x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Primăria Brașov deschide sezonul de vânătoare de mașini

Primăria Brașov deschide sezonul de vânătoare de mașini

de Ion Alexandru    |    15 Mai 2024   •   07:20
Primăria Brașov deschide sezonul de vânătoare de mașini

Bugetul Brașovului pe următorii patru ani va fi ușurat de suma de peste 5,5 milioane de euro, pentru finanțarea serviciilor de ridicare, transport, depozitare și eliberare a vehiculelor staționate neregulamentar pe domeniul public.

Banii se duc la o companie de tip SRL la care acționari sunt Consiliul Local Brașov și o altă firmă deținută de același consiliu local. Contractul a fost stabilit, încă din luna ianuarie, prin Hotărâre a Consiliului, la inițiativa primarului Allen Coliban, iar parafarea lui a fost doar o formalitate juridică. De altfel, nu este pentru prima dată când Primăria Brașov își atribuie singură contracte de achiziție publică, firma respectivă primind fără licitații lucrări în valoare de aproape 621 de milioane de lei, în ultimii trei ani și jumătate.

Conform unui anunț de atribuire publicat de Primăria Municipiului Brașov, la data de 13 mai 2024, pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), instituția condusă de edilul USR Allen Coliban a încheiat un acord-cadru pentru prestarea serviciului de ridicare, transport, depozitare și eliberare a vehiculelor staționate neregulamentar pe raza teritorială a municipiului Brașov.

Din același anunț, rezultă că achiziția parafată a fost încheiată în conformitate cu excepția prevăzută la articolul 31 din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, care prevede că „prezenta lege nu se aplică pentru atribuirea contractelor de achiziție publică sau acordurilor-cadru de servicii de către autoritatea contractantă unei alte autorități contractante, în baza unui drept exclusiv de care aceasta beneficiază pentru prestarea serviciilor respective, în temeiul unor acte cu putere de lege sau acte administrative cu caracter comun”.

Primăria Brașov semnalează existența unei instrucțiuni a ANAP din 2018, dar și a unor hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Brașov, din care ultima a fost adoptată la data de 31 ianuarie 2024. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

1.895 de lei pe zi, plus amendă

Este vorba despre HCL nr. 38/2024 pentru aprobarea prestării de servicii, document în care se precizează că, având în vedere referatul de aprobare din 19 ianuarie 2024 al primarului municipiului Brașov, în calitate de inițiator, Consiliul Local a hotărât aprobarea atribuirii prin acord-cadru pe patru ani a serviciilor către SC Tetkron SRL, încheindu-se în acest sens contracte subsecvente de prestări de servicii. Mai mult, conform actului administrativ citat, primarul Allen Coliban Serviciul Amenajare Drumuri Publice, Siguranța Circulației, Serviciul Achiziții Publice și Serviciul C.F.P. trebuie să ducă la îndeplinire prevederile acestei hotărâri.

În anexă, sunt descrise și serviciile aprobate, mai exact serviciile de ridicare, transport, depozitare și eliberare a vehiculelor staționate neregulamentar. Pentru aceste activități, tarifele stabilite sunt cele care au fost aprobate printr-o altă hotărâre a Consiliului Local, din anul 2017, actualizată.

Astfel, ridicarea unei mașini în Brașov este tarifată cu 625 de lei. Transportul la zona de depozitare este tarifat cu încă 260 de lei, iar tariful pentru fiecare zi de depozitare este de 200 de lei. La toate acestea se adaugă amenda contravențională eliberată pe numele șoferului pentru staționarea neregulamentară.

Municipalitatea a negociat prețul cu ea însăși

Interesant este că, în baza acestor reglementări interne, Primăria Municipiului Brașov a organizat o achiziție, folosind, în vederea atribuirii contractului, metoda procedurii simplificate proprii. Iar pentru contractarea acestor servicii municipalitatea a pus la bătaie un buget inițial estimat de 23.632.819,2 lei fără TVA, respectiv de 28.123.054,8 lei cu TVA inclusă.

La data de 28 februarie 2024, Primăria Brașov a atribuit contractul nr. 46/2024 companiei SC Tetkron SRL, pentru 22.757.529,6 lei fără TVA, respectiv pentru 27.081.460.22 de lei cu TVA inclusă, ceea ce sugerează o negociere de 1.041.594,6 lei cu TVA în favoarea plătitorului.

Practic, timp de patru ani, SC Tetkron SRL va încasa de la Primăria Municipiului Brașov, pentru ridicarea, transportul și eliberarea mașinilor staționate neregulamentar, suma de 5.526.828,6 euro, ceea ce înseamnă 1.381.707,2 euro pe an (6.770.365,1 lei).

În toamna anului trecut, SC Tetkron SRL a mai încasat de la Primăria Brașov un contract de 120.276,01 lei cu TVA inclusă (24.546,12 euro), cu valabilitatea de un an, pentru prestarea de servicii de ridicare, transport și depozitare a vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe domeniul public sau privat al municipiului Brașov sau al statului, aflat pe raza municipiului Brașov, precum și relocarea unor vehicule cu prilejul unor evenimente de utilitate publică. De asemenea, aceeași companie a mai primit de la Primăria Brașov, tot în toamna anului trecut, un contract cu durata de 7 luni, în valoare de 976.464,3 lei cu TVA (199.278,43 de euro), tot pentru ridicarea, transportul, depozitarea și eliberarea mașinilor staționate neregulamentar pe raza teritorială a municipiului Brașov.

Afaceri similare, de 61 de milioane de lei, în trei ani și jumătate

Municipiul Brașov, prin Consiliul Local Brașov, este unicul acționar al unei companii denumite SC Rial SA. Iar împreună, cele două entități dețin capitalul social al SC Tetkron SRL. La data de 30 ianuarie 2023, director general al acestei companii a fost desemnată o anume Nicoleta Ana Olteanu.

De când conducerea Primăriei Brașov a fost preluată de Allen Coliban, această firmă a primit contracte de la municipalitate în valoare de 60.954.322,44 de lei cu TVA inclusă. Aceste contracte au vizat reabilitarea fațadelor unor imobile din oraș asigurarea protecției perimetrale a Colegiului de Științe Grigore Antipa, amenajări în vederea asigurării ISU a Școlii Generale nr. 15, a Școlii Generale nr. 5, a Școlii Gimnaziale nr. 11 și a Colegiului Tehnic de Transporturi.

De asemenea, contractele au mai vizat reparații capitale la Școala Gimnazială nr. 11, igienizarea, renovarea și repararea adăposturilor de protecție civilă, precum și amenajarea platformei de depozitare a autovehiculelor ridicate de pe domeniul public.

×