Mâncăm antibiotice la grătar şi ne mirăm când boala se lipeşte de noi şi nu mai vrea să plece. Chiar dacă Uniunea Europeană a interzis administrarea de antibiotce la animale, în ţara noastră este de ajuns să ai bani în buzunar şi poţi îndopa puii, curcanii sau porcii cu adevărate cocktailuri de pastile.
Sub acoperirea unui fermier ce vrea cu orice preţ ca puii lui să crească într-o lună cât alţii într-un an, am luat la rând mai multe farmacii veterinare din Capitală, să văd cine şi cum îmi dă antibiotice pentru animale. Legal, astfel de tratamente se eliberează doar în cazuri excepţionale, cu reţetă de la medicul veterinar. Eu am intrat însă în farmacii, cu mâinile în buzunar, fără nicio hârtie de la vreun specialist.
„Bună ziua! Vreau şi eu nişte antibiotice pentru nişte pui! Ce fel de antibiotice?”. Aceasta a fost prima întrebare a farmacistei. Cu zâmbetul pe buze, femeii nici prin cap nu-i trece să-mi ceară o reţetă sau măcar să mă întrebe cine m-a trimis după astfel de tratament. În schimb, îmi face cât ai clipi, câteva reco-mandări. „Câţi pui aveţi? Am 250 de pui! Pot să vă aduc (n.r - denumirea comercială a unui antibiotic) la un litru!” Pentru câteva secunde am rămas fără cuvinte.
Farmacista tocmai îmi propunea cantităţi industriale de antibiotice. Îi spun totuşi că animalele mele nu sunt bolnave, dar ea insistă şi mă asigură că trebuie să le dau anti-biotice preventiv.
„Păi nu vreţi să se prindă boala de pui, nu? Nu, vă daţi seama... Atunci, vă putem aduce antibiotic la kilogram, pe comandă. Aici am doar la pungi de 100 de grame.” Astfel, am înţeles că dacă merg pe mâna farmacistei amabile, ar trebui să hrănesc puii mai mult cu prafuri în loc de cereale, aşa că i-am spus că revin după ce mă mai gândesc în privinţa meniului animalelor pe care le cresc.
Am vrut să cred că prima mea vizită la o farmacie veterinară a fost o întâmplare nefericită şi cu sigu-ranţă în alte locuri o să fiu refuzat când o să cer antibiotic, aşa că am vizitat a doua farmacie. „Antibiotic avem, cum să nu! Vi-l recomand pe acesta, că este cel mai ok antibacterian cu spectru larg. Da, cu spectru larg cred că e bun! Nici n-aş vrea să-i înnebu nească de cap... Păi nu, ăsta poţi să-l daţi preventiv. Merge şi la curci, şi la găini.” Iar farmacista nu se opreşte aici cu recomandările.
„V-ar mai trebui şi ăsta, care e foarte concentrat. Se pune 0,5 mililitri la litrul de apă. Şi nişte vitamine, acestea puteţi să le daţi oricând, ca să crească repede.” În cinci minute, femeia mi-a preparat un adevărat cocktail de chimicale cu care ar fi trebuit să îndop puii. Păsările ar fi trebuit să ajungă mai devreme sau mai târziu pe mesele cetăţenilor.
O carne plină cu antibiotice ne face şi pe noi mult mai rezistenți la bacterii. Astfel, peste 15 ani, o banală infecție urinară nu s-ar mai putea trata cu antibioticele cu care este tratată în prezent. Această problemă a ajuns să fie una de interes mondial şi a fost discutată chiar la Congresul de la Geneva al Organizației Mondiale a Sănătății. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a subliniat că una dintre cauzele acestei rezistențe este tocmai tratarea excesivă a animalelor cu antibiotice.