x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete 23 de ani de închisoare pentru părinţii care şi-au ucis fetiţa

23 de ani de închisoare pentru părinţii care şi-au ucis fetiţa

de Adriana Oprea-Popescu    |    04 Sep 2012   •   10:30
23 de ani de închisoare pentru părinţii care şi-au ucis fetiţa

Nicio urma de sange. Niciun martor care sa fi vazut crima. Nicio dovada, in afara de recunoasterea faptei, la un an si jumatate dupa comiterea ei. Probatoriul contine un proces verbal de cercetare la fata locului, cateva planse cu fotografii din casa, acte medico-legale ce atesta ca victima era sanatoasa, declaratii de martori, declaratii de inculpat, un DVD pe care sunt inregistrate declaratiile celor doi inculpati si operatiunile de scotocire, cazierul judiciar si prezentarea materialului de urmarire penala. Noua din zece procurori ar tine si acum dosarul in sertar. Nu s-ar risca sa-l trimita in instanta. Iar doi criminali ar fi in continuare in libertate, bucurandu-se de viata. Procurorul Cristea Moise, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Harghita, a avut insa determinarea si curajul de a-i pune sub acuzare. Pentru ca nicio crima n-ar trebui sa ramana nepedepsita!

Viata din canton

Tunde-Maria avea 19 ani. La 15, cand a ramas insarcinata cu fetita, a renuntat la scoala. Cea mica purta in certificatul de nastere numele tatalui: Biro Timea-Maria, insa Tunde avea sa se desparta de el. Traia cu fetita in casa parintilor ei, din Sarmas (judetul Harghita). Prin 2005 l-a cunoscut pe Bocskai Zsolt, care era din acelasi sat. El avea 28 ani, terminase 11 clase si se angajase ca revizor CFR. Parintii lui n-au fost de acord cu relatia lor, insa Tunde a ramas gravida si in iulie 2006 a adus pe lume al doilea copil, un baietel. In septembrie 2006, Tunde si Zsolt se casatoresc si se muta cu copiii in cantonul CFR din Toplita, unde traiesc izolati. Foarte rar le calca pragul prietenii sau rudele.

Timea era adesea batuta de tatal ei vitreg, suparat ca ea asculta mai mult de mama ei decat de el. Vecinii o vedeau adesea pe fetita plina de vanatai insa, atunci cand intrebau ce-a patit, parintii spuneau ca a cazut si s-a lovit. In procesul la care cei doi au fost adusi in boxa arestatilor cu catuse la maini, Szolt a sustinut ca el avea grija de Timea si ca doar rar "o mai lovea la fund, atunci cand comportarea acesteia impunea'. Si el, si Tunde au declarat ca fetita "suferea de o boala care-i provoca crize, in timpul carora cadea, dar isi revenea rapid dupa ce o spalau pe fata si-i dadeau sa bea apa'. Numai ca, in evidentele medicului de familie, cea mica nu figura ca avand vreo boala, ultima oara ea fiind consultata in aprilie 2004, probabil atunci cand i s-a facut vaccinul de la 1 an. Szolt a mai declarat instantei si ca Tunde avea o atitudine nepasatoare fata de fetita, pe care o batea si ea, deopotriva.

