Părinții unuia dintre cei mai controversați ofițeri de poliție, Petru Daniel Pitcovici, implicat în operațiuni suspecte cu narcotice de mare risc, traficate din America de Sud în Europa, dar și condamnat în dosarul afaceristului Puiu Popoviciu, derulează afaceri interesante. Mama fostului ofițer de poliție deține o firmă de activități recreative, denumită Snagov Grand Building, în timp ce tatăl lui Pitcovici, un domn în vârstă de 79 de ani, este asociat alături de fostul viceprimar PDL al Capitalei, Robert Constantin Ionescu, într-o firmă de pază care derulează contracte cu instituţiile statului. Constantin Pitcovici, seniorul familiei cu același nume, mai este partener de afaceri cu Robert Ionescu și în cadrul unei firme de construcții, din acționariatul căreia a mai făcut parte și colegul lui Petru Pitcovici, fostul poliţist antidrog Marius Sorin Bozgan, zis “Vali”, implicat, în urmă cu mai bine de un deceniu, în dubioasa operațiune “Cocaină din Venezuela”. În prezent, Bozgan lucrează la Guvernul României, ca și consilier al președintelui Agenției Naționale pentru Arii Protejate din România. Fostul polițist Petru Pitcovici a fost surprins de către paparazzi unui site central jucând șah cu Nelu Iordache în timpul petrecerii de Revelion la care a participat și ambasadoarea Olandei în România, Stella Ronner Grubacic.
Petru Daniel Pitcovici, fost ofiţer de poliție în cadrul Direcția Antidrog, fost șef în Direcția Generală Anticorupție din MAI și protagonist al unor dosare penale extrem de savuroase, a reintrat în atenția opiniei publice în primele zile ale acestui an, după ce site-ul cancan.ro a publicat imagini de la petrecerea de Revelion la care a participat, împreună cu familia, ambasadorul Olandei la București, Stella Ronner Grubacic. Aceasta a petrecut trecerea dintre ani în compania afaceristului Nelu Iordache, condamnat penal, iar în aceeași incintă a Hotelului Teleferic, din Poiana Brașov, s-a aflat și Petru Daniel Pitcovici. Acesta s-a întreținut, la un moment dat, cu Nelu Iordache, în timpul unei partide de șah.
Pitcovici senior administrează firma de pază a lui Robert Ionescu
După părăsirea, de nevoie, a funcțiilor din Ministerul de Interne, activitatea lui Petru Daniel Pitcovici a devenit una extrem de discretă. Pe surse, am aflat că acesta ar activa, în prezent, ca și salariat al unei firme de pază, înființată, relativ de curând, în București. Firma de pază în cauză se numește SC Akyle Security SRL, iar, în urmă cu doi ani, “Jurnalul” a dezvăluit, în premieră, că este patronată de către fostul viceprimar PNG al Capitalei, devenit, ulterior, membru PDL, avocatul Robert Constantin Ionescu.
Consultând ultimele notificări de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, aflăm că, în structura acționariatului SC Akyle Security SRL, au fost operate, anul trecut, modificări extrem de interesante. Astfel, în data de 17 februarie 2017, asociatul unic al companiei, fostul viceprimar Robert Constantin Ionescu, a decis să majoreze capitalul social al firmei și să primească în structura acționariatului alți trei parteneri. Este vorba despre Marian Costel Popa, de Constantin Marcu și de Constantin Pitcovici, acesta din urmă fiind nimeni altul decât tatăl fostului ofițer de Poliție, Petru Pitcovici. Mai mult, din asociat unic, Ionescu a devenit, practic, în urma acestei modificări, asociat minoritar, deoarece, după operarea schimbării, Marian Costel Popa deține 33,33 la sută din capitalul social al firmei de pază, în timp ce Constantin Marcu controlează 22,23%, iar Robert Constantin Ionescu și Constantin Pitcovici deţin câte 22,22 la sută din capitalul social.
Afaceri cu statul
“Jurnalul” a publicat, în toamna anului 2016, faptul că firma de pază Akyle Security SRL a încheiat, la data de 1 noiembrie 2016, în asociere cu SC Nei Divizia de Securitate SRL, cu Compania Națională de Aeroporturi București un contract în valoare de 365.095 de euro, pentru prestarea de servicii de pază la casieria centrală și la dispeceratul aeroporturilor Henri Coandă și Aurel Vlaicu. Inițial, din acționariarul companiei a mai făcut parte, până în 21 septembrie 2016, și fosta directoare a Complexului Olimpia, Mihaela Elena Neagu, o apropiată a fostului ministru al Tineretului și Sportului, Monica Iacob Ridzi. Mihaela Neagu i-a cesionat, în cele din urmă, toate acțiunile (33,33%) lui Robert Constantin Ionescu, părăsind, astfel, structura acționariatului.
