Raul Aries este otravit cu reziduurile de la cariera Rosia Poieni de fiecare data cand ploua abundent. Poluare raului distruge flora si fauna, afectand chiar si alimentarea cu apa potabila a oraselor Campia Turzii si Turda. Indirect este afectat si Raul Mures in care se varsa Ariesul in aval de Ludus. Insa, autoritatile de mediu din Alba inchid ochii.
Ultima catastrofa ecologica a avut loc in vara anului trecut, cand s-a spart conducta prin care se scurgea sterilul in iazul de decantare Valea Sesei. Atunci, aproximativ 100 de tone de steril s-au scurs in Praul Curmatura, la o distanta de 2.000 de metri de confluenta cu Ariesul. Praul s-a inrosit imediat, iar substantele nocive au ajuns direct in Aries. In raportul inaintat Guvernului de Garda de Mediu si parafat de comisarul Silvian Ionescu se precizeaza ca nu s-a constatat vreo modificare in activitatea faunei piscicole din Raul Aries: "Conform declaratiei reprezentantilor MAI de la posturile de politie din Lupsa si Baia de Aries, prezenti la fata locului impreuna cu observatorul de la Apele Romane". Probabil politistii au fost intrebati de comisarii Garzii de Mediu: "Ati vazut vreun peste inecat?".
Ploaia-i de vina!
In urma cu 21 de ani, societatea CupruMin a fost premiata cu "Steaua de Aur pentru calitate" pentru concentratul de cupru obtinut de la exploatarea Rosia Poieni, datorita continutului redus de impuritati nocive metalurgiei. Insa, datorita caracterului alterabil al minereului s-a constatat in timp aparitia fenomenului de lesiere a sterilului din haldele de steril ale carierei. Aceste halde contin atat materialul rezultat din decopertarea zacamantului, cat si minereu cu continut redus de cupru. Rezultatul fenomenului de lesiere este scurgerea de pe haldele de steril a unor ape acide, care se varsa in iazul din Valea Sesei, unde este depus sterilul rezultat in urma prepararii clasice a minereului cuprifer. In iaz se produce o neutralizare a apelor acide, care sunt evacuate intr-un afluent al Raului Aries. Dar liderul de sindicat de la CupruMin, Viorel Hutuleac, sustine ca in anul 2007 societata de stat a folosit pentru neutralizarea apelor slam de carbid de la Hunedoara. "Acest slam este foarte toxic mai ales ca are in compozitie metale grele. Nu ai voie nici la boltarii de casa sa folosesti asa ceva, dar conducerea asa a decis." O alta problema o reprezinta ploile abundente din ultimii ani, din cauza carora au aparut accidente in urma carora s-a evacuat in Aries apa acida cu continut ridicat de cationi de metale grele. Astfel, Ariesul se polueaza din cauza ploilor.
Autorizatie de mediu expirata
Pentru a preveni crimele ecologice, Comisia Europeana, prin Ministerul Mediului, a solicitat companiei CupruMin sa ecologizeze lacurile de decantare a rezidurilor, pentru a putea obtine o noua autorizatie integrata de mediu, necesara functionarii. Cea veche expirand la data de 31 decembrie 2011. Cu toate acestea, CupruMin functioneaza in continuare fara a fi amendata, desi incalca legislatia europeana. "Din punct de vedere juridic, CupruMin ar trebui sa nu mai functioneze pana cand nu obtine aceasta autorizatieپg, a precizat Viorel Hutuleac. In schimb, fostul ministru al Mediului, Attila Korodi, a declarat intr-un interviu pentru Mediafax ca in momentul unei proceduri de reautorizare cineva trebuie sa-si asume responsabilitatea de a continua investitiile in mediu: ori un cumparator nou, ori actualul actionar. Adica, statul roman.