x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete 50.000 de euro pe zi pentru băieţii deştepţi

50.000 de euro pe zi pentru băieţii deştepţi

de Gabriela Mladin    |    18 Sep 2011   •   21:00
50.000 de euro pe zi pentru băieţii deştepţi

Incheierea unor contracte paguboase prin care energia a fost vanduta ieftin catre Hidroelectrica, cu un pret ex­trem de mic fata de cel de pe bursa, aduce Complexului Energetic Tur­ceni pierderi uriase, aproape 50.000 de euro pe zi. Constatarile au fost fa­cu­te chiar de catre Ministerul Eco­no­miei, actionar majoritar la Comple­xul Energetic Turceni. Evident, din toata aceasta afacere, cei castigati sunt baietii destepti, iar pagubasii – statul si consumatorii captivi.

Intreaga afacere o confirma si fostul director general de la Complexul Energetic Rovinari, Laurentiu Ciurel: 'Eu acuz toate conducerile de la Tur­ceni care, cat s-au perindat la car­ma Complexului, au vandut energie la un pret mic, in fiecare an, catre Hi­dro­e­lectrica. Acuz pe Mantog, Tu­naru si Graure, tinand cont ca si in acest an, C. E. Turceni a mai incheiat un contract cu Hidroelectrica. Complexul Turceni vinde energie cu 210 lei /MW, iar Hidroelectrica vinde mai departe, pe bursa, cu 303 lei. La ora asta la care vorbim, Turceniul isi permite sa piarda, astfel, 50.000 de euro pe zi! Consumatorul de rand plateste inca o acciza la factura de curent… Dupa ce ca Hidroelectrica a cum­pa­rat la acest pret energie de la Turceni, nici n-a platit-o. La ora actuala, datoria Hidroelectrica pe care o are catre CE Turceni se ridica la 35 milioane de lei, adica la 8-9 milioane de euro'.

Chiar daca FMI recomanda ca toate tranzactiile cu energie sa fie efectuate exclusiv pe platforma Operatorul Pietei de Energie Electrica OPCOM, iar Agentia Nationala de Reglementare a Energiei sa elimine pre­tu­ri­le reglementate pentru consumatorii industriali, in Romania continua moda vanzarii energiei prin diferite metode care permit preturi pre­fe­ren­tiale. Costurile de productie a energiei pe carbune sunt uriase, din cauza utilajelor vechi. Cu toate acestea, energia de la termocentralele pe carbune se vinde extrem de ieftin, companiile inregistrand pierderi uriase. Evident, totul se face in favoarea cui trebuie, in timp ce aceia care conduc desti­nele acestor companii se fac ca nu inteleg mesajele transmise.

Imprumuta in banci si pierde la vanzare!
Intr-un raport al ministrului Eco­no­miei, care a stat la baza eleborarii stra­tegiei energetice, se arata: 'circa 80% din grupurile termoenergetice din Romania au fost instalate in pe­ri­oada 1970-1980, in prezent de­pasindu-si practic durata de viata nor­mata. Parcul de grupuri din ter­mo­­centrale, datorita tehnologiilor anilor ’60-’70 si a uzurilor, are performante reduse, randamente in jurul a 30%, cu exceptia unor grupuri pe carbune reabilitate care ating 33%. Acestea sunt cu o treime mai slabe decat cele moderne'. Din 2014, toate grupurile care raman in functiune trebuie sa se incadreze in cerintele de mediu europene, necesitand sume de zeci de milioane de euro pe care companiile producatoare trebuie sa-i imprumute.
Se mai arata ca din cei 14.500 MW functionali in Romania, daca vrem sa reabilitam in urmatorii zece ani 10.000 MW, ne-ar trebui 3 miliarde de euro.

Complexul Energetic Turceni este unul din acesti producatori, care la aceasta ora are imprumuturi din banci in valoare de peste 300 mili­oane de euro, iar acum incearca sa mai obtina un imprumut de inca 150 de milioane de euro. Cu toate acestea, factorii de decizie ai Complexului Energetic Turceni adopta constant ma­suri neperformante ce concura la di­minuarea irationala a rezervelor de lignit din bazinul carbonifer al Olteniei, lasand impresia ca sunt preocupati prioritar de satisfacerea unor interese personale ori de grup si mai pu­tin, din pacate, de maximizarea profitului unitatii energetice.