Pornind de la investigația noastră, site-ul bugetu.ro a publicat, în octombrie 2017, o anchetă prin care a arătat că SC Akyle Security SRL derulează și alte contracte cu instituțiile statului. Potrivit sursei citate, BGS nu mai asigură, din toamna anului trecut, paza celui mai modern stadion al Capitalei. Autoritățile au înlocuit această firmă cu Akyle Security. “Un angajat al Akyle Security a declarat, pentru bugetul.ro, că firma pentru care lucrează a câștigat noua licitație privind asigurarea pazei Arenei Naționale, în detrimentul BGS”, se arată în articolul respectiv.
Pe pagina de Internet a companiei de pază a fost publicat un anunț de angajare, prin care SC Akyle Security intenționa să recruteze agenţi de pază, care să păzească obiective ale statului, cum ar fi mai multe obiective ale RA-APPS, sediile Administrației Domeniului Public Sector 1 și Sector 3, Primăria Sectorului 3, Arena Națională, Parcul Herăstrău, Parcul IOR sau Parcul Bazilescu.
Colegul de la “Antidrog” și mama patroană de firmă de recreere
Relația de afaceri dintre tatăl lui Petru Daniel Pitcovici cu fostul politician Robert Constantin Ionescu nu se rezumă, însă, doar la firma de pază Akyle Security. Tot de la Oficiul Național al Registrului Comerțului mai aflăm că, în data de 9 decembrie 2011, fostul viceprimar general a înființat o altă societate, pe nume SC TV Jobs SRL, având ca obiect de activitate consultanța pentru afaceri și management. Robert Constantin Ionescu împărțea, la momentul acela, în mod egal firma cu o anume Daniela Stoicescu, din Constanța. La data de 20 august 2015, însă, acesta din urmă a decis să-i cesioneze lui Ionescu toate părțile sociale și să părăsească structura acționariatului.
În aceeași zi, Robert Constantin Ionescu decide să majoreze capitalul social al SC TV Jobs SRL și să-l primească, ca și nou asociat, pe Marius Sorin Bozgan. Acesta este un fost coleg al lui Petru Pitcovici la Brigada Antidrog a Poliției Române, implicat, alături de controversatul comisar, într-o operațiune controlată de droguri cunoscută sub denumirea de “Cocaină din Venezuela”. Operațiunea a fost condusă, la vremea respectivă, de către fostul procuror Flavius Crâznic.
Odată cu intrarea intrat ca asociat a lui Bozgan în firma lui Ionescu, compania și-a schimbat atât obiectul de activitate (devenind firmă de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale), adresa (în satul Dudu, comuna Chiajna, județul Ilfov”, precum și denumirea, în SC Kardinal Build AG SRL. Bozgan a făcut parte din această companie până în data de 8 mai 2017, când a decis să-i transfere părțile sociale lui Ionescu. Acesta din urm` a decis să-l demită pe Bozgan din calitatea de administrator și să-l numeasc`, pet imp nelimitat, pe Constantin Pitcovici, tatăl fostului coleg al lui Bozgan.
După ieșirea din acționariatul SC Kardinal Build AG SRL, îl regăsim pe Marius Sorin Bozgan ca angajat la Guvernul României. Mai exact, conform propriei sale declarații de avere, acesta lucrează ca și consilier la cabinetul președintelui Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Florian Udrea. Acesta din urmă a fost deputat, în mandatul 1992-2000, apoi a ocupat funcția de director al Direcției Biodiversitate din Ministerul Mediului, în perioada 2012-2014.
Un alt amănunt interesant al acestei povești de afaceri cu nume celebre este faptul că atât SC Akyle Security SRL, cât și SC Kardinal Build AG SRL au sediul social într-un imobil situat în strada Orhideelor, sat Dudu, comuna Chiajna, județul Ilfov. Ei bine, la aceeași adresă apare cu sediul social o a treia companie. Este vorba despre SC Snagov Grand Ballroom SRL, care se ocupă cu alte activități recreative și distractive. De la ONRC aflăm că firma s-a înființat la data de 22 octombrie 2015, având-o ca unic asociat pe Elena Pitcovici, care nu este altcineva decât mama lui Petru Daniel Pitcovici și soția lui Constantin Pitcovici.
