x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Alegerile europarlamentare l-au costat pe Silvestru Șoșoacă 3.520 de lei, un proces de divorț și un dosar penal pentru fals și uz de fals

Alegerile europarlamentare l-au costat pe Silvestru Șoșoacă 3.520 de lei, un proces de divorț și un dosar penal pentru fals și uz de fals

21 Aug 2024   •   07:20
Alegerile europarlamentare l-au costat pe Silvestru Șoșoacă 3.520 de lei, un proces de divorț și un dosar penal pentru fals și uz de fals

Cea mai mică sumă, trecută ca venituri pentru campania electorală aferentă alegerilor europarlamentare din 9 iunie 2024, este cea în documentele transmise Autorității Electorale Permanente de către candidatul independent Dumitru Silvestru Șoșoacă, soțul Dianei Ivanovici Șoșoacă. Acesta a strâns 3.520 de lei, toți banii fiind folosiți pentru plata mandatarilor financiari și pe comisioanele bancare. Mandatarul financiar al lui Șoșoacă l-a reprezentat la AEP și pe Alexandru Cumpănașu, candidat independent la alegerile prezidențiale din anul 2019. Aventura electorală nu l-a costat pe Dumitru Silvestru Șoșoacă doar această sumă, care reprezintă mai mult decât un salariu lunar încasat, potrivit declarației de avere depuse, anul trecut, ca angajat la cabinetul de avocat al soției sale, ci și un proces de divorț aflat în derulare și un dosar penal deschis de Parchetul General, pentru falsificarea semnăturilor de pe listele de susținători pentru depunerea candidaturii.

Autoritatea Electorală Permanentă a dat publicității noi rapoarte detaliate ale veniturilor și cheltuielilor electorale. De data aceasta este vorba despre rapoartele detaliate ale veniturilor și cheltuielilor electorale depuse la AEP de către candidații independenți care au participat la alegerile europarlamentare din data de 9 iunie 2024.

Unul dintre cele mai interesante rapoarte este cel care îl vizează pe deja celebrul candidat independent Dumitru Silvestru Șoșoacă. Potrivit documentelor oficiale, acesta a avut la dispoziție drept venituri pentru campania sa electorală suma de… 3.520 de lei, menționată în acest raport sub titlul de „Cuantumul total al contribuțiilor electorale ale candidatului provenite din venituri proprii”.

De asemenea, cheltuielile totale efectuate de Dumitru Silvestru Șoșoacă în această campanie electorală au fost de 2.960 de lei, reprezentând „cuantumul total al cheltuielilor pentru închirierea de spații și echipamente și al cheltuielilor de protocol destinate organizării de evenimente cu tematică politică, economică, culturală sau socială, pentru transport și cazare, pentru asistență juridică și alte tipuri de consultanță, precum și pentru plata serviciilor mandatarilor financiari”, la care se adaugă suma de 500 de lei, reprezentând „cuantumul total al cheltuielilor pentru comisioane bancare”.

Mandatarul financiar l-a „servit” și pe Alexandru Cumpănașu la prezidențialele din 2019

Din această centralizare, rezultă că Dumitru Silvestru Șoșoacă a cheltuit, în total, în campania sa electorală independentă la alegerile pentru Parlamentul European suma de 3.460,24 de lei, rămânând, ulterior, cu un rest necheltuit de 58,76 lei.

O altă informație interesantă care reiese din cuprinsul acestui raport este numele mandatarului financiar angajat de Dumitru Silvestru Șoșoacă, Astfel, raportul citat a fost înaintat la Autoritatea Electorală Permanentă, în data de 20 iunie 2024, de către mandatarul financiar coordonator Carmen Cristina Aldia.

Aceasta este expert contabil, care activează în Capitală, având sediul în Sectorul 2, și a fost, de asemenea, mandatarul financiar coordonator înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă din partea candidatului independent Alexandru Cumpănașu, la alegerile prezidențiale din anul 2009. 

Mai mult, Carmen Cristina Aldia a fost și mandatarul financiar coordonator al Blocului Suveranist Român, la alegerile locale din data de 9 iunie 2024.

Salariul, de „secretară”,  încasat în 2023 a fost de 3.000 de lei pe lună

De precizat este că, la alegerile europarlamentare din data de 9 iunie 2024, candidatul independent Dumitru Silvestru Șoșoacă a primit, conform procesului-verbal privind centralizarea voturilor, redactat în data de 18 iunie 2024, de către Biroul Electoral Central (BEC), 80.244 de voturi, din cele 8.942.029 de voturi valabil exprimate la acest scrutin electoral, ceea ce înseamnă că Dumitru Silvestru Șoșoacă a „cheltuit” câte 0,0043 de lei pentru fiecare vot primit. Chiar dacă voturile s-au dovedit a fi mai mult decât ieftine, pe Șoșoacă nu l-au ajutat la nimic, deoarece nu a prins niciun loc în Parlamentul European.

