x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Fix ce lipsea: Bucureștiul cumpără bariere anti-SUV. Noi cumpărături la Primăria lui Nicușor Dan, cu o lună înainte de alegeri

Fix ce lipsea: Bucureștiul cumpără bariere anti-SUV. Noi cumpărături la Primăria lui Nicușor Dan, cu o lună înainte de alegeri

de Ion Alexandru    |    14 Mai 2024   •   08:20
Fix ce lipsea: Bucureștiul cumpără bariere anti-SUV. Noi cumpărături la Primăria lui Nicușor Dan, cu o lună înainte de alegeri

635.483,8 lei cu TVA este suma pe care Administrația Străzilor București este gata să o „spargă” pe niște module de bariere modulare mobile metalice, capabile să reziste la impactul cu autovehicule grele de peste 7.000 de kilograme, la o viteză de 45 km/h. Aceste bariere urmează să fie montate la un sediu secundar al instituției, din Drumul Cooperativei, Sector 5, iar motivația achiziție este „îmbunătățirea siguranței traficului rutier și pietonal”.

Administrația Străzilor a mai cumpărat astfel de bariere și în 2022, pe care le-a montat la un alt sediu secundar, din Calea Șerban Vodă, pe care a plătit, atunci, peste o jumătate de milion de lei. Furnizorul este o companie care livrează armament către instituțiile de forță ale statului.

Cea mai recentă achiziție scoasă la „mezat” de Administrația Străzilor București, instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei și în coordonarea edilului Nicușor Dan, constă în furnizarea de bariere pentru blocarea accesului vehiculelor, cu rezistență la impact, „în vederea îmbunătățirii siguranței traficului rutier și pietonal”. Anunțul referitor la această achiziție a fost publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) la data de 29 aprilie 2024, cu puțin peste o săptămână înaintea debutului campaniei electorale pentru alegerile locale, fiind pus la bătaie un buget total estimat la 534.020 de lei fără TVA, respectiv de 635.483,8 lei cu TVA inclusă (129.690,6 euro).

Conform anunțului citat, finanțarea este asigurată din fonduri bugetare, iar în vederea atribuirii contractului de achiziție urmează să fie organizată o procedură simplificată de selecție de oferte, unde criteriul de atribuire impus este cel al prețului cel mai scăzut.

Ofertele urmează să fie deschise în SEAP, la data de 17 mai 2024.

Barierele pot fi montate inclusiv pe carosabil cu denivelări

În caietul de sarcini care stă la baza acestei achiziții, document aprobat de directorul general al Administrației Străzilor București, Marian Aurelian Bârgău, autoritatea contractantă este un serviciu public de interes local, finanțat de la bugetul Municipiului București, având printre atribuții organizarea și avizarea domeniului public cu ocazia diferitelor evenimente dispuse de Primăria Capitalei. „Instituția dorește să achiziționeze bariere modulare de blocare a accesului vehiculelor cu rezistență la impact”, se mai precizează în acest document, detaliindu-se că este vorba despre 50 de module de astfel de bariere modulare și despre zece sisteme de întreținere.

Administrația Străzilor vrea ca montajul și amplasarea barierelor la locația de acțiune să fie posibilă fără unelte, prin construcție să fie posibilă mutarea imediată și temporară pentru accesul vehiculelor autorizate, să fie construite din metal cu protecție anticoroziune, să aibă înălțimea cuprinsă între 980 de milimetri și 1.090 de milimetri și o adâncime de minimum 1.000 de milimetri, montajul să poată fi efectuat pe orice tip de carosabil, inclusiv pe teren cu denivelări.

Produsul solicitat trebuie, de asemenea, să fie certificat eficient pentru oprirea unui vehicul de minimum 7.000 de kilograme, la o viteză de cel puțin 45 km/h, să fie eficient în oprirea unui vehicul cu tracțiune 4X4 și să fie prevăzut cu sistem de depozitare atât pe orizontală, cât și pe verticală, prin suprapunerea modulelor.

