x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Armamentul din Transnistria ar acoperi datoriile Tiraspolului faţă de Moscova, dacă ar putea fi vândute legal. Uniunea Europeană şi OSCE mimează monitorizarea zonei

Armamentul din Transnistria ar acoperi datoriile Tiraspolului faţă de Moscova, dacă ar putea fi vândute legal. Uniunea Europeană şi OSCE mimează monitorizarea zonei

de Vdovîi Lina    |    Adrian Mogos    |    Mircea Opris    |    11 Iul 2012   •   15:09
Armamentul din Transnistria ar acoperi datoriile Tiraspolului faţă de Moscova, dacă ar putea fi vândute legal. Uniunea Europeană şi OSCE mimează monitorizarea zonei

Problema armamentului din Transnistria a fost adusa in discutie si in timpul vizitei presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in Federatia Rusa. Intr-o telegrama trimisa de Ambasada SUA la Bucuresti catre Departamentul de Stat american in februarie 2005, clasata confidential si facuta publica de Wikileaks, este relatata intalnirea dintre Basescu si Vladimir Putin. Basescu a propus atunci lui Putin ca Romania sa participe la masa negocierilor in ceea ce priveste Transnistria, deoarece Transnistria ameninta stabilitatea in regiune si serveste ca filtru pentru crima organizata care actioneaza si in Romania. Putin a evitat un raspuns legat de aceasta chestiune si a schimbat discutia spunand ca: “Transnistria lui Smirnov obstructioneaza mutarea munitiei din depozitele de acolo'. Acest raspuns a fost, conform presedintelui Romaniei, o “gluma'. Intr-o telegrama similara din martie 2006 Transnistria era mentionata ca fiind zona in care se face trafic semnificativ cu arme usoare. Ulterior, pe 14 aprilie 2006 la sediul ambasadei ruse din Bucuresti a avut loc intalnirea Grupului de Actiune impotriva Terorismului al G8 (Grupul statelor cele mai industrializate) la care atasatul francez pentru Securitate Interna, colonelul Laurent Demolins a intrebat daca “armele din Transnistria trec prin Moldova in Romania?' 'Rusii au tacut', se arata in document.

CITESTE SI: Transnistria, republica KGB

Gaz pe arme

“La noi, pe teritoriul Transnistriei, exista depozite de armament la Colbasna care sunt pazite de Armata a 14-a', a declarat Alexandr Iov, liderilor cazacilor din Dubasari. Din biroul sau plin de insemne ale districtului militar pe care il conduce, cu o cana de ceai in fata, preparat la samovar, Iov a adaugat ca exista armament si munitie de toate tipurile care au fost aduse numai in perioada Uniunii Sovietice. “Armata rusa si-a luat de acolo tot ce ii apartine. Rusii spun ca armamentul le apartine si multi se intreaba de ce transnistrienii primesc gaz gratuit. Gazul este in schimbul acestui armament, noi de ce am avea nevoie de toate aceste arme? Nu ne trebuie, dar vrem gaz!', spune cu sinceritate Iov. “Unii ne spun sa scoatem aceste arme pe piata si sa le vindem, ca am face mai multi bani si am acoperi si datoriile pentru gaz. Dar Transnistria nu este recunoscuta, prin urmare cum sa faci acest comert?', a adaugat Iov, mentionand asta ar insemna necesitatea unui traficant de arme.

CITESTE SI: 21.50 de tone armament se afla in Transnistri

Despre toate aceste lucruri, Misiunea Uniunii Europene de Asistenta la Frontiera in Moldova si Ucraina – EU BAM pare sa nu stie mare lucru. Cu un buget de aproape 10% din bugetul Transnistrei, EU BAM a cheltuit in cinci ani de cand functioneaza aproape 70 de milioane de euro. Ronan Goggin, expertul pe comunicare al EU BAM care are sediul in Odesa, Ucraina, a insistat ca institutia pe care o reprezinta, lansata pe 30 noiembrie 2005 ca urmare a solicitarii comune a presedintilor Republicii Moldova si Ucrainei, are doar un rol consultativ, ofera asistenta partenerilor sai si nu are puteri executive. (Cititi maine despre romani implicati in afaceri ilegale cu tigari)

Monitorizare inutila

Cu toate ca este considerata a fi una dintre cele mai reusite operatiuni ale Uniunii Europene si UNDP – Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, activitatea ei referitoare la incidentele de la granita moldo-ucraineana este incompleta, din moment ce Uniunea Europeana nu recunoaste republica separatista si misiunea nu este deloc prezenta pe teritoriul Transnistriei. De fapt, EU BAM neaga adevarata problema din regiune: Transnistria. In ceea ce priveste capturile de armamanet de la granita moldo-ucraineana in perioada 2007 - 2011 au fost confiscate 387 arme, in cea mai mare parte arme cu aer comprimat sau de vanatoare, aproape toate in punctele de trecere a frontierei. “Nu avem informatii referitoare la productia si asamblarea de armament si nici date referitoare la traficul de fiinte umane', a declarat Goggin.

OSCE instruieste

Acelasi raspuns l-am primit si de la Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa – OSCE care are un rol ambiguu in regiune. Cu toata titulatura pretentioasa, biroul OSCE din Tiraspol nu are activitate aproape deloc. Cu exceptia unor rapoarte, declaratii si a unui website, OSCE are o prezenta limitata in republica separatista, desi misiunea a avut un buget pe 2011 de putin peste doua milioane de euro. Per Enerud, purtatorul de cuvant al OSCE din Moldova, a declarat ca pentru acesti bani OSCE face monitorizare conform mandatului misiunii. Dar ce monitorizeaza OSCE de fapt, este greu de spus. Am intrebat despre contrabanda cu tigari, de arme, despre productia de armamanet si traficul de fiinte umane in regiune in ultimii cinci ani. “OSCE face doar sa instruiasca, in ceea ce priveste infractiunile, autoritatile de pe ambele maluri ale Nistrului', a fost raspunsul oferit de Enerud.

Declaratie

“Unii ne spun sa scoatem aceste arme pe piata si sa le vindem. Am face mai multi bani si am acoperi si datoriile pentru gaz"

Alexandr Iov, hatmanul cazacilor din Dubasari

×