Potrivit declarației de avere pe care Dumitru Silvestru Șoșoacă a completat-o și a depus-o la Biroul Electoral Central, în calitate de candidat independent la alegerile pentru Parlamentul European, la data de 10 aprilie 2024, acesta nu are nimic pe numele său. Nici case, nici terenuri, nici datorii, nici mașini, nici conturi bancare, nici bunuri sau obiecte de valoare, nici investiții.

În anul fiscal 2023, Dumitru Silvestru Șoșoacă declară că a încasat un singur venit, și acela de natură salarială, în cuantum total de 36.000 de lei, în calitate de „secretară” la Cabinetul de Avocat al soției sale, Diana Ivanovici Șoșoacă, cu care se află în proces de divorț. Raportat la aceste venituri, lunar, „secretara” Dianei Ivanovici Șoșoacă” a încasat, în cursul anului 2023, câte 3.000 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că pentru campania electorală din 2024 a reușit să pună de-o parte mai bine de o leafă lunară.

A început și procesul de divorț, pe care l-a intentat la Judecătoria Sectorului 2

Dumitru  Silvestru Șoșoacă riscă să aibă probleme și cu Agenția Națională de Integritate, deoarece conflictul pe care îl are cu soția sa l-a determinat să nu menționeze în declarația de avere depusă niciunul dintre bunurile imobiliare sau mobile pe care le are în proprietate Diana Ivanovici Șoșoacă, în ciuda faptului că, la data depunerii acestui document, cei doi erau soți cu acte în regulă. De fapt, ei sunt, și în acest moment, căsătoriți legal. 

La data de 27 martie 2024, Dumitru Silvestru Șoșoacă a depus la Secția Comună pentru Minori și Familie a Judecătoriei Sectorului 2 din București o acțiune de divorț fără copii. Acțiunea face obiectul dosarului nr. 8848/300/2024, reclamantul fiind Dumitru Silvestru Șoșoacă, iar pârâta este Diana Ivanovici Șoșoacă.

Primul termen de judecată al acestui proces a avut loc la data de 25 iulie 2024, când instanța a dispus amânarea cauzei, pentru imposibilitatea prezentării apărătorului uneia dintre părți. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 7 octombrie 2024, la ora 14.00.

Campania a debutat cu o chemare la Parchet și cu punerea sub control judiciar

De fapt, procesul de divorț nu este singura problemă de natură juridică pe care Dumitru Silvestru Șoșoacă o are de întâmpinat în acest an electoral deloc bun pentru el. Reamintim că, la data de 2 august 2024, Dumitru Silvestru Șoșoacă, acuzat de procurori de falsificarea listelor cu semnături pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, a înaintat la Secția Penală a Înaltei Curții de Casație și Justiție o cerere de revocare a controlului judiciar instituită pe numele lui. Inițial, primul termen de judecată ar fi trebuit să aibă loc chiar în ziua depunerii acțiunii, la ora 16.00, însă, prin rezoluție, completul învestit cu soluționarea cauzei a decis să preschimbe acest termen de judecată pentru data de 5 august 2024, la ora 10.00.

La data de 5 august, Completul 27 de Drepturi și Libertăți a pronunțat pe loc încheierea finală nr. 373/2024, prin care a dispus respingerea, ca nefondată, a plângerii formulate de inculpatul Dumitru SIlvestru Șoșoacă, împotriva ordonanței privind prelungirea măsurii controlului judiciar din data de 1 august 2024, emisă în Dosarul penal nr. 31/17/P/2024 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală.

Mai mult, judecătorii l-au obligat pe Dumitru Silvestru Șoșoacă la plata sumei de 200 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată către stat. Încheierea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.

Operațiunea de falsificare a semnăturilor, cu sprijinul liderului AUR

La 5 iunie 2024, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au declanșat o anchetă penală, întrucât, în luna aprilie, liderul AUR, George Simion (FOTO), deputat în Parlamentul României, i-ar fi instigat, atât direct, cât și prin interpuși, pe mai mulți membri de partid, dar și pe o serie de angajați ai Parlamentului României care își desfășoară activitatea în cadrul AUR, pentru a falsifica câteva mii de liste cu semnături necesare depunerii de către Dumitru Silvestru Șoșoacă a candidaturii independente la alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.

Procurorii susțin că George Simion, în 9 aprilie, a solicitat direct și prin intermediul unor persoane de încredere „mobilizarea în regim de urgență a câtorva zeci de persoane la sediul central al AUR, în scopul completării listelor de susținători necesare depunerii candidaturii independente a lui Dumitru Silvestru Șoșoacă, prin consemnarea în cuprinsul listelor a datelor reale ale unor cetățeni, copiate din alte liste de susținători, completate anterior, de membrii AUR, demers urmat de falsificarea semnăturilor respectivelor persoane”.

