x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ruși, securiști, trădători și manevre cu voturi. Alegeri prezidențiale cu atacuri fără precedent în România

Ruși, securiști, trădători și manevre cu voturi. Alegeri prezidențiale cu atacuri fără precedent în România

de Ion Alexandru    |    25 Oct 2024   •   00:05
Ruși, securiști, trădători și manevre cu voturi. Alegeri prezidențiale cu atacuri fără precedent în România

Scandal după scandal, „bombă” după „bombă”, acuzații fără precedent și scenarii demne de filme științifico-fantastice în precampania electorală aferentă alegerilor prezidențiale. Oficial, campania începe astăzi, însă se pare că, deja, a fost scos pe masă aproape tot „armamentul greu”. Cea mai acută acuzație este aceea a unui posibil blat între PSD, AUR și omul de afaceri Gigi Becali, menit să îl ajute pe George Simion să intre în turul al doilea, în competiție directă cu Marcel Ciolacu. Calculele, pornite de la rezultatul alegerilor din luna iunie a acestui an, arată că acest deznodământ este puțin probabil, deoarece mașinăriile de partid ale PSD și PNL au capacitatea de a-și califica, fiecare, candidatul în finala prezidențială. Planul invocat de cei de la PNL și USR, dar și de unii candidați independenț, acreditează ideea că CCR a scos-o din cursă pe Dana Șoșoacă, pentru ca voturile acesteia să se distribuie către George Simion, pe de o parte, și, pe de altă parte, ca PSD să cedeze câte 20 de voturi pe fiecare secție, în primul tur, tot în favoarea lui George Simion. Aritmetica europarlamentarelor arată, din nou, că acest lucru este insuficient pentru a se realiza scenariul invocat. De altfel, atacurile din precampanie nu au ocolit aproape niciun candidat înscris în cursa electorală, pe teme la fel de rizibile. Una dintre aceste teze ar fi aceea că Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO până acum o lună, este „omul rușilor” sau este înconjurat de oameni cu interese la Moscova, iar campania electorală abia a început din punct de vedere oficial.

Prima temă de atac în campania electorală a alegerilor prezidențiale a plecat de la Decizia Curții Constituționale în cazul candidarurii Dianei Șoșoacă, decizie care a lărgit și mai mult prăpastia dintre PNL și PSD. Liberalii acuză că cei cinci judecători CCR care au decis eliminarea din cursa prezidențială a liderei SOS România au acționat în folosul PSD și al candidatului acestui partid, Marcel Ciolacu. Teza se bazează pe scenariul conform căruia Ciolacu ar putea câștiga alegerile prezidențiale numai dacă, în turul al doilea, s-ar confrunta cu liderul AUR, George Simion.

Potrivit acestui scenariu, eliminarea din cursă a Dianei Șoșoacă ar determina electoratul acesteia să voteze cu George Simion încă din primul tur, deoarece Simion este singurul candidat care are un profil politic apropiat de cel al Dianei Șoșoacă, amândoi împărțindu-și bazinul electoral suveranist. În această idee, o confruntare Ciolacu – Simion în turul al doilea de scrutin ar avea drept scop reeditarea scenariului din anul 2000, când în turul al doilea au intrat Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor. Iar perspectiva ca Vadim Tudor să devină președintele României a făcut ca electoratul anti-PSD și anti-Iliescu să iasă masiv la vot și să pună ștampila pe Ion Iliescu. 

Schema a fost, spun unii politicieni din zona USR, aplicată și la alegerile prezidențiale din anul 2019, când Klaus Iohannis ar fi plănuit să o aducă în turul al doilea pe Viorica Dăncilă, candidata de atunci a PSD, în detrimentul lui Dan Barna, candidat din patea USR la prezidențiale, pentru a-i fi mult mai ușor să câștige cel de-al doilea mandat la Palatul Cotroceni.