Reglementari neluate in seama!
Printre 'beneficiarii' acestor ma­suri se regasesc, in continuare, 'baietii destepti din energie', una dintre ga­selnitele utilizate de cei care detin fraiele Complexului pentru livrarea mascata de energie catre acestia fiind incheierea unor contracte de intrajutorare cu alti producatori de energie, care, teoretic, ar trebui sa aiba rol asiguratoriu. in practica, insa, ele mascheaza o vanzare propriu-zisa de energie electrica la pret reglementat catre un furnizor eligibil din domeniul privat, peste cota fixata anual de catre ANRE.

Posibilitatea vanzarii de energie in baza acestor contracte, precum si de­limitarea stricta a situatiilor si con­di­ti­i­lor in care producatorii pot recurge la aceasta metoda au fost instituite de ANRE la sfarsitul anului 2006, du­pa un scandal ce a tinut prima pagina a ziarelor cu privire la alte contracte de vanzare incheiate de Complexul Turceni cu Hidroelectrica, la preturi ex­treme de mici. Cu toate acestea, in ul­timii ani, Turceniul a continuat sa vanda energie electrica la preturi pre­ferentiale catre Hidroelectrica, prin specularea acestor prevederi legale care reglementeaza posibilitatea tranzactionarii intre producatori.
Ceea ce au omis si continua sa ig­no­re, cu buna stiinta, cei care decid in cele doua societati este faptul ca van­zarea-cumpararea energiei electrice trebuie sa se realizeze in ambele sensuri, iar pana la terminarea contractului cantitatile de energie van­dute sau cumparate de fiecare parte tre­buie sa fie egale. Cel putin asa spu­ne Decizia Agentia Nationala de Re­gle­mentare in domeniul Energiei nr. 1774/2006.

Intrajutorare sau pomana?
In ultimii trei ani, in cazul contractelor de intrajutorare dintre Complexul Turceni si Hidroelectirca, van­zarea de energie s-a realizat exclusiv intr-un singur sens, de la prima catre a doua societate.
Prin aceasta practica se vizeaza, in realitate, favorizarea unor furnizori eligibili de energie din domeniul privat, care achizitioneaza, ulterior, energia electrica produsa de Turceni, pentru a o furniza consumatorilor captivi, inregistrand astfel profituri substantiale din diferenta de valoare dintre pretul de achizitie de la producatori si cel de revanzare.

Avem si exemple! In urma de­ru­larii unui astfel de contract, Complexul Turceni a vandut catre Hidroelectrica, intr-un singur sens, energie de 100 MW in banda, la pretul de 155,12 lei/MWh fara TVA, in conditiile in care pretul mediu practicat de Complex pe piata contractelor bilaterale era de 200 lei/MWh fara TVA. Calculam si pier­derile si astfel, in ultimele cinci luni ale lui 2009 bugetul Turceniului a fost prejudiciat cu peste 16 milioane lei, pentru cantitatea totala livrata de circa 360.000 MWh.
Ulterior, in trimestrul al doilea al anului 2010, Turceni a vandut tot catre Hidroelectrica inca 75.490 MWh, tot in regim de intrajutorare, cu o valoare totala de 13.739.180 lei, la pretul de 182 lei/MWh fara TVA, rezultand un nou prejudiciu estimat la circa 1,36 milioane lei, intrucat van­zarea-cumpararea s-a realizat, de asemenea, intr-un singur sens.

De asemenea, in cursul acestui an, intre cele doua societati a fost in­cheiat un alt contract, in cadrul caruia s-a prevazut tranzactionarea energiei la pretul de 210 lei/MWh. Si cu toate ca pretul stabilit in anul 2011 este net superior fata de cele practicate in anii trecuti, Complexul nu poate be­neficia de un avantaj, intrucat mar­ja de profit este foarte mica, iar, in prezent, Hidroelectirca figureaza cu res­tante catre Turceni de aproximativ 35 milioane lei, doar din derula­rea acestor contracte si asta pentru ca beneficiarul achita lunar doar 2-3 milioane lei.

Si, in acelasi mod, in perioada 2009-2010, Complexul Turceni a livrat energie in baza unui alt contract de intrajutorare si catre Electrocentrale Deva, la pretul de 198 lei/MWh fara TVA. Toate aceste contracte au fost parafate de actualul director general al Turceniului, Octavian Graure.

×
Subiecte în articol: energie anchete nereguli