Gheorghe Deli-Iorga (zis Giani) l-a omorât pe Petre Garoafă în pivniţă. Soţia sa, care nu auzise nimic şi nu ştia ce se întâmplase la subsol, a fost ucisă de acelaşi Deli-Iorga în casă. După câteva ore de la comiterea crimelor, asasinul s-a întors la locuinţa familiei Garoafă pentru a face curat. Şi a stat ascuns toată ziua în casă, alături de cele două cadavre.
Un dublu asasinat şi o crimă. Doi autori. Care e legătura logică între aceste tragedii? Ce anume a provocat declicul criminalilor şi moartea Gabrielei Mitu (22 ani) şi a soţilor Elena şi Petre Garoafă (55 ani, respectiv 62 de ani)?
Gabi a fost ucisă de soţul ei, Bogdan, care s-a aruncat cu ea în braţe în Canalul Dunăre – Marea Neagră. Înainte de asta, părinţii fetei, soţii Garoafă, fuseseră omorâţi, cu lovituri de cuţit, de Gheorghe Deli-Iorga (zis Giani).
Bogdan şi Giani erau prieteni din copilărie. Făcuseră Revelionul împreună, la Feteşti, ocazie cu care Bogdan i-a mărturisit durerea vieţii lui: Gabi voia să divorţeze de el, pentru că părinţii ei îi băgaseră asta în cap. L-a rugat să-l ajute, să meargă la ei şi să-i pledeze cauza cum ştie el mai bine. Giani i-a promis că totul se va rezolva.
În dimineaţa zilei de luni, 3 ianuarie a.c., Giani Deli-Iorga s-a dus la muncă. Lucra la una din firmele care deservesc centrala atomoelectrică, după cum ne-a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Valentin Ştefan. "Din cercetările efectuate, s-a constatat că el a folosit cartela de acces la 7:30, când a ajuns la muncă, apoi încă o dată la 8:30, când a părăsit incinta. În acea zi, cartela nu a mai fost folosită. El (Giani Deli-Iorga – n.r.) a declarat că s-a dus să bea nişte coniac, după care a mers la familia Garoafă."
Ipoteza cea mai plauzibilă, care motivează gestul ulterior al asasinului de a sustrage mobilul femeii ucise, este că, înainte de a merge la familia Garoafă, a sunat-o pe mama Gabrielei, să-şi anunţe vizita.
Procurorul Valentin Ştefan spune că, odată ajuns în casa soţilor Garoafă, Giani "a încercat să-i convingă să vorbească cu Gabriela să nu-l lase pe Bogdan, însă nu a reuşit. Profitând de prezenţa tânărului, Petrică Garoafă l-a rugat pe Giani Deli-Iorga să coboare în camera de la subsol, să-l ajute să mute un pat. Acolo s-au certat. Giani declară că bătrânul a luat un cuţit şi a vrut să-l lovească, însă el a reuşit să i-l ia şi a început să-l lovească, la rându-i, pe bătrân.
A urcat apoi în camera de sus. Femeia nu auzise nimic, nu ştia ce se întâmplase la subsol. Giani a atacat-o, însă aceasta s-a apărat. După cum declară el, femeia a reuşit să apuce un cuţit, cu care l-a şi rănit pe Giani la un deget. A reuşit însă să o dezarmeze şi pe ea. A fost o luptă acolo, ea a tot ripostat. A avut multiple lovituri, şi în abdomen, şi în zona gâtului. Era ora 11:00 când a plecat din casă, grăbit, luând telefonul femeii de pe masă. Acasă, dându-şi seama că poate fi găsit după telefonul mobil, i-a scos bateria şi l-a aruncat în WC".
Cel mai probabil, în acest interval de timp, Giani Deli-Iorga a fost sunat de prietenul lui, Bogdan Mitu, care se afla pe drumul dinspre Feteşti spre Cernavodă şi voia să afle cum au decurs negocierile cu familia Garoafă. Giani i-a mărturisit că i-a omorât pe cei doi, ceea ce a declanşat gestul ulterior al prietenului său. Convins că dublul asasinat va fi descoperit şi că Giani va povesti că el l-a trimis la soţii Garoafă, Bogdan a luat hotărârea să-şi încheie socotelile cu viaţa. Dar nu singur, ci împreună cu soţia sa, la care nu putea să renunţe.