Această teză a transferului de voturi de la Diana Șoșoacă la George Simion nu a fost, însă, confirmată de sondajele de opinie realizate după scoaterea din cursa prezidențială a șefei SOS România. Spre exemplu, sondajul Verified, comandat de USR, arată că, dacă Simion avea, în luna septembrie, o intenție de vot de 14,1%, în octombrie aceasta a crescut la 19,9%, în condițiile în care, în septembrie, Diana Șoșoacă era cotată cu un scor de 13,9%. De asemenea, Sociopol îl dădea pe Simion, în septembrie, la 18%, iar, în octombrie, la 20%, în condițiile în care, în septembrie, Diana Șoșoacă era cotată cu 8%.

De la teza „Șoșoacă”, la planul celor 20 de voturi pe secție

Pentru că teza voturilor transferabile de la Șoșoacă la Simion nu pare să stea în picioare, planul de a crea impresia, în opinia publică, a unei înțelegeri subterane dintre PSD și AUR a fost diversificat. Scandalul săptămânii a început de la o postare a deputatului PNL Alexandru Muraru, care a acuzat PSD de blat cu AUR, pentru a-l aduce pe George Simion în turul al doilea, printr-o manevră care sună astfel: Marcel Ciolacu a dat ordin pentru ca, în toate secțiile de votare, PSD să asigure câte 20 de voturi pe secție pentru George Simion, în primul tur de scrutin. 

Stă în picioare sau nu din punct de vedere matematic acest „rechizitoriu”? La alegerile locale din data de 9 iunie 2024, PSD a obținut 2.640.850 de voturi pentru consiliile județene și 2.823.291 de voturi pentru președinții de consilii județene. PNL a obinut, la alegerile pentru consiliile județene, 2.178.075 voturi, iar pentru alegerile pentru președinții consiliilor județene, liberalii au obținut 2.414.354 de voturi. Practic, din totalul cumulat al voturilor PSD și PNL la alegerile locale, PSD a obținut un procent de 55% din voturi, iar PNL un procent de 45% din voturi.

Pentru a putea studia în ce măsură scenariul celor 20 de voturi pe secție, de la Ciolacu la Simion, ar putea sta în picioare, luăm ca reper rezultatele de la alegerile europarlamentare care au avut loc tot în data de 9 iunie 2024. Asta, deoarece a fost singurul scrutin electoral, organizat până acum, în acest an, unde au fost înființate secții de votare atât în interiorul României, cât și în străinătate, apa cum se va întâmpla și la alegerile prezidențiale din 24 septembrie.

La europarlamentarele din 9 iunie, au fost înscriși în listele electorale permanente și suplimentare 18.016.674 de alegători, atât în țară, cât și în străinătate. La urne, s-au prezentat 9.445.771 de persoane, reprezentând un procent de 52,42%, din care 216.200 au votat în străinătate. 

Matematica le încurcă argumentele

PSD și PNL, care au candidat în alianță, pe aceeași listă, au obținut un scor de 4.204.937 voturi. AUR s-a clasat pe locul secund, cu 14,9%, adică cu 1.321.272 de voturi. Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei) a ocupat poziția a treia, cu 8,6% din voturi, adică 761.307 voturi. UDMR, de pe locul al patrulea, a obținut 6,6%, adică 577.233 de voturi, iar SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, a ocupat locul al cincilea, cu 5,04%, adică 445.591 voturi.

Procentul de 55% din cele 4.304.937 de voturi obținute de PSD și PNL la alegerile europarlamentare înseamnă 2.367.715 voturi în dreptul PSD. La nivel național, la alegerile europarlamentare din data de 9 iunie 2024, au fost organizate 19.870 de secții de votare. Dacă PSD ar ceda câte 20 de voturi, la alegerile prezidențiale, pe fiecare secție în favoarea lui George Simion, ar însemna că social-democrații ar fi dispuși să se „descotorosească” de 394.400 de voturi, iar prezidențiabilul Marcel Ciolacu ar mai rămâne cu 1.973.315 voturi.

