x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Agenția Națională Antidrog, o instituție a formelor fără fond – partea a IV-a

Agenția Națională Antidrog, o instituție a formelor fără fond – partea a IV-a

de Ciprian Demeter    |    16 Sep 2023   •   12:00
Agenția Națională Antidrog, o instituție a formelor fără fond – partea a IV-a

În continuarea dezvăluirilor privind Agenția Națională Antidrog, în acest număr vom aduce în discuție alte cazuri de abateri grave de la ceea ce ar trebui să fie etica profesională și profesionalismul în exercitarea meseriei.

Un caz este cel al sociologului comisar șef, Lavinius Sava, șeful Centrului Regional 3 București, desemnat de Ramona-Georgiana Dabija să ia cuvântul în intervențiile televizate, dar și la diverse emisiuni, ca reprezentant al Agenției Naționale Antidrog. Trebuie precizat încă de la început faptul că acesta a încălcat dreptul la confidențialitatea datelor furnizate de beneficiarii serviciilor de asistență, divulgând informații obținute în timpul evaluărilor și orelor de consiliere desfășurate în cadrul centrului (emisiunea de la TVR din data de 10.05.2023, în exclusivitate privind cazul Medusa în care au fost implicați elevi din liceele bucureștene).

Lavinius Sava a furnizat detalii din cadrul discuțiilor purtate în cadrul evaluării elevilor de către o echipă formată din trei specialiști ai Agenției Naționale Antidrog, când s-au aflat detalii privind evaluarea medicală, psihologică și socială a acestora, precum și rezultatele testelor pentru depistarea drogurilor efectuate în cadrul evaluării și tipurile de droguri consumate.

În acest caz intervin niște întrebări pentru doamna director Ramona-Georgiana Dabija.

  1. Expertiza dumneavoastră în domeniul antidrog vă permite să sesizați aceste încălcări grave ale confidențialității datelor beneficiarilor serviciilor Agenției Naționale Antidrog care pot duce la stigmatizarea lor? Este menționat în fișa postului angajaților Agenției Naționale Antidrog faptul că aceștia trebuie să respecte confidențialitatea datelor persoanelor care se adresează și beneficiază de serviciile specializate ale Agenției Naționale Antidrog, servicii pe care le oferă persoanelor care doresc să renunțe la dependența de droguri? În acest caz, ce măsuri considerați oportune a fi luate pentru a crește credibilitatea opiniei publice în accesarea serviciilor gratuite și confidențiale pe care le oferă Agenția Națională Antidrog?

2.  Considerați că desemnarea, în mod repetat, a lui Lavinius Sava să reprezinte imaginea instituției în spațiul public constituie un factor care crește credibilitatea serviciilor pe care le furnizează instituția pe care o conduceți pentru opinia publică?

3. Considerați că exemplificarea și prezentarea ca model de bune practici a acțiunii de ”căutare” în poșetele doamnelor participante la cursurile de formare susținute de Lavinius Sava, ca experiment de demonstrare că toate doamnele au medicamente în geantă, este deontologic și creează o stare de bine persoanelor de gen feminin participante la cursurile pe care le organizați, cu participanți din cadrul altor instituții atât din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cât și din cadrul Poliției Locale?

Prin amplele acțiuni desfășurate de directorul interimar al Agenției Naționale Antidrog, Ramona-Georgiana Dabija, asupra angajaților cu expertiză din cadrul agenției nu se dorește decât îndepărtarea acestora pentru a destabiliza instituțional Agenția Națională Antidrog. Astfel, au plecat din Agenția Naționala Antidrog angajați cu funcții de execuție, precum și angajați cu funcții de conducere care aveau o vastă expertiză și experiență în domeniul prevenirii consumului de droguri cum ar fi: Șeful Centrului Regional Constanța, comisar șef Oprișan Cristian, care a fost foarte implicat și a reușit implementarea a numeroase proiecte locale proprii, a tuturor proiectelor și campaniilor naționale, a coordonat și realizat activități multiple, anual și pe tot parcursul sezonului estival la nivelul Centrului Regional Constanța. Demn de menționat este faptul că după plecarea sa nu au mai existat nici centre Infopoint, dar nici detașările din stațiunile Vama Veche și Mamaia, atât de necesare pentru prevenirea consumului de drogului. Alt caz este cel al șefului serviciului contabilitate, comisar șef Timbus Delia, un profesionist de excepție care a părăsit această structură.