Anchetatorii adaugă că, în acest scop, George Simion „a transmis mesaje vocale pe grupurile de comunicare, iar, în situațiile în care anumite persoane au refuzat să se conformeze, Simion le-a contactat direct, punându-le în vedere să se deplaseze la sediul central al AUR. (…) Cu acest prilej, în cursul zilei de 9 aprilie 2024, la sediul central al AUR s-au strâns aproximativ 50 de persoane, unele dintre acestea rămânând și în timpul nopții, activitățile continuând și pe tot parcursul zilei de 10 aprilie 2024”.

Candidatura, depusă în ultimele minute, la sediul BEC

„Pentru a-și conspira identitatea și activitățile ilicite, persoanele implicate în procesul de falsificare efectivă a listelor au inserat în spațiile dedicate datelor de identificare ale celor care au întocmit listele datele unor persoane reale, dar fără legătură cu demersul respectiv, cărora le-au falsificat semnăturile. Totodată, în condițiile în care semnăturile falsificate nu erau suficiente pentru a permite depunerea candidaturii independente a lui Dumitru Silvestru Șoșoacă, reprezentanții AUR au procedat la fotocopierea listelor falsificate anterior, în vederea atingerii pragului de 100.000 de semnături”, se arată în actul de urmărire penală.

De asemenea, procurorii adaugă că „urmare a activităților descrise, în seara zilei de 10 aprilie 2024, membrii AUR au finalizat activitatea de pregătire și îndosariere a listelor cu semnături, aceasta fiind transmisă lui Dumitru Silvestru Șoșoacă, pentru a-și depune candidatura. Acesta s-a deplasat la Biroul Electoral Central, depunându-și candidatura. În data de 11 aprilie 2024, Reprezentanții BEC au confirmat oficial depunerea candidaturii”.

Tot în 5 iunie, procurorii Secției de Urmărire Penală au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Dumitru Silvestru Șoșoacă, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de uz de fals și fals în declarații, ambele în concurs de infracțiuni. Cu același prilej, față de Șoșoacă s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile, iar la data de 5 august, controlul judiciar a fost prelungit cu încă 60 de zile.

Singurul independent care a reușit să obțină un post la Bruxelles a cheltuit 238.000 de lei

Situația financiară a lui Dumitru Silvestru Șoșoacă de la alegerile europarlamentare face obiectul doar al unuia dintre rapoartele prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă. AEP a dat publicității și rapoartele altor candidați independenți care au participat la acest scrutin electoral.

Astfel, aflăm că Raluca Marinela Pîrvulescu, candidat independent, a înregistrat venituri pentru campania sa electorală din 9 iunie 2024 în cuantum de 24.000 de lei, din care a cheltuit 23.260 de lei. Suma de 10.000 de lei s-a dus pe producția și difuzarea materialelor de propagandă electorală online, 955 de lei au fost cheltuiți pe afișe electorale, 7.259 de lei au asigurat plata broșurilor și pliantelor, 5.000 de lei s-au dus pe cheltuieli de protocol, pe evenimente, pe transport și cazare, pe consultanță și pe plata mandatarilor financiari, iar 46 de lei au costat comisioanele bancare.

Fost membru USR, candidatul independent Vlad Dan Gheorghe a strâns pentru campania sa independentă la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 suma de 87.588 de lei, din care 60.000 de lei au fost venituri proprii, iar 27.588 de lei au fost donații. Vlad Dan Gheorghe a cheltuit 84.805,6 lei, din care 76.770,6 lei pe propagandă electorală online, 10.000 de lei pe protocol, evenimente și mandatari financiari, precum și 35 de lei pe comisioane bancare.

Singurul candidat independent care a reușit să acceadă în Parlamentul European la alegerile europarlamentare din data de 9 iunie 2024, din partea României, este Nicolae Bogdănel Ștefănuță (FOTO), care a obținut 275.796 voturi. El a strâns pentru această campanie 256.232 de lei, din care 117.852 de lei din venituri proprii, 108.380 de lei din donații și 30.000 de lei din împrumuturi.

Ștefănuță a cheltuit 238.237,13 lei, din care 10.144,75 lei pe propagandă electorală la radio, TV și în presa scrisă, 123.871,91 lei pe propagandă electorală online, 6.000 de lei pe cercetări sociologice, 20.029,65 lei pe afișe electorale, 31.233,22 lei pe broșuri, pliante și alte materiale de propagandă electorală tipărite, 46.847,6 lei pe protocol, evenimente, transport și cazare, consultanță și plata mandatarilor financiari, precum și 120 de lei pe comisioane bancare.

×