x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Alina Bica la Paris, plătită de DIICOT

Alina Bica la Paris, plătită de DIICOT

de Gabriela Antoniu    |    13 Noi 2014   •   20:42
Alina Bica la Paris, plătită de DIICOT
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Cu câteva zile înainte de turul I al alegerilor prezidenţiale în presa românească exploda bomba voiajului Udrea-Bica la Paris generând un scandal în care au fost atrase şi serviciile secrete, prin acuzaţiile lansate de preşedintele Traian Băsescu şi lidera PMP. Ca urmare, o problemă de moralitate – o procuroare-şefă, prietenă cu o politiciană, fostă soţie a unui om de afaceri controversat, plimbându-se pe străzile Parisului de Ziua Îndrăgostiţilor – a devenit o problemă de stat: serviciile secrete s-au implicat în campania electorală, cerându-li-se socoteală de către şeful statului.

Odată cu imaginile în care Alina Bica apare alături de Elena Udrea şi fosta şefă a CNI, Anamaria Topoliceanu la Paris, au fost date publicităţii şi facturi de la hotelul în care s-au cazat şefa DIICOT şi lidera PMP. Documente aflate în posesia Jurnalului Naţional arată că DIICOT a fost de acord să aranjeze lucrurile astfel încât procurorul-şef Alina Bica să îmbine utilul cu plăcutul, facilitându-i acesteia voiajul la Paris. Însăşi şefa DIICOT a recunoscut că voiajul a fost o combinaţie între o vizită privată – la Paris şi una în interes de serviciu – la Haga. Numai că există neclarităţi în ceea ce priveşte finanţarea acestei “combinaţii”, atât din punct de vedere al facturii de la Hotel, cât şi al declaraţiilor Alinei Bica. Factura nr. 290458 a fost emisă de hotelul Le Bristol pe numele Alinei Bica la 20 februarie 2014. Documentul arată că şefa DIICOT a stat la acest hotel în perioada 14 februarie – 16 februarie. Este neclar însă de ce factura a fost emisă patru zile mai târziu, în condiţiile în care, de obicei, cazarea se achită în momentul părăsirii hotelului.

Care-i adevărul?
Într-o solicitare oficială, Antena 3 i-a adresat trei întrebări şefei DIICOT privind plimbarea sa la Paris cu Elena Udrea: “Cine a suportat costurile deplasării Procurorului Şef al DIICOT, doamna Alina Mihaela Bica, la conferinţa de la Haga, unde a fost prezentă în a doua jumătate a lunii februarie 2014?; Vă rugăm să ne precizaţi mijloacele de transport folosite în cadrul acestei deplasări şi traseul ales în vederea participării la respectiva conferinţă; Durata deplasării la Haga şi intervalul calendaristic în care s-a desfăşurat conferinţa respectivă. La aceste întrebări, Antena 3 a primit următoarele răspunsuri: “DIICOT; tren şi avion, traseul fiind Paris-Amsterdam-Haga-Amsterdam-Bucureşti; durata deplasării 16-19 februarie 2014, conferinţa desfăşurându-se în perioada 17-18.02.14”. După cum se poate constata, plata facturii s-a făcut când Alina Bica era deja în ţară.

În plus, răspunsul DIICOT arată că a plătit deplasarea Alinei Bica pentru perioada 16-19 februarie pe traseul Paris-Amsterdam-Haga-Amsterdam-Bucureşti. La 16 februarie, Alina Bica se afla încă la Paris, aşa că a primit diurnă pentru o deplasare privată. Mai mult, ea a susţinut în declaraţiile publice date după izbucnirea scandalului că “după Haga, lucrurile au mers pe cheltuială publică”, afirmaţie ce nu se susţine în răspunsul la DIICOT.

“Am apărut trăgând pe nas?”
De altfel, încă de la izbucnirea scandalului, pe 30 octombrie, Alina Bica a avut o atitudine oscilantă. În primă fază, ea a dat un comunicat în care a cerut intervenţia CSM, susţinând că nu comentează în spaţiul public “aspecte care ţin de viaţa privată, desfăşurate în cadrul efectuării unui concediu de odihnă”. Ulterior, într-o intervenţie la TVR, Bica s-a arătat extrem de revoltată că I se cere explicaţii pentru voiajul de la Paris. ”Nu comentez e o chestiune privată. Nu e cazul. Bănuiesc că înregistraţi convorbirea... În ce poze am apărut? Nu aveţi prieteni, nu ieşiţi în week-end? Am apărut în poziţii dezolante? Am apărut trăgând pe nas? Cum am apărut? Nu aveţi prieteni, nu ieşiţi în weekend-uri? Locuiţi numai în casă? În ce poziţii am apărut? Vreunul dintre acele documente are semnătura mea? Am apărut pe stradă. E vreo problemă că am apărut cu domana Udrea? Poziţia publică a doamnei Udrea e una, chestiunea privată e alta. Aţi văzut vreo chitanţă cu numele meu? Acele documente au semnătura mea, că sunt facturi?”, a spus Bica pentru TVR. Mai târziu, la un alt post de televiziune, Bica a admis că plimbarea de Paria a fost o combinaţie. ”Această călătorie a fost o combinaţie. Săptămâna viitoare trebuia să merg la Haga, şi am decis că, fiind Ziua Îndrăgostiţilor, să merg la Paris în acel week-end. Am plătit singură şi deplasarea şi cazarea. După Haga, lucrurile au mers pe cheltuială publică. Aceste poze îmi afectează imaginea. Eu cu Udrea avem o relaţie de 5 ani de zile. Se prezintă documente care nu sunt semnate de nimeni. Fotografierea mea din foarte multe poziţii denotă un interese deosebit faţă de mine”, a spus Bica la B1 TV.

Intră în scenă Băsescu. Udrea se dă victimă
După apariţia imaginilor cu Bica şi Udrea, preşedintele Traian Băsescu a acuzat implicarea serviciilor secrete. El a susţinut că este o operaţiune în care "serviciile, un serviciu românesc şi unul francez" au colaborat şi a anunţat că va cere explicaţii de la părţile implicate, după primul tur de scrutin. Băsescu a spus că "sunt câţiva oameni, din conducerea serviciilor, care neprivind la interesul de neutralitate al serviciului, la prestigiul Serviciului, au sărit calul". În opinia sa, era evident că şefa DIICOT, Alina Bica, a fost cea urmărită la Paris, arătând că Elena Udrea a "devenit de interes după ce şi-a depus candidatura" la Preşedinţie. Ulterior, Băsescu a discutat cu reprezentanţii serviciilor secrete. "Cineva a făcut acest filaj, pentru că suntem de acord că nu e vorba de paparazzi. Am întrebat: «Dacă nu e filaj al statului, la puterea pe care o aveţi, îmi spuneţi în câteva zile a cui e»", a relatat Băsescu despre discuţii. El a continuat: "Eu nu pun degetul pe niciun serviciu, spun că au fost servicii. «Dacă nu au fost, îmi demonstraţi». Am cerut un final la această problemă publică, cine a făcut supravegherea".Întrebat dacă serviciile s-au implicat în campanie, Băsescu a răspuns: "Nu aş dezvolta subiectul până nu primesc raportul «Dacă voi nu, atunci cine a făcut supravegherea şefei DIICOT?»". Anterior, Băsescu afirmase la un post de televiziune că “este clar că serviciile secrete s-au implicat în campania electorală”, idee preluată ulterior de Elena Udrea pentru a se victimiza. Ea a acuzat în mod repetat serviciile secrete şi în special SIE de implicare în acţiuni de denigrare a sa şi de filaj.



×