Și aceste exemple nu se termină aici, deoarece mulți oameni competenți au plecat sau au fost forțați să plece din această structură din cauză că au avut opinii diferite față de cele ale directorului interimar, Ramona-Georgiana Dabija.

Întrebări pentru împuternicit director, Ramona-Georgiana Dabija.

1. Este adevărat că șefi de servicii centrale și șefi de structuri teritoriale părăsesc instituția atât prin mutare, detașare, cât și prin pensionare înainte de termen din cauza dumneavoastră? Precizați, pentru perioada septembrie 2022 până în prezent, care este numărul angajaților care au plecat din Agenția Națională Antidrog prin mutare, detașare, transfer, pensionare înainte de termen, atât din funcții de execuție, cât și din funcții de comandă?

2. Este adevărat că există angajați care au întreprins demersuri împotriva dumneavoastră reclamând abuzurile pe care le faceți prin neaprobarea concediilor de odihnă legale?

3. Este adevărat că afirmați faptul că beneficiați de susținerea necondiționată a unui șef din Poliția Română, iar cui nu-i convine poate să plece pentru că îi este semnat raportul de plecare?

4. Considerați că prin acțiunile manageriale pe care le-ați întreprins din septembrie 2022 până în prezent ați contribuit la unitatea colectivului sau ați creat multiple tabere și un sistem dezorganizat și haotic de desfășurare a activităților profesionale?

Trebuie precizat faptul că, pe surse, există un angajat, despre care am amintit în numărul trecut, agent Alexe Alexandru, care a ajuns odată cu directorul interimar Ramona-Georgiana Dabija de la IGPR și pe care aceasta îl ține în anticameră ca paznic, angajat care îi face piața, îi duce copilul la școală și este șoferul personal al doamnei Dabija, plătit ca angajat al Agenției Naționale Antidrog. Totodată, acestuia i-a acordat salariul de merit pentru merite deosebite, chiar dacă nici măcar o zi acesta nu și-a desfășurat activitatea profesională conform fișei postului pe care a fost încadrat în Agenția Națională Antidrog, Alexe Alexandru având rol de angajat privat al Ramonei-Georgiana Dabija.

5. Domnul Alexandru Ioan Alexe se afla la festivalul UNTOLD în interes de serviciu, beneficiind de cazare și transport din banii Agenției sau v-ați întâlnit întâmplător trei zile la Cluj? În cazul în care acesta se afla în interes de serviciu, ca angajat al Agenției Naționale Antidrog, această deplasare este specifică fișelor de post ale angajaților din altă structură decât ale angajaților din cadrul Centrelor de prevenire antidrog?

În continuare observăm câteva dintre acțiunile Ramonei-Georgiana Dabija la festivalul UNTOLD.

Trebuie precizat faptul că la festivalul UNTOLD din Cluj-Napoca s-a făcut prevenire cu adevărații specialiști din domeniu, în cazul acesta, un câine.

Întrebări pentru împuternicit director Ramona-Georgiana Dabija.

  1. Pentru a demonstra faptul că dețineți calitățile necesare de director al Agenției Naționale Antidrog, iar prin acțiunile dumneavoastră ați contribuit la creșterea valorii instituționale a Agenției Naționale Antidrog, vă rugăm să precizați care este diferența de management instituțional dintre fostele conduceri prin împuterniciri ale Agenției Naționale Antidrog și actuala conducere?
  2. Mai precis, puteți prezenta realizările obținute strict prin acțiuni inițiate și finalizate de dumneavoastră din momentul numirii în septembrie 2022 până în prezent?
  3. Considerați oportună efectuarea unei analize de climat organizațional privind activitatea dumneavoastră de management desfășurată din septembrie 2022 până în prezent?

