x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Auditul energetic pentru Palatul Cotroceni, realizat de o firmă cu acționariatul trimis în judecată de DNA

Auditul energetic pentru Palatul Cotroceni, realizat de o firmă cu acționariatul trimis în judecată de DNA

de Ion Alexandru    |    18 Dec 2023   •   08:20
Auditul energetic pentru Palatul Cotroceni, realizat de o firmă cu acționariatul trimis în judecată de DNA

​​​​​​​Președinția României a angajat două companii pentru realizarea unui audit energetic asupra clădirilor Complexului Palat Cotroceni, punând la bătaie un buget de 650.000 de lei. Una dintre companiile selectate este deținută de o firmă din Botoșani trimisă în judecată, în 2018, de DNA, pentru complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar care vizează încheierea unui contract cu compania municipală de termoficare Botoșani. Procesul penal se află în faza apelului, Curtea de Apel Suceava urmând să pronunțe sentința definitivă chiar săptămâna aceasta.

În 28 iunie 2023, Administrația Prezidențială a scos la licitație, printr-un anunț publicat pe SEAP, un contract vizând servicii de realizare a auditului energetic la Complexul Palat Cotroceni, contract care vizează „stabilirea și prioritizarea oportunităților de îmbunătățire a performanței energetice viitoare pentru clădirile și sistemele care le deservesc”. În acest sens, se dorea efectuarea auditului energetic complex pe întregul contur energetic, o analiză energetică și sistematizarea datelor actualizate.

În contractul scos la licitație se înscrie întocmirea unor rapoarte de specialitate privind consumurile de energie la toate locurile de consum. Aceste rapoarte vor evidenția profilul de consum specific fiecărui loc de consum, tipurile de purtători de energie utilizați în activitatea curentă, prin interpretarea datelor de consum, urmând a se propune pachete de soluții și măsuri „de reducere a consumurilor energetice, a costurilor energetice, a emisiilor de CO2, dar și pentru a se calcula indicatorii financiari pentru investițiile viitoare. De asemenea, se dorește și o analiză energetică în măsură să satisfacă standardul, prin identificarea cel puțin a unor indicatori de performanță energetică specifici și care să ofere un nivel de referință pentru consumurile energetice.

 

Unul dintre prestatori este implicat într-o afacere penală cu achiziții publice

Pentru atribuirea acestui contract, Administrația Prezidențială a organizat o licitație deschisă, punând la bătaie un buget estimat inițial la 900.000 de lei cu TVA. În cursă s-au înscris doi agenți economici, ofertele acestora fiind declarate admisibile, iar la data de 14 noiembrie 2023 Administrația Prezidențială a încheiat contractul SG/14856/2023, în valoare de 649.740 de lei cu TVA inclusă (132.600 de euro).

Contractul a fost adjudecat de ambele companii înscrise, respectiv SC Ingvision SRL și SC Elsaco Esco SRL. Această din urmă companie, SC Elsaco Esco SRL, este, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), deținută de SC Elsaco Electronic SRL (80% din capitalul social), de Mircea Scripcaru și de Ioan Sevastian Bitir Istrate (cu câte 10 la sută din capitalul social) - VEZI FACSIMIL. SC Elsaco Electronic SRL este o companie controlată de omul de afaceri botoșănean Valeriu Iftimie.

În 11 ianuarie 2018, DNA Suceava a anunțat că i-a trimis în judecată pe directorul general, directorul economic, directorul tehnic și șeful serviciului financiar-contabil ai SC Modern Calor SA Botoșani, operatorul de termoficare local, toți acuzați de abuz în serviciu. În dosar au mai fost trimiși în judecată compania SC Elsaco Electronic SRL (acționarul majoritar al firmei care realizează auditul energetic pentru Palatul Cotroceni), precum și reprezentanți ai companiei respective, sub acuzația de complicitate la abuz în serviciu.

 

Apelul DNA în acest dosar se judecă pe 19 decembrie

Conform rechizitoriului, la 19 iunie 2014, între Modern Calor SA și SC Elsaco Electronic SRL a fost încheiat un contract de mentenanță a grupurilor de cogenerare. Contractul ar fi fost încheiat cu încălcarea legislației privind achizițiile publice, la un preț supraevaluat. Procurorii susțin că, deoarece Elsaco Electronic SRL nu avea posibilitățile tehnice de a presta acest gen de servicii, a subcontractat contractul unei alte firme, la un preț mult mai mic decât cel plătit de Modern Calor SA.

Culmea, compania căreia i-a fost subcontractat acest contract ar fi fost chiar firma care furnizase respectivele module de cogenerare. DNA a reținut în acest dosar un prejudiciu de 3.295.259 de lei, punând sub sechestru pe 6.955 de părți sociale ale SC Elsaco Electronic SRL, dar și pe un pachet de 75 de părți sociale pe care această companie le deținea la o altă firmă.

Tribunalul Botoșani a soluționat, pe fond, acest dosar la data de 14 martie 2023, dispunând achitarea inculpaților, dar lăsând nesoluționată latura civilă a cauzei. Însă DNA a formulat apel, care se află, în prezent, pe rolul Curții de Apel Suceava. Instanța a rămas în deliberare și pronunțarea hotărârii definitive pentru termenul din 19 decembrie.

 

A doua firmă implicată în proiect a mai fost angajată, în primăvară, de Administrația Prezidențială

În legătură cu cea de-a doua companie care participă la contractul privind realizarea auditului energetic la Palatul Cotroceni, SC Ingvision SRL, aceasta a fost controlată, până în anul 2021, de o anume Roxana Irina Alexandru, în calitate de unic asociat. Însă aceasta a decis să-și cedeze toate părțile sociale către Anca Rodica Alexandru și către Dan Severius Alexandru.

Firma în cauză nu se află la primul contract cu Președinția României. În 4 mai 2023, Administrația Prezidențială a atribuit un contract în valoare de 1.423.187,64 de lei cu TVA inclusă (290.446,5 euro) unui grup de trei societăți, pentru prestarea de servicii de întocmire a documentației care să stea la baza demarării unor lucrări de refacere a acoperișului de pe mai multe corpuri de clădire din incinta Complexului Palatul Cotroceni. Releveul urma să fie realizat prin scanarea 3D, atât la interior, cât și la exterior, folosindu-se, în acest scop, inclusiv drone.

Cele trei companii care și-au adjudecat, atunci, acest contract sunt SC Ingvision SRL, SC Innori Design SRL și SC Nox International SRL. Prima este chiar compania care, împreună cu SC Elsaco Esco SRL, va realiza, acum, auditul energetic la Palatul Cotroceni. Iar cea de-a treia companie, SC Nox International SRL, are aceiași acționari, respectiv pe Ana Rodica Alexandru și pe Dan Severius Alexandru.

×