Chiar telefonul pe care Bogdan i l-a dat lui Giani Deli-Iorga i-a orientat pe anchetatori către criminal (la acea vreme exista teoria că Bogdan i-a ucis şi pe soţii Garoafă şi se încerca refacerea traseului lui din acea zi, în baza listingului telefonului lui mobil).
"După câteva ore (n.r. – de la comiterea dublului asasinat), Giani s-a întors la casa familiei Garoafă, să facă ordine", continuă prim-procurorul seria declaraţiilor halucinante ale suspectului. "A băgat-o pe femeie în dulap şi l-a vârât pe bătrân sub patul din subsol. A încercat să şteargă urmele luptei, sângele, şi ce nu a reuşit a acoperit. Era în casă când vecina (Eugenia Garoafă, ruda ce locuieşte în aceeaşi curte – n.r.) striga pe-afară, când a venit Poliţia să anunţe găsirea Gabrielei înecate în canal. Şi a rămas în casă, ascuns, până s-a întunecat. El spune că după aceea l-a sunat pe Bogdan să-l întrebe ce să facă, însă Bogdan nu mai auzea telefonul. Intrase în apă."
Declaraţiile lui Giani sunt însă pline de momente de nesinceritate, chiar dacă deocamdată ele nu au fost probate prin testarea cu poligraful.
"La audieri a fost prins cu minciuna când a spus că în ziua aceea a fost la serviciu, iar anchetatorii deja verificaseră cartela de acces şi ştiau că nu este aşa. Dar nu este niciun dubiu că el e autorul", declară prim-procurorul. "Au fost găsite mănuşile lui de la muncă, pline de sânge, pe care a declarat că le-a aruncat, împreună cu cuţitele, într-o ghenă de gunoi. Între timp însă, gunoiul fusese ridicat, dar mănuşile au fost găsite la groapa de gunoi. Cuţitele încă nu au fost găsite. Se fac căutări. Dar s-au găsit tricoul lui şi încălţămintea, pline de sânge."
Unde ar putea fi arma crimei? Există două cuţite sau doar unul singurul? Aparţinea familiei Garoafă sau Giani venise deja cu arma crimei la el? Răspunsurile la aceste întrebări pot face diferenţa pentru încadrarea faptei: omor deosebit de grav, cu premeditare sau omor comis în legitimă apărare, aşa cum susţine Giani acum. "Telefonul Elenei Garoafă a fost găsit de anchetatori în WC-ul de curte al unui imobil unde obişnuia să se ducă Giani Deli-Iorga", ne-a declarat comisarul-şef Nicolae Emilian, şeful Poliţiei Cernavodă. Însă acolo nu era nici urmă de cuţite. Nici în acel WC, şi nici în cel din curtea casei familiei Garoafă...
Conform examinării psihiatrice, Giani Deli-Iorga are discernământ
"Întotdeauna numărul loviturilor şi dispunerea lor vorbesc despre încărcătura emoţional-afectivă care motivează actul agresorului. Motivaţia lui internă este foarte puternică. În cazul acesta, băiatul a solicitat intervenţia părinţilor în conflictul dintre soţi. Nu a reuşit să realizeze scopul vizitei. Bătrânul l-a certat şi el, din agresat, s-a transformat în agresor, pentru că acţiona sub imperiul emoţiei şi a lovit în ei până s-a detensionat. El s-a simţit agresat la fel de puternic cum i-a agresat el pe ei. Acestea se numesc crime produse sub imperiul unui raptus emoţional (descărcare emoţională – n.r.), în care agresorii lovesc până se descarcă", explică psihologul criminalist Tudorel Butoi.
Ieri, în urma solicitării Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, preşedintele Comisiei Medico-Legale Psihiatrice, dr Mihai Onciu, a efectuat o examinare preliminară psihiatrică. "În urma examinării lui Giani Deli-Iorga am formulat ca apreciere preliminarie că acesta are discernământ. Urmează ca el să fie examinat în condiţii de internare, cu examen psihologic, dar asta peste 10-12 zile."