Operațiunea “Cocaină din Venezuela”
Atât Petru Pitcovici, angajat, potrivit surselor noastre, la SC Akyle Security SRL, cât și fostul său coleg, Marius Sorin Bozgan, au fost implicați, în anul 2002, într-o afacere mai mult decât controversată. În decembrie 2002, Direcţia Generală de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog (DGCCOA) a declanşat o operaţiune de anihilare a traficantului de droguri Beke Alexandru şi a reţelei sale din Venezuela. Agentul Petre Dumitrescu, alias - Rodriguez -, infiltrat în organizaţia criminală, trebuia să preia o cantitate de droguri. Este vorba despre o cantitate de 5-15 kilograme de cocaină pe care urma să o predea ofiţerilor acoperiţi Horia Mateescu zis “Tony”, Petru Pitcovici, zis “Pepi”, şi Marius Sorin Bozgan, zis “Vali”. Operațiunea a fost coordonată de fostul procuror DIICOT, actualmente avocat, Flavius Crâznic.
Potrivit denunţurilor agentului „Rodriguez“ date la 16.04.2004, respectiv 23.02.2005, acesta s-a întors pe data de 15.12.2002 de la Caracas având asupra lui şase kg de cocaină. Drogurile au fost scoase din incinta Aeroportului Otopeni într-o valiză şi predate, în absenţa procurorului Flavius Crâznic, ofiţerului Petre Pitcovici. Această operaţiune nu a respectat procedurile legale, nefiind întocmit niciun proces-verbal. Drogurile nu au fost înregistrate, analizate şi depuse la camera de corpuri delicte - droguri. Au dispărut fără urmă. Ca și dosarul care a urmat după.
În 2016, un alt dosar de trafic de droguri pe numele lui Pitcovici
La 14 ani de la operaţiunea “Cocaină din Venezuela”, Petru Pitcovici, comisar-şef în cadrul DGA, a fost reţinut, în luna mai 2016, de procurorii DIICOT, într-un dosar de trafic de droguri, finanţarea şi favorizarea făptuitorului. Conform anchetatorilor, în perioada 11-19 mai 2016, procurorii DIICOT au investigat activitatea unor persoane suspectate că au introdus în România droguri de mare risc procurate din Olanda, care, ulterior, au fost comercializate în Capitală. La data de 8 mai, trei dintre suspecţi au mers în Olanda pentru a procura droguri, susţin procurorii. Bărbaţii au vrut să intre în ţară la data de 11 mai, pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac, fiind verificaţi de poliţişti. În urma controlului, "au fost găsite două pachete care conţineau pulbere de culoare albă, în urma examinării tehnico-ştiinţifice a rezultat cantitatea totală de 429,98 grame cocaină şi 0,51 grame 3,4-metilendioximetamfetamină (MDMA)", doi dintre ei fiind arestaţi preventiv. O a treia persoană se sustrăgea cercetărilor la acel moment, însă a fost depistat de procurori în faţa unui restaurant din Bucureşti, alături de comisarul DGA, Petru Pitcovici, şi de Sandu Dan Simion şi "cu ocazia controlului efectuat asupra inculpaţilor şi a două autoturisme folosite de către aceştia, au fost identificate şi ridicate sumele de 900 de euro, 900 de dolari, 3.000 de lei, precum şi înscrisuri cu valoare probatorie. Totodată, au fost ridicate în vederea indisponibilizării un număr de trei autoturisme de lux", precizează DIICOT. În urma cercetărilor, procurorii au stabilit că Sandu Dan Simion, zis “Dan Chioru”, i-ar fi determinat pe ceilalţi trei "să procure cocaină, înmânându-le în acest sens suma de 10.000 euro, droguri ce urmau a fi comercializate pe raza Municipiului Bucureşti".
Doi ani cu suspendare în dosarul Popoviciu - Băneasa
În vara anului trecut, Petru Pitcovici a primit o condamnare definitivă de doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul afaceristului Puiu Popoviciu. El a fost acuzat de DNA că, în 24 decembrie 2008, a intermediat o șpagă pe care Popoviciu intenţiona să i-o dea unui ofițer de poliţie judiciară din DNA, care făcea verificări în dosarul terenurilor din Băneasa. Mita a constat în sticle de băuturi alcoolice, “pentru ca ofiţerul DNA să facă cercetări superficiale într-un dosar penal, astfel încât să se ajungă la soluții favorabile, de netrimitere în judecată”.
Procurorii mai spuneau că, în zilele de 15 și 27 ianuarie 2009, Puiu Popoviciu i-a promis aceluiași polițist, prin intermediul fostului șef al DGIPI, Ilie Cornel Șerban, o funcție în cadrul serviciului secret al Ministerului de Interne.
Tatăl lui Petru Pitcovici a devenit acționar în firma de pază a fostului viceprimar general, Robert Constantin Ionescu, în luna februarie a anului trecut. Tot de atunci, Pitcovici senior administrează această companie.
Constantin Pitcovici a devenit acționar, în 8 mai 2017, într-o a doua firmă a lui Ionescu, Kardinal Build AG SRL. El a preluat acțiunile de la un fost coleg poliţist al fiului său, implicat și el în operațiunea “Cocaină din Venezuela”.