Fără licitație, prin procedură simplificată

Interesant este că autoritatea contractantă cere ca echipamentele să fie livrate și montate la o adresă din Strada Drumul Cooperativei, nr. 2A, Sector 5, instalarea lor aici având ca obiectiv „blocarea căii de acces către sediul Administrației Străzilor București din Strada Drumul Cooperativei nr. 3A”. La acea adresă, se găsește un gard din tablă nevopsită, așa cum se poate vedea în imaginea alăturată.

La fel de interesant mai este faptul că în Nota justificativă privind alegerea procedurii de atribuire se arată: „ținând cont că valoarea estimată propusă prin referatul de necesitate, și anume 534.020 de lei fără TVA, este mai mică decât pragul valoric prevăzut la articolul 7 alineat 1, litera «c» din Legea nr. 98/2009, respectiv 1.090.852 de lei fără TVA, atribuirea contractului se va efectua prin procedură simplificată”.

Afacere cu repetiție

De remarcat este că, la data de 21 decembrie 2022, Administrația Străzilor București a mai derulat o afacere identică. Atunci, instituția publică în cauză a încheiat un contract cu SC Transcarpat Sportours International SRL, prin care a achiziționat tot 50 de module de bariere, marca F11 Pitagone, și zece sisteme de depozitare Pitagone F11 Rack, în valoare de 464.400 de lei fără TVA (552.630 de lei cu TVA inclusă). Acest contract s-a derulat până în data de 31 decembrie 2022, iar barierele au fost livrate și montate la un alt sediu al Administrației Străzilor București, din Calea Șerban Vodă, la numărul 217.

SC Transcarpat Sportours International SRL este o companie patronată de Dinu Solojan și se ocupă cu vânzarea de armament către instituțiile de forță ale statului. În ultimii șase ani, firma în cauză a parafat zeci de contracte, în acest sens, cu UM 01357 București, cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva, Clubul Sportiv Unirea din Focșani, Jandarmeria Română, Ministerul Apărării Naționale, Uzina Mecanică Plopeni SA, Inspectoratul General al Poliției Române, Serviciul de Protecție și Pază, Federația Națională de Schi Biatlon, Ministerul Mediului, Administrația Străzilor București, Poliția Locală Galați și Ministerul Afacerilor Interne.

Se mai cumpără 5,5 tone de brânză telemea

O altă achiziție pe care Administrația Străzilor București este pe cale să o încheie este, potrivit unui anunț publicat pe SEAP la data de 2 aprilie, furnizarea de alimentație de protecție, constând în telemea de vacă, în valoare de 302.500 de lei fără TVA, respectiv de 359.975 de lei cu tot cu TVA. Este vorba despre 5.500 de kilograme de brânză telemea, împărțită în 27.500 de bucăți a câte 200 de grame fiecare. 

Fondurile necesare acestei achiziții sunt asigurate de la bugetul de stat, contractul va face obiectul unei proceduri simplificate de selecție de oferte, iar ofertele ar fi trebui să fie deschise deja, la data de 11 aprilie 2024. Contractul ar trebui să fie valabil până la data de 31 decembrie 2024. Conform caietului de sarcini, achiziția este conformă cu prevederile articolului 14 din Legea Securității și Sănătății în Muncă nr. 319/2016, potrivit căruia „alimentația de protecție se acordă în mod obligatoriu și gratuit de către angajatori persoanelor care lucrează în condiții de muncă ce impun acest lucru și se stabilește prin contractul colectiv sau individual de muncă”.

Brânza pe care Administrația Străzilor o va achiziționa trebuie să aibă masa compactă, să fie legată, de consistență uniformă, care să se rupă ușor, fără a se sfărâma, cu suprafața curată. „Nu se admit gusturi sau mirosuri străine, de amar, de iod, de furaj, de fermentație străină, de chimicale sau metalice”, se arată în documentația de atribuire.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×