În aceeași măsură, cele 394.400 de voturi cedate de PSD lui George Simion în primul tur ar urma să se adune celor 1.321.272 de voturi obținute der AUR la alegerile europarlamentare, ceea ce ar însemna că prezidențiabilul George Simion ar strânge, cu totul, 1.715.674 de voturi în primul tur de scrutin.

Problema celor care acreditează acest scenariu este că PNL a obținut la alegerile europarlamentare din 9 iunie 45% din scorul total al Alianței PSD-PNL, ceea ce, în cifre absolute, reprezintă 1.937.223 voturi. În aceste condiții, ierarhia prezidențiabililor din 24 septembrie ar trebui să fie: Marcel Ciolacu (PSD) pe primul loc, cu 1.973.315 voturi, urmat de Nicolae Ciucă (PNL) pe locul al doilea, cu 1.937.223 voturi, iar George Simion (AUR), cu tot cu sprijinul celor 20 de voturi pe secție de la PSD, ar ocupa locul al treilea, rămânând în afara turului doi, cu 1.715.674 voturi.

Doi candidați suveraniști canibalizează voturile lui Simion

Evident, pentru ca scenariul aruncat pe piață de către cei de la PNL, cu privire la existența unui blat între PSD și USR, să aibă succes ar trebui nu doar ca o parte din voturile PSD să meargă, în primul tur, la George Simion, ci, în același timp, toate voturile obținute la ultimele alegeri de către SOS România să ajungă, de asemenea, în primul tur, la George Simion. Iar, dacă acest lucru s-ar întâmpla, așa cum acuză cei de la PNL și de la USR, ar însemna ca George Simion să intre în cel de-al doilea tur de scrutin chiar de pe prima poziție, depășindu-l pe candidatul PSD, Marcel Ciolacu. 

Luăm ca reper aceleași rezultate de la europarlamentarele din data de 9 iunie 2024. În acest scenariu, de altfel absurd, celor 1.321.274 de voturi obținute de AUR s-ar adăuga cele 394.400 voturi pe care PSD ar trebui să le cedeze, dar și cele 445.591 voturi obținute de SOS România la scrutinul pentru Parlamentul European, ceea ce l-ar trimite pe George Simion în turul al doilea cu nu mai puțin decât 2.161.265 de voturi. Abia de pe poziția a doua ar intra în turul al doilea și Marcel Ciolacu, cu 1.973.315 voturi, iar Nicolae Ciucă ar rămâne în afara finalei prezidențiale cu 1.937.223 de voturi.

Teza, care pare mai mult desprinsă dintr-un scenariu SF, se clatină pe toate picioarele. Asta, deoarece nu este deloc axiomatic că voturile Dianei Șoșoacă vot fi transferate către George Simion. Mai mult, în cursa prezidențială mai sunt înscriși doi candidați suveraniști, care vor canibaliza o parte din voturile lui George Simion. Este vorba despre Călin Georgescu și despre Cristian Terheș. În media sondajelor de opinie, fiecare dintre aceștia ar obține câte 2 procente. Însumate, voturile celor doi ar putea ajunge la 4%. Reducând acest procent comun la 3%, raportat la alegerile europarlamentare din 9 iunie, ar însemna că cei doi ar cumula 283.373 din cele 9.445.771 de voturi.

Scăzând  aceste voturi din scorul ipotetic al lui George Simion (constituit din voturile AUR, din voturile cedate de PSD și din voturile Dianei Șoșoacă), mai rămân în dreptul candidatului AUR doar 1.977.892 de voturi, insuficiente pentru ca George Simion să intre în turul al doilea. 

În acest plan, Marcel Ciolacu ar intra în turul al doilea cu cele 1.973.315 voturi, secondat de Nicolae Ciucă, cu cele 19.373.223 de voturi, iar George Simion ar rămâne în afara finalei, cu 1.877.852 voturi.