Ingropata in lenjerie

In seara zilei de 16 decembrie 2006, Tunde, Szolt si cei doi copii erau acasa. Timea a facut o boroboata, iar barbatul a certat-o. Speriata, fetita a inceput sa planga. Mama ei, care se uita la televizor, nu s-a obosit s-o linisteasca. Infuriat, Szolt s-a repezit la copila si i-a dat doua palme in cap. Timea s-a dezechilibrat si a cazut cu fata in jos, pe linoleum. Cand au ridicat-o, fetita era inconstienta, avea buza umflata si-i curgea sange din gura. Au stropit-o cu apa, si apoi, desi ea se simtea in continuare rau, au pus-o pe pat, sa doarma. Cand programul de la televizor s-a terminat, mama a venit si s-a asezat pe pat, langa copil. Dimineata, cand s-au trezit, cei doi au constatat ca fetita e moarta. Zsolt a luat-o pe brate si a dus-o in cealalta camera, pe niste haine, iar mama a ingropat-o, punand peste ea lenjerie. Pentru ca niciun curios care ar fi trecut pe acolo sa nu poata vedea ce-i inauntru, Szolt a acoperit geamul camerei cu o patura. Cinci zile a stat fetita moarta in aceasta incapere. Cinci zile in care cei doi parinti criminali s-au sfatuit, cautand metode infailibile pentru a scapat de cadavru. Mai intai, au vrut sa ingroape fetita sub podeaua camerei. Apoi, s-au gandit sa faca groapa intr-un loc izolat, dar le-a fost teama sa nu-i vada careva. Apoi, sapatul presupune un efort fizic. Asa ca, de comun acord, s-au decis sa arda fetita si apoi sa-i arunce resturile...

Ca pe un vreasc

Era postul Craciunului. In seara zilei de 21 decembrie 2006, Szolt a mers peste drum de canton, la sediul echipei de muncitori CFR, si a facut focul in soba metalica. La miezul noptii, el si Tunde au carat acolo cadavrul, care era bagat intr-un sac, si l-au indesat in soba. Cum nu incapea inauntru, criminalul a luat trupul fetitei si l-a fracturat de la mijloc. Sotia lui statea de paza. Cand flacarile au cuprins cadavrul, Tunde a pus pe deasupra lui bucati de slanina, ca sa inteteasca focul. Au vegheat acea soba, cu randul, toata noaptea. Apoi au mers sa se culce. A doua zi, spre seara, s-au intors si au incarcat resturile si cenusa din soba intr-un sac, pe care l-au golit intr-un decantor din apropierea cantonului.

Un an si jumatate, fapta lor a ramas nedescoperita. Celor care intrebau de fetita, Szolt si sotia lui le spuneau ca e ba la o cresa, ba la niste prieteni sau la parintii ei. Vecinii au observat ca cei doi se izolasera si mai tare, iar el incepuse sa bea.

Pe 23 mai 2008, Bocskai M., mama lui Szolt, vine la canton, in vizita, insotita de sora lui Szolt si de prietenul acesteia. Tinerii venisera din Ungaria, unde lucrau, cu cadouri pentru cei doi nepotei. Szolt nu era acasa. Bunica vitrega intreaba de Timea, iar nora ii spune ca e la cresa. Era seara tarziu, unde la cresa? Cei trei banuie ca Szolt si nevasta lui, avand o situatie materiala precara, au vandut fetita pentru a face rost de bani. Se ofera sa mearga sa o rascumpere, numai sa spuna Tunde cui i-au dat-o! Rudele insista, iar femeia cedeaza. Incepe sa planga, spune ca are "sufletul negru' si marturiseste oribila crima. Ingroziti, cei trei musafiri pleaca sa-l caute pe Szolt insa, nereusind sa dea de el, se opresc direct la postul de politie din Toplita, unde povestesc tot ce aflasera de la Tunde.

Prinderea fugarilor

Politistii gasesc usa inchisa cu lacat si cantonul gol. Imediat dupa plecarea soacrei, Tunde a alergat intr-un suflet la sotul ei, pentru a-l preveni ca marturisise fapta. Cei doi criminali au fugit, impreuna cu baietelul de 2 ani. S-a dispus imediat darea in consemn la frontiera, la politia Transporturi Feroviare si in urmarire la nivel national. La 27 mai, spre miezul noptii, cei doi au fost localizati si prinsi la granita dintre comunele Remetea si Subcetate, in zona dealului Chicibic, intr-o stana parasita. In momentul prinderii, Szolt a incercat sa opuna rezistenta, fiind necesara interventia in forta pentru a-l incatusa.