 

În numărul trecut am făcut precizarea că, din cauza răspunsurilor oferite de Agenția Națională  Antidrog, am decis ca toate solicitările pe legea 544 să fie adresate departamentului de comunicare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu speranța că vom primi răspunsurile într-un mod profesionist, însă după ultimul răspuns mi-am dat seama că nici departamentul de comunicare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne nu stă mai bine decât cel al Agenției Naționale Antidrog.

La prima întrebare, Ministerul Afacerilor Interne a răspuns că a participat un număr de 11 angajați și suplimentar încă 11 angajați. Din răspunsul oficial al Agenției Naționale Antidrog reiese că la cele două festivaluri au participat 11 angajați.

În concluzie, Ministerul Afacerilor Interne are cunoștință de faptul că la cele două festivaluri au participat 11 + 11 suplimentar angajați, iar din punctul de vedere al Agenției Naționale Antidrog au participat doar 11 angajați.

Departamentul de comunicare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a simțit nevoia să vină cu o completare a răspunsului, fără ca cineva să solicite aceste detalii: ”Activitățile desfășurate în cazul evenimentelor de acest fel se subsumează unui sistem integrat de acțiune, bazat pe principiile legalității și folosirii judicioase a resurselor, astfel încât principalele structuri ale ministrului să ofere un răspuns adecvat, rapid și corespunzător riscurilor și vulnerabilităților specifice. Misiunile au drept scop siguranța persoanelor participante la festivaluri precum și a celorlalți locuitori din Constanța și Cluj-Napoca și reprezintă una dintre prioritățile efectivelor MAI.”

A doua întrebare a fost: ”Vă rugăm să ne comunicați cine a răspuns de coordonarea activităților Ministerului Afacerilor Interne în cadrul festivalurilor Neversea și Untold în anul 2023?”, iar răspunsul a fost din același film cu buget redus, în care scenariul este prost scris, actorii prost plătiți joacă slab, noi întrebăm, iar Ministerul Afacerilor Interne se face că răspunde, Întrebarea numărul 2: Jandarmeria Română, prin unitatea de jandarmerie competentă teritorial, este instituția responsabilă cu organizarea, planificarea și executarea unor asemenea misiuni. În acest sens, asigurarea măsurilor de ordine la cele două festivaluri a fost realizată de către Grupările de Jandarmi Mobile Constanța, respectiv Cluj-Napoca, în cooperare cu structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu atribuții în domeniu.”

Astfel, conform competențelor, comandanții Grupărilor de Jandarmi Mobile Constanța, respectiv Cluj-Napoca au fost cei care au coordonat forțele participante la cele două festivaluri de muzică.

Și răspunsul a continuat cu următoarele completări: ”Prin raportare la riscurile și vulnerabilitățile existente, pot fi constituite rezerve de intervenție în interiorul festivalurilor, în punctele de interes identificate, în vederea asigurării unei reacții rapide și eficiente în cazul apariției unor evenimente care impun intervenția jandarmilor.

De asemenea, organizatorii evenimentelor la care faceți referire în solicitare au contractat societăți specializate de pază și protecție care, în interiorul perimetrului de desfășurare a festivalurilor, au desfășurat activități specifice prevăzute de reglementările în vigoare  în vederea asigurării siguranței participanților.”

Aprofundând acest subiect, am constatat că după venirea directorului Ramona-Georgiana Dabija în Agenția Națională Antidrog s-a instalat mediocritatea deoarece aceasta a dorit uniformizarea agenției după chipul și asemănarea sa. Singurele persoane agreate au fost cele care au o gândire “cuminte”, care să nu “facă valuri”, să nu tulbure echilibrul, oricum precar, al agenției cu un rol semnificativ în aceste vremuri când traficul și consumul de droguri au explodat în România și când din ce în ce mai mulți tineri au plătit cu viața, nevinovați.

Va urma.

×