x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Abuzul în serviciu, învins de alcool la Deva

Abuzul în serviciu, învins de alcool la Deva

de Ion Alexandru    |    19 Dec 2017   •   10:54
Abuzul în serviciu, învins de alcool la Deva

Cel mai longeviv primar al Devei, Mircia Muntean, care a ocupat fotoliul de edil al localității timp de 17 ani, în prezent încarcerat în Penitenciarul Bârcea Mare, încearcă să scape de condamnarea la şase ani de închisoare, prin introducerea a două cereri de revizuire. Iniţial în 2013, Muntean a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu, dar pedeapsa a fost suspendată. În campania electorală pentru prezidențialele din 2014, însă, edilul a provocat un accident de circulaie. El a fost găsit de polițiști beat, desculţ și cu un câine în brațe, ascuns în niște tufișuri. Pentru această faptă, Muntean a mai primit, la jumătatea anului trecut, doi ani de închisoare, care s-au adăugat celor patru din primul dosar, iar pedeapsa a devenit una cu executare.

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a luat, la începutul acestei săptămâni, în discuţie două cereri de revizuire formulate de fostul primar PSD al Municipiului Deva, Mircia Muntean, aflat, în prezent, în penitenciar. În primul dosar judecat, magistrații au decis să respingă un recurs formulat de Mircia Muntean împotriva unei decizii de respingere privind sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispoziţiilor articolului 43, alineat 1, litera f) din Codul de Procedură Penală, decizie pronunțată, pe fond, în 12 iulie 2017, de către Secția Penală a Înaltei Curți de Casație.

Excepția pe care Mircia Muntean a vrut să o ridice la CCR vizează capitolul din Codul de Procedură Penală care se referă la cazurile de revizuire a hotărârilor judecătorești definitive, cu privire la latura penală. Respectiv, că revizuirea poate fi cerută când hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituțională, după ce hotărârea a devenit definitivă, în situația în care consecinţele nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.

Primul dosar

Mircea Muntean a formulat cerere de revizuire a hotărârii prin care a fost condamnat, în 17 martie 2013, la o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave. Anul acesta, în cererea de revizuire a solicitat sesizarea Curții Constituționale în legătură cu articolul din Codul de Procedură Penală la care am făcut referire mai sus, cerere care a fost respinsă, ca inadmisibilă, atât de către instanța de fond, cât și de cea de apel. Mai mult, el va trebui să plătească statului cheltuieli judiciare în sumă de 100 de lei.

Prima condamnare a lui Mircia Muntean a fost pronunțată într-un dosar deschis pe numele său încă din anul 2005 și care vizează fapte din anul 1999. Este vorba despre atribuirea de către acesta, în calitate de primar al Municipiului Deva, a unor terenuri, în suprafață de 6.000 de metri pătrați, amplasate în extravilanul localității, unor afaceriști, în baza unor legitimații de revoluţionari. Ulterior, Primăria Deva a făcut un schimb de terenuri cu afaceriștii în cauză, preluând proprietatea de la marginea orașului și dând la schimb un teren de 3.200 de metri pătrați în cea mai importantă zonă a Devei, lângă gară. Mai târziu, cei doi afaceriști au vândut terenul către un investitor care a construit acolo o benzinărie și către un alt investitor care a construit un restaurant de tip fast-food.

Pentru aceste fapte, Mircia Muntean a fost condamnat la patru ani de închisoare, cu suspendare, sub supraveghere, și la plata de daune de 300.000 de dolari.

Beat, desculţ și cu un cățel în brațe

Cu această condamnare, Mircia Muntean și-a văzut liniștit de cariera politică și de cea de edil al Devei, până în fatidica zi de 30 octombrie 2014. A doua zi după vizita fostului premier Victor Ponta la Deva, cu ocazia campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din acel an, Muntean a provocat un accident de circulație și a fugit de la locul faptei. El a fost găsit de către Poliția Locală, ascuns în niște tufe de pe un teren viran de lângă Gara Deva, desculț, plin de sânge pe față și cu un cățel în brațe.

În urma analizelor de sânge, polițiștii au descoperit că primarul avea o alcoolemie de 1,3 grame la mie și i-au întocmit acestuia un al doilea dosar penal, pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanțe. În anul 2015, el a fost trimis în judecată.

Pedepsele au fost contopite

Dosarul a ajuns la Secția Penală de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care, în data de 10 iunie 2016, a pronunțat sentința pe fond, Mircia Muntean fiind, cu acest prilej, condamnat la doi ani închisoare și la alți doi interzicerea unor drepturi civile.

Fiind a doua condamnare, instanța a decis să suspende executarea în libertate, sub supraveghere, a pedepsei de patru ani închisoare din primul dosar, cel în care a fost condamnat pentru abuz în serviciu. Mai mult, judecătorii au decis să adauge la cei doi ani de închisoare din al doilea dosar cei patru ani din primul dosar, urmând ca Mircia Muntean să execute, în total, șase ani de pușcărie.

Condamnarea în al doilea dosar a rămas definitivă în data de 31 ianuarie 2017, când completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât să respingă ca nefodat apelul primarului. Mircia Muntean s-a predat și a fost încarcerat în Penitenciarul Bârcea Mare.

Alți politicieni prinși cu alcoolul la volan

Episodul bahic care l-a costat pe primarul PSD al Devei atât libertatea, cât și funcţia politică pare că nu i-a speriat pe politicieni. Numai anul acesta s-au consumat trei evenimente similare, în care au fost implicați aleși sau reprezentanţi locali de la trei formațiuni politice.

În data de 27 mai 2016, avocatul ieșean Dinu Șerban, membru al PNL, a primit o condamnare de un an și opt luni închisoare cu suspendare, pentru că a condus, în anul 2012, un autovehicul sub influența băuturilor alcoolice. Polițiștii au constatat că acesta avea o alcoolemie de 2,05 grame la mie.

La data de 3 iulie 2017 viceprimarul PMP al localității Traian Vuia, Valerică Covaci, a fost prins în trafic de polițiștii de la Rutieră conducând în stare de ebrietate. La testarea cu aparatul etilotest a rezultat o concentrație de 0,55 miligrame per litru alcool pur în aerul espirat. Covaci s-a ales cu dosar penal. Localnicii spun că viceprimarul obișnuieşte să se urce beat la volan.

În 28 octombrie 2017, președintele liberal al Consiliului Județean Călărași, Valeriu Iliuță, a fost urmărit prin localitate de trei echipaje ale Poliţiei Rutiere. Acesta a reușit să se refugieze la el în casă. Pe surse, se vorbeşte despre faptul că și în cazul lui Iliuță a fost vorba tot de consum de alcool la volan. PNL l-a sancționat cu suspedarea din toate funcțiile deținute în partid.

Condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare, Mircia Muntean a ajuns în spatele gratiilor după ce a mai primit doi ani, pentru conducerea unei mașini sub influența băuturilor alcoolice

 

×
Subiecte în articol: mircia muntean