x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete 86.400 de euro costă deszăpezirea și salubrizarea la Palatul Cotroceni, în 2022. Achiziție fără licitație

86.400 de euro costă deszăpezirea și salubrizarea la Palatul Cotroceni, în 2022. Achiziție fără licitație

de Ion Alexandru    |    19 Ian 2022   •   07:10
86.400 de euro costă deszăpezirea și salubrizarea la Palatul Cotroceni, în 2022. Achiziție fără licitație

Administrația Prezidențială începe anul 2022 în forță, atribuind un contract, fără licitație, pentru servicii de deszăpezire, dar și de salubrizare, a curții Complexului Palatului Cotroceni. 86.400 de euro fără TVA este suma pe care Președinția a negociat-o pentru aceste prestații, cu aceeași firmă cu care a lucrat și în ultimii ani.

Este vorba despre compania REBU, cea care a fost selectată, anul trecut, pentru o perioadă, să lucreze și cu Primăria Sectorului 1, în timpul stării de alertă solicitată de edilul Clotilde Armand și aprobată de Prefectura Capitalei, ca parte a războiului primăriței de la USR cu salubriștii de la Romprest. 

Serviciile de salubrizare, respectiv de deszăpezire au fost contractate de Administrația Prezidențială în data de 3 ianuarie 2022, fără licitație, printr-o procedură simplificată. La această procedură au fost înregistrate două oferte în legătură cu serviciile de salubrizare, din care doar una singură a fost declarată conformă și admisibilă. În ceea ce privește deszăpezirea, doar o singură companie s-a arătat interesată să presteze aceste servicii la Palatul Cotroceni. 

Astfel, în aceeași zi, autoritatea contractantă a atribuit contractul nr. SC/127/2021, privind serviciile de salubrizare, la un preț de 263.560,75 de lei cu TVA, respectiv contractul nr. SG/129/2022, în valoare de 159.728,9 lei cu TVA inclusă. 

Ambele contracte, în valoare totală de 423.289,65 de lei cu TVA (86.400 de euro) au fost atribuite celebrei companii SC RER Ecologic Service București (REBU SA), care este, practic, abonată de mai mulți ani la fondurile Administrației Prezidențiale.

Suprafață generoasă 

Potrivit caietului de sarcini aferent contractării serviciilor de deszăpezire, este vorba despre curățarea zăpezii, a poleiului și a gheții de pe căile de acces rutier, de pe aleile și trotuarele din incinta Complexului Palat Cotroceni.

În aceste servicii intră, conform documentației citate, curățarea zăpezii, curățarea poleiului, încărcarea și transportul zăpezii și furnizarea de materiale antiderapante, mai exact nisip și sare de tip clorură de magneziu. Autoritatea contractantă susține că respectivele căi de acces și parcările vizate au o suprafață de 15.000 de metri pătrați. Astfel, până în luna decembrie a acestui an, se estimează că trebuie curățați de zăpadă 650.000 de metri pătrați, că vor fi încărcați și transportați 200 de metri cubi de zăpadă, urmează a fi curățat poleiul și combătut înghețul pe o suprafață totală de 300.000 de metri pătrați. Se consideră necesari cinci metri cubi de nisip și 300 de kilograme de sare tip clorură de magneziu.

Cantități importante de gunoi

În ceea ce privește serviciile de salubrizare contractate, este vorba despre colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor menajere, a deșeurilor grele de tip construcții, colectarea selectivă a deșeurilor, vidanjarea apelor uzate și desfundarea canalizării exterioare, precum și periatul, măturatul și stropirea aleilor din incinta Complexului Palat Cotroceni.

La toate acestea se mai adaugă, conform documentației de atribuire, golirea, igienizarea, transportul și evacuarea conținutului a 50 de coșuri de gunoi. Și acest lot are o durată până în luna decembrie a acestui an.

Cu acest prilej, aflăm cam ce cantități de deșeuri produce Palatul Cotroceni într-un an. Astfel, se notează în caietul de sarcini, că în contractul încheiat cu REBU se estimează 1.000 de metri cubi de deșeuri menajere, 500 de metri cubi de deșeuri vegetale, 220 de metri cubi de deșeuri din hârtie, carton, metal, plastic și sticlă, 150 de metri cubi de ape uzate, precum și 500 de metri liniari de canalizare externă ce urmează a fi desfundată.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ultimul astfel de contract, încheiat în vara anului trecut

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, SC RER Ecologic Service REBU SA este deținută de doi acționari: Consiliul General al Municipiului București (CGMB) și SC RER București SRL, cu câte 50% din acțiuni. La rândul său, SC RER București SRL este controlat, cu o cotă de 94,99 la sută din părțile sociale, de către societatea germană RRR Remert Recycling România GMBH. Restul capitalului social este împărțit între SC RER Servicii de Administrare SRL, cu 0,01% din participații, și de offshore-ul cirpiot Kevil Enterprises Limited, cu 5 procente. Societatea este administrată de patronul grupului, cetățeanul german Alfred Remmert. Acționariatul RER Servicii de Administrare SRL este deținut de compania germană RRR Remmert Recycling GMBH, cu 99 la sută, și de Alfred Remmert, cu 1 la sută. Acesta din urmă este un prieten al fostului deputat PDL, ulterior PNL, Cezar Preda.

Administrația Prezidențială a încheiat, în vara anului trecut, noi contracte vizând amenajarea spațiilor verzi, furnizarea de material dendrologic, întreținerea arborilor și spălarea albiilor din incinta grădinii Palatului Cotroceni. Pentru aceste servicii, care vor fi prestate de aceeași companie ca și în 2020, autoritatea contractantă pune la bătaie aproape 100.000 de euro, din fonduri bugetare.

Afacerea a fost parafată la sfârșitul lunii iunie și în primele zile ale lunii trecute. Asta, în condițiile în care contractul din 2021 a fost împărțit pe patru loturi, dintre care trei au fost adjudecate de o singură societate. Astfel, RER Ecologic Service București REBU SA a primit, în data de 29 iunie 2021, contractul aferent lotului 4, care constă în servicii de spălare și de curățare albii și alte piese de apă, la un preț negociat de 54.980,4 lei cu TVA inclusă (11.220,5 euro). Apoi, în data de 2 iunie 2021, tot REBU a încheiat cu Administrația Prezidențială un contract aferent lotului 1 al acestei achiziții, constând în prestarea de servicii de întreținere a spațiilor verzi, la un preț de 239.392,8 lei cu TVA inclusă (48.855,7 euro). Trei zile mai târziu, în data de 5 iulie 2021, Administrația Prezidențială mai atribuie și ultimele două loturi ale acestui contract. Lotul al trservicii de furnizare și de plantaeilea, vizând re de material dendrologic, în valoare de 103.982,2 lei cu tot cu TVA (21.220,9 euro), a fost adjudecat, de asemenea, de compania SC RER Ecologic Service București REBU SA.

×
Subiecte în articol: palatul cotroceni rebu