu piele de culoare neagră și sunt încălzite electric. Ceasurile de bord sunt de tip virtual cockpit.

Limuzina are sistem de asistență la pornirea în rampă, program electronic de stabilizare și imobilizator electric. Are un sistem de pornire a motorului fără cheie, este prevăzută cu tempomat și limitator de viteză și cu senzori de parcare. Alte dotări sunt: ecran tactil, pachet pentru fumători, oglindă interioară cu funcție antiorbire, suport lombar pentru scaunele din față și sistem de climatizare automat pentru minimum două zone.

Instruire pentru șofer

Conform contractului, mașinile urmează să fie livrate, până cel târziu 15 decembrie 2022, la sediul Senatului, iar toate cheltuielile de livrare (asigurări RCA, transport, încărcare, descărcare, manipulare) sunt suportate de vânzător.

Mai mult, vânzătorul are obligația de a pune la dispoziția Senatului persoane specializate care să instruiască zece angajați ai Senatului (personal tehnic și șoferi) cu privire la aceste mașini. Limuzinele au termen de garanție patru ani, în limita unui parcurs total de minimum 120.000 de kilometri.

Carburantul, cumpărat de la… LukOil

Camera Superioară a Parlamentului a făcut ceva cheltuieli în ultimele luni, cu parcul său auto. Spre exemplu, în 29 decembrie 2021, instituia a achiziționat, de la Omniasig Vienna Insurance Group SA, servicii RCA pentru anul 2022, în valoare de 102.736,7 lei cu TVA, prin procedură simplificată. 

Apoi, la 11 februarie 2022, Senatul a achiziționat de la aceeași companie de asigurări polițe de asigurare facultativă CASCO, în valoare de 370.983,69 de lei cu TVA.

În datele de 8 și 28 decembrie 2021, instituția condusă de Florin Cîțu a încheiat două contracte subsecvente, având ca  obiect achiziția de carburant pentru autoturismele din parcul auto propriu, în valoare totală de 525.000 de lei cu TVA. Contractele au fost încheiate cu LukOil România SRL.

×