x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Actul 2 din piesa „Băsescu și-a pierdut protecția”. Elena Udrea merge la pușcărie, pentru 6 ani

Actul 2 din piesa „Băsescu și-a pierdut protecția”. Elena Udrea merge la pușcărie, pentru 6 ani

de Ion Alexandru    |    08 Apr 2022   •   07:15
Actul 2 din piesa „Băsescu și-a pierdut protecția”. Elena Udrea merge la pușcărie, pentru 6 ani

Fostul ministru al Turismului, pupila lui Traian Băsescu și cea mai puternică femeie a sistemului pe care acesta l-a patronat, Elena Udrea, va merge la pușcărie, pentru șase ani. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, ieri, contestația în anulare formulată de aceasta împotriva deciziei de condamnare, din 2018, în dosarul „Gala Bute”.

 

 Lovitura pe care Elena Udrea a primit-o ieri vine după ce tot Înalta Curte l-a declarat definitiv pe Traian Băsescu turnător la Securitate, sub numele conspirativ „Petrov”, fapt ce l-a lăsat pe fostul președinte fără indemnizația de la Palatul Cotroceni, fără locuința de protocol și fără SPP. Săptămâna viitoare ar putea veni o a treia lovitură, pentru că Înalta Curte este așteptată să pronunțe decizia finală în dosarul în care fata cea mare a lui Băsescu, Ioana, riscă 5 ani de închisoare pentru infracțiuni săvârșite în strânsă legătură cu finanțarea campaniei electorale prezidențiale a lui Băsescu, din anul 2009.

După patru ani de periplu prin Costa Rica, inclusiv în penitenciarul de maximă securitate din San Jose, o procedură nefinalizată de expulzare, o întoarcere în țară de bunăvoie, Elena Udrea a rămas cu condamnarea definitivă de șase ani de închisoare cu executare, în dosarul „Gala Bute”. 

Completul de 5 judecători de la ÎCCJ a respins, ieri, contestațiile în anulare formulate de inculpații din acest dosar și au menținut întocmai sentința penală pronunțată de ÎCCJ în vara anului 2018.

Unul dintre judecătorii din complet a avut o opinie separată și a dispus admiterea contestației Elenei Udrea, ceea ce ar fi însemnat rejudecarea procesului.

 

Alte pedepse

 

În același dosar au mai rămas cu pedepse definitive fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, care are de executat o condamnare de cinci ani, şi Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea), care a primit 3 ani cu executare.
Au mai fost condamnați și Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) - un an şi şase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării) - 4 ani cu suspendare; Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Naţionale de Investiţii) - 3 ani cu suspendare, Dragoş Marius Botoroagă (administratorul unei firme) - doi ani şi şase luni cu suspendare.

 

Are de plătit milioane de euro

 

În luna iunie a anului 2018, fostul ministru al Turismului din Guvernul Boc, Elena Udrea, o apropiată a ex-președintelui României, Traian Băsescu, a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la o pedeapsă de 6 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și abuz în serviciu, în dosarul „Gala Bute”.

La acel moment, un complet de cinci judecători a respins apelul declarat de Elena Udrea şi de către ceilalţi inculpaţi, fiind menţinută sentinţa dată de instanţa de fond. De asemenea, instanţa a respins cererea depusă de Elena Udrea privind repunerea procesului pe rol.

Pe lângă această condamnare, judecătorii au dispus ca Udrea să plătească 3 milioane de euro și 8.116.800 de lei despăgubiri civile către Autoritatea Națională pentru Turism (moștenitoarea Ministerului  Turismului), precum și 900.000 de euro către doi denunțători. Instanța a mai dispus confiscarea de la fostul ministru a altor 900.000 de lei, în folosul statului.

 

CASETA 1

Controversă juridică. Decizia de ieri pune sub semnul întrebării hotărârile CCR

 

Reamintim că, la finalul anului trecut, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat răspunsul cu titlu executoriu la mai multe întrebări ale judecătorilor naționali, după ce mai multe dosare au fost suspendate ca urmare a deciziei CCR din 2018 cu privire la nelegala compunere a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Astfel, după decizia CJUE, judecătorii ÎCCJ pot repune pe rol aceste dosare, având posibilitatea de a-și întemeia deciziile viitoare și pe baza deciziei CJUE.

În speța de față, mai exact în dosarul „Gala Bute”, judecătorii aveau la îndemână trei soluții posibile: reînființarea deciziei definitive din 2018 (adică 6 ani de închisoare pentru Elena Udrea), admiterea contestațiilor în anulare și retrimiterea dosarului spre rejudecare, de la fond, sau rejudecarea apelului la un nou complet de cinci judecători.

Există unii juriști care consideră că decizia de ieri a ÎCCJ încalcă, fără niciun motiv temeinic, decizia Curții Constituționale a României prin care completurile de 5 judecători, inclusiv cel care, în 2008, a condamnat-o pe Elena Udrea, au fost stabilite ca fiind constituite nelegal. Iar, prin decizia de ieri, ÎCCJ a ținut cont de recomandarea CJUE, fără a se mai „împiedica” de Constituția României și de deciziile CCR.

 

CASETA 2 + FACSIMIL

Ar fi fugit din țară, cu destinația Dubai. Poliția a dat-o în urmărire generală

 

La ora închiderii ediției, polițiștii Serviciului Urmăriri din  cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București încercau să pună în executare mandatul de încarcerare a Elenei Udrea. Însă, până în acest moment, aceasta nu a fost găsită nici la domiciliul din actul de identitate, dintr-un bloc din zona Unirii din Capitală, nici la vila lui Adrian Alexandrov, din Corbeanca. 

Autoritățile vor încerca să ia legătura cu fostul ministru, pentru a vedea dacă dorește să se predea sau nu, după care vor emite, pe numele ei, un mandat european de arestare și o vor da în urmărire generală.

Există surse care, însă, afirmă că Elena Udrea a părăsit deja România, prin punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu-Ruse, chiar ieri, la ora 11.00, și că ar intenționa să se refugieze în Dubai.

 

Săptămâna viitoare, se pregătește sentința în dosarul campaniei din 2009

 

Așa cum arătam în debutul acestui articol, este a treia lovitură majoră, dintr-un șir mai lung, pe care o primește fostul președinte al României, Traian Băsescu, După ce, luna trecută, Băsescu a fost declarat, definitiv, turnător al Securității, SPP i-a retras paza, RA-APPS l-a notificat să evacueze vila de protocol din Gogol nr. 2, iar Administrația Prezidențială i-a retras indemnizatia egală cu 75% din indemnizația președintelui în exercițiu.

Condamnarea Elenei Udrea, fugită, în acest moment, conform informațiilor existente, reprezintă un preambul la ceea ce urmează să se întâmple săptămâna viitoare. Este foarte posibil ca, în data de 14 aprilie, la Înalta Curte de Casație și Justiție să aibă loc și pronunțarea în dosarul finanțării ilegale a campaniei electorale prezidențiale din anul 2009. Curtea de Apel București, în calitate de primă instanță, a condamnat-o pe Elena Udrea la 8 ani de închisoare, iar fata cea mare a lui Traian Băsescu, Ioana, a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare.

×