Gigi Becali, noul „guru” al prezidențialelor din 2024

În continuarea acestor atacuri legate de existența blatului dintre Marcel Ciolacu și George Simion, a apărut și scandalul generat de declarațiile omului de afaceri Gigi Becali, candidat pe poziția a doua pe listele AUR, pentru Camera Deputaților.

Becali a declarat, la un post de televiziune, că Viorel Hrebenciuc, fostul strateg al campaniilor PSD și prieten vechi al latifundiarului din Pipera, l-ar fi sunat pe acesta din urmă, rugându-l să contribuie la introducerea lui George Simion în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, alături de Marcel Ciolacu. Mai mult, Becali ar fi vorbit la telefon și cu fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, care, de asemenea, l-a anunțat că vrea ca Simion să intre în turul doi.

Evident, PNL și USR au preluat aceste declarații ca o confirmare a scenariilor descrise mai sus, ca parte a unui plan declanșat de decizia CCR în cazul Șoșoacă și continuat cu intenția PSD de a ceda câte 20 de voturi pe fiecare secție în favoarea lui George Simion în primul tur de scrutin.

Gigi Becali s-a „autodetonat” din nou, chiar a doua zi, când a intrat în direct la postul Antena 3 CNN, declarând că, în urmă cu trei zile, a vorbit la telefon și cu Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL. Rareș Bogdan l-ar fi asigurat pe Becali că, dacă Nicolae Ciucă nu reușește să intre în turul doi, atunci liberalii vor vota cu George Simion.

Doi competitori, acuzați de legături cu Rusia. Al treilea este „vinovat” că a lucrat la Securitate

Atacurile de precampanie au avut și alte ținte. Una dintre aceste ținte este Mircea Geoană, candidatul independent cu cele mai multe șanse să facă o figură notabilă în aceste alegeri. Un astfel de atac se referă la faptul că „Mircea Geoană este omul rușilor”, deoarece fostul primar PNL al Sectorului 6, Rareș Mănescu, care a făcut parte din echipa de campanie a Asociației România Renaște, care îi susține candidatura lui Mircea Geoană, s-a asociat într-o companie cu un om de afaceri rus, apropiat de Vladimir Putin.

Mircea Geoană este atacat, în campania electorală din anul 2004, pe o temă folosită și de Traian Băsescu, în anul 2009, privitor la o vizită efectuată la Moscova, dar și la legăturile cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu sau cu fostul primar al sectorului 5, Marian Vanghelie. 

Ideea „Geoană este omul rușilor” vine în contextul în care Mircea Geoană abia și-a încheiat mandatul de secretar general adjunct al NATO.

Liderul AUR, George Simion, face, de asemenea, obiectul unor atacuri potrivit cărora ar fi omul Moscovei. Se folosește această retorică mai ales pentru că Simion are interdicția de a pătrunde pe teritoriiile Ucrainei și Republicii Moldova, unul dintre motive fiind acela că ar fi avut contacte cu ofițeri ai serviciilor de informații rusețti. Simion se apără, spunând că interdicția de a intra în Republica Moldova există din timpul regimului lui Igor Dodon, drept pedeapsă pentru atitudinile unioniste. De altfel, chiar ieri, candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a ieșit public, somându-l pe Marcel Ciolacu „să înceteze blatul ce ar putea aduce în turul al doilea omul Rusiei”.

Un alt candidat luat la ochi în această perioadă este fostul șef militar al SIE, generalul cu patru stele Silviu Predoiu. Acesta este acuzat, în special de cei de la USR, că a mințit în declarația pe propria răspundere dată în fața CNSAS, că nu a avut calitatea de lucrător al Securității. Predoiu a lucrat în cadrul CIE înainte de 1989. În realitate, Silviu Predoiu nu a fost lucrător al Securității, în sensul de agent al poliției politice, așa cum prevede ordonanța CNSAS.


››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×