La CFL-ul efectuat pe 24 mai 2008 in canton nu sunt gasite urme de sange. Pe 28 mai 2008, cand cei doi povestesc ce au facut cu cadavrul, e verificat si decantorul din care sunt ridicate 118 fragmente osoase de diferite forme si marimi. INML a stabilit ca toate sunt de natura animala, printre ele nefiind identificate fragmente osoase se origina umana arse. Nici in soba metalica nu a mai putut fi gasita vreo urma ramasa de la arderea cadavrului. Conform INML, "daca procesul arderii nu a fost impiedicat si daca au fost utilizate substante inflamabile, este posibil ca arderea completa a cadavrului unui copil de 3 ani sa aiba loc in 5 ore'. Conform declaratiile inculpatilor, "cadavrul fetitei a fost introdus in soba cu focul aprins dinainte in jurul orelor 24:00 si peste cadavru inculpata a pus bucati de slanina, iar focul a ars toata noaptea. Aceste imprejurari explica lipsa ramasitelor din cadavru', apreciaza instanta judecatoreasca. Pe de alta parte, e posibil ca cei doi criminali sa nu fi dovedit sinceritate absoluta in declaratiile lor: puteau arunca resturile in decantorul verificat de politisti, dar si in raul Mures, aflat la o distanta de circa 200 de metri de canton.

Chiar si fara vreun fir de par de-al victimei sau vreo picatura de sange care sa probeze agresiunea, procurorul a trimis dosarul in instanta, acuzandu-l pe Szolt de omor calificat, iar pe Tunde de complicitate la omor calificat. Tribunalul Harghita a considerat insa ca mama este la fel de vinovata ca si tatal vitreg si, in 26 ianuarie 2009, i-a condamnat pe amandoi la 23 de ani de inchisoare. La 22 mai 2009, prin sentinta Curtii de Apel Targu Mures, decizia a ramas definitiva. (Fiul celor doi a ramas in grija bunicii paterne.)

Tunde face cereri de intrerupere a pedepsei

"Referitor la inculpata Bocskai Tunde Maria, mama victimei, instanta apreciaza ca fapta acesteia intruneste elementele constitutive ale infractiunii de omor calificat in forma prevazuta de art.174 alin.1, art.175 alin.1 lit c si d C. penal. Latura obiectiva a infractiunii de omor se poate realiza si prin inactiune, cand autorul omite sa indeplineasca un act la care era obligat, provocand moartea victimei. In speta, inculpata, desi a observat ca fetita nu se simte bine dupa loviturile aplicate de inculpat, a culcat-o, fara sa solicite ajutor medical, acceptand prin aceasta inactiune moartea acesteia', se precizeaza in sentinta data de Tribunalul Harghita.

Detinuta in prezent in Penitenciarul Gherla, Tunde nu e de acord cu abordarea instantei. De fapt, nu e de acord sa se stea in inchisoare. In iunie 2010 a facut o cerere de revizuire la Judecatoria Gheorghieni, cerere care i-a fost respinsa, ca inadmisibila. In aprilie 2011 a depus o alta, la Tribunalul Harghita, insa si-a retras-o, cinci luni mai tarziu.

In anul in care au fost condamnati, si Szolt, si Tunde au introdus divortul, insa actiunea le-a fost respinsa, pe rand, cererile lor fiind netimbrate. Un an mai tarziu, Tunde se judeca, pentru recunoasterea paternitatii, cu doi barbati (altii decat Szolt). Cei doi erau detinuti, unul in Penitenciarul Margineni, celalalt in Penitenciarul Miercurea Ciuc.

Pana acum, femeia a facut trei cereri de intrerupere a executarii pedepsei; ultima, in luna martie a acestui an. Toate i-au fost respinse.

NU RATATI: Un criminal in serie, condamnat pentru doua crime fara cadavru.

×
Subiecte în articol: inchisoare fetita parinti